Egan Bernal maakt zeven maanden na zwaar ongeval rentree in PostNord Danmark Rundt

maandag 15 augustus 2022 om 15:40
Egan Bernal maakt zeven maanden na zwaar ongeval rentree in PostNord Danmark Rundt

foto: Cor Vos

Egan Bernal verschijnt aan de start van de PostNord Danmark Rundt, die morgen van start gaat. Het wordt voor de Colombiaan van INEOS Grenadiers, winnaar van de Tour de France van 2019 en de Giro d’Italia van 2021, zijn eerste koers sinds zijn zware ongeval begin dit jaar.

Bernal botste op 24 januari tijdens een trainingsrit in Colombia op een stilstaande bus, terwijl hij op zijn tijdritfiets reed. De Colombiaan liep bij het ongeval diverse verwondingen op. Zijn ploeg deelde mee dat hij gebroken ruggenwervels, een gebroken dijbeen, een gebroken knieschijf, een borsttrauma, een doorboorde long en verschillende gebroken ribben had opgelopen. In eerste instantie werd gevreesd voor zijn leven en de renner moest meerdere operaties ondergaan.

Hoewel de gevolgen van zijn ongeval op lange termijn aanvankelijk onzeker waren, begon hij al snel te herstellen en zijn progressie deelde hij op social media. Zijn coach sloot een terugkeer in het peloton tegen het einde van het seizoen 2022 niet uit. Aanvankelijk was er sprake van dat hij de Vuelta a Burgos zou rijden, maar die ronde kwam nog te vroeg. In plaats daarvan staat hij aan de start van de vijfdaagse PostNord Danmark Rundt (16/08 – 20/08).

‘De laatste acht maanden waren heel zwaar’
Voor Bernal wordt de Deense koers zijn eerste wedstrijd sinds de Vuelta a España van 2021. “Na wat me in januari is overkomen, is dit het moment waarop ik heb gewacht – om weer met mijn ploeggenoten te koersen. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe zwaar de laatste acht maanden voor me zijn geweest, zowel fysiek als mentaal. Die dag, en de reis die ik sindsdien heb gemaakt, zal voor altijd onderdeel van mij blijven, het is iets wat je nooit vergeet.”

foto: Cor Vos

Ook de steun die hij kreeg van zijn familie, vriendin, de ploeg, sponsor INEOS en zijn fans is iets om nooit te vergeten. “Als mensen vertrouwen we echt op elkaar in tijden van noord, en dit jaar was een tijd van nood voor mij. Ik kan iedereen die er voor me is geweest niet genoeg bedanken. Die steun is van onschatbare waarde geweest om me elke dag te motiveren hard te werken om weer te kunnen koersen. Aan jullie allemaal, een welgemeend dankjewel.”

‘Hij heeft de wereld de ware kracht van zijn karakter laten zien’
Voor ploegmanager Rod Ellingworth is het ongelooflijk hoeveel vooruitgang Bernal heeft geboekt sinds zijn ongeval aan het begin van het jaar. “Hij heeft de wereld de ware kracht van zijn karakter laten zien en toonde opmerkelijke moed om weer wedstrijd-klaar te worden. We zijn nog steeds onderweg met Egan, maar zijn deelname aan de Ronde van Denemarken is een belangrijk en zeer verdiende mijlpaal.”

Ellingworth benadrukt dat het herstel van Bernal op lange termijn leidend blijft in het medisch en fysiek ondersteuningsprogramma. “Onze doelstellingen zijn altijd prestatiegericht geweest, niet wedstrijdgericht. De hele INEOS Grenadiers-familie is trots en blij voor Egan dat zijn vastberadenheid en inzet hem nu zullen doen terugkeren naar de wedstrijdomgeving waar hij al zo lang naar hunkerde.”

Update (15.40 uur)

INEOS Grenadiers heeft inmiddels de volledige selectie voor de Ronde van Denemarken gepresenteerd. Daaruit blijkt dat Egan Bernal aan de start staat in plaats van Andrey Amador. De 35-jarige renner uit Costa Rica behoorde tot het oorspronkelijke zevental, maar reist toch niet af naar Denemarken. Voor de rest zijn er geen wijzigingen bij de Britse ploeg.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Fast Freddy 15 augustus 2022 om 14:32

Een voetballer met afgescheurde knieband is er langer uit. Bizar snel herstel.

0
josi 15 augustus 2022 om 14:45

Mooi dat hij dit seizoen alweer wat wedstrijdkilometers kan maken. Hopelijk weet hij volgend jaar zijn oude niveau weer te halen, dat is toch altijd afwachten na zo’n klap.

0
Jean Dumas 15 augustus 2022 om 15:01

Lekker koersen.

0
Melkzuur 15 augustus 2022 om 16:19

Evenepoel stond na 10 wedstrijddagen in de Giro “gewoon” tweede, na bijna 9 maanden revalidatie. Dus waarom zou Bernal hier niet degelijk kunnen presteren? Ze weten heus wel wat ze doen bij Ineos.

0
Scrabslag 15 augustus 2022 om 18:32

Evenepoel zakte er daarna wel grandioos doorheen

0
Melkzuur 15 augustus 2022 om 18:49

Inderdaad. Daarom dat het goed is dat hij start in een vijfdaagse wedstrijd en daarna een week kan rusten indien nodig. Dat kon Evenepoel niet natuurlijk.

0
De zeekomkommer van Zevenbergen 15 augustus 2022 om 16:27

Goed dat hij weer terug komt!

0
Cochise 15 augustus 2022 om 17:14

Heerlijk nieuws. Leuk dat hij toch wat wedstrijdkilometers kan maken voor de winter, dat scheelt toch een hoop met het oog op volgend seizoen.

0
Steve De Wolf 15 augustus 2022 om 17:19

Ik hoop echt dat Bernal zijn oude niveau terugvindt. Groot kampioen, bescheiden jongen. Aarzelt niet om in de aanval te gaan al is de kans groot dat het hem zuur kan opbreken. En: hij heeft al zoveel zwarte sneeuw gezien.

0
Kartouche 15 augustus 2022 om 18:43

goed om te lezen. Hopelijk terug naar het oude niveau volgend jaar en kan hij zich mengen in de strijd om de hoogste trede in de TdF.

0
Dikke Kater 15 augustus 2022 om 20:40

Mooi bericht. Hopelijk wordt hij weer de topper die hij was en kan hij wedijveren met Pogacar & Co.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone