Grosu verrast peloton in tweede rit CRO Race met late aanval

woensdag 2 oktober 2019 om 17:10
Grosu verrast peloton in tweede rit CRO Race met late aanval

foto: Cor Vos

Eduard Michael Grosu heeft de tweede etappe van de CRO Race gewonnen. In de chaotische finale, die werd ontsierd door een massale valpartij, verraste hij het restant van het peloton met een late uitval. De Roemeen is tevens de nieuwe leider.

Op de tweede dag van de CRO Race reed het peloton van Slunj naar havenstad Zadar, een rit van 186 kilometer met onderweg twee beklimmingen. Na de tweede klim, in natuurpark Velebit, restte nog ruim zestig dalende kilometers naar de plaatselijke ronde in de finishplaats van vijf kilometer. Nadat gisteren de openingsetappe naar Lipik al uitmondde in een massasprint, werd dat scenario ook voor vandaag voorspeld.

Vijf vroege vluchters rijden weg
Onder zonnige omstandigheden werd de koers om half een op gang gebracht, maar droog zou het niet blijven. Meteen probeerden renners in de ontsnapping te komen en uiteindelijk ontstond daaruit een kopgroep van vijf man sterk. Drager van de bergtrui Markus Wildauer, Daniel Lehner, Benjamin Hill, Jens van den Dool en Dominik Hrinkow sloegen de handen ineen en reden ruim vijf minuten weg bij de rest.

Na honderd kilometer begon het plotseling hard te regenen boven het natuurpark Velebit, terwijl het tijdsverschil snel terugliep. Amper dertig kilometer later kreeg het peloton de kopgroep in het vizier en op vijftig kilometer van de streep was de ontsnapping ongedaan gemaakt. Tegelijk met het doorbreken van de zon, roken nieuwe aanvallers hun kans. Zeven avonturiers pakten vijftig seconden op het pak.

foto: Cor Vos

Het Metec-TKH-koppel Dylan Bouwmans en Stef Krul hadden Florian Kierner, Stephan Rabitsch, Matthieu Jeannes, Maciej Paterski en Jonathan Dinkler met zich mee. Door een lekke band werd Dinkler teruggeslagen, terwijl even later Kierner en Rabitsch moesten lossen op een lastige strook. In het peloton namen de WorldTour-teams Mitchelton-Scott, CCC en Astana het heft in handen in de laatste 25 kilometer.

Finale ontsierd door massale valpartij
Ook Vital Concept-B&B Hotels en Israel Cycling Academy gingen zich roeren, waardoor de vlucht stukje bij beetje werd ingelopen. In sneltreinvaart trok de koers richting de plaatselijke ronde door Zadar. Aan die hoge snelheid werd de koers op acht kilometer van de streep opgeschrikt door een zware val voorin het peloton. Amper dertig renners bleven bespaard van de problemen. Even later werden de vluchters ingelopen.

De eerste doorkomst van start-finish was voor Matej Mohorič het sein om aan te vallen, want bij het doorkruisen van de aankomstlijn waren bonificatieseconden te verdienen. Ook Vadim Pronskiy en Michel Aschenbrenner zetten aan in de slotfase, maar alles kwam weer samen. In een lastige linkerbocht versnelde Eduard Michael Grosu, waarmee hij de anderen verraste. De Roemeen wist stand te houden en de zege binnen te brengen.

Alex Edmondson kwam drie seconden later als tweede over de streep. Marko Kump werd derde en moest de leiderstrui afstaan aan Grosu. Eenmaal na de finish was de chaos nog niet voorbij, want door een rennende persoon gingen meerdere renners bij het uitrijden onderuit. Onder meer Edmondson, Mattia Frapporti en Mohorič waren daarbij betrokken. Het is vooralsnog onduidelijk hoe zij eraan toezijn.

Dit artikel delen:

10 Reacties

Yeez 2 oktober 2019 om 17:17

Iedereen kon zien dat er niemand meer ging rijden in het peleton. Grosu die de laatste 800 meter wegspringt is dan logisch. Onbegrijpelijk dat een de klein niet op zijn wiel gaat zitten. Hoefde er niet eens voor aan te zetten, aangezien er een bocht kwam. Geldt ook voor de andere sprinters

0
ChefSpijker 2 oktober 2019 om 17:18

Hij deed bovendien vorig jaar exact hetzelfde. Alsof de teams niet even de finale van vorig jaar bekeken hebben.

Wat een mongool trouwens die Frapporti, Edmondson en indirect Mohoric van de fiets rent na de finish… Mohoric bleef lang liggen, kan weleens een flinke blessure zijn.

0
EddyB1958 2 oktober 2019 om 17:36

Mohoric dus gevallen na de aankomst, maar in de koers zelf viel die me behoorlijk tegen. Wat hem verleden jaar lukte tegen WT ploegen, mislukt dit jaar zelfs tegen PCT en CT ploegen. Zakt zowat 70 plaatsen op de UCI ranking in 1 jaar tijd, van 69 naar 94.

0
Verweggistan 2 oktober 2019 om 17:37

Benny Hill in de ontsnapping :)

0
xistnc 2 oktober 2019 om 18:05

Volgens mij zie ik een pasje bungelen rond de nek van die stuntel. Een chaperon wellicht, die de opdracht heeft om de winnaar op te vangen en hem geen moment uit het oog te verliezen. Morgen maar aan iemand anders overlaten.

0
EddyB1958 2 oktober 2019 om 19:59

De official, die verleden jaar onderandere van Baarle op een dergelijke manier te val bracht in de Vuelta, is toen uit de koers gehaald.

0
Samlambeej 2 oktober 2019 om 17:55

leuke renner

0
skylimit 2 oktober 2019 om 20:10

voor TJV….

0
Grobbel 2 oktober 2019 om 23:42

Ben Hermans vandaag op ruim 16 minuten binnen, dat was toch wel een kandidaat voor de eindwinst. Gevallen?

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone