Tour 2017: Groenewegen zegeviert op Champs-Élysées, Froome wint vierde Tour

zondag 23 juli 2017 om 19:18
Tour 2017: Groenewegen zegeviert op Champs-Élysées, Froome wint vierde Tour

Foto: Sirotti

Dylan Groenewegen heeft de slotetappe van de Tour de France 2017 op zijn naam geschreven. De renner van LottoNL-Jumbo won in Parijs op de Avenue des Champs-Élysées de massasprint. Chris Froome verzekerde zich voor de vierde keer van de eindoverwinning.

Om tien voor vijf werden de renners in Montgeron op gang geschoten voor de slotrit van 103 kilometer. De openingsfase werd traditioneel in een wandeltempo afgelegd, zodat er ruimte was voor de karakteristieke foto’s van renners met champagne. Yoann Offredo reed nog even vooruit, zodat hij de gelegenheid had om zijn familie en vrienden te groeten.

De ploeg van Sky op de Champs Elysees – Foto: ASO

Tijdens de eerste passage over de Champs-Élysées voerde Sky het gesloten peloton aan. Parijzenaar Offredo trok als eerste ten aanval, maar raakte niet weg. Op intiatief van Daryl Impey (Dimension Data) ontstond er een kopgroep met ook Julien Vermote (Quick-Step), Sylvain Chavanel (Direct Energie), Nils Politt (Katusha-Alpecin) en Alexey Lutsenko (Astana). Even later wisten Marcus Burghardt (Bora-Hansgrohe), Imanol Erviti (Movistar), Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert) en Michael Schär (BMC) aan te sluiten. De negen reden een voorsprong van twintig seconden bij elkaar, maar zouden op tien kilometer van het einde ingelopen worden.

Bij het ingaan van de slotronde waagde Dmitriy Gruzdev (Astana) nog een poging om een massasprint te voorkomen, maar deze bleef zonder succes. Een nieuwe poging van Zdeněk Štybar (Quick-Step) was evenmin succesvol. Op twee kilometer van het einde werd hij opgeslokt door de sprinterstreintjes.

In de strijd om de dagzege kwam Groenewegen vroeg op kop. André Greipel kwam nog dicht bij, maar Groenewegen bleef de Duitser met een klein verschil voor. De Amsterdammer boekte daardoor zijn eerste overwinning in een Touretappe.

Het podium: vlnr Uran, Froome en Bardet

Dit artikel delen:

168 Reacties

tete de la course 23 juli 2017 om 20:29

@mus Haha heerlijk, ik zat in een lunchresteaurantje in Costa rica, waar iedereen zeker dacht dat ik mentaal niet helemaal 100 was.

IL DON 23 juli 2017 om 20:32

edit redactie: dergelijke opmerkingen mag je achterwege laten

Lennimator 23 juli 2017 om 20:33

Wat een overwinning. Dat Dylan een Noorse beer – naast EBH – aan de kant zet en op 250 meter vol aangaat en wint op de CE is ronduit geweldig. Ik zie opeens die nieuwe weg vlakbij Amsterdam voor me waar hij op traint.

Ben het wel eens met de kritiek op het parcours. De etappe naar Luik zonder een heuvel. Een geweldige rit naar Mont du Chat, maar de bolletjestrui is meteen vergeven voor de hele Tour. Thomas probeerde het tenminste nog. Teveel saaie sprints achter elkaar. Verkeerde valpartijen. Te weinig aankomsten bergop – hoewel het fascinerend blijft dat Aru zoveel verliest naar Rodez – te weinig wind en kasseien en vooral te weinig Belgische overwinningen. Het moet dus anders…

Leukefans 23 juli 2017 om 20:35

@Krypton
Vergat ik nog in mijn eerste reactie nog te vermelden: wat een fenomenale, machtige overspringen!

Maar dat doet wel niets af van mijn punt: die duw was er in mijn ogen over, het was meer dan wat leunen om een val te voorkomen en dat hij zijn hoofd en vuisten niet gebruikt vind ik geen afdoende argument. Natuurlijk poste ik het ook omdat ik reacties als de jouwe al wel verwachte en ik het wat hypocriet vind hoe snel veel gebruikers die hier zeer regelmatig (terecht) klagen over het gebrek aan consequentie van de jury zich plots in stilte hullen als het subject van de discussie in het juiste truitje rondfiets of een bepaald vlaggetje naast zijn naam heeft staan.

Arema Pro Cycling Team 23 juli 2017 om 20:35

edit redactie: niet provoceren

TykkeThor 23 juli 2017 om 20:42

@Arema
Is dat nou nodig?

IL DON 23 juli 2017 om 20:43

En met tranen in de ogen kijken of hysterisch doen, vind ik wat overdreven. Geweldige overwinning, heel knap en ben er blij mee. Maar het is geen bevrijding van de Tweede Wereldoorlog mensen..

Floris 23 juli 2017 om 20:46

Wat een fantastische sprint en wat heeft de hele ploeg het vandaag fraai gedaan. Roglic als een beest mee op kop op jacht naar die kopgroep, Martens (denk ik?) die de hele boel in de finale naar voren leidt, Leezer die Wagner en Wagner perfect afzet, Wagner die nog even enorm versnelt op kop en dan die onnavolgbare versnelling van Groenewegen zelf.

De verliezer van deze sprint: de regie. WAAROM naar Greipel schakelen als Groenewegen ruim op kop ligt?

ONCE 23 juli 2017 om 20:48

Matthews heeft dan wel minder punten, maar dat is niet helemaal eerlijk. Met Kittel in koers hadden we vrijdag misschien een hele andere etappe gehad.

Pietertje2 23 juli 2017 om 20:49

@tykkethor

Misschien niet nodig maar snap hem ook wel een beetje.

Silent Hill 23 juli 2017 om 20:50

De groene trui niet eens in de Top 10 … tja.

Kelder is de Man 23 juli 2017 om 20:55

Il Don
Als de bevrijding na de tweede wereldoorlog de graadmeter is, kunnen we nergens meer een traantje wegpinken.
De emotie tijdens en vooral na het interview deed mij de ogen wat vochtig worden.

Pils 23 juli 2017 om 21:01

De groene trui is een puntentrui, geen sprinterstrui.

Baukema Tomoulin 23 juli 2017 om 21:07

Wat een lange sprint! Kristoff komt gewoon niet aan het wiel, Boasson Hagen lijkt even te moeten inhouden vanwege Kristoff maar als hij er uit komt komt hij niet dichterbij. Alleen Greipel, maar die kwam te laat/niet snel genoeg.

klootje kriekeljon 23 juli 2017 om 21:07

Alles al wel gezegd er over denk ik.. maar ook hier echt genoten van deze sprint. Collectief was prima, WAT een plaatsing en durf van Dylan daar met Kristoff.. en dan zo vroeg al op kop komen het gewoon afmaken.. WOOOOOW
Tuurlijk Kristoff was vleugellam, Greipel zat te ver, bepaalde namen zijn er niet. Who cares!?

Geschiedenis geschreven op de C-E, wat een definitieve doorbraak zeg. Een van de mooiste NLse overwinningen in jaren.. maar dat is een open doel.

Belkinrabo 23 juli 2017 om 21:08

edit redactie: niet provoceren aub

klootje kriekeljon 23 juli 2017 om 21:14

IL DON, wat een rare opmerking. De een zit stil, de ander kan niet kijken.. de ene huilt de ander lacht.. prachtig wat sport allemaal los kan maken!

Floris 23 juli 2017 om 21:17

Mag ik nog even melden dat TLJ op de slotdag van zowel de Giro als de Tour de rit wint? Dat zegt imho wel wat over de fitheid van de renners.

vanuit de kantlijn 23 juli 2017 om 21:21

ja dat mag….

leegloper 23 juli 2017 om 21:36

@Floris,
Mooie melding. Ik kijk uit naar de Vuelta.

leegloper 23 juli 2017 om 21:37

@Arema en Belkinrabo,
Zoek nou niet zo dom de confrontatie op. Ik ben blij met de vlamingen hier op WF.

Floris 23 juli 2017 om 21:47

@[email protected]: ik ook, maar ik verwacht dat ze daar met Bennett (mits fit) en Kruijswijk vol voor het klassement zullen gaan. Verwacht daar dus wat minder spektakel (al hoop ik uiteraard anders).

Coppi Coppi 23 juli 2017 om 21:48

Eerlijk is eerlijk, met Stroet erbij heb je een heel andere wedstrijd natuurlijk

Mwielerfan 23 juli 2017 om 21:52

Heel sterk, vooral om ondanks de tactische fout alsnog te winnen. Dat kunnen alleen de beste.
Zo vroeg op kop in een zware sprint is in mijn ogen een tactische fout.

Edd1e 23 juli 2017 om 21:59

Kunnen mensen een keer ophouden met die wat als onzin. Het is helemaal niet zeker dat Kittel hier zou winnen na drie weken tour.
En misschien moeten mensen even kijken naar het voorseizoen van Groenewegen, hij behoorde gewoon tot de top vooraf. Prachtige overwinning met niets op aan te dingen.

Headlines

Materiaalzone

Populair