Egan Bernal over roze trui: “Deze voorsprong moet voldoende zijn in de tijdrit”

dinsdag 25 mei 2021 om 11:18
Egan Bernal over roze trui: “Deze voorsprong moet voldoende zijn in de tijdrit”

foto: Cor Vos

Egan Bernal heeft vertrouwen in een goede afloop, zo laat hij weten op de tweede rustdag van de Giro d’Italia. Op een digitaal persmoment van INEOS Grenadiers vertelt de Colombiaan over zijn plannen voor de komende Giroweek.

Toen de Giro ruim twee weken geleden begon, waren er nog wat vraagtekens bij de vorm van Bernal. Hij zou nog altijd last hebben van zijn rug en daardoor niet in optimale vorm verkeren. Inmiddels leidt de kopman van INEOS Grenadiers het klassement met 2.24 minuut.

“We zouden eerst terughoudend zijn over mijn rug”, bekent Bernal. “Toen ik echter voelde dat ik goed in vorm was, besloot ik om niet langer defensief te koersen, maar juist proberen om tijd te winnen. Dat heeft goed uitgepakt, ik ben goed in vorm.”

De groep der favorieten op de Monte Zoncolan – foto: Cor Vos

Adrenaline
Dat betekent echter niet dat de rugproblemen helemaal verholpen zijn. “Ik probeer van alles om mijn rug goed te houden, maar soms voel ik nog wel pijn. Het gaat dus niet super, maar wanneer ik vol gas geef, dan is er gelukkig meer pijn in de benen dan in de rug. Het is zaak om die balans te blijven vinden en daaraan te blijven werken.”

Bernal: “Het plan was dus eerst om defensief te rijden, maar zodra ik daar voorin zit met die andere gasten wil ik gewoon koersen. Ik vind het leuk om dan vol te gaan en tijd proberen te winnen. Dat komt ook deels door de adrenaline, denk ik.”

Bernal tijdens de openingstijdrit in Turijn – foto: Cor Vos

Bernal: “2.24 minuut zou voldoende moeten zijn in de tijdrit”
Ook over de slottijdrit van aankomende zondag is Bernal bijzonder positief. “Ik ben geen specialist, maar normaal gesproken verlies ik geen tweeënhalve minuut in een vlakke tijdrit.”

“Natuurlijk is het belangrijk om voldoende hersteld te zijn, want het is wel de laatste dag van een grote ronde. Je moet in goede vorm zijn. Maar, zolang alles goed blijft gaan denk ik niet dat ik dit voordeel nog kwijtraak”, aldus een opgewekte Egan Bernal.

Dit artikel delen:

17 Reacties

Magician 25 mei 2021 om 11:30

Caruso is geen onverdienstelijk tijdrijder, maar lang niet van het niveau om op een gemiddelde dag van Bernal tweeënhalve minuut dicht te knallen na drie weken koers. Daar acht ik alleen die Slovenen eventueel toe in staat.

molovin 25 mei 2021 om 11:38

Lijkt me ook meer dan voldoende voor hem, hopelijk houdt zijn rug zich goed. Heeft zich toch fantastisch herpakt dit jaar. Ik vraag me af hoe Bernal in deze vorm afsteekt tegen Pogacar en Roglic als hij de tour betwist zou hebben.

Romāns Vainšteins 25 mei 2021 om 14:16

Ik begin me af te vragen of Merckx kans had gehad in zijn jonge jaren tegen Bernal en Pogacar, die kwam op dik 11 minuten binnen in zijn eerste giro immers. Toegegeven, na enig knecht werk maar toch.

josi 25 mei 2021 om 12:01

Als hij gezond blijft en op zijn fiets blijft zitten, hoeft Bernal zich geen al te grote zorgen te maken en wordt hij de terechte winnaar van deze Giro.

dit is mijn achterwiel 25 mei 2021 om 12:03

Dus eigenlijk is hij in topconditie, hoewel de rug op speelt. Dan vraag ik me af wat hij kan als zijn rug geen rol meer speelt.

Magician 25 mei 2021 om 12:09

Enige vervelende is dat wanneer je eenmaal rugklachten krijgt het heel moeilijk kan zijn ook voor de lange termijn op te lossen. Hoe lang iemand als Pinot al wel niet zit te klooien ermee..

Quincy Adams 25 mei 2021 om 12:24

Ja, dat is zeker waar. Je rug wordt zwaar belast in profwielrennen.
Toch, als je kijkt naar het traject van Bernal, daar lijkt continu progressie te zijn. Bij Pinot eerder het tegenovergestelde.

didison 25 mei 2021 om 12:13

Zou Bouchard de eindwinst cadeau krijgen nu hij rust lijkt gevonden te hebben in zijn voorsprong?
Wat denken jullie? Khoop het alvast!

Quincy Adams 25 mei 2021 om 12:27

Ik hoop het niet. Een klassement ‘cadeau’ krijgen vind ik maar niks. Hoewel hij er hard voor heeft gewerkt, is hij natuurlijk zeker niet de beste klimmer in het peloton. Maar als niemand hem wil bedreigen vanwege andere belangen (ritwinst/ak) dan kan het niet anders dan terecht bij hem terecht komen.

Je zou haast denken dat er een soort van formule/standaardaanpak te vinden is voor de bergtrui.

Jean Dumas 25 mei 2021 om 12:45

Ik denk dat dit een aankondiging is dat Bernal defensief gaat koersen, maar als hij aangevallen wordt bestaat de kans dat hij alsnog punten pakt op de slotklimmen. Bouchard is dus nog niet veilig en zal moeten blijven vluchten.

nickdt 25 mei 2021 om 12:52

En er is ook nog Mollema.

snuutje 25 mei 2021 om 12:40

@didison, dit is al de 2e keer dat je die vraag stelt…. Hoeveel geld heb je erop gezet?

didison 25 mei 2021 om 14:37

100 euro begin deze giro. X40

fietsvriend 25 mei 2021 om 12:57

Enige belangrijkste vraag bij die rug is of ie er een attest voor krijgt. En zo ja welk medicijn.

Sorry maar een INEOS rijder die zo soeverein aan kop gaat en maar blijft terugkomen op die rug maakt me waakzaam

FlecheWallonne 25 mei 2021 om 13:06

In tegenstelling tot veel van zijn landgenoten-rasklimmers kan Bernal wèl een goede tijdrit neerzetten. En zeker aan het einde van een lange ronde. De hele hype over Evenepoel die alle tijd zou corrigeren op Bernal in die laatste, afsluitende tijdrit is altijd al klinkklare nonsense geweest. ‘k Ben trouwens benieuwd op welke plaats Remco zal eindigen in de 2e, lange tijdrit. Zijn 1e, korte tijdrit die hij fris als een hoentje reed, was al niet denderend.

Klein Verzet 25 mei 2021 om 13:14

Wat mij vooral opvalt is dat Bernal buitengewoon wakker en helder uit z’n ogen kijkt, als een adelaar klaar om alles onder hem met huid en haar op te peuzelen. Schitterend atleet, en niet gehinderd door valse bescheidenheid, die ontspannen even het regenjasje uittrekt op spiegelgladde kasseitjes, en die zich zeer bewust is van de beelden die de eeuwigheid roze kleuren.

Tony 26 mei 2021 om 10:53

Bernal praat wel veel over zijn rug. Laten we hopen dat zijn rug het houd en dat we niet gaan meemaken wat verleden jaar is gebeurd.

Headlines

Materiaalzone

Populair