Eerste EK sinds 2012 zonder Belgisch goud: “Dat moet beter”

Eerste EK sinds 2012 zonder Belgisch goud: “Dat moet beter”

©Photopress.be

maandag 5 november 2018 om 11:50
Interview

Het is van het EK in het Britse Ipswich geleden (2012) dat de Belgische delegatie zonder gouden medaille naar huis moest. Het valt bondscoach Sven Vanthourenhout best zwaar. “In de breedte hebben we het niet slecht gedaan. Maar als hét crossland bij uitstek mag er teleurstelling zijn omdat we geen enkele titel behaalden. Dat moet beter.”

“Wat de profs betreft, moeten we realistisch zijn”, begint Vanthourenhout. “Mathieu van der Poel is een fenomeen. We hadden vooraf een plan bedacht om met zoveel mogelijk Belgen snel te starten om zo Van der Poel te verrassen. Op zich is dat goed uitgevoerd met de prima start van Wout van Aert en Tim Merlier die het gaatje liet vallen. Maar als Mathieu in zijn dagje is, valt er weinig tegen te beginnen. Dat moeten we aanvaarden.”

Junioren hadden bekroning verdiend
Over de Belgische jongeren praat de West-Vlaming iets minder enthousiast. “Bij de beloften wil en kan ik persoonlijk niemand iets verwijten. Maar ik stel wel vast dat andere jongens, zoals Pidcock en Benoist, rustig hun wedstrijden kunnen uitkiezen en toewerken naar de kampioenschappen. Pidcock bleeft weg van de Koppenbergcross om te focussen op dit EK. Eli Iserbyt deed dat niet. Daardoor zal de Brit ongetwijfeld frisser geweest zijn. Maar Eli is prof en maakt zijn eigen keuzes. Daar moet ik begrip voor opbrengen. Ik kijk vooral naar de kloof tussen Eli en de andere Belgen. Die is te groot en dat is een werkpunt. Groot nadeel: onze jongens moeten elke week crossen en krijgen té weinig ruimte. Daar moeten we proberen iets aan te doen.”

“In de juniorencategorie heb ik de meeste tijd gestoken”, gaat Vanthourenhout voort. “Net omdat we de laatste jaren op kampioenschappen amper mee speelden voor de medailles. Bewust heb ik sinds deze zomer met een vaste kern gewerkt. Die jongens wisten toen al dat ze het EK zouden rijden en daar hebben we naar toegewerkt. Dan is het mooi dat ze het in de breedte goed doen met zilver en brons. Ook de vier andere junioren eindigden in de top tien. Maar het is vooral jammer dat de bekroning ontbreekt. Dat had deze groep wel verdiend.”

Mysterie
Rest ons het damesveldrijden, waarin zowel in de beloften- als de elitecategorie alle medailles naar Nederland zijn gegaan. “Straf”, noemt Vanthourenhout het. “En pas op, als er volgend jaar ook een dames junioren-EK  komt, gaan we dezelfde toer op. Wat is het grote verschil met Nederland? Mijn collega-bondscoach Gerben de Knegt levert fantastisch werk. Ik ken Gerben al lang. Maar het scoutingsapparaat in België verschilt niet veel van het Nederlandse.”

“Ook de Belgische federatie stopt veel geld, tijd en energie in het dameswielrennen. Zowel op de weg,  de piste, het veld als MTB”, zegt Vanthourenhout “Maar er is een struikelblok dat we nog niet gevonden hebben. Het Vos-effect in Nederland? Wij hebben Sanne Cant en Jolien D’Hoore. En Githa Michiels in de MTB. Dat lijkt me voldoende potentieel om naar op te kijken. Toch komt er geen opvolging. Voor mij het mysterie van het veldrijden…”

Dit artikel delen:

7 Reacties

Boomie1 5 november 2018 om 15:02

Tsja mr. Vanthourenhout. Die jongeren moeten ook niks, die cultuur van elke week hebben jullie zelf gecreeerd. Elke cross heeft nu ook een juniorencross en die worden net zo belangrijk gemaakt voor die gasten als een kampioenschap.

Buitenlanders doen dit niet en laten hun junioren 1 cross per weekend rijden en zijn een stuk frisser.

0
tendam 5 november 2018 om 15:17

Het is net zoiets als Nederland dat niks wint op een EK schaatsen. Dit is waarschijnlijk de best bekeken cross na het WK, internationaal gezien. Dan sta je als crossland nummer 1 (verreweg) wel redelijk voor paal.

0
Mwielerfan 5 november 2018 om 16:26

Ik wilde eerst hier iets zeggen over dat heel sporza wielrennen damessport weinig serieus lijkt te nemen. Hoe erover gesproken wordt is net zoals tot voor kort in nl over het Nederlandse dames voetbal. Kort de bocht vaak seksistisch en sneu behoudend. Niet zo gek dat de samenleving dan weinig investeert want die zal er wel ongeveer hetzelfde over denken. Je hebt weinig aan de bond als de rest van de samenleving er zo over denkt.

Maar bij de dames waren er wel veel goede Belgische rensters. Alleen allemaal net naast het podium.

0
assen 5 november 2018 om 17:44

Ha ha ha, het commentaar op Sporza WAS inderdaad (vast onbedoeld) seksistisch. Denise had een lief gezichtje, en Worst zou een fleurig interview met een giechel hier en daar geven, werd vooraf voorspeld.
Wij lagen thuis wel in een deuk, omdat wat Wuyts voorspelde inderdaad gebeurde; fleurig interview met hier en daar een giechel. :-)
Van dat ‘lieve gezichtje’, dat kan echt buiten beschouwing worden gelaten, of je het er nu eens mee bent of niet.

Verder vind ik de aandacht voor vrouwenwielrenen ‘op de Belg’ echt wel in de lift hoor, goed bezig. Afgezien van die paar slippertjes dus complimenten, ga zo door!

Voor de rest doen de Vlaamse dames het VEEEEEL beter dan tien jaar geleden, toen ze in geen velden of wegen te bekennen waren. Dus de ophef dat Belgie het hier niet goed doet begrijp ik niet helemaal, men is juist veel beter op weg (en veld) dan vroeger.

0
Brabander 5 november 2018 om 19:09

Ik snap die heisa ook niet
Sanne Cant lijkt wat minder, maar de kans is redelijk aanwezig dat haar resultaten nog wel komen. Vooral als de omstandigheden wat zwaarder worden.
Ellen van Loy is gewoon op niveau
Kim Van De Steene is met Denise Betsema de revelatie van het seizoen. Bovendien al 2 crossen gewonnen
Loes Sels is nog nooit zo goed geweest
En Laura Verdonschot lijkt ook weer op de weg terug

0
Mwielerfan 5 november 2018 om 23:10

Mee eens. Aandacht en prestaties zijn zeker vooruit gegaan afgelopen vijf jaar. Heel erg zelfs. Respect ook wel.
Af en toe tikje seksistisch maar meestal vrij licht en niet uitgesproken negatief. Meer ouderwets in het overdreven benoemen van traditioneel vrouwelijke eigenschappen ook als dat totaal niet relevant is.

0
Bart Wyns 6 november 2018 om 07:45

Sorry Sven, ik waardeer je enorm, maar als je drie rensters moet vergelijken om tot hetzelfde palmares te komen van Marianne dan betekent dit niet veel goeds voor het Belgische dames wielrennen ben je er bovendien nog eens mijlenver vanaf – tel maar eens alle titels van Marianne bij elkaar versus de drie namen die jij noemt.

Ik denk dat er enkele duidelijke redenen zijn waarom Belgische dames geen interesse hebben in de cross (alvast dikke sorry aan Geert Wellens die meer dan het nodige doet om dit te veranderen).:
1. Verloning – start alvast maar eens met de verloning voor mannen en vrouwen gelijk te maken
2. Aandacht – Als Thibau Nijs als junior voor een derde plaats meer aandacht krijgt dan een prestatie van Loes Sels en Ellen van Loy op het hoogste niveau dan is er in de pers duidelijk onvoldoende aandacht voor de dames
3. De beste Belgische dames presteren fantastisch in het kleine wereldje van de cyclocross – Sanne, Ellen, Loes, Laura,…maar drukken geen stempel zoals de Nederlandse dames die het ook fantastisch doen op de weg en de mountainbike en de piste,…kijk ook even naar de UK, plots wordt er een EK/WK georganiseerd en de UK ladies en Beloften vagen de tegenstand gewoon weg samen met Nederland.

België crossland – ABSOLUUT – België de beste crossers/crossters – ik heb zo mijn twijfels. Ik mis de tijd van Mario de Clercq, Erwin Vervecken, Bart Wellens, Sven Nijs en Niels Albert…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone