‘Einde aan twaalfjarige samenwerking: Lotto Dstny en Ridley gaan uit elkaar’
foto: Cor Vos
woensdag 31 mei 2023 om 09:16

‘Einde aan twaalfjarige samenwerking: Lotto Dstny en Ridley gaan uit elkaar’

De renners van Lotto Dstny zullen in 2024 niet meer op fietsen van Ridley koersen. De Belgische formatie en de fietsconstructeur gaan na twaalf jaar – ondanks een doorlopend contract – uit elkaar, zo meldt Het Laatste Nieuws.

Beide partijen besloten eind 2021 hun doorlopende verbintenis nog open te breken en te verlengen tot eind 2025, maar stoppen nu na 2023 toch met de samenwerking. Ridley is sinds 2012 de fietsconstructeur van de Lotto-ploeg. Lotto-Dstny en zijn voorlopers profileerden zich altijd als dé Belgische wielerploeg met hoofdzakelijk Belgische sponsors. Ridley was – als grootste Belgische fietsmerk – dan ook een belangrijke partner.

Het bedrijf uit Paal-Beringen kreeg de voorbije jaren echter flinke concurrentie van buitenlandse merken. “Ridley hinkt een beetje achterop op vlak van innovatie”, schrijft Het Laatste Nieuws. Lotto Dstny zou bijvoorbeeld niet tevreden zijn over de nieuwe Dean-tijdritfiets. Bij de ploeg waait sinds dit seizoen, onder leiding van oud-renner en teammanager Stéphane Heulot, een nieuwe wind en dus kijkt men naar verbeteringen op performancegebied.

Bij Ridley wordt de breuk met Lotto Dstny ontkend en afgedaan als een gerucht. Er wordt gewezen op het nog lopende contract tot en met 2025. Volgens Het Laatste Nieuws lopen er nog steeds gesprekken tussen beide partijen, maar is de breuk wel degelijk een feit.

Meerdere opties(?)
De ploeg heeft nog geen nieuwe fietsenconstructeur, maar sportief manager Kurt Van de Wouwer en Chief Business Officer Yana Seel werden de voorbije weken wel gesignaleerd bij het Italiaanse Wilier (momenteel de fietsenleverancier van Astana Qazaqstan) en het Amerikaanse Cannondale (EF Education-EasyPost rijdt op Cannondale-fietsen). Ook BMC, de huidige fietsenleverancier van AG2R Citroën en Tudor Pro Cycling, zou een optie zijn.

 
16 Reacties
Sorteer op:
31 mei 2023 09:20
Van wat de profs zeggen is van de alternatieven hierboven genoemd Cannondale momenteel de degelijkste velo van het pak.
  31 mei 2023 21:03
  Hhhgg een Cannondale met een krakende trapas
31 mei 2023 11:04
Met talenten als Segaert en Van Eetvelt snap ik wel dat het belang van een goede tijdritfiets groter is dan het afgelopen decenium.
31 mei 2023 15:40
Op het Nieuwsblad.be is er vandaag nog een artikel verschenen dat wat extra nuance brengt. Blijkbaar heeft Lotto een soort van "Packagedeal" gesloten met Ridley. Hierdoor was Ridley vaak bepalend met welke componenten de fietsen werden samengesteld, welke helmen/brillen/banden. Het geld dat hiervoor betaald werd, kwam vervolgens toe aan Ridley. Sinds dit jaar is er een nieuw "performance" team bij Lotto en zij willen meer inspraak hebben over de verschillende componenten. Volgens mij een kwestie van onderhandelen op het scherp van de snee.
  31 mei 2023 17:21
  Helmen en brillen kan toch moeilijk. Lotto wordt gesponsord door Ekoi, zoals verschillende andere ploegen. Dat is apart hoor. Ik neem aan dat ze componenten die op de fiets worden gemonteerd bedoelen. Groepset, bedalen, banden, wielen, etc.
  31 mei 2023 17:28
  @Samamba, zoals ik het kon lezen, omvat de packagedeal ook helmen en brillen. Het geld dat Ekoi inbrengt, gaat naar Ridley. Op deze manier komen zij op een aanzienlijk sponsorbedrag dat naar de Lottoploeg gaat. Het is natuurlijk altijd de vraag hoe accuraat de pers dit bericht. In het geval van de packagedeal is het niet meer dan logisch dat Lotto wil heronderhandelen of er onderuit wil komen en Ridley niet.
31 mei 2023 09:35
We krijgen weer een grote fietswisselshow komende winter. Zo stapt AG2r van BMC af (gaat naar de Decathlons)
  31 mei 2023 10:27
  Ag2R naar decathlon fietsen?? Dat zal toch niet? Dan gaan ze echt niks meer winnen
  Dit is nieuw voor mij. De opleidingsploeg rijdt er al overigens jaren (heel goed) op. Of het prof-waardig gaat zijn, daar ben ik dan benieuwd naar.
  31 mei 2023 10:48
  In de zeroes, de tijden van Jaan Kirsipuu, reed AG2R ook al op Decathlon
  Decathlon schijnt erg ambitieus te zijn op fietsenvlak. Komen dit jaar met een compleet nieuwe line-up, inclusief aerofiets en tijdritfiets. Of die goed gaan zijn weet ik niet, maar als Decathlon wil kunnen ze natuurlijk een behoorlijk budget vrijmaken voor ontwikkeling. Het is ze in ieder geval gelukt om een profwaardige MTB te produceren. Overigens rijdt Arnaud de Lie op schoenen van Decathlon...
31 mei 2023 09:41
Tja, het is inderdaad niet het meest innovatieve merk dus ik snap het wel. Er is niet alleen veel meer concurrentie qua aanbod maar ook qua doorontwikkeling. In geen enkele test komt een Ridley als topkader bovendrijven.
31 mei 2023 14:28
Ow, als dit waar is stelt de ploeg me toch wel wat teleur. Jarenlang pompt het moederbedrijf van Ridley dan middelen in de ploeg en dan verbreken ze het contract op bedenkelijke wijze. Of Heulot is dan toch niet de juiste man om de ploeg terug op de rails te zetten, jarenlange partnerschappen gewoon dumpen is niet echt stijlvol...
  31 mei 2023 14:51
  Of het nu stijlvol is of niet, als de keuze voor Ridley een negatieve invloed heeft op de prestaties van het team lijkt me dit net een aangewezen stap. Renners houden bij het kiezen van ploegen bovendien steeds meer rekening met het materiaal waarmee ze rijden, dus je wil toch geen talenten mislopen omwille van een fietsensponsor die niet mee is met de laatste ontwikkelingen?
  31 mei 2023 15:21
  De Tijdritfiets van Ridley is al jaren niet geïnnoveerd & moest er aangegeven zijn dat dit niet staat te gebeuren snap ik het wel. Ook de Helium & Fenix zijn oké fietsen maar niks meers. Ondertussen is er in de wereld van het materiaal veel te halen en is de keuze toch echt wel logisch.
  31 mei 2023 17:19
  Ridley doet al jaren hun job niet, namelijk fatsoenlijke fietsen leveren. Hun aero fiets is vrij goed, maar de rest (hun klimfiets wordt zelfs niet gebruikt wegens onhandig en geen aerokenmerken), en zeker de tijdritfiets is gewoon slecht. Er is geen enkel fatsoenlijk merk dat 10 jaar lang haar tijdritfiets niet update ondanks de vraag van de ploeg. Vorige zomer zou die nieuwe fiets er dan eindelijk moeten geweest zijn, maar uiteindelijk is die er dus nog altijd niet. Logisch dat je als ploeg dan ontevreden bent.

Reacties zijn gesloten.