Egan Bernal: “Je kan niet elke klim verkennen, maar hier was het een voordeel geweest”

Egan Bernal: “Je kan niet elke klim verkennen, maar hier was het een voordeel geweest”

© Cor Vos

woensdag 26 mei 2021 om 18:58
Interview

Rozetruidrager Egan Bernal kende vandaag niet zijn beste dag in deze Giro, maar slaagde er weliswaar in de schade te beperken. “Ik had een mindere dag, dat klopt. Maar mag ik ook benadrukken hoe sterk Simon Yates was? Op mijn best had ik hem misschien ook niet kunnen volgen”, vertelde hij op de persconferentie.

Ritwinnaar Dan Martin en Simon Yates hadden de Sega di Ala, de slotklim tijdens deze 17de etappe, verkend. Egan Bernal niet. En ja, dat is een nadeel gebleken, volgens de Colombiaan. “De laatste twee kilometer waren veel minder steil dan ik in gedachten had”, gaf Bernal op de persconferentie toe. “Met die kennis was ik op het steile stuk ervoor ongetwijfeld iets minder diep gegaan en meer energie overgehouden om in de slotkilometers nog wat tijd terug te pakken.”

“Je kan in zo’n grote ronde niet elke etappe vooraf verkennen. Maar hier was het misschien wel nuttig geweest”, klonk het. “Maar ik wil van die verlies ook geen drama maken. Mede dankzij ploegmaat Daniel Martínez heb ik de schade toch kunnen beperken. Hij wachtte op me, motiveerde me en dat gaf me extra energie.”

Tijdens analyses op de rustdag werd vooral geconcludeerd dat Bernal in deze Giro onklopbaar was. “Natuurlijk streelt zoiets mijn ego”, kon hij er om lachen. “Maar tezelfdertijd besefte ik heel goed dat in een grote ronde elke dag wel iemand iets kan overkomen. Ook mij, want niemand is onklopbaar. Jullie hebben het zonet gezien. De ene dag ben je de beste, de volgende dag is dat iemand anders.”

Rustdag
“Wat er exact gebeurde? Dat zagen jullie, niet? Yates viel een paar keer aan op de zeer steile stukken. Ik kon op een gegeven moment niet meer volgen. Het is normaal dat je afziet als je iemand probeert te volgen die sneller rijdt. Maar ik ben kalm en gefocust gebleven. Ik wist dat niet Simon Yates, maar Caruso mijn naaste belager was in het klassement. Dus was het beter wat energie te sparen en in het wiel van Damiano te blijven.”

Of zijn mindere dag iets met de rustdag te maken kon hebben, werd hem gevraagd. “Dat kan. Ik weet het niet. Het gebeurt inderdaad al eens dat je als renner daags na de rustdag niet op je best bent. Maar ik wil hier vooral ook benadrukken hoe sterk Simon Yates was. Misschien had ik hem op mijn best ook niet kunnen volgen. Hij was vandaag gewoon de beste van ons twee. Dat moet ik aanvaarden.”

Van wie ik het meeste bang ben in het klassement? “Ik heb voor iedereen achter mij respect. Alles kan snel veranderen. Het is kwestie van kalm en gefocust te blijven en mijn energie goed in te delen. Dat is wat ik de volgende dagen zal proberen te doen.”

Dit artikel delen:

32 Reacties

Zenon J 26 mei 2021 om 19:12

Waarom 2 nagenoeg dezelfde artikelen over Bernal?

Nico Dick 26 mei 2021 om 19:19

Snelle reactie van het flash-interview vs het uitgebreide interview tijdens de persconferentie achteraf…

ronddraaien 26 mei 2021 om 19:15

“Op m’n beste zou ik Yates misschien ook niet kunnen volgen”, maar Almeida was nog sterker, Martin was solo ontketend en Martinez leek ook met veel overschot te knechten. Toch een vreemde uitspraak.

Lalsacien 26 mei 2021 om 20:02

Gentleman.

vincenzo 26 mei 2021 om 20:31

Rookgordijn …

NDI22 26 mei 2021 om 20:36

Aan de andere kant finishen Carthy, Vlasov, Bardet en Ciccone op minuten achterstand. 3e week liggen de verhoudingen meestal een beetje anders.

FDJ 26 mei 2021 om 22:06

Het deed bij vlagen een beetje denken aan Wiggins en Froome, zoveel als Martinez over had op Bernal.

Michelangelo 26 mei 2021 om 22:36

@FDJ, waarbij ik niet het idee heb dat Martinez gefrusteerd rondrijdt omdat ie moet knechten (itt Froome destijds)

VerstandOpNul 26 mei 2021 om 22:39

Idd, heel tof hoe Martinez hem ook nog oppepte..

Rendo 26 mei 2021 om 22:54

@Mich
Waar ik me precies kan herinneren dat Froome daar 2de stond en meerdere keren moest inhouden voor Wiggins.

Groetjesaandevoetjes 27 mei 2021 om 01:56

Ik vind het vooral grappig dat bijna niemand het over Caruso heeft, terwijl die nog steeds 2e staat in het klassement. Koerst heel stabiel en valt niet aan, maar ik zie hem niet meer van het podium vallen. Misschien haalt Yates hem nog in, maar dan wordt hij nog prima 3e in de Giro.

Cap 26 mei 2021 om 19:24

Mooie kerel, realistische uitspraken en er niet omheen draaien. Hij was niet op zijn best, Yates was beter, lof naar Yates. Netjes.

S'mon 26 mei 2021 om 20:04

En naar Almeida!

Romāns Vainšteins 26 mei 2021 om 19:36

Ik vraag me eigenlijk af of het onmogelijk is alle klimmen te verkennen.

Allereerst moet je glashelder hebben voor jezelf dat dit de ronde is die je wil rijden. Daarna moet je vooral mazzel hebben dat ze het een beetje snel bekend maken en je de klimmen verkennen kan nog voor de winter begint, gedurende het seizoen nog doen is wat uitdagender vanwege je koersen, bergtopzitschema’s en gesloten passen. Ook is het raadzaam wat klimmen in de buurt en de voorgaande klimmen mee te pakken ivm eventuele parcourswijzigingen.

Titaantje 26 mei 2021 om 19:48

je zou toch op z’n minst denken dat hij de profielen de dag vooraf bekijkt, en dus weet dat de laatste kilometers afvlakken. Dat doen alle amateurpronostikeurs hier zelfs voor hun pooltjes.

Michelangelo 26 mei 2021 om 22:41

Maar een profiel en streetview is toch net wat anders als er zelf een keer fietsen. Hoe loopt het asfalt, wat zijn herkenningspunten, wat kun je verwachten mbt open stukken etc.

Wat dat betreft is de ronde van frankrijk een stuk makkelijker. Daar pakken ze zeker in de Alpen en de Pyreneeen toch vaak de geijkte klimmen die eigenlijk iedere renner al een paar keer in zijn leven heeft gezien. Terwijl in Italie toch heel regelmatig nieuwe of minder bekende klimmen opduiken.

En dan ben ik het met Romans eens dat het niet makkelijk is om zowel je hoogtestages te doen, als je andere koersen, als iedere col gaan verkennen. En da’s maar goed ook, want anders hadden we misschien niet gezien wat we vandaag zagen.

Groetjesaandevoetjes 27 mei 2021 om 01:58

Programma van de Giro werd dit jaar ook super laat bekend gemaakt.

Basementman 26 mei 2021 om 19:38

Almeida niet kunnen volgen bergop op z’n beste dag lijkt me wat overdreven. Te moe voor zo’n interview denk ik dan…

Johnny7 26 mei 2021 om 19:42

Martinez bewijst maar weer eens waarom een kopman in een grote ronde een absolute meesterknecht moet hebben. Cruciaal die hulp bij een inzinking.

nickdt 26 mei 2021 om 20:06

Zag je ook bij Foss. Toen die de eerste keer gelost was, reed Bennett hem terug en bleef hierna bij hem.

Romāns Vainšteins 26 mei 2021 om 20:14

Ja, Bennett deed dat kundig en keurig. Foss is ook vrij ‘lomp’ voor zo’n steile, grillige klim trouwens, het zag er wat onnatuurlijk uit dat gezwoeg van m.

zacht 26 mei 2021 om 19:47

Lijkt me toch iets voor de ploeg dit, op dit niveau hoor je weten hoe steil de fases op een berg zijn.
Net als de etappe-winnaar geeft Bernal ook een respectvolle en eerlijke reactie, wat een sportman.

Davide Lappartiente 26 mei 2021 om 19:48

Dus hij had liever meer overgehouden voor de vlakkere, makkelijkere stroken op het einde, terwijl hij dacht dat het op einde steiler en zwaarder zou zijn en bovendien met die gedachte nog eens te vroeg te diep gaan? Vreemd

vincenzo 26 mei 2021 om 20:33

Die redenatie kan ik ook niet volgen. Is hij zo diep gegaan dat hij bij deze uitspraak nog niet weer helder kon denken?

Nils96 26 mei 2021 om 19:48

Fijne kampioen die Bernal. Altijd eerlijk en bescheiden maar ook gezegend met een gezonde portie branie! Het gaat nog een spannend duel worden tussen Yates en Bernal. De Brit durfde in de Giro van 2018 vaak al op de voorlaatste col gaan, kijken hoe dat nu zal gaan. Wanneer Bernal al vroeg zonder knechten komt te zitten komt hij in de gevarenzone.

Spirit 26 mei 2021 om 20:13

Bernal en zonder knechten komen te zitten?
Lijkt me heel onwaarschijnlijk
Ik verwacht ook zeker niet dat Bernal er door gaat zakken eerlijk gezegd.
Maar na deze dag is de Giro wel wat interessanter in het vervolg

ewoedski 26 mei 2021 om 20:00

Komt wel amateuristisch over dat je het profiel niet kent (ook al heb je het niet verkend). Daarnaast is de conclusie ook vreemd. Als je weet dat het erna afvlakt kun je toch juist eerder wat dieper gaan.

vincenzo 26 mei 2021 om 20:34

Zwamverhaal. Mogelijk verkeerd opgevat of onbedoeld verkeerd uitgedrukt. Of er speelt meer …

NDI22 26 mei 2021 om 20:40

Genoeg renners die het makkelijker rond krijgen op de vlakkere gedeeltes. Daar wilde Bernal wat energie voor bewaren als hij het had geweten. Nu te geforceerd een paar keer met Yates mee gesprongen, terwijl Almeida z'n eigen tempo bleef rijden en op het eind nog bij Yates weg kon rijden op het vlakkere deel. Vrij logisch toch.

vincenzo 26 mei 2021 om 21:22

Dat bewijst dan het tegendeel, wat dat gaat juist niet op voor een pure klimmer als Bernal. Almeida zat lekker bij Yates in het wiel "uit te rusten" om zo lang mogelijk van het zog te profiteren. Hij ging nog niet op zijn limiet en had daardoor krachten over. Heeft weinig te maken met de afvlakkende hellingsgraad van de laatste kilometers.

josi 26 mei 2021 om 20:47

Hij ging dus te diep omdat hij in de veronderstelling verkeerde dat het slot lastiger zou zijn? Dat zal een tegenvaller zijn geweest toen hij er uitgepierd achterkwam dat de laatste kilometers wat minder steil waren. Ik kan hem niet helemaal volgen. En ik kan me ook niet goed voorstellen dat hij het profiel niet bekeken had en ook niemand binnen de ploeg hem daarvan op de hoogte had gebracht.

Michelangelo 26 mei 2021 om 22:47

Als dit zijn slechte dag was dan doet Bernal toch gewoon een goede zaak. Als zijn slechte dag nog moet komen, dan heeft hij een probleem…

Geluk voor Bernal is in ieder geval dat Ciccone, Carthy en Vlasov nog een stuk verder weggezakt zijn. Blijven enkel Yates en Caruso over, waarbij Caruso niet zoveel sterker leek als Bernal en het gevaar bergop waarschijnlijk met name van Yates zal komen. En Yates lijkt weer niet de ploeg te hebben om het keihard te maken of een grootse aanval op te zetten.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair