Dylan Bouwmans soleert naar zege in Ton Dolmans Trofee
foto: Topcompetitie/Léon van Bon
zondag 5 mei 2019 om 17:06

Dylan Bouwmans soleert naar zege in Ton Dolmans Trofee

De overwinning in de Ton Dolmans Trofee is gegaan naar Dylan Bouwmans. De 22-jarige renner van Metec-TKH sprong in de slotfase weg uit een kopgroep en wist vervolgens stand te houden. Sjoerd Bax wist het Metec-TKH-feestje compleet te maken door als tweede te eindigen, voor Wouter Been.

Gisteren streden Coen Vermeltfoort, Arvid de Kleijn en Adriaan Janssen nog in het oosten van Nederland voor de zege in de Ronde van Overijssel, maar vandaag koersten deze renners alweer in Zuid-Limburg. Met de Ton Dolmans Trofee stond namelijk een nieuwe manche van de Topcompetitie op het programma. Start en finish waren in het plaatsje Stein.

Minuut stilte voor Robbert de Greef 
Nee, ditmaal reden de renners niet over de Eyserbosweg, de Keutenberg of de Cauberg, maar wel over mindere bekende kuitenbijters als de Moorveldsberg, de Slingerberg en de Snijdersberg. Na een minuut stilte voor de onlangs overleden Robbert de Greef, vertrok het peloton voor de 190 kilometer lange klassieker.

Na een nerveuze aanvangsfase wisten vijf renners zich af te scheiden: Josh Teasdale, Robbie van Bakel, Joep Steinbusch, Giel Meesen en Joren Segers. De kopgroep reed enige tijd vooruit, maar al snel konden we de namen opschrijven van meerdere tegenaanvallers. Zo ontstond er een kopgroep van maar liefst 24 renners.

Een wirwar van aanvallen 
Maar hier bleef het niet bij, aangezien nog eens vijftien renners de oversteek wisten te maken, waardoor er maar liefst veertig coureurs vooraan reden. Het peloton, of wat daar nog van overbleef, volgde echter op slechts twintig tellen. Niet veel later was de hergroepering dan ook een feit. Maar toen moest de Slingerberg nog komen.

Dit bleek het sein voor meerdere renners om ten aanval te trekken. Na de top ontstond er een kopgroep van 22 man, met daarbij onder meer favoriet Jeroen Meijers, titelverdediger Kelvin van den Dool, Adriaan Janssen, Lars van den Berg en Dylan Bouwmans. Het ging voor enkele renners echter nog niet hard genoeg.

Bouwmans gaat op het juiste moment 
Om precies te zijn voor Bouwmans, Janssen, Marco Doets, Wouter Been, Sjoerd Bax, Jarno Gmelich Meijling en Brecht Dhaene. Deze renners vonden elkaar, waardoor ze een mooie voorsprong wisten uit te bouwen op enkele achtervolgers. De winnaar moest dan ook vooraan worden gezocht.

Met nog enkele kilometers te gaan waagde Bouwmans zijn kans. De coureur van Metec-TKH profiteerde van de aanwezigheid van teamgenoot Bax in de achtervolgende groep, waardoor het gat steeds groter werd. Bouwmans kwam uiteindelijk solo over de meet, gevolgd door Bax en Been.

Uitslag flag-nl Ton Dolmans Trofee 2019
Derde manche flag-nl Topcompetitie 
1. flag-nl Dylan Bouwmans (Metec-TKH)
2. flag-nl Sjoerd Bax (Metec-TKH)
3. flag-nl Wouter Been (WV West-Frisia)

Programma flag-nl Topcompetitie 2019
23-02: flag-nl Craft Ster van Zwolle
30-03: flag-nl Omloop van de Braakman
05-04: flag-nl De Nummer 1 Ton Dolmans Trofee
19-05: flag-nl SIMAC Omloop der Kempen
02-06: flag-nl Ronde van Limburg
08 t/m 09-06 flag-nl Beemsterkaas Profronde van Noord Holland
19-06: flag-nl Tacx TT Emmen
03-07: flag-nl Tacx Klimtijdrit Vaals
08-09: flag-nl HLB Van Daal Eurode Omloop

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
5 mei 2019 21:29
Oh wauw, dat is toch wel een verrassing! Het is hem gegund.

Reacties zijn gesloten.