Eindejaarslijstjes: De beste commentator van 2017

maandag 25 december 2017 om 13:00
Eindejaarslijstjes: De beste commentator van 2017

foto: Niels Bastiaens

WielerFlits kijkt in de maand december terug op het wielerjaar 2017 met iedere dag een terugblik en een poll. Vandaag: wie is de beste commentator?

Geen televisie-uitzending zonder wielercommentator. Van januari tot oktober begeleiden ze je van wedstrijd naar wedstrijd. Maar wie is de beste commentator? Breng je stem uit in de poll. Morgen volgt een artikel over de beste wieleranalist van 2017.

NOS

De Nederlandse wielerliefhebber heeft grofweg keuze uit drie landelijke zenders om de koers te kijken. Bij de Nederlandse publieke omroep (NOS), Eurosport en de Belgische publieke omroep (Sporza). En iedere zender heeft haar eigen commentatoren en analisten.

Bij de NOS is Herbert Dijkstra een vertrouwd geluid bij wielerwedstrijden. Samen met analist Maarten Ducrot vormt hij inmiddels een bijna onafscheidelijk duo tijdens de Tour de France. Kenmerkend is natuurlijk zijn ‘kastelenboek’ uit de Tour, maar ook in veel andere koersen is Dijkstra op de hoogte van de omgeving.


De laatste jaren is Joris van den Berg aan een opkomst als commentator. Zijn stemgeluid is vooral bekend van de etappesamenvatting in het Tourjournaal. Vorig jaar had hij de eer om de historische overwinning van Wout Poels in Luik-Bastenaken-Luik van commentaar te voorzien. Dit jaar gaf hij ook weer het commentaar bij deze Waalse klassieker, net als bij onder meer de BinckBank Tour.

Hij is eigenlijk meer de man van de radio, maar Gio Lippens is steeds vaker ook voor televisie aan het werk. Vorig week deed hij nog het commentaar bij de wereldbeker veldrit van Namen en ook is hij regelmatig te horen op livestream, wanneer de koers niet op televisie te zien is. Lippens is vooral geroemd als commentator van Radio Tour de France. In 2015 leverde hem dat zelfs een prijs op voor beste sportverslag.

Eurosport

Eurosport en de wielerliefhebber. Het heeft wat weg van een haat-liefderelatie. Het zelfbenoemde Home of Cycling maakt vanuit het oogpunt van de koersfan niet altijd de meest logische afweging door bijvoorbeeld een deel van de Tour de France op Eurosport 2 of de Eurosport Player uit te zenden. Dieptepunt dit jaar was de ongelukkig ingelaste reclame in de finale van de afsluitende Giro-tijdrit.


Het succes van Tom Dumoulin in de Giro d’Italia bezorgde Eurosport wel record kijkcijfers. De belangrijkste Italiaanse wedstrijden zijn sinds dit jaar exclusief te zien bij de Europese sportzender. Het betekende de doorbraak bij het grote publiek van Jeroen Vanbelleghem. De Vlaamse commentator, bekend van de term “hard tegen onzacht”, heeft een voorliefde voor Italië en de Italiaanse cultuur. Maar ook de wedstrijden in het voorjaar zijn in goede handen bij Vanbelleghem.

José Been heeft de primeur van eerste vrouwelijke wielercommentator van Nederland. Namens Eurosport zit ze sinds 2012 achter de microfoon, vaak in combinatie met analist Bobbie Traksel. Been is een koersliefhebster pur sang en dat hoor je terug in haar enthousiasme. Ze is een voorvechtster van het vrouwenwielrennen, wat ze ook regelmatig van commentaar voorziet. Ook is ze door het implementeren van Twitter razendsnel met nieuws.

Sporza


“Dag dames en heren!” De vaste openingszin van Michel Wuyts. Wie niet afstemt op de NOS of Eurosport kan terecht bij De Belg. En daar zit Wuyts al heel wat jaren op de troon. De 61-jarige ex-schoolmeester heeft het wielervocabulaire verreikt met termen als ribbedebie en op kousenvoeten wegrijden, en vertelde ons eerder dit jaar dat hij nog lang niet aan stoppen denkt.


Jarenlang was Renaat Schotte op de afspraak voor de Giro d’Italia. Dit jaar zag hij die klus vertrekken naar Eurosport. Schotte is vooral bekend als man op de motor en als razende reporter bij de finish. Steeds vaker kruipt hij ook in de commentaarcabine. Dat geldt ook voor Karl Vannieuwkerke. De Vlaamse voorjaarsklassiekers zijn niet compleet zonder een voorbeschouwing gepresenteerd door Vannieuwkerke, net als de Tour de France zonder Vive le Vélo. Maar tijdens Parijs-Roubaix zetelt hij naast Wuyts op de commentaartribune.

Christophe Vandegoor is het makkelijkst te omschrijven als de Vlaamse Gio Lippens. Man van de radio en met regelmaat te horen op televisie. Zowel bij het wegwielrennen als in de cross is hij met zijn rustige stem oog en oor van de kijker en luisteraar.

L1

In het lijstje wielercommentatoren mag tegenwoordig Sander Kleikers niet ontbreken. Hij slaagt er in steeds meer koersen op de Limburgse regionale zender L1 te krijgen. Dit jaar was hij onder meer actief als commentator bij de BinckBank Tour, de Hammer Series en de Volta Limburg Classic. Qua commentaar zou hij gerust aan de slag kunnen bij een landelijke zender.

[poll id=”690″]

Dit artikel delen:

74 Reacties

Gesink4President 25 december 2017 om 23:43

De Cauwer is honderd keer beter dan alle anderen bij elkaar.

sooike 25 december 2017 om 23:56

WF maakt een onderscheid tussen commentator en analist. José Decauwer is dus geen commentator maar een analist. Opnieuw geeft WF een brevet van journalistiek onvermogen af en dat is helaas niet voor de eerste keer !

sooike 25 december 2017 om 23:58

Voor alle duidelijkheid: geef het beestje maar een naam: commentator, analist of analyticus, roeper, diplomaat, kenner, insider of wat dan ook: in alle lijstjes is er maar één man die recht heeft op alle titels: José, blijf nog lang bij ons en blijf al je andere collega’s diep in je schaduw zetten! Held !

schipperaar 26 december 2017 om 00:09

@sephi
Vind wel degelijk dat een commentator taalkennis nodig heeft omdat bij coureurs in hun eigen taal veel meer boven tafel komt dan in schutterig Engels, onontbeerlijk waar Sporza ook ruim voorligt op ons Ollanders.
Vijf uur vol informatie over coureurs is totaal nutteloos, wat ze eten veel belangrijker en José mag graag een Spaans gepeperd recept aan toevoegen aan een doodsaaie koers waar in de laatste km(s) alles weer glad gestreken wordt.

Gerrit Glomser 26 december 2017 om 01:54

Sporza is gewoon de wielerzender van Europa… Daar zal Eurosport nooit aan kunnen tippen… Wel een enorm slechte zaak dat Eurosport zich als dictator opstelt en de monopoly eist van alle Italiaanse koersen… Zeer slechte zaak voor het wielrennen!! Wellicht nog erger dan al die dopingperikelen…

Jose Maria 26 december 2017 om 02:41

Gewoon Renaat gestemd. Hij mag dan geen Giro meer doen samen met De Cauwer, maar wat mij betreft het beste duo.

Ik mag toch hopen dat al die José Been stemmen sarcastisch zijn, na enkele tellen dat gekwetter te horen ram ik al op mute. Hetzelfde geldt voor Vanbelleghem. Ik mis toch echt Danny Nelissen bij Eurosport. Hij mag zich dan als een kwal gedragen de laatste jaren op TV, qua commentaar en koersinzicht luisterde ik graag naar hem.

Herbert Dijkstra ben ik ook wel klaar mee. Van het ene cliché naar het andere en het 'waar is Mollema/Gesink/Ten Dam/etc' trek ik ook niet meer.

Hensie 26 december 2017 om 07:20

Seriously. Wat een debiel onderscheid tussen commentator en analist. Daarom uit protest maar op Been gestemd.

Thomasieff 26 december 2017 om 08:43

José de Cauwer

Schollekop 26 december 2017 om 09:11

Dijkstra, Ducrot, VanBelleghem, Been: irritante commentatoren. Hoog percentage partijdigheid, saaiheid en irrelevant geneuzel
de Cauwer, Nelissen en Kroon: in die volgorde de besten.

Tuubke 26 december 2017 om 09:47

Wat een vreemd onderscheid tussen commentator en analist. Waaraan herkennen we de commentator dan? Omdat die de uitzending altijd mag beginnen?
Vooral bij Nederlandse duo’s zijn beide rollen vaak niet te onderscheiden. Ducrot roeptoetert minstens zoveel als Dijkstra, en Traksel vult net zoveel tijd als Been. Dus als je hier al een poll over moet organiseren om de saaie winter door te komen, gooi ze dan lekker op één hoop.
Over de winnaar hoeven we het dan trouwens niet eens te hebben, want dat is natuurlijk De Cauwer.

IlPirata 26 december 2017 om 10:36

De Cauwer staat op eenzame hoogte. De 'soms erg nationalistisch irritante' Wuyts heeft mede door hem zijn nummer 1 plek.

IlPirata 26 december 2017 om 10:37

@Veloburto Zo eens. De NOS is net een sekte, zelfs na jarenlang kritiek, doen of er niks aan de hand is.

Leukefans 26 december 2017 om 10:51

Ik wil toch ook even een lans breken voor Christophe Vandegoor, toch ook een erg bekwame en aangename commentator. Ik neem aan dat weinig Nederlanders koers volgen op de Belgische radio, maar op dat medium is hij al jaren de autoriteit en dat doet hij gewoon meer dan uitstekend. Die laatste plaats in de poll vind ik dus wat misleidend.

ChefSpijker 26 december 2017 om 11:22

Gerrit Glomser >>> Toch zendt Eurosport wel veel meer koersen uit dan Sporza en dat komt niet enkel door het eisen van exclusieve rechten van bepaalde koersen. Rondes als Catalonië, Baskenland, Romandië zijn bijv. nooit bij Sporza te zien geweest? Wat dat betreft kunnen we als wielervolgers niet zonder Eurosport. En ik moet zeggen dat ik het ook niet eens zo erg vond om de Giro bij Eurosport te moeten volgen. Het Engelse commentaar plus voorbeschouwing is prima verzorgd daar en ze hadden extra lange uitzendingen. Bij Sporza begonnen ze altijd pas tegen 15.00 uur en als de Ronde van België bezig was zelfs pas tegen 16.00/30 uur. Dan miste je het grootste gedeelte van de mooie bergritten in de slotweek. Waardeloos was dat.

JaBo 26 december 2017 om 11:28

Heeft José Been heel haar familie opgetrommeld om te stemmen?

ikbenprocycling 26 december 2017 om 11:30

Renaat gestemd voor zijn sfeervolle bijdragen en aangename stemgeluid.

zeurwiggo 26 december 2017 om 11:39

VUistregel: commentator is vaak journalist. Analist / co-commentator is vaak de oud-renner

IlPirata 26 december 2017 om 12:18

@JaBo Ja, of de familie Dijkstra, het lopende cliche…..

kelderbelg 26 december 2017 om 12:46

José de Cauwer, beste commentator, beste analist, fijne man!!!

bilthoven 26 december 2017 om 13:31

Dat Herbert Dijkstra slechts 5% scoort en daarmee nog achter José Been en Sander Kleikers staat, zegt toch voldoende. De houdbaarheidsdatum van deze man is inmiddels ruimschoots overschreden. Zodra er een Nederlander in beeld verschijnt en dan met name Mollema, Gesink of Boom, verliest hij iedere objectiviteit uit het oog. Onbegrijpelijk dat de NOS hem nog niet vervangen heeft…..

schipperaar 26 december 2017 om 16:32

@jabo
Als vrouwen ook zouden stemmen stond ze bovenaan natuurlijk, zijn hoger opgeleid bleek deze week weer.

Vlinder 26 december 2017 om 17:11

Geef alleen aan wie ik fijnste vind om naar te luisteren, in journalisten ‘afkraken’ heb ik echt geen zin. Bij de mannenwedstrijden luister ik het liefst naar Wuijts en bij de vrouwenwedstrijden Jose Been. Gio Lippens zou van mij ook wel vaker verslag mogen doen op de NPO.

RiGHT 27 december 2017 om 10:31

Kan ik ook negatieve stemmen geven? José been is zo gruwelijk irritant met haar gegil en eindeloze stokpaardjes.
Wuyts is rijp voor pensioen, goede presentator maar zodra hij een Belg ziet dan heeft die al gewonnen. De nieuwere generatie hoor ik liever.

Taliesin 27 december 2017 om 15:27

Toch met voorsprong voor Wuyts gekozen. Ik stoor me alleen aan het soms wat overdreven chauvenisme maar ik snap dat dat erbij hoort als je als Nederlander Sporza opzet.

NOS commentaar is helaas matig maar nog altijd bezig dan de gevreesde commentatoren van Eurosport. Zo slecht. Been en van Belleghem, bah. Nu al jammer dat zij weer te horen zijn de hele Giro lang ipv Sporza.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair