Dumoulin over attesten Wiggins: “Dat zaakje stinkt”

zaterdag 24 september 2016 om 09:13
Dumoulin over attesten Wiggins: “Dat zaakje stinkt”

Foto: Sirotti

Bradley Wiggins is deze week in opspraak gekomen. Na een inbraak in het computersysteem van antidopingagentschap WADA bleek dat de vijfvoudig olympisch kampioen voor de Tour de France van 2011 en 2012 (die hij won) met toestemming van de UCI een grote dosis intramusculaire langwerkende corticosteroïden inbracht. Dat doet bij Tom Dumoulin de wenkbrauwen fronsen.

“Het is erg raar dat Wiggins telkens in dezelfde periode die medicatie nam”, aldus Dumoulin tegenover De Limburger. “En inspuiten? Dan heb je dus heel erge astma, zoiets doen ze bij normale astmapatiënten al niet. Laat staan bij sporters die alleen maar inspanningsastma hebben. Blijkbaar werkte die spuit van Wiggins ook nog eens wekenlang. Dan moet je wat mij betreft weken uit competitie. Dat zaakje stinkt.”

Dumoulin zelf heeft nooit ‘misbruik’ gemaakt van een attest. “Nee, dat is toch valsspelen? Ik heb nog nooit een attest aangevraagd. Ik heb wel eens een pufje gebruikt, maar daar had ik geen toestemming voor nodig. Dat mocht gewoon. Dit gerommel met attesten gebeurt heel vaak. Het zit nog ingebakken in de sport. En volgens mij worden die attesten bij voorbaat al goedgekeurd. Het systeem werkt voor geen meter.”

De Nederlander stelt voor om alle attesten openbaar te maken. “Dan heb je geen gedoe meer”, denkt hij. “Iedereen weet wat je doet, ook al druist het in tegen het medisch beroepsgeheim. Maar blijkbaar krijg je allemaal sjoemelende renners als je het niet vrijgeeft. Als we daarmee dichter bij een schone sport komen, ben ik voor.”

Wiggins doet zondagmorgen om tien uur Nederlandse tijd zijn verhaal in de Andrew Marr Show op BBC1. Het gesprek is inmiddels al opgenomen.

Dit artikel delen:

93 Reacties

Sebas 24 september 2016 om 09:19

Zo denk ik er dus ook over. Dit zijn van die mazen in het systeem die heel rap gedicht moeten worden; desnoods doormiddel van transparantie.

santosrenner 24 september 2016 om 09:22

Klopt Tom en bij heel veel lichamelijke beperkingen kunnen dit soort sporters beter aan de paralympics meedoen, dan te kiezen voor in spuitingen..

Lammestakker 24 september 2016 om 09:22

Bravo

Frits des Jeux 24 september 2016 om 09:23

Mooi dat er vanuit het peloton zo duidelijk een standpunt ingenomen wordt. Dit was 10 jaar geleden onmogelijk. En het zal de waarheid zijn ook, want Tom weet niet of die hackers zijn gegevens ook in handen hebben.

wheeliewillie 24 september 2016 om 09:23

Agree

Doordrijver 24 september 2016 om 09:25

2x in dezelfde periode dan ook nog? Haha… Zou met niet verbazen als hun hele Tourploeg zo rijdt maar ze zijn natuurlijk niet alleen.

achtpuntzes 24 september 2016 om 09:26

ja, maak alles maar openbaar, goed idee.

oud 24 september 2016 om 09:26

Prachtig statement van een prachtige renner. Denk altijd wel bij hele stoere uitspraken van mensen uit het zelfde wereldje: Be carefull with the stones that you throw.

horsm 24 september 2016 om 09:26

Goh. Knap dat Dumoulin zich hier publiekelijk over uitspreekt.

wiebipedia 24 september 2016 om 09:30

Goed om te lezen. Veel respect voor Dumoumolin. Het is ook een vreemde zaak.
Is het nu zo dat de Nederlanders weer de liefste jongetjes van de klaa zijn ? Robert gesink sprak zich begin dit jaar ook al zo hard uit tegen dat gebruikers van dat hartmedicijn dat opeens op de dopinglijst kwam.

Naspa 24 september 2016 om 09:31

Het is raar, maar niet bij voorbaat onverklaarbaar. Denk bijvoorbeeld aan pollenallergieën; sommige bomen bloeien elk jaar rond dezelfde tijd.

Hoe dan ook, lijkt me ook zo van een afstandje dat Wiggens hier bewust de grenzen heeft opgezocht. In eerste instantie is het aan de WADA om hier kritisch op te zijn en aan de Wada om uit te leggen waarom dit is geaccepteerd.

Sagan=hulk 24 september 2016 om 09:36

Eindelijk iemand uit het peloton die zegt waarop het staat. Mijn respect voor Dumoulin is direct gestegen. Het is toch veel te toevallig dat Wiggins dit 3x nam voor de start van een grote ronde. Inspuitingen dan nog. Nee, ik heb al veel moeite om heel dat Britse wielrennen te geloven met die viezerd van een Brailsford op kop, zou zomaar de nieuwe Bryuneel kunnen zijn. Wat ik van Wiggins zijn evolutie dacht, lijkt ook uit te komen. Van een pisterenner maak je niet zomaar een tourwinnaar. Maar ja, Brian Cookson zal het Britse wielrennen voor de zoveelste keer nog eens indekken. Hoe lang kan hij dit nog doen, vraag ik me af?

Wielrennertje 24 september 2016 om 09:37

inderdaad goed van Dumoulin dat hij hier, misschien wel als enigste, over uit durft te spreken. Natuurlijk stinkt dat zaakje wel.

xistnc 24 september 2016 om 09:39

Goed dat het gezegd wordt en goed dat hij het zegt. Al zouden we zo’n ‘hack’ in principe niet nodig moeten hebben om te weten dat dit gebeurt en waar het gebeurt.

Wiggins cs gebruiken slechts de mogelijkheden die er zijn, maar eigenlijk is dit gewoon georganiseerd valsspelen.

Ooit werd de MPCC opgericht om dit soort misstanden aan de kaak te stellen, maar slechts met heel beperkt resultaat. Elke afzonderlijke hack van die fancy bears vind ik niet heel spannend, maar als het geheel mag bijdragen aan een nieuwe discussie over die TUE’s, dan fluister ik stiekem #hupfancybears

slice 24 september 2016 om 09:40

Hup Tom!

Barcanoord 24 september 2016 om 09:46

Respect voor Tom. Hij spreekt zich niet uit tegen de minste. Ga zo door!

alsjewint 24 september 2016 om 09:47

Een topsporter zal vaak de grenzen opzoeken om zijn doelen te bereiken, en wordt daarbij gesteund door een medische staf. Als Wiggins door deze inspuitingen de Tour gewonnen heeft en hij had een attest, dan is daar juridisch weinig op aan te merken.

In de tegenwoordige tijd leveren attesten veel discussie op en in mijn ogen terecht. De geloofwaardigheid komt ermee onder druk. Ik zou er voorstander van zijn om attesten zoveel mogelijk af te schaffen en die attesten die wel gegeven worden openbaar maken, gekoppeld wellicht aan tijdelijk uit competitie halen. Dat betekent voor sommigen misschien einde carriere, maar topsport is ook hard, wie niet gezond is valt door de mand.

krypton 24 september 2016 om 09:48
Quote:
Dumoulin zelf heeft nog nooit een attest aangevraagd. “Nee, dat is toch valsspelen?"

Dit klinkt een beetje als een zwarte kousen-familie in de Bible Belt die hun kinderen niet laten inenten. Als je iets nodig hebt voor je gezondheid, dan heb je dat nodig. Het is natuurlijk onzin om te zeggen dat je het dan niet neemt omdat het "valsspelen" zou zijn.

Daan° 24 september 2016 om 09:48

Eens! Al denk ik niet dat Wiggins opzettelijk bevorderende middelen wilde gebruiken onder het mom van astma.

TykkeThor 24 september 2016 om 09:48

Nou aoyen, kom er maar in!

Sebas 24 september 2016 om 09:50

@ Krypton

AUB neem het als je het nodig hebt, maar blijf lekker thuis en stap niet op de fiets.

alsjewint 24 september 2016 om 09:52

@krypton

Volgens mij hoef je de medicatie niet te weigeren, maar kun je de renners uit competitie houden gedurende de tijd dat ze medicatie nodig hebben. Jouw stelling en vergelijking met de Bible belt klopt dus niet.

vlek 24 september 2016 om 09:53

Hij durft! Het misbruik van de mogelijkheden die TUE’s scheppen blijft een probleem. Goed dat het weer even op de agenda staat, maar kunnen we ook een keer doorpakken en die mogelijkheden indammen?

Overigens wel ironisch dat Wiggins ook het voorbeeld is dat Dumoulin vaak aanhaalt wanneer het zijn klassementsambities betreft. De metamorfose van tijdrijder naar graatmagere klimmer zonder verlies van wattage; kan dat ook zonder dit soort trucs? Misschien toch een vraag nu ook weer bij Dumoulin gaat spelen.

TykkeThor 24 september 2016 om 09:53

@Krypton
Onzin. Die attesten worden aangevraagd zodat een renner die eigenlijk thuis hoort te zitten toch aan de start mag staan. Dumoulin , en er zijn vast nog wel meer renners, doet daar blijkbaar niet aan mee. Jij neemt toch ook niet bij elke verkoudheid een cortisonenkuurtje?

fietser80 24 september 2016 om 10:01

Zat onze Tom zelf niet in aanloop naar tijdrit OS, en tijdens de trial zelf wellicht ook, onder de pijnstillers?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair