Eerste profzege Vansevenant in GP Industria & Artigianato, Mollema tweede

zondag 7 maart 2021 om 15:44
Eerste profzege Vansevenant in GP Industria & Artigianato, Mollema tweede

foto: Cor Vos

Mauri Vansevenant heeft de GP Industria & Artigianato op zijn naam geschreven. Voor de jongeling van Deceuninck-Quick-Step is het zijn eerste profzege. Vansevenant was de beste sprinter van een elitegroep na een heuvelachtige koers en versloeg Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Mikel Landa (Bahrain Victorious) en Nairo Quintana (Arkéa-Samsic).

Bodnar in de vroege vlucht
Maciej Bodnar was de bekendste naam in de kopgroep. De Pool van BORA-hansgrohe kreeg de jonge Italianen Guido Draghi (Mg.k Vis VPM) en Lorenzo Balestra (Beltrami TSA-Tre Colli) met zich mee. Zij kregen niet meer dan drie minuten voorsprong van het peloton, waar Trek-Segafredo het initiatief nam.

In de laatste honderd kilometer moesten de renners vier keer een heuvelachtige omloop van 27,5 kilometer afleggen. In elke ronde stond de klim naar Fornello, die doorliep tot in San Baronto, te wachten. In de tweede ronde wist Bodnar zijn medevluchters af te schudden. Hij kreeg Héctor Carretero (Movistar), Samuele Zoccarato (Bardiani-CSF-Faizanè), Alejandro Ropero (EOLO Kometa) en Marco Frapporti (Vini Zabù) in de tegenaanval, maar niet veel later volgde een algemene hergroepering.

Kleppers tonen zich in zware finale
In de voorlaatste ronde gooiden onder meer Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali de knuppel in het hoenderhok, maar die poging met onder meer ook Dries Devenyns hield geen stand. Op de laatste klim reed de beslissende kopgroep weg: Nairo Quintana en Mauri Vansevenant waren de aanstichters en kregen Bauke Mollema en Mikel Landa mee. De vier kwamen met een halve minuut voorsprong over de top van de klim en doken de afdaling in richting de finish.

Omdat het stilviel vooraan, wist uit een achtervolgende groep Ide Schelling (BORA-hansgrohe) nog de oversteek te maken in de slotkilometer. De Nederlander hoopte op en over de kopgroep te gaan, maar werd teruggehaald door Landa. Mollema ging vervolgens de sprint als eerste aan, maar hij werd in de oplopende straat geremonteerd door Vansevenant. Landa, Quintana en Schelling volgden in de uitslag.

Eerste profzege
Voor de 21-jarige Vansevenant is het zijn eerste profoverwinning uit zijn nog jonge carrière. Hij sloot halverwege vorig seizoen aan bij de ploeg van Patrick Lefevere en maakte afgelopen najaar al indruk. Woensdag in de Trofeo Laigueglia (toen won Mollema solo) werd Vansevenant, zoon van oud-wielrenner Wim Vansevenant, ook al knap derde.

Dit artikel delen:

61 Reacties

Dikke Vrouw 7 maart 2021 om 19:41

Mauri wordt een hele grote, en geweldig toch morgen gaat hij gewoon weer meehelpen op de boerderij van ze’n pa

Tonydepony 7 maart 2021 om 22:14

Carlos rodriguez zet ook wel echt stappen, wordt een hele grote denk ik in het rondewerk

WernerFranke 7 maart 2021 om 22:48

Ik wordt nog bijna dagelijks wakker, badend in het zweet, met de vraag of Vansevenant vorig jaar de Waalse Pijl had gewonnen zonder valpartij. Dan neem ik mijn rekenmachine erbij en ik begin meer en meer erin te geloven dat hij toen had kunnen winnen.

de nieuweMerckx 7 maart 2021 om 23:00

Weet iemand intussen al hoe het komt? Dit is toch echt niet normaal meer? Wat zit erachter? Tot enkele jaren geleden was het een half mirakel als iemand van 23/24 een koers won. Nu is het dagelijkse kost en ze zijn nóg jonger. Boogerd flapte er verleden jaar uit 'kennelijk worden ze tegenwoordig sneller ingelicht over de werking van bepaalde middelen'. Er lijkt wel meer aan de hand, maar wat? Ik herinner me dat deze kerel verleden jaar op een bijna kersrechte, brede weg erin slaagde om het decor in te rijden, het leek wel alsof hij niet meer goed wist waar hij reed.

Frank V 8 maart 2021 om 00:09

Het argument: 'Vroeger moesten ze eerst een paar jaar "hun strepen verdienen", nu komen ze veel jonger. Dat is een teken dat het veel schoner is geworden. is voor mij al jaren dikke BS. Ze kunnen net zo goed een jongen van 18 en 3 maanden aan de dope slingeren. Die gasten die we gisteren bezig gezien hebben rijden alle records van de tabellen. Jah… taraaraa…

Romāns Vainšteins 8 maart 2021 om 10:56

Het valt simpelweg beide kant op te gissen :

– Ouderen is de sluiproute naar Abraham afgesneden waardoor ze nivelleren met de talenten.
– Jongeren hebben betere intelligence voorhanden waardoor ze qua preparatie het wiel van hun nestors gevonden hebben.

Persoonlijk denk ik dat het komt omdat het randjelopen tegenwoordig meer een teamding is dan dat er op individueel niveau veel mogelijk is.

zietemgaan 8 maart 2021 om 09:40

toch wel veel zure reacties hier en loze verdachtmakingen. 1) de jonkies zouden doping kennen die de ouderen niet kennen? Leg dat maar es uit. 2) Mauri Vansevenat zou een verrassing zijn? Nee he, hij is al jaren aangekondigd als talent. Heel selectief hoor, als het over MvdP gaat mag dat, als over iemand anders niet? (cf ook de Remco-haat)
Het lijkt me anders vrij eenvoudig: er is een hele genratie van succesvolle renners aan het verouderen en ze presteren niet meer zoals voordien (Nibali, Froome, Mollema, Van Avermaet etc), er is nauwelijks een tussengeneratie die naam waardig (Alaphilippe zit in zijn leeftijdsgroep redelijk alleen als topper) en er is een heel blik jeugdige veulens met kwaliteit open getrokken, wat is daar nu zo moeilijk aan …

bartp25 8 maart 2021 om 10:13

Ik ben het in hele grote maten eens met je verhaal, maar om dan Mollema te noemen die minder aan het worden is vind ik nogal gek. Juist 1 van de oudjes die wel nog presteert.

KimJungPoels 8 maart 2021 om 10:27

Die tussengeneratie had ook gewoon toptalenten hoor. Die toptalenten hadden alleen allemaal jaren nodig om aan het niveau van de ervaren profs te komen zodat dat eigenlijk al decennialang een tendens was in het wielrennen, een enkele uitzondering daargelaten.

Dat die toptalenten van de tussencategorie nu aan alle kanten voorbij gelopen worden door de jongere generatie die amper koerservaring heeft is gewoon heel erg opvallend. Vansevenant heeft vorig jaar een paar maanden wat koerskilometers gemaakt en is nu opeens goed genoeg om tussen de wereldtoppers koersen te winnen. Ik vind dat een hele opvallende ontwikkeling ja. Zoals ik dat bij Quick-step de laatste jaren vaker vind. Of het doping, ketonen of iets anders is weet ik niet. Maar ik heb er wel mijn bedenkingen bij soms ja.

Zeker omdat ik wielrennen al een aantal decennia volg, en meestal is het letterlijk vliegen van een aantal renners uiteindelijk niet de uitkomst van alleen maar talent.

Michelangelo 8 maart 2021 om 10:42

Ben het eens met KJP. Ook ik volg het wielrennen al jaren, en ook ik heb veel dingen gezien die te mooi waren om waar te zijn, en achteraf ook niet helemaal waar bleken. En DQS staat voor mij niet bovenaan het lijstje als het gaat om “daar steek ik mijn hand voor in het vuur”.

Het beeld van de missende tussengeneratie kan ik ergens plaatsen. Maar is dat niet de generatie Van Aert / VdP / Flip? Die zitten tussen de dertigers en de begin 20-ers in.

Ergens ben ik niet verbaasd door het steeds jonger worden van renners die doorbreken. Die jochies worden vanaf heel jong al beter begeleid, en leven vaak in hun puberteit al als professionals. Kijk bijv. naar DNA Nys, en zie hoe professioneel het daar al aan toe gaat. Dat heeft niks meer te maken met hoe het 15 jaar geleden ging volgens mij, waar je als jong gastje kilometers ging maken met de lokale wielervereniging (of met je boekentas achterop door het Groningse land fietste).

Wat ik wel denk, is dat de rek er eerder uit zal zijn bij die jonge mannen.

bartp25 8 maart 2021 om 10:48

Het hele wielrenner is veranderd, voorheen had je veel meer een hiërarchie, jij wilt koersen voor jezelf als jonkie, niks ervan je gaat eerst maar eens een paar jaar knechten voor de oudere renners. Ik heb het gevoel dat dat nu veel minder is, ben je de beste dan gaan we voor jou, of je nou 18, 21 ,25, 28 of boven de 30 bent.
Ik durf met zekerheid te stellen dat jongens als Pogacar en Evenepoel die de stenen uit de straat rijden 20 jaar geleden veel minder snel hun eigen kans hadden mogen gaan.

Gitan 8 maart 2021 om 10:51

Zoveel toptalenten zie ik toch niet eigenlijk in de 'tussengeneratie' van mannen die nu rond hun 30ste op hun best zouden moeten zijn.

Voor het eendagswerk had je de generatie met Boonen, Cancellara, Gilbert en Valverde. Van de tussengeneratie heb je Sagan en Kwiatkowski, die eigenlijk allebei al enkele jaren wat aan het aanmodderen zijn. Dan is het nu aan Alaphilippe, MvdP en WvA, echte jonkies zijn dat niet meer. Hirschi kun je daar als jongeling misschien bijzetten, maar die moet nog bevestigen.

Wat het ronderennen betreft had je Contador en Froome als toppers. Daar kan je eventueel nog Nibali bijzetten, hoewel die vooral als allrounder die status verdient. Tussengeneratie is er niet echt. Je had Dumoulin, maar die is dus weg. Veel subtop met Quintana, Pinot, Yates, etc. maar echt grote ronderenners zitten daar niet bij. Nu met Pogacar, Bernal (en misschien dat Evenepoel nog die brug kan slaan) staan er wel weer toptalenten op. Door het ontbreken van echt sterke, all-round toppers voor het rondewerk in de tussengeneratie, kunnen die direct winnen. Roglic staat er nu natuurlijk wel tegenover als ervaren man, en die wint ook gewoon grote rondes.

Volgens mij gaat dat gewoon in vlagen dat er uitzonderlijke generaties zijn met meerdere toptalenten. De echt grote coureurs in de geschiedenis wonnen ook vaak al op jonge leeftijd grote koersen.

Even opgezocht: Gimondi en Fignon wonnen de Tour als ze 22 waren, Anquetil, Hinault en Ullrich 23, Merckx en Contador 24, etc. Lijkt me niet iets nieuws.

KimJungPoels 8 maart 2021 om 11:11

échte toptalenten komen er inderdaad regelmatig vroeg door. Als je daar naar kijkt vind ik bijvoorbeeld Evenepoel (Altijd top geweest in zijn generatie), Pogacar en eventueel Bernal daartoe behoren.

Het opvallende voor mij zit hem nu juist in dat de categorie daaronder opeens kneiterhard binnen komt, en zo vaak. Vansevenant, ok, ik weet dat het een behoorlijk talent was bij de beloftes, maar het was niet echt een hele speciale. En die komt dan over naar de profs, heeft ff wat maandjes nodig. En dan opeens boem, bats kan ie gewoon mee met de wereldtop. Dat ging vroeger voor mijn gevoel toch wat geleidelijker.

Ook Almeida zo’n voorbeeld. Rijdt dan in 2019 een heel goed belofteseizoen, dus groot (niet exceptioneel maar wel groot) talent. In 2020 rijdt ie volledig waardeloos, tot een koersje in Utah, waar hij bergop overigens wel moeite heeft met het volgen van renners genre Niklas Eg. Rijdt wat koersjes in Australie. En poef paar weekies erna knalt ie als de eerste de beste wereldknecht toppers eraf in dienst van Evenepoel. Om het na een coronabreakje nog wat gortiger te maken.

Overigens niet alleen bij Quickstep hoor. Er zijn veel meer jonkies die extreem hard doorbreken. En wat ik er precies van moet denken weet ik niet. Maar waar ik een jaar of 6 geleden het gevoel had dat wielrenners écht weer voor inspanningen moesten betalen, en een x aantal cartouches per race hadden waar ze zuinig op moesten zijn. Daar zie ik nu veel renners (En dat vind ik dus nog opvallender bij jonkies) die gewoon overal waar ze komen in iedere koers vliegen alsof het geen centje pijn doet. En met mijn verleden als fan van wielrennen krijg ik daarbij wel eens wat donkerbruine vermoedens.

Headlines

Materiaalzone

Populair