Dylan Groenewegen: “In 2020 debuteer ik in Milaan-San Remo”

Door , woensdag 13 maart 2019 om 07:49
Dylan Groenewegen: “In 2020 debuteer ik in Milaan-San Remo”

©Cor Vos

Hij is inmiddels 25, maar Dylan Groenewegen blijft zijn carrière netjes plannen en gaat vooral niet overhaast te werk. “Voorlopig ben ik honderd procent sprinter”, vertelt hij. “Voor Milaan-San Remo pas ik nog, net als voor de Vlaamse klassiekers. Maar volgend jaar heb ik normaal twee extra grote rondes in de benen. Dan maak ik alvast mijn debuut in de Primavera.”

Drie weken geleden was het voor Dylan Groenewegen al een uitgemaakte zaak. “Ik zou graag mijn titel verlengen in Kuurne-Brussel-Kuurne, maar Parijs-Nice is toch het eerste écht grote doel dit voorjaar”, vertelde de Jumbo-Vismasprinter in de Volta ao Algarve aan WielerFlits. Groenewegen hield woord. Meer zelfs, hij maakte indruk. Met de manier waarop hij in de eerste twee etappes de waaiers overleefde, oogstte de Amsterdammer veel respect.

En dat zorgde dan weer voor een nieuw gespreksonderwerp. Zowel zondag als maandag mocht Groenewegen het aan de internationale media uitleggen. Waarom hij als sprinter in vorm niet van start gaat in Milaan-San Remo. En waarom Gent-Wevelgem in godsnaam niet op zijn programma staat. Zelfs Philippe Gilbert, eergisteren bevoorrechte getuige van Groenewegens vierde seizoenszege, snapt het niet.

“Groenewegen is dé sprinter van de toekomst”, aldus de ex-wereldkampioen gisteren in Het Laatste Nieuws. “Sterk, slim en gesteund door een goed team. Die gaat de komende vijf, zes jaar nog veel spurten en mooie wedstrijden winnen. Ik begrijp alleen niet waarom hij Milaan-San Remo niet rijdt. Mocht ik hem zijn, ik start. Ook al heeft hij maar één kans op honderd.”  Het is een van de vragen die ook wij Groenewegen stelden in de Algarve.

Vorig jaar proefde je van Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Scheldeprijs en Parijs-Roubaix. Dit jaar staat niets van dat alles op je programma. Vind je Vlaanderen niet leuk meer?

“(lacht) Natuurlijk wel. Ik hou van het Vlaamse voorjaar. Van de kasseien ook. Maar als renner moet je soms keuzes maken. En voor mij is in deze fase van mijn loopbaan sprinten het allerbelangrijkste. Vorig jaar besefte ik snel dat het trainen tussen de klassiekers door wat lastiger werd. Dus heb ik – in overleg met de ploegleiding – besloten om dat klassieke voorjaar links te laten liggen en alleen Kuurne te doen. Om van start te gaan in de andere voorjaarsklassiekers heb ik trouwens een aangepaste training en voorbereiding nodig, terwijl ik me nu wil focussen op het sprinten.”

Is Gent-Wevelgem dan te zwaar voor jou?
“Ook dat. Voorlopig toch. In Kuurne, waar de hellingenzone een eind van de finish ligt, slaag ik erin om te overleven. In Gent-Wevelgem ligt de Kemmelberg dichter bij de streep. We zagen vorig jaar dat het echt een selecte groep was die voor de overwinning sprintte. Maar ik hoop er ooit wel terug te keren om er iets moois te doen.”

©Cor Vos

Dan lijkt de Scheldeprijs wél een haalbare kaart, maar ook daar start je niet…
“Dat paste dan weer niet in mijn/ons programma. Om mee te doen voor winst in Schoten, heb je een hele ploeg rond jou nodig. Maar een groot deel van die jongens die ik rond mij wil, moet dan Parijs-Roubaix verkennen. Het kwam gewoon niet goed uit. Maar nog eens, ik kom er zeker terug. Ook de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix staan nog op mijn verlanglijstje. Vlaanderen wordt voor mij misschien kantje, boord. Maar in Parijs-Roubaix moet het op termijn wel lukken om ver te komen.”

Wat met Milaan-San Remo?
“Daarin maak ik normaal volgend jaar mijn debuut. Het is een optie geweest, toen we mijn programma opmaakten. Maar het paste niet in de planning. Ik heb gekozen voor de combinatie Parijs-Nice – Ronde van Catalonië. Daarna neem ik rust en werk ik toe naar de Tour en de Vuelta. Die dubbel zal al pittig genoeg zijn. Dus wil ik de frisheid bewaren. En die grote rondes zullen er voor zorgen dat ik toekomstgericht nog meer inhoud krijg. ”

Ben jij op dit moment de snelste sprinter in het peloton?
“Dat is een lastige. Er zijn een aantal oudere sprinters die hun allerbeste tijd achter zich hebben. Greipel, Cavendish, misschien moet ik Kittel ook noemen. Maar je mag ze toch niet helemaal afschrijven. Daarnaast is er de nieuwe generatie waartoe ikzelf behoor. Samen met Gaviria, Ewan en nog enkele anderen. En dan komt er al een nieuwe generatie aan met onder meer Fabio Jakobsen. Die jongens moeten zich nog bewijzen in de grote rondes. Qua pure snelheid behoor ik tot de allerbesten. Maar wie de snelste is, hangt af van koers tot koers. Maar ik denk dat ik iedereen aan kan. En dat wil ik deze zomer in de Tour bewijzen.”

Zondag klopte Groenewegen Ewan in een rechtstreeks duel.  © Cor Vos

Maar Jumbo-Visma mikt in de Ronde van Frankrijk, net als vorig jaar, ook op het klassement. Kan je je daar in vinden?
“Absoluut. Vorig jaar is bewezen dat die combinatie lukt. Ik ben er zelfs voorstander van: een iets kleinere sprinttrein en een aantal jongens die zowel mij als de klimmers kunnen ondersteunen. De hele ploeg op één man inzetten is overigens gevaarlijk. Wat als het tegenvalt?”

We veronderstellen dat je mee de invulling en de volgorde van dat treintje bepaalt.
“Deels wel. Dat is eigenlijk al bepaald. Zoals jullie al weten: óf Timo Roosen óf Mike Teunissen als laatste man. Daarvoor Amund Grondahl Jansen. Met daarvoor nog eens Tony Martin. Tony zal in de Tour een belangrijke rol gaan spelen. Hij heeft bakken ervaring en is sterk. Hij weet precies wat hij moet doen en zijn kopbeurten zijn aardig lang. Ook voor de klimmers zal Tony trouwens belangrijk zijn.”

Heb je al aan de groene trui gedacht?
“Ooit wil ik het groen pakken. Maar dat is een beetje hetzelfde verhaal als dat van de Vlaamse klassiekers: ik moet nog meer inhoud krijgen, dus is dat nog niet voor dit jaar. Tenzij – door omstandigheden – de situatie zich plots zou voordoen. Maar normaal is dat een verhaal voor de toekomst. In 2019 focus ik sowieso vol op ritzeges. Niet alleen in de Tour.”

Dit artikel delen:

43 Reacties

katerkop 13 maart 2019 om 08:00

Goed interview Nico

achtpuntzes 13 maart 2019 om 08:41

En ook nog precies op het juiste moment.

felixdepelix 13 maart 2019 om 08:02

Opvallend dat hij viviani niet noemt

aardappeljager 13 maart 2019 om 08:06

Deze reactie wilde ik net plaatsen.

Verder maakt hij een erg volwassen indruk met een duidelijk doel voor ogen

FDJ 13 maart 2019 om 08:48

Viviani heeft vooralsnog vooral in de Giro en Vuelta gescoord in deelnemersvelden waar hij de grote man was en de absolute toppers schitterden in afwezigheid. Opzich niet zo heel gek dat hij dus niet genoemd wordt.

Ben wel heel benieuwd naar Viviani in de Tour, maar zie hem ten opzichte van de echte topsprinters als Groenewegen, Gaviria en Kittel (in de vorm van 2017) toch net als een man die iets daarachter zit.

Poeksel 13 maart 2019 om 10:09

Viviani hoort niet bij de nieuwe generatie, noch bij de oudere sprinters die hun beste tijd al gehad hebben.

MDKIDW 13 maart 2019 om 10:12

zal wel onder die “enkele andere” vallen ;) moet hij ze dan allemaal bij naam gaan noemen…

Arry1337 13 maart 2019 om 08:09

Voor groen ben ik bang dat groenewegen afhankelijk is van een situatie als die zich voordeed bij Kittel in het jaar dat Sagan eruit gestuurd werd. Al moet hij dan in tegenstelling tot Kittel wél Parijs halen.

reusjen 13 maart 2019 om 08:15

Hoe punctueel zijn jullie met quotes? Ik zie oerhollandse renners de laatste tijd vlaamse teksten de wereld in slingeren op WF, dat lijkt me niet te kloppen.

Wheely 13 maart 2019 om 08:33

Zou best kunnen toch? Vlaams is een soort wieler-straattaal.

krypton 13 maart 2019 om 08:45

Nou ik durf er wel wat om te verwedden dat Dylan Groenewegen sommige dingen niet zo heeft gezegd als hier staat.

Wheely 13 maart 2019 om 08:56

Zoals wat dan?

reusjen 13 maart 2019 om 11:47

Bijvoorbeeld:”dan maak ik alvast mijn debuut in Milaan – San Remo”

Crossblesser 13 maart 2019 om 12:02

Dat is precies wat ik ook dacht. Maar zodra je ” tekst ” gebruikt moet het een exacte quote zijn, lijkt me. Frappant dat Groenewegen dat zou zeggen maar het kan? Verder een leuk interview.

leegloper 13 maart 2019 om 13:49

Is die zin typisch Vlaams? Exact quoten is trouwens lastig, omdat opgeschreven spreektaal vaak niet lekker loopt. Dat is juist vervelend richting geinterviewde. Ook zie ik vaak genoeg Britten of Amerikanen die in het Nederlands worden gequote.

Brummel 13 maart 2019 om 14:30

ik ben blij dat deze quote van Gilbert waarschijnlijk niet rechtgezet is in de eindredactie: “Mocht ik hem zijn, ik start”

reusjen 13 maart 2019 om 15:02

Een citaat dient een letterlijke overname van de bron te zijn, in geschreven stukken is het niet eens toegestaan spellingsfouten of grammaticale fouten te verbeteren. Met vertaalde stukken ligt het altijd ingewikkeld, maar het is in de journalistiek juist heel erg belangrijk letterlijk te noteren wat iemand zegt, het voorkomt problemen en doet recht aan wat de geïnterviewde je verteld heeft.

fietsvriend 13 maart 2019 om 09:11

Uitstekend verhaal. (Terechte) mooie woorden van Gilbert ook

WernerFranke 13 maart 2019 om 09:20

Een wedstrijd half maart overslaan om eind augustus wat frisser te zitten vind ik wel een drogreden.
Verder vraag ik me af of het WK eind dit jaar dan echt te zwaar is voor hem? Tour + Vuelta lijkt er alvast op te wijzen dat hij er niet mee bezig is.

vlek 13 maart 2019 om 09:24

Waar lees je die drogreden dan?

AWestie 13 maart 2019 om 09:53

Inderdaad, waar haal je die redenatie vandaan? Als Dylan dit argument zou opvoeren zou er trouwens nog steeds een kern van waarheid in zitten omdat je mentaal natuurlijk ook keuzes moet maken over wanneer je top wil zijn. Het is of-of in het huidige wielrennen, geen en-en

wulu 13 maart 2019 om 12:28

Drogreden, want?

Komi 13 maart 2019 om 10:25

Weet zeer goed waarmee hij bezig is. De ploeg en hij zijn echt bezig met een goed plan.
Teunissen pakt zijn kans in de sprinttrein ook meteen. Wel zuur voor timo.

EricV 13 maart 2019 om 12:06

Ik hoop dat ze snel zijn trainingen aan gaan passen zodat hij in de toekomst ook mooie wedstrijden kan winnen

Wheely 13 maart 2019 om 12:12

Vond je die eerste twee etappes van Parijs Nice niet mooi dan?

EricV 13 maart 2019 om 12:21

Uiteindelijk was het gewoon een sprint, dus niet iets wat ik me volgend jaar nog herinner.

vlek 13 maart 2019 om 12:25

Kan iemand even Krabbé quoten!?

wulu 13 maart 2019 om 12:31

Etappe 2 was echt niet zomaar een sprint… Dan heb je echt niet goed gekeken of snap je niet hoe een waaierkoers werkt!?

EricV 13 maart 2019 om 12:41

Hoeveel aflossingen heb je Groenewegen zien doen?

vlek 13 maart 2019 om 12:43

Genoeg om er achteraan niet constant afgewaaid te worden.

kelderfan 13 maart 2019 om 12:36

Goed dat Dylan Groenewegen nu al weet wat hij volgend jaar gaat doen.
Ene kant jammer dat hij “La Primavera” dit jaar nog niet doet, maar anderzijds een mooi doel voor volgend jaar.

vincenzo 13 maart 2019 om 12:45

Is hij het alleen al aan zijn naam niet verplicht ook op “het Groen” te mikken?

Reet Zweet 13 maart 2019 om 15:10

+1

Reet Zweet 13 maart 2019 om 15:12

Topreactie! Ik leen je reactie van 6 tot 28 juli 2019!

TomLaser 13 maart 2019 om 13:34

Deo Volente bedoelt Dylan.

Sonsbach Allstars 13 maart 2019 om 14:09

Als ik het verhaal zo lees heeft hij een bepaalde ontwikkeling voor zichzelf in gedachten. Van het winnen van massasprints nu naar het winnen van (semi-)klassiekers in de toekomst. Misschien dat hij over 10 jaar in het rijtje Boonen-Freire-Sagan mag staan. Vooralsnog droom ik nog even.

Samlambeej 13 maart 2019 om 14:19

Ik zou graag eens een perfect identieke lead-out voor Groenewegen en Gaviria willen zien en dan wie 2 van de 3 wint laten beslissen wie nu de titel: "snelste sprinter ter wereld" mag claimen.

Eventueel nog een pré-finale voor de 'has beens' Kittel en Cavendish.

leegloper 13 maart 2019 om 14:25

Gilbert denkt natuurlijk terug aan die gouden kans in 2017, toen hij in topvorm Paris-Roubaix liet lopen. Groenewegen is nu 10 jaar jonger dan Gilbert toen.

RodyTur10 13 maart 2019 om 17:29

Heel goed interview. Die weet precies waar hij mee bezig is. Kent zijn tekortkomingen, zijn groeimogelijkheden en heeft tegelijkertijd een grote dosis zelfvertrouwen.

Ik ben absoluut geen fan van sprinters, maar Groenewegen is wel een man waar je makkelijk voor kunt supporteren.

Gebruikersnaam 13 maart 2019 om 23:32

Hoezo? Hij wijkt in niets af van het cliché van de generieke sprinter.

Dan is ’t logischer dat je geen fan bent van sprinters, maar wel een zwak hebt voor bijvoorbeeld Greipel omdat die af en toe eens iets terugdoet voor zijn ploegmaats. Groenewegen is gewoon identiek aan de rest, maar deze keer is ’t toevallig een Nederlander.

vlek 13 maart 2019 om 23:51

Hij zal mogelijk als kwetsbaarste van alle sprinter veel sympathie oogsten..

Romāns Vainšteins 14 maart 2019 om 07:44

Gebruikersnaam totaal gelijk en ook Jakobsen voldoet er precies aan.

oe-a, ik kan heel hard trappen.

jooprioolpijp 13 maart 2019 om 20:27

Mooi interview. Als ik Groenewegen zie denk ik altijd dat er wel wat kilo’s af kunnen, dus met wat extra taaiheid door ouder te worden zie ik hem nog wel mooie dingen doen als hij wellicht wat begint in te leveren op pure snelheid.

Headlines

Materiaalzone

Populair