Eindejaarslijstjes: De beste commentator van 2017

maandag 25 december 2017 om 13:00
Eindejaarslijstjes: De beste commentator van 2017

foto: Niels Bastiaens

WielerFlits kijkt in de maand december terug op het wielerjaar 2017 met iedere dag een terugblik en een poll. Vandaag: wie is de beste commentator?

Geen televisie-uitzending zonder wielercommentator. Van januari tot oktober begeleiden ze je van wedstrijd naar wedstrijd. Maar wie is de beste commentator? Breng je stem uit in de poll. Morgen volgt een artikel over de beste wieleranalist van 2017.

NOS

De Nederlandse wielerliefhebber heeft grofweg keuze uit drie landelijke zenders om de koers te kijken. Bij de Nederlandse publieke omroep (NOS), Eurosport en de Belgische publieke omroep (Sporza). En iedere zender heeft haar eigen commentatoren en analisten.

Bij de NOS is Herbert Dijkstra een vertrouwd geluid bij wielerwedstrijden. Samen met analist Maarten Ducrot vormt hij inmiddels een bijna onafscheidelijk duo tijdens de Tour de France. Kenmerkend is natuurlijk zijn ‘kastelenboek’ uit de Tour, maar ook in veel andere koersen is Dijkstra op de hoogte van de omgeving.


De laatste jaren is Joris van den Berg aan een opkomst als commentator. Zijn stemgeluid is vooral bekend van de etappesamenvatting in het Tourjournaal. Vorig jaar had hij de eer om de historische overwinning van Wout Poels in Luik-Bastenaken-Luik van commentaar te voorzien. Dit jaar gaf hij ook weer het commentaar bij deze Waalse klassieker, net als bij onder meer de BinckBank Tour.

Hij is eigenlijk meer de man van de radio, maar Gio Lippens is steeds vaker ook voor televisie aan het werk. Vorig week deed hij nog het commentaar bij de wereldbeker veldrit van Namen en ook is hij regelmatig te horen op livestream, wanneer de koers niet op televisie te zien is. Lippens is vooral geroemd als commentator van Radio Tour de France. In 2015 leverde hem dat zelfs een prijs op voor beste sportverslag.

Eurosport

Eurosport en de wielerliefhebber. Het heeft wat weg van een haat-liefderelatie. Het zelfbenoemde Home of Cycling maakt vanuit het oogpunt van de koersfan niet altijd de meest logische afweging door bijvoorbeeld een deel van de Tour de France op Eurosport 2 of de Eurosport Player uit te zenden. Dieptepunt dit jaar was de ongelukkig ingelaste reclame in de finale van de afsluitende Giro-tijdrit.


Het succes van Tom Dumoulin in de Giro d’Italia bezorgde Eurosport wel record kijkcijfers. De belangrijkste Italiaanse wedstrijden zijn sinds dit jaar exclusief te zien bij de Europese sportzender. Het betekende de doorbraak bij het grote publiek van Jeroen Vanbelleghem. De Vlaamse commentator, bekend van de term “hard tegen onzacht”, heeft een voorliefde voor Italië en de Italiaanse cultuur. Maar ook de wedstrijden in het voorjaar zijn in goede handen bij Vanbelleghem.

José Been heeft de primeur van eerste vrouwelijke wielercommentator van Nederland. Namens Eurosport zit ze sinds 2012 achter de microfoon, vaak in combinatie met analist Bobbie Traksel. Been is een koersliefhebster pur sang en dat hoor je terug in haar enthousiasme. Ze is een voorvechtster van het vrouwenwielrennen, wat ze ook regelmatig van commentaar voorziet. Ook is ze door het implementeren van Twitter razendsnel met nieuws.

Sporza


“Dag dames en heren!” De vaste openingszin van Michel Wuyts. Wie niet afstemt op de NOS of Eurosport kan terecht bij De Belg. En daar zit Wuyts al heel wat jaren op de troon. De 61-jarige ex-schoolmeester heeft het wielervocabulaire verreikt met termen als ribbedebie en op kousenvoeten wegrijden, en vertelde ons eerder dit jaar dat hij nog lang niet aan stoppen denkt.


Jarenlang was Renaat Schotte op de afspraak voor de Giro d’Italia. Dit jaar zag hij die klus vertrekken naar Eurosport. Schotte is vooral bekend als man op de motor en als razende reporter bij de finish. Steeds vaker kruipt hij ook in de commentaarcabine. Dat geldt ook voor Karl Vannieuwkerke. De Vlaamse voorjaarsklassiekers zijn niet compleet zonder een voorbeschouwing gepresenteerd door Vannieuwkerke, net als de Tour de France zonder Vive le Vélo. Maar tijdens Parijs-Roubaix zetelt hij naast Wuyts op de commentaartribune.

Christophe Vandegoor is het makkelijkst te omschrijven als de Vlaamse Gio Lippens. Man van de radio en met regelmaat te horen op televisie. Zowel bij het wegwielrennen als in de cross is hij met zijn rustige stem oog en oor van de kijker en luisteraar.

L1

In het lijstje wielercommentatoren mag tegenwoordig Sander Kleikers niet ontbreken. Hij slaagt er in steeds meer koersen op de Limburgse regionale zender L1 te krijgen. Dit jaar was hij onder meer actief als commentator bij de BinckBank Tour, de Hammer Series en de Volta Limburg Classic. Qua commentaar zou hij gerust aan de slag kunnen bij een landelijke zender.

[poll id=”690″]

Dit artikel delen:

74 Reacties

Frits des Jeux 25 december 2017 om 14:48

Sander Kleikers, zonder twijfel.

Romāns Vainšteins 25 december 2017 om 14:51

Kirby is zo ontzettend overdreven, geef die knakker Stilnox man.

Backstedt is de beste qua Engelstalige commentatoren, is dan ook geen native.

Stenalic 25 december 2017 om 15:09

De Cauwer uiteraard. Maar ik stem op Been, ben in een hele flauwe bui.

klassementsrenner 25 december 2017 om 15:40

Herbert Dijkstra of Michel Wuyst. Beide perfect om naar te luisteren. Echt om de koers, renner ect. en goede kennis. Plus wat info over de omgeving.
Verder geen gezeur en gezwam over andere dingen.

José been vindt ik vreselijk. Al dat gezeur om heen. Het intereseert me echt niet als ik een koers kijk wat zij gisteren gegeten heeft. Verder is het goed om de analist erbij te trekken, Maar niet bij elke zin zoals been doet : Toch Bobby, Ja he Bobby ect. Vreselijk!

Analist voor morgen wordt makkelijk: Jose de Cauwer!

girardengo 25 december 2017 om 17:24

Dat José Been boven Karl Vannieuwkerke staat is wonderbaarlijk.

zeurwiggo 25 december 2017 om 17:29

ik heb vannieuwkerke de laatste jaren geen commentaar meer horen geven. Been doet 150 dagen per jaar, schreef ze laatst

Jibi 25 december 2017 om 17:45

Ben zeer blij met de hoge klassering van Michel Wuyts. Bij Belgische verslaggevers voel je dat ze van hun sport (wielrennen,veldrijden houden. Michel Wuyts heeft parate kennis,een prachtig taalgebruik en is ook goed geïnformeerd over de regio waarin een koers plaatsvindt. Opmerkelijk is dat bij bijv. De (Nederlandse)Amstel Gold race Wuyts meer weet van deze regio dan zijn Nederlandse collegae en zich ook heel goed daarop heeft voorbereid. Waar Belgische verslaggevers dus bezield zijn van hun sport, merk ik dat vrijwel niet bij Nederlandse verslaggevers. Ik heb eens co-commentaar gehoord van Thijs Zonneveld. Hoewel ik weet dat hij zelf coureur is geweest en nog wel eens op een racefiets of mountainbike zit; het is net of hij niet van de sport houdt. Hij komt nog niet aan kniehoogte bij Wuyts. Ik ben ook blij dat hij niet op het keuzelijstje staat. Afsluitend: Naast Wuyts als primus zijn het de Vlaamse verslaggevers die met kop en schouders uitsteken boven alle andere verslaggevers. Voor wielrennen en veldrijden stem je het beste af op Sporza met Wuyts (Scherpenheuvel)als bezield commentator.

Covadonga 25 december 2017 om 18:21

Jose de Cauwer is verweg de beste. Analist of niet; hij geeft professioneel/objectief commentaar.
Maar de Cauwer staat er niet bij en daarom heb ik Jose Been gestemd. Niet dat ze zo goed is, maar meer uit protest.
Wuyts vind ik de allerslechtste. Dat is me een bleiter. 20 jaar geleden was hij goed, maar hij is echt af gegleden naar het nivo zeurkous.

ChefSpijker 25 december 2017 om 18:22

Met afstand Rob Hatch. Kijk sowieso graag koers met het Engelse commentaar van Eurosport. Alleen zo’n Kirby is dan nogal schreeuwerig in z’n commentaar wanneer het even spannend wordt. Hatch deed afgelopen Giro de volledige uitzendingen met wisselende co-commentatoren en dat beviel echt uitstekend.

AZH 25 december 2017 om 18:29

Waarom staat De Cauwer (Omg) erin en Ducrot niet????????

schipperaar 25 december 2017 om 18:42

Jozeetje natuurlijk met vlag en wimpel, onderlegd en niet alleen op de fiets, spreekt vloeiend 4/5 talen(wie nog?)en heeft ook nog humor, topper.

klimmer99 25 december 2017 om 18:47

Ik hou niet van de Belgische commentatoren. Ze geven me altijd de indruk volledig ingepalmd te zijn door patrick Levefre en die moet ik echt niet.

Henk 25 december 2017 om 18:52

Ik zeg Jose vandaag en Jose morgen.
Topper.

Buitenblad 25 december 2017 om 19:07

Renaat en José. Tuurlijk!!

Arema Pro Cycling Team 25 december 2017 om 19:11

Van Belleghem…vreselijk!!!!

Sephiroth 25 december 2017 om 19:19

Schipperaar: flecha

En hoeveel talen iemand ook spreekt, ik wil bovenal een scherpe blik en kennis van zaken. Zodat je meekrijgt wat je anders had gemist. Of het Frans, Duits, Engels of Nederlands is boeit mij persoonlijk niet

kiryienka 25 december 2017 om 19:46

ik ga in deze poll voor Wuyts, samen met De Cauwer een ongenaakbaar duo. Maar de laatste jaren luister ik ook graag naar Gio Lippens, die doet erg goed verslag op de radio. 1 van de weinige nederlandse commentatoren die de renners herkent. Die mag wat mij betreft zowel Herbert als Maarten vervangen bij de NOS. Die zijn beide tenenkrommend slecht

Kelder is de Man 25 december 2017 om 19:50

Schotte en De Cauwer.

Omhoog73 25 december 2017 om 20:57

Wat is dit voor een vreemde poll zonder "Jose de Cauwer", vinden ze bij de redactie hem niet goed genoeg? (hij is toch het gehele jaar bijna te horen zodat je hem als commentator kan beschouwen, hoor hem meer dan Joris, Gio en Herbert samen). Sander Kleikers trouwens nog nooit van gehoord!

zipp404 25 december 2017 om 21:05

Wuytens.

Mwielerfan 25 december 2017 om 22:18

Bizar dat onderscheid tussen commentaar en analist

Mwielerfan 25 december 2017 om 22:21

Mooi verwoord jibi. Bij veel nlse mis ik liefde en enthousiasme voor de koers. Dan maar wat chauvinisme van wuyts, overigens niet meer dan de overdreven aandacht voor ltj bij de Nederlanders. En naast Vlamingen hebben ze op sporza ook vaak extra aandacht voor Nederlanders.

Mwielerfan 25 december 2017 om 22:24

Maar dan met enige kennis van zaken.
Bij nlse zenders weet ik 8 vd 10 x meer uitslagen van renners dan de commentator. Of zij herkennen aanvallers regelmatig slechter dan ikzelf. Zo heb je dus weinig aan ze. Laat staan dat ze je de koers beter laten begrijpen.
Als je intelligent bent en tactiek interessant vind moet je toch echt bij sporza zijn

Spruch 25 december 2017 om 23:30

Zonde dat er zoveel mensen op Wuyts stemmen. Een aantal jaren geleden was dat een heel aardige commentator maar sinds hij dat ook van zichzelf is gaan denken is hij naast zijn schoenen gaan lopen.
Veruit de beste commentator is De Cauwer en de prettigste combinatie is dan met Schotte. De Nederlandse tv-commentatoren komen daar niet in de buurt. In Nederland is het commentaar op de radio daarentegen wel erg goed.

Edox 25 december 2017 om 23:32

Ik vond het duo Berkhout-Boogerd echt het beste commentaarduo dat ik heb gehoord. Nu zijn enkel de commentatoren bij Sporza goed te doen. Eurosport, is echt flut en de NOS dramatisch mja dat is al jaren zo.

Headlines

Materiaalzone

Populair