Egan Bernal: “We zijn professionals, we zullen geen domme dingen doen”

zondag 19 juli 2020 om 13:01
Egan Bernal: “We zijn professionals, we zullen geen domme dingen doen”

foto: Cor Vos (archief)

Egan Bernal, Chris Froome en Geraint Thomas: deze drie renners staan, normaal gesproken, eind augustus namens Team Ineos aan de start van de Tour de France. De vraag is of de Britse formatie met drie kopmannen kan functioneren. “We zijn professionals en zullen geen domme dingen doen”, zo vertelt Bernal aan Velonews.

Bernal is de regerend Tourwinnaar, Thomas won de ronde twee jaar geleden en Froome is zelfs een viervoudig winnaar van de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Ze hebben allemaal de ambitie om de Ronde van Frankrijk te winnen. Toch gelooft Bernal in een goede samenwerking. “Ik word betaald om voor Team Ineos te koersen en niet voor Egan Bernal.”

“Het draait allemaal om een nieuwe Tourzege voor Team Ineos”
“We beseffen maar al te goed dat Team Ineos de Tour moet winnen. Daar draait het allemaal om. We zullen geen slechte dingen doen met als gevolg dat de ploeg wordt uitgeschakeld voor de Tourzege. We zijn professionals en we weten hoe je de Tour moet winnen. We zijn vrienden en begrijpen elkaar goed”, aldus Bernal.

Froome en Bradley Wiggins lieten in 2012 zien hoe het niet moet, maar Bernal is niet bang voor miscommunicatie en interne spanningen. “De oplossing is simpel. Het is aan de ploeg om, op basis van de laatste uitslagen, te bepalen of we met één kopman starten, met twee kopmannen vertrekken of met een beschermde renner werken.”

Vlucht naar Europa 
“Ik ben bereid om Froome of Thomas te helpen als het nodig is. Ik ben er zeker van dat ze er ook zo instaan. De beslissing zal uiteindelijk in de koers zelf vallen. Het is een kwestie van geduld.” Bernal vliegt vandaag met heel wat collega-wielrenners uit Colombia naar Europa.

Hij zal vervolgens, in aanloop naar de Tour (29 augustus-20 september), deelnemen aan La Route d’Occitanie, de Tour de l’Ain en het Critérium du Dauphiné.

Dit artikel delen:

13 Reacties

Deo 19 juli 2020 om 13:36

Ben benieuwd of hij nog een stap heeft weten te maken.

Franco Ballerini 19 juli 2020 om 13:52

Aan zijn trainingsarbeid zal het i.i.g. niet liggen.

serzzio 19 juli 2020 om 13:57

De vraag of Froome er daadwerkelijk zo in staat. Zo ja dan is het ijzersterk blok anders ben ik benieuwd?

Koers 19 juli 2020 om 14:27

Die heeft kans op het record, en zal niet veel kansen meer krijgen. Reken er maar op dat die wil winnen. En de andere 2 zullen hun momentjes ook wel uitzoeken. Wordt een mooie tour!

KnightBiker 19 juli 2020 om 14:55

+1 het wordt een race om als eerste een dominante positie te verkrijgen binnen het team. Het zal heel lastig worden om het team bij elkaar te houden als er nog geen hiërarchie is vastgesteld. Chris Froome en Thomas verliezen als Bernal wint en andersom.
In dat opzicht is Jumbo in het voordeel want zij zijn de underdog. Als 1 van het een voorsprong pakt kunnen ze dat gebruiken om Ineos uit de tent te lokken. Voor Jumbo is het zaak om Ineos allemaal bij elkaar te houden zodat ze elkaar gaan controleren.

Het zou heeel mooi zijn als Ineos door interne concurrentie kapot gereden gaat worden, wat betekent dat teveel kopmannen in 1 team niet werkt.

Scibby 19 juli 2020 om 14:08

Natuurlijk draait het alleen om het team. Het maakt je natuurlijk niks uit als je nog een tour op je palmares kan zetten.

Cyclinglife 19 juli 2020 om 18:41

Dus als professional kan je geen domme dingen doen? Het elkaar niet moeilijk maken? Niet toch teveel eerzuchtig zijn?

Schollekop 19 juli 2020 om 19:39

Fijn Egan, maar je blijft mens met al je gevoelens en ambities. Ik moet nog maar zien of dat ‘vriendenclubje’ inderdaad zo opofferingsgezind is. Datzelfde geldt denk ik ook voor Jumbo.

jan jansen 19 juli 2020 om 21:26

Hij zal de waarheid natuurlijk niet zeggen.
Hij is professional, dat wil zeggen naar buiten toe braaf de standaard kletskoek vertellen. Hij moet wel anders tikt zijn werkgever hem op de vingers.
Als topsporter ga je niet zeggen ik wil winnen en als dat ten koste is van een andere kopman uit mijn ploeg des te beter

Scotty 19 juli 2020 om 22:09

Eerlijk antwoord denk ik. Het scheelt ook wel dat ze alle drie al een Tour hebben gewonnen.

Ploegleiding beslist. Wat betreft orders en tactiek hebben ze het bij Ineos/Sky al jaren goed op orde. Ik verwacht niks geks; Bernal zal winnen. Froome mee op t podium. Breed lachend, als een boer met kiespijn.

ProfrondeZevenbergen 20 juli 2020 om 00:15

Ik weet het niet hoor. Froome komt uit een blessure terug. Dat is toch een onzekere factor. Met podium zal hij daarom wellicht niet ontevreden zijn, zeker als Bernal (of Thomas) ook nog eens op het hoogste treetje staat.

Jean Dumas 20 juli 2020 om 07:10

Froome zal wel risico’s nemen. De vraag is of hij sterk genoeg is om Bernal te verslaan, maar dat geldt voor al hun concurrenten.

DeHof 20 juli 2020 om 15:02

Bernal is niet de wildcard. Als er iemand zich niet aan het plan houdt gaat het één van die twee Britten zijn.

Headlines

Materiaalzone

Populair