Dumoulin over lengte contract: “Ik zit in een groeiende ploeg”

woensdag 7 juni 2017 om 07:30

Tom Dumoulin heeft veel vertrouwen in Sunweb. Dat heeft de Girowinnaar duidelijk gemaakt door een nieuw contract tot eind 2021 te ondertekenen bij de Duitse formatie. “Sinds het eerste jaar dat ik bij de ploeg rijd, hebben we samen zulke grote stappen gemaakt en elk jaar progressie geboekt”, zegt hij voor de camera van WielerFlits.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

“Dat is een heel belangrijke trigger voor mij om het vertrouwen te hebben dat dit ook in de komende jaren gaat gebeuren”, aldus Dumoulin. “Elk jaar is het nog beter gegaan met mij, maar vooral met de ploeg. Ik zit echt in een groeiende ploeg. Vandaar ook een verbintenis voor de lange termijn.”

Focus op het WK tijdrijden, discussie over Vuelta
“Ik doe nu nog de Ronde van Zwitserland en het NK, en tijdens de Tour heb ik mijn rustperiode. Daarna gaan we toewerken naar het tweede deel van het jaar met sowieso de Eneco Tour (vanaf dit jaar BinckBank Tour, red.) en het WK. In eerste instantie hadden we het idee om naar de Canadese koersen te gaan, maar nu zijn we de mogelijkheid aan het bekijken voor de Vuelta”, legt de Limburger uit.

“In de winter is al aangegeven: laten we de keuze voor de Vuelta openhouden. In de ploeg zijn ze namelijk redelijk vast in de programma’s, maar ik heb wel met klem gevraagd om die beslissing – Canada of Vuelta – open te houden. Die discussie ligt nu open, er zijn nog geen knopen doorgehakt. Dat gaat vooral over de rol waarin ik daarheen zou gaan en wat beter is voor het WK”, zegt Dumoulin.

“Het hoofddoel ligt echt op het WK, ook al zou ik naar de Vuelta gaan. Dat zal waarschijnlijk niet voor het klassement zijn. Daar kan ik geen zekerheid over bieden, maar waarschijnlijk niet.”

Topvorm nodig op het NK
Dumoulin geeft aan dat hij zijn Nederlandse titel tijdrijden zal verdedigen en ook zijn opwachting zal maken in de wegrit. “Ik merk dat ik nu best moe ben door alles wat op mij af is gekomen. Ik hoop dat ik mijn vorm door kan trekken tot Zwitserland en het NK”, legt hij uit. De belangrijkste tegenstander in de tijdrit zal Jos van Emden zijn. “Ik ben mij ervan bewust dat ik op een vlak parcours in topvorm moet zijn om hem te verslaan. Dat is de doelstelling, dat wil ik ook doen, maar we gaan zien of dat gaat lukken.”

Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

38 Reacties

Retro Lex 7 juni 2017 om 01:18

Ik vind tekenen voor 5jaar veel te lang. 2 Was genoeg geweest. Over 2 jaar ziet de wielerwereld er heel anders uit ! Ik zag hem graag kopman bij SkY worden als Froome er mee stopt

0
Il Cavaliere 7 juni 2017 om 08:40

Groeiende ploeg? Dat gevoel heb ik nou totaal niet. Met Kittel en Degenkolb zijn er twee kanonnen weggegaan de afgelopen jaren en die zijn vervanger door een middelmatige sprinter (Matthews). Verder kan ik niet zien dat het salaris van die twee nou zo goed geïnvesteerd is in bergop versterking (Dumoulin had vrijwel geen knechten in de Giro) of klassiekers (resultaten: 0). Laten we hopen dat hij er een paar goede knechten bijkrijgt, want anders gaat het knap lastig worden om dit kunststukje te herhalen.

0
MauRisico 7 juni 2017 om 10:13

Hoop nog steeds dat Marc Goos zijn oude niveau gaat halen.

0
Petros 7 juni 2017 om 10:33

Geeft de vijfjarige verlening van het contract ook niet aan dat Sunweb de komende jaren meer ondersteuning voor Dumoulin gaat regelen?

Volgens mij had hij vorig jaar laten ontvallen dat hij meer knechten wil in hooggebergte. Toen kwam Kelderman. Maar we hebben kunnen tijdens de Giro kunnen constateren dat zijn ploeg onvoldoende in staat is Dumoulin op dat terrein bij te staan als Kelderman uitvalt. Alleen Kelderman in het hooggebergte is dus niet voldoende. Ik kan mij niet voorstellen dat de beleidsbepalers van Sunweb dat niet inzien. Dus die versterkingen komen er wel.

We moeten ons ook realiseren dat het ‘huidige normaal’ dat Dumoulin nu een Grote Ronde-winnaar een recente omwenteling is. Voorafgaand aan de Giro hadden iedereen nog zijn twijfels. Vertrouwen was er wel, maar volkomen zeker over het feit dat Dumoulin mee kon doen voor het eindklassement was niemand. Sterker nog, volgens mij had vrijwel niemand durven dromen dat hij uiteindelijk de Giro zou winnen. Nu hij heeft bewezen dat hij dat kan en hij ook nog eens langer bij de ploeg blijft, lijkt het mij meer dan logisch dat Sunweb nu op zoek zal gaan naar nieuwe knechten.

Mijn voorstellen: Fuglsang, Montfort, Poels of Van Garderen. Misschien kan Sunweb wel samen met Fuglsang ook Hansen en Valgren meenemen. Die laatste twee zijn ook uitstekende knechten, waarbij Hansen ongeveer even lang meegaat in de bergen als Ten Dam. Daarnaast kan de goedlachse Valgren ook uit worden gespeeld in het voorjaar.

0
Chaba 7 juni 2017 om 10:36

Met het budget van Sunweb zijn ze natuurlijk wel een groeiende ploeg. Eerst groeien in vooral het sprinten en kasseien. Kittel en Degenkolb gewoon wereldtop. De resultaten behaald die je kan behalen. Je kan die op een gegeven moment niet behouden en heb klassementsrenners in huis en vervolgens verleg je de focus als ploeg naar een klassementsploeg. Dit lijkt me toch redelijk succesvol verlopen met Tom. Het is dat je Kelderman verliest in de Giro maar de balans was gewoon al erg goed. Nu verder bouwen met nog iets meer ondersteuning. Oomen die nog een stapje zet. Hopelijk Barguil ook nog en dan heb je toch echt wel een mooi team.

0
TypischTenDam 7 juni 2017 om 10:41

Ik denk dat DSM een grotere sponsor zal worden in de toekomst nu Dumoulin zo succesvol is.

0
Romāns Vainšteins 7 juni 2017 om 11:15

Sunweb gaat gewoon alle overbodige en niet-toegewijde ballast buitenboord knallen en met een vette sponsorinjectie de gehele (tour)ploeg rond Dumoulin heen bouwen.

0
Scotty 7 juni 2017 om 12:18
Quote:
Pédaleur de charme – 6 juni 2017 om 19:42 – Bewerkt op 06 juni 2017 om 18:42
@Velominatus
De renners die je noemt waren wellicht zonder de ploeg ook ver gekomen, maar het is terecht dat je de ploeg credits geeft voor de opleidingskwaliteiten. Kittel, Degenkolb en Dumoulin: allemaal wereldtoppers en allemaal op een andere manier. Best indrukwekkend.

Ja en nee. Ik denk dat er bij Sky, Quickstep, Movistar en voorheen Astana, renners rondrijden die, met een team als Sunweb om zich heen, veel meer uit hun carriere zullen halen dan bij de grote 4 ploegen.

Kijk naar Kittel sinds zijn overstap, kijk naar Degenkolb sinds zijn overstap. Cavendish zelfde verhaal, presteert als individvu veel beter bij de "kleinere" ploegen.

Hoe groot je ook bent, bij een topploeg, zal je altijd verplicht worden op bepaalde momenten het kopmanschap te moeten delen.

Het is ook, denk ik, niet voor niks dat Sagan niet bij een grote ploeg fietst, die wil zelf bepalen wat hij wel en niet rijdt. Ziet een gedeeld kopmanschap niet zitten.

De manier waarop Sunweb dit aanpakt vind ik erg sterk. Als ploeg volledig inzetten op de kwaliteiten van één uitzonderlijk goede renner blijkt voldoende te zijn voor succes.

0
tetedelacourse 7 juni 2017 om 13:00

Vind het mooi dat Tom hier kiest voor continuïteit. De opmerking over elkaar wederzijds nodig hebben klopt denk ik ook. Natuurlijk pas hij waarschijnlijk ook in andere ploegen zoals een Sky, maar bij Sunweb heeft hij goede ondersteuning en krediet bij de (geduldige/stabiele) ploegleiding. En Sunweb mag blij zijn dat ze zo’n topper hebben. Zoveel potentieel grote rondewinnaars rijden er uberhaupt niet rond.

0
Romāns Vainšteins 7 juni 2017 om 13:00

Behalve als die ene toprenner geveld wordt door de gespikkelde flapschurreft, sta je daar met je team vol knechten …

0
Scotty 7 juni 2017 om 15:23

@RV ooit een knecht, meesterknecht, shaduwkopman, zien excelleren bij het wegvallen van de kopman? Ook van Sky is niks over in de TdF als Froome wegvalt.

0
klootje kriekeljon 7 juni 2017 om 15:35

Die zijn er vast wel toch? Of schaduwkopmannen/meesterknechten die een coupe plegen op de kopman (Cunego/Simoni). Of een overname van een andere generatie/kopman die er om leeftijd doorheen zakt (Riis/Ullrich).

0
gerardhaan 8 juni 2017 om 03:16

@teamNL
Kelderman zag er inderdaad zeer goed uit in de giro. Ik denk dat hij ook een betere klimmer is als Dumoulin. Hij zou de giro gemakkelijk gewonnen kunnen hebben als hij hem uit zou hebben gereden, omdat het parcours voor hem gemaakt was. Jammer. De vuelta is zijn volgende kans, Dumoulin is minder geschikt om de vuelta te winnen. Dat weet hij zelf ook wel, vandaar dat hij niet voor het klassement wil gaan. Voor Dumoulin is zijn toevallige giro-winst natuurlijk een enorme verrassing waar hij volop van moet genieten de komende jaren. De vuelta is meer voor echte klimmers zoals Keldermans of Kruijswijk die ik beiden veel hoger aansla als Dumoulin.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone