Dylan Teuns wint Waalse Pijl na duel met Alejandro Valverde

Dylan Teuns wint Waalse Pijl na duel met Alejandro Valverde

foto: Cor Vos

woensdag 20 april 2022 om 16:17

Dylan Teuns heeft de Waalse Pijl 2022 gewonnen. Na een koers van ruim 202 kilometer, die pas diep in de finale openbrak, was de Belgische kopman van Bahrain Victorious de beste op de loeisteile Muur van Hoei. Hij bleef Alejandro Valverde en Aleksandr Vlasov voor.

Een eerste vluchtpoging met onder meer Ruben Apers en Sébastien Reichenbach had weinig succes, maar na 30 kilometer was het raak voor acht renners: Jimmy Janssens (Alpecin-Fenix), Pierre Rolland (B&B Hotels-KTM), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Valentin Ferron (TotalEnergies), Simon Guglielmi (Arkéa-Samsic), Daryl Impey (Israel-Premier Tech), Chris Juul-Jensen (BikeExchange-Jayco) en Morten Hulgaard (Uno-X).

Bingoal Pauwels Sauces WB en Sport Vlaanderen-Baloise misten een pion in de vlucht en dus trokken namens die ploegen respectievelijk Luc Wirtgen en Jens Reynders in de tegenaanval. Na een lange achtervolging sloten zij aan, waardoor er een kopgroep van tien man ontstond. INEOS Grenadiers, Quick-Step-Alpha Vinyl en UAE Emirates reden daarachter op kop van het peloton, op ruim drie minuten achterstand.

De vroege vlucht op pad – foto: Cor Vos

Tom Pidcock moet vroeg lossen
De koplopers begonnen met een voorsprong van ongeveer twee minuten aan de drie lokale rondes, met daarin de Côte d’Ereffe (2 km à 5,5%), Côte de Cherave (1,4 km à 7,9%) en de Muur van Hoei (1,2 km à 10,4%). Op de eerste passage van de Muur, op ruim 60 kilometer van de finish, had de kopgroep nog een minuut van die voorgift over. Voor wie het daar al wel game over was: Tom Pidcock. De Brit had wat kopwerk gedaan, loste vroeg en gaf op.

Net na de top probeerde Bahrain Victorious de koers zwaarder te maken, maar meer dan het peloton wat uitdunnen deed de ploeg niet. Ondertussen bleven vooraan Armirail, Janssens, Ferron, Guglielmi en Impey over op de tweede beklimming van de Côte d’Ereffe. Zij kregen Jan Bakelants achter zich aan, want hij ging alleen in de tegenaanval, maar hij werd snel weer gegrepen.

Pogacar keert terug na pech, slecht moment Vingegaard
Pech was er voor topfavoriet Tadej Pogacar, die op ruim 40 kilometer van de meet een lekke band kreeg. Pas vlak voor de Côte de Cherave wist hij terug te keren in het peloton, op een moment dat EF Education-EasyPost versnelde en Simon Carr wegreed. Voor Jumbo-Visma-kopman Jonas Vingegaard ging het daar te hard. Hij loste al vroeg en wist niet meer terug te keren.

Het peloton op de Muur van Hoei – foto: Cor Vos

De tweede passage van de Muur van Hoei werd in groep opgereden, en ondanks wat speldenprikjes bleef alles bij elkaar bij het ingaan van de derde lokale ronde. Vooraan werd de kopgroep groter, want Carr sloot aan bij de vijf. En de Brit reed heel snel weer weg, samen met de Fransman Ferron. Zij bleven het langst uit de greep van het peloton, maar werden uiteindelijk 9 kilometer voor de streep in de kraag gevat.

Vansevenant en Kragh Andersen openen finale
Voorin het peloton waren het vooral INEOS Grenadiers en Bahrain Victorious die zich lieten zien, terwijl ook de andere favorieten zich positioneerden. Op de laatste Côte de Cherave trok Cofidis ten aanval in dienst van Rémy Rochas. Hij kreeg Mauri Vansevenant en Søren Kragh Andersen mee, maar in de afdaling kon Rochas het tempo van de Deen niet volgen. Vansevenant speelde vervolgens het ploegspel; hij volgde Kragh Andersen, maar mocht niet mee rijden.

Even was het gat met het kopduo 20 seconden, maar aan de voet van de laatste Muur van Hoei was dat gedicht tot 10 seconden. Op 900 meter van de meet volgde een hergroepering, waarna het aan de grote mannen was. Movistar nam de kop in dienst van Alejandro Valverde.

Teuns rijdt iedereen uit het wiel
Ruim 300 meter voor de finish begonnen Aleksandr Vlasov en Valverde vervolgens aan hun sprint, maar zij werden overvleugeld door Dylan Teuns. De heuvelspecialist van Bahrain Victorious bepaalde het tempo en zorgde ervoor dat andere favorieten als Pogacar en Alaphilippe kraakten. Vlasov haakte eveneens af en ook Valverde zette zich neer na een nieuwe versnelling van Teuns in de laatste 100 meter. Hij trok zo de overwinning naar zich toe, voor Valverde, Vlasov, Alaphilippe en Daniel Felipe Mártinez.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

77 Reacties

Solkanar 20 april 2022 om 16:57

Twee uur geeuwtelevisie, drie minuten absolute topsport.
De muur van Huy liegt niet. Hier wint gewoon de beste!
Dik verdiend! Rijdt eigenlijk al het ganse voorjaar steengoed!
Vorige week in de Brabantse Pijl ook een van de beste in koers!

0
tramontana 20 april 2022 om 17:04

…weten we al jàren dat deze koers telkens opnieuw zo eindigt, toch vond de NOS het de moeite om nog ruim voor de VRT de koers uit te zenden. Sja, er zijn touretappes die saaier zijn.

0
Reutemeteut 20 april 2022 om 17:07

Lance Armstrong 1996 was echt werelds!

0
reusjen 20 april 2022 om 17:46

Die 3 minuten was misschien topsport qua waardes die de heren trappen, maar spectaculair was het niet. Eigenlijk rijden ze gewoon zo hard mogelijk naar boven en daardoor krijg je langzaam wat gaatjes. Echte aanvallen zijn er niet geweest.

0
SolitaryShell 20 april 2022 om 17:01
Quote:
Voor Jumbo-Visma-kopman Jonas Vingegaard ging het daar te hard. Hij loste al vroeg, maar kon in aanloop naar de slotfase toch weer terugkeren.

Om daarna alsnog af te stappen? Lijkt me sterk dat die is teruggekeerd.

0
Kopinkas 20 april 2022 om 17:42

Karl zag een schim die verder niemand anders zag, en daar baseert een zogenaamd betrouwbaar nieuwsmedium zich dan op…

0
tramontana 20 april 2022 om 17:02

Teuns rijdt al heel het voorjaar goed, raar dat hij niet bij de favorieten werd gerekend. Blijkbaar waren we zijn 2 touretappes bergop vergeten. Hij zet hier toch iedereen op z’n nummer, heeft ze er gewoon eerlijk afgereden (Vlasov, Poga, Ala,… en uiteindelijk ook Valverde, al verdient die hier onderhand wel een standbeeld).

0
Kopinkas 20 april 2022 om 17:44

Hoe hij Ciccone langzaam wurgde op de Planche des Belles Filles blijft een onvergetelijk moment.

0
Reutemeteut 20 april 2022 om 17:06

Topkoerske.

0
thorsen 20 april 2022 om 17:15

Karl valt me toch heel erg tegen als live commentator. Laat hem maar lekker de avondprogramma’s maken, dat kan hij als de beste!

Ik had stiekem toch gehoopt op Valverde, maar Teuns is ook een mooie winnaar.

0
Franco Ballerini 20 april 2022 om 17:33

Inderdaad. In de avondprogramma’s deed hij het best aardig, maar als commentator valt hij zwaar door de mand. Wat een gezwets en De-Cauwer-naar-de-mond-praterij, waardoor José ook bij lange niet zijn niveau haalt. Heimwee naar Wuyts…

0
Kopinkas 20 april 2022 om 17:48

Klopt. Karl praat graag naar de bek, schuurt graag tegen de groten aan, pakt graag uit met nutteloze weetjes over Vlaamse horeca…

0
Brabander 20 april 2022 om 18:23

Karl is nogal ‘glad’ hè. Maar dat was al bekend toch? Hij heeft wel vaker commentaar gegeven. Persoonlijk heb ik het liefst Renaat met José

0
Alfons Haavers 20 april 2022 om 18:33

Wat mij een beetje stoort aan Karl, is dat hij nogal snel moraallesjes begint uit te delen aan anderen maar zelf als staatsjournalist wel langs alle kanten zijn zakken vult (manager van Gianni Vermeersch, zijn Vive le vélo-kledij overal slijten, duizenden euro's vragen als tussenpersoon om bepaalde Vlaamse renners naar criteriums te brengen…). Nu pikken anderen ook meer dan hun graantje mee met opdrachten voor ploegenpresentaties en andere voorstellingen, maar Karl gaat wel heul ver. Een beetje onafhankelijkheid kan geen kwaad.

Als commentator, en dat zei ik al bij het vertrek van Wuyts, niet slecht maar zorgt niet voor de beleving van zijn voorganger. Wel als geen ander een man voor een praatprogramma zoals Vive le vélo. Het probleem is dat ze (wat mij betreft) momenteel niet echt een betere commentator hebben bij de VRT. Misschien komt Vandegoor wel in aanmerking, maar die heeft naast de positieve vooral ook de negatieve kantjes van Wuyts overgenomen. Als nummer 1 van de commentaarcabine zou het hem wel eens heel snel naar het koppie kunnen stijgen.

Tijd voor een nieuw gezicht daar, tenzij Peter Vandenbempt (zelf verstokt wielertoerist) eens de overstap waagt naar de wielrennerij? Al weet ik niet of hij daarvoor ook genoeg van de koers kent.

0
Vangenechten 20 april 2022 om 20:49

@Alfons

Volledig met je eens. Beter kon ik het niet beschrijven. Daarbovenop blijkt Karl in het echte leven nog eens heel arrogant te zijn tegen ‘personeel’ en andere collega’s.

0
Marik 20 april 2022 om 17:18

Laten we eerlijk zijn, ik had Pogi hier verwacht, maar wat een aangename verrassing dat die hier niet meekon met de eersten. En wat een mooie verrassende winnaar!

0
Scott Sunderland 20 april 2022 om 17:46

Teuns is al heel het voorjaar sterk. Soms koos hij een verkeerd moment om aan te vallen. Hij had ook soms pech. Maar vandaag, als weinigen op hem rekenen, pakt het perfect uit.

0
Kopinkas 20 april 2022 om 17:54

Teuns had ik als serieuze outsider voor Luik opgeschreven, en zag ik hier eventueel iets doen vanuit de anticipatie, met een vooruitgeschoven Mäder en/of Caruso, maar dat hij dít kon, in het misschien wel sterkste deelnemersveld ooit – al zijn Valverdes aller scherpste jaren wel achter de rug, en kampt Alaphilippe duidelijk met zijn vormpeil.
Maar dan heb je nog Pogacar (slecht gepositioneerd), Martinez, Woods…

Teuns doet eigenlijk wat een Wellens nooit kon waarmaken: winnen op het allerhoogste niveau, in klassiekers én Tour, en hoog scoren in monumenten (Lombardije, Vlaanderen).
Benieuwd of hij zondag ontspannen kan meestrijden.
Hij staat ook echt messcherp.

0
Romāns Vainšteins 20 april 2022 om 18:10

Zoals het er nu naar uitziet ga ik hem op de uitlopers van de rots wel bij het eerste groepje langs zien komen.

0
Erik de Vlaming 20 april 2022 om 18:56

Beste Nederlander Mollema op plek 21. En de anderen Nederlander binnen de top 25 is Poels. Toch beide al flink in de 30. Waar is de tijd dat de jonge Nederlandse garde hier mee streed om de podiumplaatsen. Dit laat toch weer goed zien dat er geen Nederlands klimtalent is op dit moment. Ik lees zo weinig over het ontbreken van Nederlands klim en ronde talent. Als de generatie kruiswijk en Mollema stopt dan blijft er weinig over voor het rondewerk of klimklassiekers.

0
Kopinkas 20 april 2022 om 19:33

Er is op een heel seizoen natuurlijk maar één wedstrijd voor het inschatten van jong klimtalent, en dat is de Waalse Pijl.
De Belgen jammeren ook vandaag met een dertiger op het hoogste podium, een 28jarige ‘knecht’ (jouw woorden) buiten de top tien, en pas op plekken 27 en 28 wat jongeren…

0
thomasjaarsma 20 april 2022 om 19:44

Wie dan?, Gijs Lijmreize? Nog niet echt doorgebroken. Verder weinig pure klimmers. Verder is de top van Nederland slecht. Mvdp, DVB. Dat is de echte top.

0
S. Morgenstern 20 april 2022 om 19:48

Arensman natuurlijk

0
Erik de Vlaming 20 april 2022 om 22:19

Ja Arensman is goed bezig en hopelijk snel meer jonge talenten die vooraan mee strijden! In de Rabobank tijd stond er ieder jaar een jonge Nederlandse renner in de top 5 van de Waalse Pijl. Hopen dat we bergop snel weer mee doen om de knikkers.

0
Maillot à Pois 20 april 2022 om 22:55

Zo, elk jaar top-5? Ik denk dat je het verleden wat romantiseert.
In 2008 zijn Gesink en Dekker es 4de en 5de geweest, en eind jaren ’90 heeft Den Bakker 2 keer top-5 gereden. Dat is het dan ook.

0
Bontempi1962 20 april 2022 om 19:33

Ik vind het een genot om Dylan theuns te horen praten. Wat een mooie bescheiden winnaar. Bravo.

0
thomasjaarsma 20 april 2022 om 19:39

Heb een gevoel dat vingegaard zelfde patroon als hirschi gaat volgen. Goed jaar, jaar derna sukkelend met blessures en matige prestaties

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone