Dumoulin over attesten Wiggins: “Dat zaakje stinkt”
Foto: Sirotti
zaterdag 24 september 2016 om 09:13

Dumoulin over attesten Wiggins: “Dat zaakje stinkt”

Bradley Wiggins is deze week in opspraak gekomen. Na een inbraak in het computersysteem van antidopingagentschap WADA bleek dat de vijfvoudig olympisch kampioen voor de Tour de France van 2011 en 2012 (die hij won) met toestemming van de UCI een grote dosis intramusculaire langwerkende corticosteroïden inbracht. Dat doet bij Tom Dumoulin de wenkbrauwen fronsen.

“Het is erg raar dat Wiggins telkens in dezelfde periode die medicatie nam”, aldus Dumoulin tegenover De Limburger. “En inspuiten? Dan heb je dus heel erge astma, zoiets doen ze bij normale astmapatiënten al niet. Laat staan bij sporters die alleen maar inspanningsastma hebben. Blijkbaar werkte die spuit van Wiggins ook nog eens wekenlang. Dan moet je wat mij betreft weken uit competitie. Dat zaakje stinkt.”

Dumoulin zelf heeft nooit ‘misbruik’ gemaakt van een attest. “Nee, dat is toch valsspelen? Ik heb nog nooit een attest aangevraagd. Ik heb wel eens een pufje gebruikt, maar daar had ik geen toestemming voor nodig. Dat mocht gewoon. Dit gerommel met attesten gebeurt heel vaak. Het zit nog ingebakken in de sport. En volgens mij worden die attesten bij voorbaat al goedgekeurd. Het systeem werkt voor geen meter.”

De Nederlander stelt voor om alle attesten openbaar te maken. “Dan heb je geen gedoe meer”, denkt hij. “Iedereen weet wat je doet, ook al druist het in tegen het medisch beroepsgeheim. Maar blijkbaar krijg je allemaal sjoemelende renners als je het niet vrijgeeft. Als we daarmee dichter bij een schone sport komen, ben ik voor.”

Wiggins doet zondagmorgen om tien uur Nederlandse tijd zijn verhaal in de Andrew Marr Show op BBC1. Het gesprek is inmiddels al opgenomen.

RIDE Magazine
93 Reacties
Sorteer op:
24 september 2016 15:47
@Covadonga
Dit is slechts een klein stuk uit een interview dat Tom gegeven heeft. De journalist vraagt waarschijnlijk naar het geval Wiggings omdat het meest recente opvallende geval is en Tom geeft zijn ongezouten mening. Heerlijk toch. Opzouten met al die doofpotten. We zijn er nog lang niet maar het gaat de goede kant op.
24 september 2016 17:05
Het hele rijden van SKY is verdacht. Poels die ineens een klasse renner is, Froome die vroeger het wiel van Honig niet een kon houden, Boason hagen die bergop als en gek op kop reed, ga zo maar door! En dan nog al die Engelse baanrenners die in het Olympische jaar iedereen aan gort rijden. Het Engelse wielrennen stinkt net zo hard als de uitlaat van de veerpont naar Dover.
24 september 2016 17:26
Daarnaast vindt Dumoulin het raar dat de UCI miljoenen verdient door Qatar de WK te gunnen. "Ik vind de UCI misschien nog wel een grotere boevenbende dan dat hele Qatar bij elkaar.” Dumoulin nu echt mijn held !!
24 september 2016 18:36
Iemand die die spullen krijgt ingespoten, heeft zware astma. Dan kan je niet topsport bedrijven. Een sporter moet rust nemen met deze aandoening. Dus: Wiggins en de dienstdoende arts belazerden de kluit.
24 september 2016 18:40
Meer belangrijk nog vind ik zijn opeenstapeling van zeer terechte sneren naar het vieze schurkenstaatje Qatar en de totale desinteresse tov wielrennen daar.
24 september 2016 18:41
En dat Brailsford de nieuwe Bruyneel is ? Grote kans.
24 september 2016 18:42
En die transfer naar SKY gaat er dus niet komen :)
24 september 2016 18:52
Poetin en de hackers zijn iig lekker bezig met olie op het vuur gooien. Geef ze groot gelijk trouwens. Alle Russische atleten erbij naaien met Meldonium (wat in Rusland in zo'n beetje elk medicijnkastje staat van een gemiddeld huishouden) deze winter en wel de meest belachelijke attesten uitschrijven voor sporters. Ziek = vrij van werk zou ik zeggen!
24 september 2016 19:38
@sterkhoor
Een hoop werkgevers zien dat toch echt anders. Ziek is namelijk vooral samen kijken wat je nog wel kunt.
24 september 2016 19:42
Ondertussen heeft de oud ploegarts van Wiggins, van voor Sky, aangegeven er grote vraagtekens bij te hebben dat Wiggins een dergelijk middel heeft gebruikt en ook nog op dat moment. Zelfs een voormalig arts van Wiggins kan dus geen reden van noodzaak bedenken. Brailsford/Sky de nieuwe Bruyneel/USPostal wel redelijk confirmed dus.
24 september 2016 20:15
@Cova. Daarom dat Astana en Lotto-Jumbo gelijk uit vrijblijvende initiatieven stappen, als ze hun renners niet meer kunnen laten starten (bijv. Boom in de Tour). Gewoon een nette ARBO opstellen voor de renners, dan ben je ook niet meer afhankelijk van lullige MPCC's...
24 september 2016 20:28
Astma is redelijk vergelijkbaar met bronchitis en dan lijkt 6% omhoog nog 3 x zwaarder dan de Stokque.Bronchitis spuit je ook niet weg in een dag, heeft al gauw een week herstel nodig dus alle astma aandoeningen kunnen de prullebak in. Beste remedie bij een bronchitis in mijn oge dan was goed aangekleed gaan hardlopen om flink uit te zweten, ging t nie weg dan aan de penisciline voor max 4/5 dagen ipv voorgeschreven 10 dagen.
24 september 2016 21:50
@grootverzet Sorry ik ga niet de hele flora uitpluizen... En alsof elke profrenner allergisch is aan pollen - want zo klinkt het wel. Ze hebben er haast allemaal last van. Nou, wij niet en wij gaan ook diep en wij koersen daarnaast ook nog eens.
24 september 2016 22:42
Ik denk dat Tom Dumoulin na zijn uitspraken over Qatar , niet meer het land inkomt voor de WK.
Ik hoop dat dit zo is, want dan staat de UCI er zeker voor paal, en dan er eens
ingegrepen in het bestuur van de UCI , en dan al die Engelsen droppen uit
het bestuur want daar deugd geen een van.
24 september 2016 23:28
@krypton
Waar ben jij mee bezig?

Jouw quote:
"Dumoulin zelf heeft nog nooit een attest aangevraagd. “Nee, dat is toch valsspelen?"

Jouw mening:
"Dit klinkt een beetje als een zwarte kousen-familie in de Bible Belt die hun kinderen niet laten inenten. Als je iets nodig hebt voor je gezondheid, dan heb je dat nodig. Het is natuurlijk onzin om te zeggen dat je het dan niet neemt omdat het "valsspelen" zou zijn."

Nee, krypton. De echte quote uit het artikel:
"Dumoulin zelf heeft nooit ‘misbruik’ gemaakt van een attest. “Nee, dat is toch valsspelen?"

MISBRUIK staat er.. Jij zegt 'nooit een attest aangevraagd', maar er staat MISBRUIKT. Niet de zaken verdraaien svp. Je bible belt vergelijking slaat dus ook nergens op.
:6
25 september 2016 09:34
Ik mag toch hopen dat schipperaar geen baan heeft in de medische wereld.
Wel heeft hij een bijzonder mooie duim.
25 september 2016 10:14
@Schipperaar
" penisciline ", is dat net zoiets als Viagra...?
26 september 2016 22:35
@jj
Inmiddels na 30/40 jaar is allang gebleken dat een kuur geen 10 dagen hoeft worden aangehouden gewoon luisteren naar je lichaam, weg is weg.
@koel
Kruising tussen plaspil en aspirine.

Reacties zijn gesloten.