Dylan van Baarle overwint twijfels met zege in Omloop Het Nieuwsblad

Dylan van Baarle overwint twijfels met zege in Omloop Het Nieuwsblad

foto: Cor Vos

zondag 26 februari 2023 om 09:00
Interview

De hele winter vocht Dylan van Baarle tegen zijn twijfels. Was de nieuwe trainingsmethode bij Jumbo-Visma voor hem wel de juiste aanpak? Had hij geen copy-paste moeten doen van zijn vorig zo succesvolle voorjaar?

In Omloop Het Nieuwsblad gaf hij zelf antwoord aan de onzekerheden die hem enige maanden in de greep hielden. De overwinning in de openingsklassieker was het bewijs dat de nieuwe aanpak werkt.

Op de persconferentie na afloop van Omloop Het Nieuwsblad, in de perszaal direct achter de finish, werd er natuurlijk gevraagd naar die overstap van INEOS Grenadiers naar Jumbo-Visma. En vooral naar de nieuwe trainingsmethode en het nieuwe voedingspatroon dat hij in de kleuren van geel-zwart volgt.

“Ja, aan het begin van de winter had ik zeker mijn twijfels over deze nieuwe aanpak”, is Van Baarle eerlijk. “Ik was benieuwd naar de aanpak van Jumbo-Visma. Enkele jaren geleden heb ik bewust voor INEOS Grenadiers gekozen omdat dit destijds de beste ploeg van de wereld was. Nu koos ik voor Jumbo-Visma omdat zij de nummer één van de wereld zijn.

Ik ging opnieuw werken met trainer Mathieu Heijboer met wie ik al bij de Rabobank-beloften heb gewerkt. Hij heeft op mijn hart gedrukt dat ik het ietwat rustiger aan moest doen. Vorig jaar deed ik er in de aanloop naar het voorjaar steevast nog een uurtje extra erbij. Dat heeft hij er goed uitgekregen. Om eerlijk te zijn werd ik daar wel nerveus door. Voor mijn gevoel deed ik te weinig. Dat ik hem ook gezegd. Hij heeft me rustig gehouden en nu kan ik zeggen dat hij gelijk heeft gehad.”

Met welke blik keek je in de winter naar het voorjaar nu je van INEOS Grenadiers naar Jumbo-Visma was overgestapt?
“Vooral met heel veel motivatie. Ik kreeg veel nieuwe impulsen qua training, voeding, nieuwe ploeg en nieuw materiaal. Op het eerste trainingskamp in december voelde ik me nog een beetje onwennig binnen de ploeg. Dan rij je tussen de jongens in je oude kleding en loop je nog rond in een trainingspak van je oude sponsor. Dat voelt dan een beetje gek. In januari daarentegen voelde ik me al helemaal thuis. De jongens hebben mij omarmd en ik hen ook.”

Lees ook:
Van Dongen (Jumbo-Visma): “Van Baarle voelt zich thuis bij de ploeg”

In welke mate wordt er anders gewerkt bij Jumbo-Visma dan bij INEOS Grenadiers?
“Bij Jumbo-Visma zijn we al vanaf november met het klassieke voorjaar bezig. Dan wordt er al gesproken over de Omloop en over de tactiek in de voorjaarsklassiekers in het algemeen. Hoe we deze koersen willen aanpakken. Race principles noemen we dat. Zoals het uitzoeken van punten waar we de koers echt hard willen maken en het heft in handen nemen. Soms is dat vroeg in de koers, andere keren weer laat richting de finale. Dat maakt ons misschien wel verrassend.”

Dat deden jullie in deze Omloop Het Nieuwsblad al op zo’n 110 kilometer voor de finish rond de kasseien van de Lange Munte en de Kattenberg?
“Inderdaad, dat was het punt dat we in deze Omloop hadden uitgezocht. Daar konden we de groep al flink uitdunnen. Al kwam ik later nog even in problemen rond de Wolvenberg op zo’n 55 kilometer van de streep. Ik was de jongens door een stuurfout even kwijt. Ik bleef rustig en wist ik dan even mijn eigen pad moest vinden. Vervolgens haakten er voor mij twee renners in elkaar in de bocht. Daar schoot mijn ketting eraf en die kreeg ik er weer lastig op. Ploegleider Grischa Niermann zei meteen in de radio dat er iemand moest wachten. Ik antwoordde meteen dat iedereen rustig moest blijven zitten. Ik kon zelf wel naar hen terug rijden.”

Op 41 kilometer van de streep ga je vervolgens in de aanval. Was dat punt ook van tevoren aangeduid binnen de ploeg?
“Nee, dat was puur op instinct. Als ik vooruit zit, dan zitten de jongens achter mij relatief op hun gemak. Ik weet dat zij mijn vlucht controleren en zij iets beter hun krachten kunnen sparen. Dat was ook onze tactiek. Maar wat er achter mij gebeurde, daar heb ik helemaal niks van mee gekregen. Ik wist dat we een heel sterke ploeg hadden. Zes van de zeven renners komen van Tenerife. Daar hebben we een supergoed trainingskamp gehad. Dat verklaart vooral de sterkte van onze ploeg.”

Had je vanaf het begin geloof in deze ontsnapping?
“Vanaf het moment dat ik gedemarreerd ben, heb ik nooit geweten wat mijn voorsprong was. De man met het bord met het tijdsverschil heb ik nooit gezien. En op de koersradio was er vooral veel gekraak te horen. Af en toe kreeg ik wel een boodschap door waardoor ik wist dat Christophe Laporte in de buurt was, maar verder wist ik niets.

In de finale heb ik gekoerst zoals bij de junioren. Best spannend hoor. Je moet dan in je hoofd sterk zijn om niet continue te denken wat er achter je gebeurt. Je moet je twijfels hoe de stand van de wedstrijd is uitschakelen. Dan zie je de auto’s achter je en weet je dat ze in ieder geval niet op vijf seconden zitten. Vanaf de Bosberg heb ik gewoon een tijdrit gereden.”

Valt er met deze zege meteen last van je af?
“Met de nieuwe aanpak en de nieuwe tactiek van Jumbo-Visma was het voor mij best een sprong in het diepe. Ik vroeg me op het trainingskamp geregeld af of ik hun koerswijze meteen onder de knie kon krijgen. Merijn Zeeman vertelde mij op Tenerife dat ik gewoon lekker vrij moest koersen. En proberen om mee te gaan in het systeem hoe Jumbo-Visma de koersen aanpakt. Vanuit de ploeg was er richting Omloop geen druk om direct te presteren, maar wel om mee te gaan in de tactiek. Ik denk dat ik dit in mijn eerste koers wel goed heb gedaan.”

Foto: Cor Vos

Je toont meteen topvorm, maar het is een ongeschreven wet in het peloton dat je in de Omloop pas op 90% mag zijn, wil je in april in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix voor de zege strijden.
“Dat gaan we dan wel zien. Het is met onze aanpak de bedoeling dat we richting die klassiekers sterker gaan worden. Onze grote doelen zijn inderdaad de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix en daar zijn we naar toe aan het werken.”

Dit artikel delen:

17 Reacties

fietsvriend 25 februari 2023 om 19:27

Mooi interview!

2
Oblomov 25 februari 2023 om 19:57

Mooie inzichten over het verschil met Ineos en grappig dat hij niets mee kreeg wat betreft zijn voorsprong.

0
fietsvriend 25 februari 2023 om 21:39

Ja, precies – inhoudelijk boeiend, geen obligaat gelul.

Off topic: Oblomov is echt mijn favoriete wielerflits/kijker nickname. Iedere keer lachen als ik een post van je zie opduiken.

1
Pietro Sagano 26 februari 2023 om 10:56

Inderdaad Oblomov, erg leuke naam.

0
djerkson 25 februari 2023 om 20:53

Gewoon een toprenner! Als het een Belg was, stond het wielerland op zijn kop. Hij staat precies nog magerder dan bij Ineos?

2
Patrick 25 februari 2023 om 23:42

Prachtige Nederlandse overwinning. Van harte Dylan. Morgen Fabio?! Heb er zin in. Heerlijke start van het Vlaamse voorjaar!

1
Japiejo 25 februari 2023 om 21:07

Dit moet toch hoop geven voor Naessen. Aangezien Van Baarle geen betere renner is… ;)

-2
In de waaier 25 februari 2023 om 22:06

Misschien, maar wel veel slimmer.

0
Dennis1989 26 februari 2023 om 01:22

Niet mee eens. Naessen staat al jaren stil Dylan groeit nog steeds. Dus uiteindelijk is Dylan wel een betere renner.

2
kleomantre 26 februari 2023 om 08:52

Naesen had m.i. zelfs in de goede jaren van de Wolfpack, als hij daar had gereden, niet of nauwelijks een koers gewonnen. Geval van tussen tafellaken en servet. Heeft daarnaast klaarblijkelijk geen neus ontwikkeld voor het juiste moment om dan wel eens iets te winnen.

De tragiek schuilt er m.i. in dat hij blijft lonken naar dat tafellaken en als zodoende wil koersen, maar er helemaal geen ontwikkeling in heeft gezeten de laatste jaren. Blinde vlek voor eigen kunnen? Of lukt het niet om juist te schaven aan de zwakkere punten?

0
Japiejo 26 februari 2023 om 11:03

@hierboven; ik refereerde alleen maar naar de uitspraak laatst van Naessen dat hij Van Baarle geen betere renner dan hem vindt. Vond dat een beetje een pijnlijke vergelijking. Dat werd gisteren maar weer eens onderstreept.

0
Romāns Vainšteins 26 februari 2023 om 14:39

Van Baarle heeft onderhand een Flandrienpalmares dat richting Terpstra en MvdP gaat.
Hij lijkt me straks in de holy weeks gewoon medekopman hoor.

0
Mathieu van der Evenepoel 26 februari 2023 om 15:18

Grappig dat je dat zegt, heeft Naessen al een keer roubaix of vlaanderen gewonnen? Van Baarle was in Roubaix het beste van het peleton + 3e op het WK, dus ik denk dat jij de laatste jaren geen wielrennen hebt gekeken, Van Baarle is een van de beste klassieke renners ter wereld momenteel, en in het klassieke werk ook gewoon de grote kopman bij Jumbo naast Van Aert, beetje dom om te zeggen dat Naessen even goed is…

0
Japiejo 26 februari 2023 om 21:03

@Mathieu: leer eens lezen slimmerik.

0
Blackcanyon 26 februari 2023 om 07:06

Hij deed t op instinct en de rest is er in gestonken.

Ik lees wat zorgelijke punten. Gekoerst als bij de junioren. Niks bijgeleerd dan? Maar goed, als je kunt winnen door als een junior te koersen is er nog ruimte voor progressie. Dat is dan t goede.

Kunnen ze bij Jumbo eens wat communicatieapparatuur kopen die wel werkt. Lijkt me toch wel te kunnen uit die 30 mio. Gebruiken ze nog steeds die afgeschreven Belkin troep? Ik betaal ze toch genoeg via mijn boodschappen.

-2
DonQuijote 26 februari 2023 om 11:43

Toen ik zag dat hij z’n oortje uit had dacht ik dat dat was omdat hij kennelijk geen zin had in gepraat vanuit de auto in zijn oor. En ij hem weer in deed 200mtr voor de streep om het gejuich hem nu wel zou gevallen.
Maar hij hoorde alleen maar gekraak dus en daarom deed hij hem uit.
Zou dat echt waar zijn?

-2
Wim Kruithof 26 februari 2023 om 14:02
Quote:
Ik lees wat zorgelijke punten. Gekoerst als bij de junioren. Niks bijgeleerd dan? Maar goed, als je kunt winnen door als een junior te koersen is er nog ruimte voor progressie.

Tja… als je gal wil spuwen is er altijd wel een platform beschikbaar.

Jij leest zorgelijke punten, ik zie een inhoudelijk sterk interview van een renner die zich snel heeft aangepast en lijkt te genieten én gedijen in een nieuwe omgeving.

1

Net binnen

Populair

Materiaalzone