EF Pro Cycling wil Italiaanse WorldTour-koersen overslaan

woensdag 4 maart 2020 om 09:16
EF Pro Cycling wil Italiaanse WorldTour-koersen overslaan

foto: Cor Vos

EF Pro Cycling heeft een officieel verzoek ingediend om niet deel te hoeven nemen aan Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo. Dat meldt The Wall Street Journal. De formatie roept het coronavirus in als aanleiding.

In een brief aan de UCI en organisator RCS vraagt Education First dat het gepardonneerd kan worden voor de drie koersen zonder een sanctie te krijgen. Als World Tour-ploeg is het in theorie immers verplicht deel te nemen aan World Tour-wedstrijden, een statuut dat alle drie de Italiaanse koersen hebben.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in ons liveblog over het coronavirus.

Dit artikel delen:

37 Reacties

Jan Blokland 4 maart 2020 om 09:34

Dit is het begin van het afblazen van Strade Bianchi, Milaan-San Remo en Tirreno-Adriatico vrees ik.

Vind het wel overdreven dat ploegen nu zelf aangeven niet te willen rijden. Natuurlijk staat veiligheid voorop, maar de organisatie is daar toch mans genoeg voor daarover en beslissing te nemen?

0
Scotty 4 maart 2020 om 09:35

Het laatste zetje om de koersen niet door te laten gaan?

Ik denk dat het een goed besluit zou zijn, hoe jammer het ook is.

0
wiebipedia 4 maart 2020 om 09:37

Ik las een interview met een viroloog die uiteenzette wat de mogelijke scenario’s zijn en welke in de basis het beste voor ons zijn. Net als eerdere coronavirussen moet deze eigenlijk ‘gewoon’ onderdeel worden van het jaarlijkse ziektebeeld. Dat gaat hoe dan ook gebeuren en het gaat niet meer verdwijnen. Er gaan (meer) mensen aan overlijden en dat is tragisch, maar dat is met elke griepvariant ook het geval.

Scenario 1: Het blijft de komende tijd om zich heen grijpen met alle gevolgen van dien totdat ‘het collectief’ afdoende resistent wordt. Dat betekend dat de komende tijd er nog veel directe gevolgen zijn voor de maatschappij als langdurig zieken, sterfte, quarantaine. Maar ook dat we als collectief het snelst op het punt zijn dat we resistentie hebben opgebouwd tegen dit virus. (beste scenario)
Scenario 2: De temperatuur stijgt de komende weken en het virus ebt weg (voor nu) om vervolgens de komende jaren regelmatig opnieuw een ‘probleem’ te worden.

De insteek van Vaughters is wellicht begrijpelijk, maar niet per definitie wenselijk. Bovendien heb je in de huidige maatschappelijke beeldvorming met twee dingen te maken. Het reële ziektebeeld en de angstcultuur en hype er omheen. Het mentale aspect van de situatie is zo mogelijk nog veel belangrijker dan het daadwerkelijk ziek worden.
Vaughters helpt zijn sport, zijn team en de regio wellicht beter door te laten zien dat ze zich niet laten regeren door condities buiten hun controle

0
Scotty 4 maart 2020 om 09:44

Het bestrijden is vooral erg noodzakelijk omdat het virus verdraait besmettelijk is. Men is bang voor een totaal ontwrichte samenleving (voor bepaalde periodes) waarbij tot wel 40-50% van de werkende mensen ziek/grieperig thuis kan zitten. Tel daarbij de ouderen en zwakkeren die finaal de pijp uit gaan/veel extra zorg behoeven. Dat wil je niet. Indammen en quarantaine is vooralsnog de beste oplossing – zie het als het mondjesmaat toelaten van het virus.
Evenementen waarbij honderdduizenden mensen bij elkaar staan. In een "besmet" gebied. Nee, dat lijkt me niet handig.

Het enige bijzondere vind ik dat het uit een ploeg zelf moet komen. De organisatie laat wel érg lang op zich wachten.

0
wiebipedia 4 maart 2020 om 09:51

Dit corona-virus is helemaal niet buitensporig besmettelijk, het is echter ook nog niet onder controle. Ik heb kinderen en kan me de mexicaanse griep nog herinneren. Dat was ook superspannend en we weten allemaal hoe dat nu zit.

0
Arry1337 4 maart 2020 om 09:51

Die honderdduizenden die op elkaar staan kan prima voorkomen worden door de openings- en sluitingsceremonie te cancellen en publiek niet toe te staan bij de start
en finish en bijvoorbeeld op de poggio enzo.

0
wiebipedia 4 maart 2020 om 09:58

Overdragen in de buitenlucht is praktisch onmogelijk. Eens dat je best kan nadenken over het niet bijeenbrengen van grote groepen mensen op 1 locatie.

Nog even qua besmettelijkheid: In de UAE toer zijn nu dus 4 renners besmet. Van een heel peloton, met entourage en andere gasten en bezoekers is dat alles dusver. Dat is in een situatie waar er nog niet direct rekening werd gehouden met potentieel besmettingsgevaar

0
AWestie 4 maart 2020 om 09:38

Goeie quote: This isn’t about panic. This is about helping local medical efforts to slow spread. Bijna dé reactie die je als leider van een sportteam moet geven: Ik ben geen expert, maar ik wil wel dat experts alle ruimte hebben om dit virus in te dammen. Soms is Vaughters een olifant in een porseleinkast, maar ook even vaak komen er zinnige dingen uit zijn kop. Bijvoorbeeld ook toen hij het had over de wielercultuur in de VS.

0
LyndaLid 4 maart 2020 om 09:40

Dit is natuurlijk hartstikke terecht en getuigt van verstand.

This is not about panic. This is about helping local medical efforts to slow spread. Dat is de essentie hiervan. Italië heeft gewoon een groot probleem op dit moment.

Wat zo jammer is, is dat mensen zich in twee kampen lijken te verdelen: paniek of doen alsof er helemaal niks aan de hand is. Beiden tonen een bepaald niveau van ignorance. Het gevaar van het virus is geen "levensgevaar" voor de samenleving. Het gevaar zit in de gigantische druk op de zorginstellingen die er ontstaat als de verspreiding niet onder controle wordt gehouden, nog los van de economische vervolgen. In een piek van een griepseizoen (zoals eens in de tien jaar ofzo) schuilt het gevaar ook in het moeten afzeggen van operaties en het niet meer kunnen opnemen van patiënten. Doordat dit virus zich zo sterk verspreidt en met meer verspreiding zich ook nog mutaties kunnen voordoen, is het gewoon belangrijk dat er geen onnodige risico's genomen worden.

En een wielerwedstrijd valt nou net in de categorie onnodig, al vinden wij liefhebbers dat natuurlijk moeilijk te slikken.

Oh en hier komt nog wat bij. Zoals gezegd zijn de ziekenhuizen overbelast, zeker in Italië. Waar breng je de renners heen die vallen en naar een ziekenhuis moeten? Dat gebeurt in elke koers weer, maar in de Strade al helemaal…. De ziekenhuizen zijn gewoon vol, dit brengt dus ook een concreet extra risico met zich mee voor de renners. Dit als extraatje voor degenen die deze discussie alleen maar door het wielerbrilletje kunnen zien.

0
klootje kriekeljon 4 maart 2020 om 11:07

Goed samengevat denk ik.

0
UrbanSteel 4 maart 2020 om 11:11

Lyndalid

+1

0
Wheely 4 maart 2020 om 11:19

“GEEN PANIEK!”

-Dominee Gremdaat

0
Wheely 4 maart 2020 om 11:28

@LyndaLid
Ik snap de bezorgdheid over of het medisch personeel de druk wel aan kan in dit gebied maar dat lijkt me niet aan jou of Vaughters om dit te beoordelen. Ik mag hopen dat de betreffende instanties zelf wel aan de bel trekken mocht dit het geval zijn.

0
LyndaLid 4 maart 2020 om 11:39

@Wheely

Fair enough. Maar zie het reisadvies naar Noord-Italië (niet-reisadvies dus eigenlijk). Dit zou helemaal geen vraag of discussie meer moeten zijn. Dat is wat Vaughters (en yours truly) eigenlijk wil zeggen. Er zijn belangrijkere dingen in het leven, al is het natuurlijk erg balen dat vooral de Strade niet doorgaat.

Overigens volgens de logica dat wij er niks over mogen zeggen, kan je de forumfunctie op wielerflits sowieso afschaffen. Er zijn voor de meeste thema's wel mensen die er meer over weten en beslissingen treffen, denk alleen al aan een ploegleider in een koers.

Edit: zie nu ook het bericht over de ploegartsen, die hetzelfde zeggen, zij het eloquenter.

0
josi 4 maart 2020 om 09:41

Als reden geeft Vaughters dus op dat ze hiermee willen helpen de verspreiding van het virus af te remmen. Ik zie niet helemaal de afwezigheid van EF daaraan bijdraagt. Of komt er dan veel minder publiek kijken?

0
wiebipedia 4 maart 2020 om 09:45

Hij probeert op deze wijze de gehele koers definitief af te gelasten. Het is een pressiemiddel

0
Wheely 4 maart 2020 om 09:55

Hij had beter kunnen zeggen dat hij als werkgever zijn personeel en hun omgeving geen risico wil laten lopen. Dat is namelijk iets waar hij wat over te zeggen heeft.

0
goose 4 maart 2020 om 09:50

Moraalridder Vaughters

0
Lalsacien 4 maart 2020 om 10:24

Zegt een held vanachter zijn toetsenbord…

0
Secondant 4 maart 2020 om 09:55

Die koersen gaan denk ik nog wel geannuleerd worden. MSR is misschien wat vroeg om te annuleren, maar de andere twee zie ik wel wegvallen. En begrijpelijk, in Italie zijn de hulpdiensten druk genoeg met andere zaken en het besmettingsrisico is reeel .

0
52voor11achter 4 maart 2020 om 09:59

Noord-Italie is nu duidelijk een risico gebied, de wielerwereld is al geraakt door corona en 500 mensen internationaal invliegen met al het publiek erbij is gewoon niet een verstandige evenementskeuze op dit moment.

0
Romāns Vainšteins 4 maart 2020 om 10:13

Vandaar dat die vliegvelden nog vol open staan en de prijzen voor vluchten dermate kelderen dat de groep die meent dat het virus sowieso overal komt alle geannuleerde plekken binnen no time innemen.

0
tvm 4 maart 2020 om 10:05

Kijk aan. Mooie gedachte van Jonathan. Zelf initiatief nemen om niet te koersen.

De vraag is of met zijn tweet (hoe goed ook bedoelt) mensen het niet alsnog als paniek zullen opvatten.

Ik ben overigens wel benieuwd of hij dit verzoek zou indienen als hij Fuglsang, van Aert of Benoot in de selectie zou hebben. Of ligt dat aan mijn verdorven geest?

0
UrbanSteel 4 maart 2020 om 10:08

Ik hoor hier bijna alleen maar mensen praten over hoe erg ze het vinden dat koersen mogelijk niet doorgaan en dat er renners besmet zijn.
Bijna niemand heeft het over het leed dat dat virus veroorzaakt bij tienduizenden mensen die een familielid hebben verloren door dit virus. Ben is niet zo egoïstisch en toon wat meer empathie in plaats van te zitten jammeren omdat er mogelijk koersen niet doorgaan.

0
wielrenner 4 maart 2020 om 10:23

Heel erg met je eens!!!

0
Romāns Vainšteins 4 maart 2020 om 10:25

Empathie is nagnoeg altijd niet pragmatisch en daarnaast vervuilend voor een bredere discussie.

0
Brabander 4 maart 2020 om 10:47

Je kan al het leed van de wereld wel op je nemen, maar wat schiet je daar mee op? Tuurlijk is dat erg allemaal, maar er is zoveel 'erg' in deze wereld. Dan kun je het als wielerliefhebber wel erg vervelend vinden als er koersen geannuleerd worden. Misschien egoïstisch, maar de mensch is dat nu eenmaal vaak

0
LyndaLid 4 maart 2020 om 11:00

Wat pas echt vervuilend is voor een bredere discussie, is het niet in perspectief kunnen plaatsen van bepaalde dingen.

Ja er zijn ergere dingen dan het Corona Virus in de wereld. Het afgelasten van een wielerwedstrijd is daar niet één van, en het van tafel schuiven van empathie om je punt te maken over de eventuele teleurstelling bij het missen van een wielerrondje is noch logisch noch empathisch te begrijpen.

0
girardengo 4 maart 2020 om 12:13

Je hebt gelijk, al is ook zonder veel empathie toch wel in te zien, dat het afremmen van de snelheid van verspreiding juist het ontstaan van echte paniek tegenhoudt. Hoe langzamer het gaat, des te beter.

0
Natte spons 4 maart 2020 om 10:14

Laat alsjeblieft niet de paniek gaan regeren. Dat het Corona virus de economie zo hard raakt, zal uiteindelijk meer doden tot gevolg hebben dan het virus zelf als het zo doorgaat.
Net als bij de griep, zijn het de mensen die al een andere ziekte hebben, of die door hun leeftijd al erg zwak zijn geworden, die overlijden aan deze ziekte. Het zijn er alleen wat meer (ongeveer een factor 10). Door dit virus zullen er vooral minder mensen aan een gewone griep doodgaan dit jaar en volgend jaar.

Dat een ploeg zich nu terugtrekt met de hoop dat de hele koers wordt afgelast (This is about helping local medical efforts to slow spread.), vind ik echt wel te ver gaan.

0
LyndaLid 4 maart 2020 om 10:40

Ja, super ver. Het mogelijk afgelasten van een wielerwedstrijd, dee gevolgen daarvan zouden te overzien zijn.

De totale wereldwijde medische zorg die onder druk komt te staan door het hoge aantal besmettingen, of de wereldeconomie die keldert door verplichte quarantainen in allerlei sectoren, dat is van minder belang.

Dat mensen nog steeds deze hele discussie alleen maar kunnen voeren rondom het aantal mensen dat eraan doodgaat is echt bedroevend.

0
girardengo 4 maart 2020 om 12:17

De maatregelen die genomen worden hebben niks met paniek te maken, maar met rationele beslissingen om de snelheid van verspreiding af te remmen en juist paniek te voorkomen.

0
Romāns Vainšteins 4 maart 2020 om 10:23

Gewoon een leuk Italiaans team ervoor in de plaats als ze toch gaan koersen.

0
Wheely 4 maart 2020 om 10:43

Afgelasten en uitstellen lijkt mij vooral het handigst met het oog op de rest van het seizoen. Stel je krijgt een vergelijkbare situatie als in de UAE Tour – dan kunnen die renners al helemaal het voorjaar vergeten. Dat is volgens mij een reëel risico.

0
Jan Blokland 4 maart 2020 om 11:17

@Urbansteel. Ben het wel met je eens hoor, maar aan de andere kant, bij een gewone griep komen ook veel mensen te overlijden. Als er een griepepidemie is hoor je dat wel in de media maar over afgelastingen hoor je nooit iemand.
Als je met heel veel mensen in een kleine ruimte zit kan ik me voorstellen dat er dan iets niet doorgaat, maar bij een wielerwedstrijd vind ik het toch wel wat ver gaan. Je kunt ook zeggen om bij start en finish de toeschouwersaantallen in te dammen.
Voor de rest zie ik het probleem niet zo. Dan kan je iedereen wel van de weg afhalen.

0
Taliesin 4 maart 2020 om 11:33

Ben het wel eens met RV. Alles staat nog open, nu al meer dan een week enorme paniek in Italie en toch kun je nog steeds vrolijk en en uitreizen. Als t echt zo serieus is en wielerwedstrijden moeten afgelast worden , puur uit voorzichtigheid… dan waarom niet ook serieuze maatregels nemen en de boel echt afsluiten? Waarom toch geen echte ingrijpende maatregelen?

0
UrbanSteel 4 maart 2020 om 12:00

Kwestie van geld, als je heel Noord Italië afsluit gaat er veel geld verloren.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone