Dylan Groenewegen hekelt puntensysteem: “Het is een waardeloos systeem”
Het podium van Koolskamp Koers - foto: Cor Vos
vrijdag 16 september 2022 om 18:52

Dylan Groenewegen hekelt puntensysteem: “Het is een waardeloos systeem”

Dylan Groenewegen sprintte in het Kampioenschap van Vlaanderen naar een derde plaats. De Nederlandse sprinter van BikeExchange-Jayco gaf achteraf kritiek op het puntensysteem. “Ik ga veel koersen in België, op die manier kan ik punten scoren voor onze ploeg.”

Groenewegen zat in de laatste kilometer niet goed gepositioneerd. De renner uit Amsterdam geloofde dan ook niet in zijn eigen kansen. “Eerlijk gezegd ook niet in die van Jakobsen”, doelde Groenewegen in het flashinterview op de positionering van Jakobsen. Zijn concurrent van Quick-Step-Alpha Vinyl vond echter nog een gaatje en klopte Caleb Ewan in de laatste meters. “Ik zat nog in de slipstream van Jakobsen, maar ik had de benen niet.”

“Mijn fiets deed het niet meer naar behoren, eigenlijk kon ik niet meer schakelen. Dat zorgde ervoor dat die sprint extra lastig werd. Ik ben uiteindelijk wel tevreden met plaats drie, de benen waren gewoon niet goed”, ging Groenewegen verder.

De Nederlandse sprinter zal op het einde van het seizoen voornamelijk in België koersen. Dat heeft alles te maken met de vele eendagskoersen, en dus ook UCI-punten, die daar op het programma staan. “Ik vind het erg leuk om in België te rijden. Het is aan mij om hier punten te sprokkelen voor onze ploeg. Ik wil wel even zeggen dat het echt een waardeloos puntensysteem is”, aldus de coureur van BikeExchange-Jayco.

 
20 Reacties
Sorteer op:
16 september 2022 22:38
Dat de UCI eerst maar eens een fatsoenlijk verdien model optuigt voor alle ploegen, voordat het begint sponsors weg te jagen. Misschien eens zorgen dat de tv rechten in eigen handen komen en dat je niet meer naar de pijpen danst van de ASO.
16 september 2022 19:48
Ik vind het ook een vreselijk gedrocht van een systeem.
16 september 2022 19:18
Wordt een beetje moe van dat gezeur over het puntensysteem. Persoonlijk zou ik promotie en degradatie van elkaar scheiden en degradatie puur tussen World Tour teams laten beslissen op basis van World Tour punten, maar dat zou dus wel betekenen dat er minimaal één WT-team zou degraderen. Dit systeem stelde alle WT-teams in staat om degradatie te ontlopen. Hoefden het alleen maar beter te doen dan de procontinentale teams. Dat er vervolgens alsnog twee WT-teams lijken te gaan degraderen, zegt alles over het zwakke rijden van bepaalde teams de afgelopen drie jaar.
  16 september 2022 20:14
  Ze worden er door journalisten telkens naar gevraagd? Wat moeten ze doen? Liegen en doen alsof ze het allemaal top en ideaal vinden?
  16 september 2022 21:49
  Afgaande op dat citaat begint hij er toch echt uit zichzelf over...
  16 september 2022 22:40
  Die quote komt rechtstreeks uit het flashinterview na de finish waar hij gewoon naar heel het puntengedoe gevraagd werd.
16 september 2022 23:07
Heeft iemand hem nog gevraagd waarom hij het een waardeloos systeem vindt?
  17 september 2022 01:06
  Nee, de meeste journalisten verzinnen gewoon 3 vragen en die stellen ze, ongeacht wat het antwoord is op de voorgaande vraag.
17 september 2022 08:37
Vooral prachtige foto!
17 september 2022 12:35
Inderdaad Marik, het staat niet vol met vooronderstellingen en aannames. Er staan wat vragen. Vandaar de vraagtekens. Wat Reusjen zegt kan kloppen. Als het waar is wat Wheely zegt, .... tja als er veel meer punten werden uitgedeeld in de grote rondes ... dan kon hij nu niet eens meer sprokkelen maar was degradatie al een feit.
17 september 2022 14:06
Tenzij hij aan het teambelang denkt, is het op zich vreemd dat juist een sprinter dit puntensysteem afkeurt. Voor 'eendagscoureurs' is de telling zeer gunstig: voor zo'n Primus Classic zijn bijvoorbeeld even veel punten te verdienen als voor het eindklassement van een etappekoers als bijv Luxemburg. Dus als je een week lang in Luxemburg aan de slag bent en daar 2e wordt, pak je maar 150 punten*, maar evenveel als iemand die in dezelfde tijdspanne een paar eendagskoersen rijdt en 3x 8e wordt... *ok, met wat ereplekken in etappes kun je nog 10-20 punten extra scoren.
17 september 2022 04:56
Titel van het stuk is dat Dylan het puntensysteem hekelt. Maar wat zijn kritiek is op het puntensysteem wordt niet duidelijk. Andere renners hebben als kritiek aangegeven dat je in een grote ronde minder punten krijgt dat in een grote ronde. Dylan geen aan dat hij graag in Belgie koerst. Zou hij dan graag minder punten willen in Belgie? Had hij voor zijn ene etappeoverwinning in de Tour meer punten willen krijgen? In de Tour kwam hij er verder niet aan te pas. Of zou Veenendaal Veenendaal naar zijn mening met veel punten beloond moeten worden? Lijkt mij niet. Als Belgische punten ‘m niet bevallen, in 2016/2017 reed hij de 6 daagse van Rotterdam. Dan moet hij misschien toch eens een andere baan zoeken. En dan niet die van Antwerpen.
  17 september 2022 07:41
  Gelukkig staat dit betoog niet vol met veronderstellingen en aannames.
  17 september 2022 08:13
  Mijn aanname is dat het twee op zichzelf staande zaken zijn. Hij vind het puntensysteem kut, maar wat hij er kut aan vindt is niet helder. Daarnaast vindt hij koersen in België erg leuk.
  17 september 2022 08:53
  Dat laat zich wel raden toch wat hij er waardeloos aan vindt? Renners van degraderende ploegen worden nu specifiek ergens opgesteld om te sprokkelen. Dat zegt hij ook letterlijk.
16 september 2022 19:35
Als je dan toch zo ontevreden bent, waarom dan je koter, die daar duidelijk niet op zat te wachten, naar het podium slepen?
  16 september 2022 23:12
  Ik zag de foto en dacht: Zwitserland.
16 september 2022 19:02
Alsof Dylan zich ooit van z’n leven in een puntensysteem heeft verdiept …
  16 september 2022 19:16
  Waarom zou hij dat niet gedaan hebben? Wat suggereer je precies?
  16 september 2022 19:22
  Kennietelle

Reacties zijn gesloten.