Egan Bernal: “Ik wilde geen risico’s nemen in de laatste afdaling”

donderdag 20 mei 2021 om 19:54
Egan Bernal: “Ik wilde geen risico’s nemen in de laatste afdaling”

foto: Cor Vos

Egan Bernal kwam de twaalfde etappe naar Bagno di Romagna zonder kleerscheuren door. De Colombiaan sprak in het flashinterview wel van een lastige dag. “Er waren veel hoogtemeters en het was voor iedereen een zware rit”, aldus Bernal.

De meeste klassementsrenners namen een snipperdag in de rit over vier gecategoriseerde beklimmingen, maar toch plaatsten Giulio Ciccone en Vincenzo Nibali in de finale nog wel een versnelling. Nibali nam in de laatste afdaling nog behoorlijk veel risico om wat tijd te pakken, maar het leverde de tweevoudig Girowinnaar slechts zeven seconden tijdwinst op.

Bernal over de afdaling van Nibali: “Iedereen neemt zijn risico’s, maar ik wilde zelf geen risico nemen in de laatste afdaling. Op de klim zelf reden we het gat snel dicht, maar in de afdaling wilde ik geen risico nemen voor drie of vier seconden. Dat was het niet waard.” De Colombiaanse rozetruidrager kan morgen weer wat energie sparen in de vlakke etappe naar Verona.

Toch is Bernal op zijn hoede, ook voor een biljartvlakke sprintersrit. “Soms zijn dit soort etappes nog zwaarder dan een bergrit. Het is zaak om gecontroleerd te blijven. We zijn bezig aan een grote ronde en dan kun je niet spreken van een gemakkelijke dag.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Edwinnaar 20 mei 2021 om 20:20

Meneer wilde zelf geen risico’s nemen maar gaf z’n ploeg wel opdracht om zo hard mogelijk achter Nibali aan te gaan?

S. Morgenstern 20 mei 2021 om 20:36

Nee. Het is toch duidelijk dat hij de actie van Moscon onnodig vond?

Veleta 21 mei 2021 om 12:28

Hoezo, zo hard mogelijk. Dat kun je daar toch niet uit afleiden

Magician 20 mei 2021 om 21:39

Verstandige beslissing. Roze om de schouders en dit weekend een uitgelezen kans om iedereen nog wat extra minuten aan te smeren.

Turtlehead 20 mei 2021 om 22:09

Heel verstandig. Hopelijk slaapt Moscon slecht van de beurse plekken, zodat hij de volgende keer wél snapt dat het geen wedstrijdje ver plassen is.

molovin 20 mei 2021 om 22:57

Heel verstandig van hem, heeft het ook helemaal niet nodig. Ondanks de absentie van Sivakov nog steeds de sterkste ploeg en komende zaterdag en maandag 2 uitgelezen kansen voor hem om het klassement helemaal te beslissen.

Edwin Jansen 21 mei 2021 om 00:54

Toch wel knap dat je in staat bent om na zo'n rit als gisteren vandaag opnieuw alle klassementsrenners 4000 hoogtemeters lang je wil op te leggen. Nibali en Ciccone telt niet dat is peanuts. Ineos is wel weer heel ouderwets sterk in deze Giro. Benieuwd hoe lang ze dat vol gaan houden. Wat Moscon deed had meer met een te groot ego dan verstand te maken gok ik. Iets met dat je als Italiaan geen twee Italianen van een ander team kunt laten wegrijden. Dank god dat Egan wel zo slim is om daarin niet mee te gaan. Gianni zal wel weer een standje krijgen van Brailsford gok ik.

Jean Dumas 21 mei 2021 om 07:58

Laat zien dat ze ook bij INEOS nog inschattingsfouten maken, of het moet zijn dat ze Nibali nog vrezen in de slotweek. Je kunt niet alles uitsluiten, maar dat lijkt me toch wat vergezocht.

vincenzo 21 mei 2021 om 09:56

Denk toch dat ze niet helemaal gerust zijn op Nibali . Die moet het altijd hebben van de derde week.

evanderwel 21 mei 2021 om 08:12

Had Kruijswijk destijds maar hetzelfde gedacht.

lo squalo dello Stretto 21 mei 2021 om 08:34

Verstandig van hem. Denk ook niet dat Nibali zelf per se veel risico’s nam; hij is technisch gewoon zo sterk in het dalen dat hij er vrij gemakkelijk van kan wegrijden. Zonde om het niet te doen dan ook al levert het niet veel op. Als de aankomst bergop ligt spurt Bernal er ook van weg voor een paar seconden soms.

Alexander 21 mei 2021 om 09:15

Ik vind deze man toch echt wel aanwinst voor de wielersport. Zegt goeie dingen, rijdt aanvallend en ook in de klassiekers. Blij met deze generatie renners.

vevie 21 mei 2021 om 13:35

Zeker. Rijdt altijd aanvallend waar het kan. Niet het altijd maar aanklampen, maar zelf initiatief nemen.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair