Egan Bernal verwacht meer van zichzelf in 2024: “Ik zie mezelf strijden met de besten”
foto: Cor Vos
dinsdag 19 september 2023 om 13:07

Egan Bernal verwacht meer van zichzelf in 2024: “Ik zie mezelf strijden met de besten”

Egan Bernal reed deze zomer zowel de Tour de France als de Vuelta a España uit, maar meedoen voor de prijzen zat er nog niet in. In 2024 hoopt de Colombiaan, die in januari 2022 een zwaar ongeluk kende, wél weer te kunnen wedijveren met de besten. “Ik voel me nog altijd een winnaar, ik wil heel graag winnen”, zei hij na de Vuelta tegen GCN.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“De Vuelta was oké”, aldus Bernal, die de ronde afsloot als nummer 55. “Ik had een beter gevoel dan tijdens de Tour de France. Ik voel me over het algemeen sterker, zowel mentaal als fysiek. Ik heb deze winter heel goed getraind, maar had echt tegenslag toen ik midden in het seizoen halt moest houden vanwege pech (Bernal liep in de Vuelta a San Juan een knieblessure op en viel nadien ook nog in de Ronde van Hongarije, red.). Dat was niet ideaal. Ik heb mijn best gedaan om in zo goed mogelijke vorm te zijn voor zowel de Tour als de Vuelta.”

“Het doel van twee grote rondes doen, was me de kilometers en basis in de benen terug te geven”, legt de 26-jarige renner uit. “Het was een groot blok voor me. Ik heb nog nooit zoveel wedstrijddagen gehad in één seizoen. Ik heb WorldTour-koersen gereden sinds Catalonië. Daarbij heb ik niet gedacht aan het behalen van resultaten dit seizoen, maar aan volgend seizoen.”

De strijd aangaan met Jumbo-Visma
Volgend jaar wil Bernal dus wel weer uitslagen rijden. “Het is een proces en ik weet niet waar ik uit zal komen, maar ik verwacht meer van mezelf. Ik voel me nog altijd een winnaar, ik wil heel graag winnen. Ik zie mezelf strijden met de besten. Dat is waar ik voor werk.”

Kan Bernal in de toekomst de strijd aangaan met de mannen van Jumbo-Visma, die momenteel heersen in de grote rondes? “Dat zou ik heel mooi vinden”, reageerde de klimmer van INEOS Grenadiers met een lach. “Ik wil in mijn beste vorm zijn, want ik hou ervan om agressief te koersen. Als je ziet dat deze jongens zo dominant zijn, wil ik erbij zijn en iets doen.”

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
19 september 2023 13:43
Froome roept dit ook elk jaar. Ik hoop dat Bernal meer reden heeft tot optimisme. Leuke renner die je graag ziet meestrijden met de toppers van vandaag.
  19 september 2023 16:54
  Froome is veel ouder met veel meer km's op de teller.
19 september 2023 13:19
Dat zou super zijn! Knap dat hij zich tot die tijd in de knechtenrol schikt.
  19 september 2023 16:56
  Hij zal moeten en begrijpt dat het erbij hoort nu.
  Gun hem zeker nog een GT. Toen hij de Tour won, zo bescheiden en dankbaar en correct hij en zijn familie en zo'n mooie prestatie daartegenover. Gun het hem nog eens.
19 september 2023 13:38
Ik hoop ook echt van harte dat hij terugkeert op zijn oude niveau. Dit is een geweldige renner. Durft ook te koersen en te verliezen. Ik vrees ervoor en heb twijfels of hij er ooit weer echt zal staan. Hopelijk dan tenminste terug in een rittenkaper rol, zodat we hem toch nog zien fonkelen in de bergen.
19 september 2023 15:11
Toch 8e in Romandië en 12e in de Dauphine. Gevoelsmatig zit hij er dan toch niet zo ver vanaf als de uitslagen in Tour en Vuelta doen lijken. Ik zie hem wel weer aanhaken in 2024. Niet voor de winst in een grote ronde, maar wel de stap zetten naar degelijke klassementsrenner (zeg maar rijtje subtop a la 'O Connor, Haig, Ciccone, Dunbar).
  19 september 2023 15:54
  En anders een prima luitenant voor onze grote vriend Arensman.
19 september 2023 15:54
Het zou toch stilaan moeten gaan komen voor Bernal. Vorig jaar kon je eigenlijk als terug rechtveren beschouwen, in die paar koersen die hij heeft gedaan. Daarna wel een goede winter gehad maar dan inderdaad even teruggeslagen geweest met zijn blessure in Argentinië. Met 2 grote rondes in de benen kan je verwachten dat zijn lichaam in 2024 weer de nodige belasting aan kan. Alleen is de stap richting de oude Bernal, een renner die Tour en Giro won, een erg grote geworden. En zou het niveau in het wielrennen sindsdien ook niet nog een hoge vlucht hebben genomen?

Even vergelijken met de zware blessures van Evenepoel en Van Aert. In 2021 was Evenepoel na een goed half jaar bij zijn herintrede ook nog niet super na een korte voorbereiding. Maar die sloot het jaar wel af als nummer 17 van de ranglijst met bij momenten al een hoog niveau. Van Aert klauterde na zijn zware blessure in de Tour recht in de crosswinter, en haalde in het voorjaar tot aan de coronabreak naar verluidt al een erg hoog niveau, maar in maart lag het wielrennen dus op zijn gat. Vanaf 1 augustus reed die de pannen van het dak.

Niet dat je zware blessures zomaar kan vergelijken, maar het gebeurt volgens mij gewoon zelden dat iemand na zoveel tijd nog een serieuze stap voorwaarts maakt. Het is ondertussen bijna 2 jaar geleden sinds de crash van Bernal. Dat is gewoon erg lang. Op zich kan het zeker dat hij na de winter nog een stap voorwaarts maakt. Maar zal het de giga-sprong zijn om de strijd aan te gaan met mannen als Vingegaard en Pogacar? Dat lijkt mij erg moeilijk, eerlijk gezegd.

Optrekken maar aan het verhaal van Greg LeMond die in de lente van '87 werd neergeschoten bij een jachtongeluk, in '88 weinig voor mekaar kreeg maar in '89 zijn rentree door de grote poort maakte en dat jaar de Tour én het WK won - nog steeds de laatste die dat kunststukje voor mekaar kreeg.
19 september 2023 19:56
Bernal terug op zijn oude niveau... Ik hoop het van harte! Wat een mooie races gezien van hem zeg... Smullen was dat!
  19 september 2023 19:58
  Ik zeg expres "races", want zijn Giro gravelrit zal ik nooit meer vergeten... Een vd mooiste wielerraces ooit wat mij betreft...
19 september 2023 13:31
Dit is echt goed om te horen. Ik was echt een beetje bang dat hij het gevoel ging krijgen dat het over was met het strijden in de voorste lijn. Bernal is een prachtig renner en bovendien een inspirerend persoon, hem is het beste gegund. Ik denk dat Jose de Cauwer dit ook graag leest, gezien zijn teleurgestelde commentaar als Bernal weer eens gelost werd.
19 september 2023 14:11
Laat ons hopen dat hij in de eerste de beste bergetappe volgend jaar in Parijs-Nice of Tirreno ineens de besten kan volgen. Ik vrees er wat voor, maar niet vergeten wat voor een supertalent dit was in zijn eerste profjaren. Herinner me nog goed dat De Cauwer in '19 aangaf wie deze Colombiaan nog van een eindzege of 3 in de Tour zou afhouden. Een uitstekende Bernal zou er wel een prachtige driestrijd van kunnen maken, met ook nog eens teams die mekaar waard zijn.
19 september 2023 13:18
Goh, wat zou dat prachtig zijn, Bernal weer terug aan de top, was een echte krijger. Er stond toch een tijdje geen maat op, hij zou 6 keer de tour gaan winnen. Zou slecht nieuws zijn voor ne Remco, die zou 7 keer de tour gaan winnen. Benieuwd waar het heen gaat volgend jaar, de drie grote ronden. Ik vermoedt veel billenkoek, zo hier en daar.
19 september 2023 13:52
Terugkeren op het oude niveau is helaas niet meer genoeg. Je moet gewoon beter, zo niet véél beter zijn dan een paar jaar terug. De concurrentie heeft letterlijk niet stilgestaan, en er zijn wel wat niet te onderschatten rijzende sterren. Het is strijden tegen een nieuwe generatie. Hij is nog niet zo oud (zelfde leeftijd als Vingegaard) dus alle kans op verbetering, Ik hoop dat het lukt, meer GC toppers maakt de koers alleen maar mooier.
19 september 2023 14:04
Het klinkt mij toch wat Froomerig. Ik hoop het beste hoor, want Bernal was een prachtrenner met mooie aanvallende intenties in de bergen, maar ik heb er een hard hoofd in dat hij in de Tour nog een kans maakt op het podium.
19 september 2023 14:34
Bij Bernal maak ik me - Froome indachtig - toch de bedenking: 'It's better to burn than to fade away'.
Ik zie het niet meer gebeuren, die terugkeer op het hoogste niveau of zelfs maar de goeie subtop.
19 september 2023 14:50
Volgend seizoen wordt toch wel een sleuteljaar voor Bernal, denk ik. Als hij dan geen flinke stap vooruit zet in zijn prestaties, zie ik het somber in dat hij ooit nog zijn oude niveau gaat halen.
  19 september 2023 17:00
  Dan is zijn sportieve toekomst somber maar is zijn kostje wel gekocht ondertussen, zeker in Columbia.
19 september 2023 14:52
Ik denk dat iedereen hoopt dat de investeringen van Bernal gaan renderen komend jaar. Persoorlijk heb ik er een hard hoofd in, maar hij mag me met alle plezier verrassen. Want een Bernal op zijn oude niveau is absoluut een toegevoegde waarde in het peloton, al denk ik dat er nog een stapje bij moet om ECHT mee te doen voor de knikkers.
19 september 2023 16:12
Niemand komt meer op hetzelfde niveau terug na zo'n zware crash.
19 september 2023 20:07
Vuelta oké? Wat is dan de definitie van oké? De Tour was oké, maar de Vuelta viel wat mij betreft vies tegen.

Reacties zijn gesloten.