Dylan Groenewegen wint voor de vierde keer Veenendaal-Veenendaal Classic

zaterdag 21 mei 2022 om 16:51
Dylan Groenewegen wint voor de vierde keer Veenendaal-Veenendaal Classic

Foto: Cor Vos

Dylan Groenewegen heeft voor de vierde keer in zijn carrière de Veenendaal-Veenendaal Classic op zijn naam geschreven. De Nederlander van BikeExchange-Jayco was de snelste in een massasprint in deze vierde manche van de Exterioo Cycling Cup. Gerben Thijssen ging aan de haal met het zilver, Arnaud De Lie met brons. Exterioo Cycling Cup

De Veenendaal-Veenendaal Classic verliep lange tijd zeer rustig. Niet zo lang na de start, die om 12.15 uur in het centrum van Veenendaal werd gegeven, kregen vijf jonge vluchters de ruimte. De namen? Rick Pluimers (Jumbo-Visma), Stijn Appel (ABLOC CT), Sven Burger (BEAT Cycling), Michael Garrisson (Hagens Berman Axeon) en Tim Marsman (Metec-Solarwatt).

De vijf, bestaande uit een Amerikaan en vier Nederlanders, kregen een goede vier minuten voorsprong van het peloton. Daar waren het de mannen van BikeExchange-Jayco, die de controle op zich namen. Hun kopman, Dylan Groenewegen, kon vandaag voor de vierde keer in de geschiedenis deze eendagskoers in de Exterioo Cycling Cup op zijn naam schrijven.

Waaierpoging Jumbo-Visma
De koers ontplofte pas echt op zestig kilometer van de streep. De mannen van Jumbo-Visma trokken het peloton plots vanuit het niets op de kant, omdat ze met Timo Roosen niet de snelste sprinter in hun midden hadden. Onder hun impuls scheidde een groep van een dertigtal renners zich af, maar daarbij hadden ook topfavorieten Dylan Groenewegen en Arnaud De Lie zich niet laten verrassen.

Ondanks de hulp van Alpecin-Fenix kwam alles tien kilometer later toch weer samen. De wil om door te rijden met al die snelle mannen was niet zo groot meer. Lotto Soudal en BikeExchange-Jayco namen de controle terug op zich, en zo konden ze makkelijk de massasprint voorbereiden. Voorin begonnen ze intussen wel wat te versnellen, waardoor Burger overboord moest.

Chaotische sprintvoorbereiding
Op 11 kilometer van de streep werden de vluchters gegrepen, en kregen we een nogal chaotische sprintvoorbereiding. Onder andere Per Strand Hagenes, Thimo Willems en Julien Vermote probeerden nog een sprint te ontlopen, en Lotto Soudal trachtte nog te profiteren van de zijwind om een waaier te trekken.

Maar finaal was het wel Intermarché-Wanty-Gobert die haar sprinter Gerben Thijssen perfect richting laatste driehonderd meter bracht. Groenewegen had het juiste wiel gekozen en begon opvallend vroeg aan zijn sprint. Thijssen kwam er niet meer langs, en nummer drie Arnaud De Lie moest van te ver komen. Zo is het voor Groenewegen zege nummer vier in Veenendaal.

In de Exterioo Cycling Cup blijft Hugo Hofstetter aan de leiding met 40 punten, al nadert Arnaud De Lie dankzij zijn derde plaats wel tot op 5 punten van de Fransman.

Dit artikel delen:

21 Reacties

NiM 21 mei 2022 om 16:53

Mareczko maakte nog even misbaar over die vluchtheuvel op t eind. Was niet voorbereid op die extra hoogtemeters

0
Thoin 21 mei 2022 om 16:56

Moet toch ook verschrikkelijk zijn voor Jakub, altijd kansloos.

Knap van Gerben en Arnaud. Weinig kans tegen deze Groenewegen!

0
JensVdB 21 mei 2022 om 16:54

Jammer ik had liever Arnaud

0
uitdewaaier 21 mei 2022 om 19:54

Die Lie werd op 2 fietslengtes gereden.

0
Zwarte Panter 21 mei 2022 om 17:07

Daar was niks aan te doen

0
Deel Koeper 21 mei 2022 om 17:07

Beetje een sprint die aan elkaar hing van de clichés.

Met de ploegen van dit niveau kan Groenewegen zich meestal wel goed plaatsen en is hij moeilijk te verslaan (zoals wel vaker). Thijssen net niet goed genoeg om mee te doen voor winst (zoals wel vaker). De Lie en Mareczko wel goed genoeg voor winst, maar alweer veel te ver (zoals wel vaker).

0
Renaissance 21 mei 2022 om 17:19

Groenewegen held. Leuk dat hij weer wint

0
annabella 21 mei 2022 om 17:45

Mooi dat groenewegen weer weet wat winnen is. Van mij mag hij dat straks ook in de tour gaan doen

0
Bankzitter 21 mei 2022 om 18:05

DNF Tietema strikes again!

0
Klerenhangerfan 21 mei 2022 om 18:40

Met nog 40 anderen, waaronder Youri Havik en andere bekende namen. Bankzitter is jaloers.

0
Scott Sunderland 21 mei 2022 om 20:10

Jaloers op wat ? Het valt op dat hij weer niet uitrijdt toch ? Tietema krijgt een hoop publiciteit, wat fijn is voor hem en de ploeg. Maar de keerzijde is wellicht dat ook zijn uitslagen, of het gebrek eraan, onder een vergrootglas liggen.

0
the student 21 mei 2022 om 20:16

Ergens zal hij dit type koersen in Nederland en Belgie toch rap moeten gaan uitrijden.

0
Renaissance 21 mei 2022 om 22:10

Hoort stelselmatig bij de slechtste 30 coureurs aan de start, dat is wel heel pijnlijk.

0
Samamba 21 mei 2022 om 18:13

Die Mareczko is toch maar vreemd typeke hé. Zit zelf meer van zijn lijn af te wijken dan De Lie (die helemaal niets deed) en gaat dan wat roepen en tieren.

0
Klaas Foppen 21 mei 2022 om 18:16

Levert meer punten op dan de overwinning van Yates, van mij mogen ze zwaardere grote ronde etappes ook wel meer punten geven dan bijv vlakke sprinter etappes

0
Deel Koeper 21 mei 2022 om 18:33

Dan krijgen diezelfde renners die al honderden punten krijgen voor een eindklassement nog eens extra honderden punten voor ritten. Kan je meteen ophouden met de rest. Alsof klimmers nog niet genoeg bevoordeeld worden.

0
RodyTur10 21 mei 2022 om 20:49

@ Deel Koeper: Je kunt het ook omdraaien hè? Minder punten naar de klassementen en meer punten per etappe. Zo blijft het aantal punten te verdelen in een grote ronde gelijk, maar worden etappezeges beter beloond. Als een renner 3 etappes wint dan vind ik dat knapper dan een renner die 12e wordt in het klassement.

0
Wheely 21 mei 2022 om 20:58

@Rody
Een renner die drie etappes wint krijgt dan ook veel meer punten dan iemand die 12e wordt in het AK. ;)

0
Deel Koeper 22 mei 2022 om 00:47

Maar de kans dat je een etappe "krijgt" en je punten dus iets minder gebaseerd zijn op kwaliteit, is dan weer groter dan dat je per ongeluk hoog eindigt in een klassement. Net zoals je ook geen klassieker of andere eendagswedstrijd gemakkelijk zal krijgen.

Dat soort zaken gebeurt enkel met ritzeges, omdat die nu eenmaal lager worden ingeschat. Falen in een rit is minder erg, je krijgt waarschijnlijk nog een hoop herkansingen. Daarom vaker een troostprijs, daarom vaker minder prestigieus, daarom minder punten.

0
Klaas Foppen 22 mei 2022 om 08:08

@deel koeper ik heb het over etappes verschillend inschalen, ik vind de overwinnig van Yates een stuk lastiger/betere prestatie dan de overwinning van groenewegen in een niet uci koers. We prater hier over Veenendaal Veenendaal waar je meer punten krijgt voor een overwinning dan in de zware giro rit van gister. ik zou 50 punten voor een 1.1 wedstrijd meer dan genoeg vinden.

0
Mark 21 mei 2022 om 18:34

Vanuit de volgauto gevolgd tussen 10 voor 12 en kwart over 2. Leuk om een beetje van de hectiek mee te krijgen nog even tussen het peloton en de kopgroep gezeten, heel leuk!

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone