Dumoulin glimlacht na overleven bergrit: “Had mindere dag, maar zeg dat al dagen”
foto: Sirotti
zaterdag 12 mei 2018 om 20:01

Dumoulin glimlacht na overleven bergrit: “Had mindere dag, maar zeg dat al dagen”

Tom Dumoulin kwam vandaag veilig binnen in het groepje der favorieten. Op de regenachtige slotklim finishte de Nederlandse klassementsrenner als elfde. Tegenover het AD vertelt de Limburger: “Het was een prima dag. De benen waren eigenlijk minder, maar dat zeg ik al dagen en toch zit ik er steeds goed bij, dus ik denk dat het wel meevalt.”

Over de zware bergrit van morgen zegt hij ontspannen: “Morgen wordt een tikkeltje zwaarder dan vandaag, maar ik heb er wel zin in.”

Morgen rijden de renners naar een hoogte van meer dan 2100 meter en finishen ze op de Gran Sasso. In de laatste vierenhalf kilometer stijgt het wegdek met een gemiddeld percentage van 8,2 procent.

RIDE Magazine
47 Reacties
Sorteer op:
12 mei 2018 20:08
Ik heb er een hard hoofd in, maar dat zeg ik ook al dagen (alleen niet hier). Ben beetje bang voor morgen, tenzij zijn vorm verbetert. Of piekt hij dit jaar ook meer richting 3e week??
12 mei 2018 20:11
als je al een paar dagen een mindere dag hebt, is het misschien beter te spreken van een mindere vorm...
12 mei 2018 20:11
@Alban

Hij piekt inderdaad meer naar de 3e week. Met zijn vorm zit het goed, hij wint niet voor niets de proloog. Ook zit hij er steeds goed bij (ondanks de ‘mindere benen’). Ik heb veel vertrouwen in een goede afloop!
12 mei 2018 20:17
@Javier: dank, dat had ik van andere toppers wel, maar van hem nog niet zo begrepen. Geeft de burger (enige) moed. Maar die mindere dagen moeten er wel uit, morgen kan-ie het zich echt niet permitteren.
12 mei 2018 20:22
@Alban

Hij heeft voorafgaand aan de Giro heel weinig koersdagen gehad, zodat hij frisser aan de 3e week gaat beginnen. Morgen verwacht ik hem niet direct voor de winst maar ik verwacht niet dat hij heel veel tijd gaat verliezen. Eind volgende week naar de Zoncolan zal hij er staan
12 mei 2018 20:24
Ben wel bang voor morgen. Als hij morgen mindere benen heeft zakt hij er wel door helaas
12 mei 2018 20:28
@Tinus

Zelfs toen Tom vorig jaar Giro in de 3e week volledig opgebrand was, verloor hij niet veel wanneer hij gelost werd. Hij gaat er niet doorheen zakken
12 mei 2018 20:31
Toen Pozzovivo had aangevallen op de Etna met Yates, Bennett en Pinot in zijn wiel, was Dumoulin toch wel teruggereden met een indrukwekkend tempo wat voor mij aanduidde dat het met de vorm wel goed zit. Ik heb er vertrouwen in en ik gok op een top 5 plaats
12 mei 2018 20:31
Als hij morgen max 30 seconden verliest op de pure klimmers (Chaves, Pozzovivo, Aru, Lopez en in iets mindere mate ook Pinot en Yates) is er niets aan de hand.
12 mei 2018 20:35
Jij hebt wel erg veel vertrouwen @Javier.
Ik verwacht dat een Lopez morgen vroeg het bal opent (maar er doorheen zakt, vind hem niet overtuigend de afgelopen dagen). Als Tom dan kraakt zullen mannen als Yates, Pinot en Pozzovivo hem proberen te pijnigen (en terecht, ze moeten wel!).
Kijkend naar de rit naar de Etna denk ik dat Tom alleen Yates te vrezen
12 mei 2018 20:38
Dumoulin heeft er wel vaker een handje van zich in de underdog rol te manouvreren, dit lijkt voor dit seizoen een nieuwe variant. Ik moet Het allemaal nog zien, want buiten de tijdrit nog nergens dominant, maar vooralsnog gaat het perfect voor Dumoulin en was het nergens nodig, zo dus stelt hij zich dus een beetje aan. Morgen weten we meer, daar mee niet zeggende dat hij de Giro Maar weer even gaat winnen, maar zo maar erdoor heen zakken lijkt me niet te snel gebeuren.
12 mei 2018 20:39
Die mindere benen vallen mij al dagen op. Dumoulin rijdt het liefst op de eerste rij als het erom gaat en als hij goed is probeert hij anderen af te bluffen en toont hij veel bravoure. Zelfs in de eerste week. Yates laat hij dan nooit wegrijden en vandaag had hij dan zelfs meegesprint met Pinot. Of dit met pieken te maken heeft is voor mij wel een groot vraagteken. Ik durf het hier niet uit te spreken maar ik denk dat hij dit jaar wel degelijk minder is dan vorig jaar en ik hoop dat hij morgen geen tikje krijgt wat niet goed zal zijn voor zijn zelfvertrouwen en anderen het idee geeft dat er wat te halen valt. Vorig jaar waren ze allemaal doodsbang voor hem. Dat is een zeer groot wapen.
12 mei 2018 20:42
Tom is favoriet zonder topploeg, dus eerste twee weken moet hij wel zo koersen, anders rijden ze Sunweb -inclusief TD- kapot, maar dat hoef je hem niet uit te leggen. Lekkere ploeg dat michelton (proost!!) scott;-)
12 mei 2018 20:44
Tom moet snel gaan toeslaan, naast de nodige secondes voor de mentale boost ervan. De benen volgen de spirit.

(Dit geldt alleen wanneer hij onzeker is over zijn vorm, anders nog even lekker in de relatieve luwte blijven, maar steeds voorin eindigen zonder aanmerkelijke schade)
12 mei 2018 20:48
Berekenend rijden zoals Sky is niet weggelegd voor Sunweb.
Als de Sunweb knechten meer en meer opgerookt raken, moet Tom andere teams gaan gebruiken als zijn knechten, en ja hier en daar wat extra met krachten smijten zoals het een girowinnaar betaamt.
12 mei 2018 20:49
Met mindere dagen tweede staan. Wat moet dat worden als hij een paar goede dagen heeft?
12 mei 2018 20:51
Ach Dumoulin is sowieso iemand die z'n eigen gevoel/verwachtingen altijd naar beneden praat. Een paar jaar geleden in de Tour zei ie nog dat ie zó slecht was, dat ie dacht aan afstappen. Twee dagen later won ie op Andorra. Dus... Je kunt z'n commentaar best wel met een korreltje zout nemen wanneer het over z'n eigen kansen gaat.
12 mei 2018 20:53
We hebben deze Giro nog geen meesterknecht een verschroeiende lange inleiding zien geven op een aanval van zijn kopman. Het waren tot nu toe Haig, Sanchez en een teruggepakte Gesink die kopwerk deden voordat een kopman iets probeerde. Morgen wordt waarschijnlijk de eerste dag die wat dat betreft anders is dan vorig jaar, met types als Kreuziger, Nieve en Poels.
12 mei 2018 21:08
Dit is de beste positie waar Dumoulin in had kunnen staan. Als hij piekt naar week 3 snap ik niet waar de paniek vandaan komt bij sommigen.
12 mei 2018 21:09
Ik doe het ook een klein beetje in mn broek voor morgen.
12 mei 2018 21:32
Veel angstige WF'ers hier! Angst is een slechte raadgever ;)
12 mei 2018 21:36
Als je ziet wat er nog moet komen. Dan zou ik liever nu wat minder zijn dan over een week. Maar hij staat er nog goed voor. Hopen dat hij morgen goede benen heeft en Oomen ook.
12 mei 2018 21:48
@GinneR heb je de afgelopen bergritten gezien? Pinot en Yates zijn juist de renners waar het grootste gevaar vandaan zal komen.
12 mei 2018 21:52
Dumoulin zakt er bijna nooit helemaal doorheen. Herinner me enkel Vuelta 2015 maar toen was hij ziek. Misschien niet omhoog met de besten nu, maar het gaat gewoon goed zijn om zich bovenin te handhaven.
12 mei 2018 21:56
Hopen dat hij morgen wel goede benen heeft. Ik denk dat hij pas in de tijdrit het roze wil pakken. Voor de tijdrit wordt het vooral volgen.

Reacties zijn gesloten.