Dumoulin: “Een derde etappezege zou natuurlijk geweldig zijn”
Foto: Sirotti
dinsdag 19 juli 2016 om 15:44

Dumoulin: “Een derde etappezege zou natuurlijk geweldig zijn”

Tom Dumoulin kijkt uit naar donderdag. Dan staat een zeventien kilometer lange klimtijdrit naar Megève op het programma. “Een derde etappezege zou natuurlijk geweldig zijn”, stelt hij tegenover NPO Radio 1. “Maar twee is al meer dan ik had durven dromen. Mijn Tour is nu al geslaagd. Het moet niet meer, het mag allemaal.”

De vorm van de dag wordt donderdag belangrijk. Volgens Dumoulin zijn je benen in een grote ronde elke dag anders. “Gisteren kwam ik echt geen meter vooruit. Als ik met die benen de klimtijdrit had moeten rijden, dan was het niks geworden. Maar twee dagen eerder win ik de tijdrit op hele mooie wijze. Als ik een goede dag heb, ga ik er zeker voor. Als ik geen goede dag heb, zal ik het laten lopen. Maar vooralsnog staat de tijdrit zeker omcirkeld om daar iets te proberen.”

Kansen op Tourwinst
In de toekomst wil Dumoulin ook voor een klassement proberen te gaan in de Tour de France. Voor een eindzege komt hij echter nu nog tekort. “Ik wissel goede dagen nog echt wel af met slechte en dat is iets wat je als klassementsrenner natuurlijk niet moet hebben. En daarbij: als de echt grote mannen, de Froome’s en de Quintana’s, een keer aanzetten bergop, dan ben ik ook wel snel gezien. Dus daar kom ik nu zeker nog tekort voor.”

Wellicht is er in latere jaren iets mogelijk. Kenners vergelijken hem met Miguel Indurain, die met behulp van een ijzersterke tijdrit vijfmaal de Tour wist te winnen. “Een goede tijdrit kunnen rijden, betekent in ieder geval dat je een hoog vermogen kunt leveren”, reageert Dumoulin. “En zeker met mijn redelijk lage gewicht betekent dat, dat ik in potentie steeds beter en beter kan gaan klimmen. Maar er moet echt nog wel iets bij aan vermogen om echt mee te doen voor het podium of winst in de Tour.”

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
19 juli 2016 15:53
En dan moet het parcours er ook wel naar zijn natuurlijk. Volgens mij was het in de tijd van Indurain gebruikelijk dat er 1 proloog werd gereden en zeker 2 dikke tijdritten.
19 juli 2016 16:00
Baas.
19 juli 2016 16:01
De tour wordt vaak aangepast aan de renner die ze graag zien winnen, zeker als het een franse kanshebber is
19 juli 2016 16:02
Hij gaf op Sporza ook aan dat als hij voor GC meedoet hij ook een serieuze kans moet hebben om te winnen en niet voor een 8ste plek gaat rijden.

Lastig, als renner heeft hij bijvoorbeeld alle kwaliteiten, zeker met SKY op kop die een vast tempo rijden, om hoog te kunnen eindigen, maar als persoon gaat hij veel liever voor ritzeges/de aanval ipv aanklampen.

Zoals ook al bij Sporza aangegeven komen Tom's beste jaren er nog aan, ik ben benieuwd waar hij zich uiteindelijk op gaat focussen.
19 juli 2016 16:06
Zou mooi zijn, maar wat Valtverder zegt moet t parcours dan n beetje mee zitten. Gezien de franse tour hoop (Bardet, Barguil en Pinot) geen wereldtoppers zijn in de tijdrit helpt niet echt mee als t gaat om een parcours met veel tijdrit kms.
19 juli 2016 16:11
Pinot kan anders een aardig stukje tijdrijden.
En Dumoulin kan natuurlijk ook nog verbeteren bergop.
Aan de andere kant, zullen we met zijn alle heel rouwig zijn als Dumoulin ieder jaar 5 etappes in de grote rondes wint?
19 juli 2016 16:28
@ OscarV, klopt, Pinot is een heel behoorlijke tijdrijder. Maar ik schaal zijn tijdrit toch lager in dan Froome, Dumoulin en bijvoorbeeld ook Porte.
Ik wou enkel aangeven dat hij niet tijdritspecialist genoeg is om specifiek voor hem een parcours neer te leggen met veel tijdrit kms, anderen profiteren daar meer van.
19 juli 2016 16:47
Nog 50 watt erbij en hij heeft niets te vrezen voor Froome, hoop dat het niet zo benauwd zal zijn als gister, daar quintana misschien het best tegen.
19 juli 2016 16:51
Pinot in de tijdrit schaal ik niet veel lager in dan Froome en Dumoulin. Dumoulin is een echte specialist en als hij zich volledig op het tijdrijden focust, verslaat hij bijna iedereen, maar als hij zich op een klassement gaat richten, zal zijn tijdrit daar ook onder lijden. In dat geval ontlopen Froome, Pinot en Dumoulin elkaar niet zo veel, verder is Froome ook de jongste niet meer, we zullen zien hoelang die nog meegaat.
Ik denk in ieder geval dat Tom in topvorm de Tour kan winnen, maar dan moet wel echt alles meezitten. Sowieso moet hij dan bergop een flinke sprong maken en moet hij een sterk team rond zich hebben.
19 juli 2016 17:06
Hoop toch echt dat Tom voor de top10/top5 gaat de komende jaren. Hij kan ook etappes pakken EN top10 rijden zoals hij in de Vuelta bewezen heeft.
Hij gaf idd bij Sporza aan dat een 8e plek hem niet boeit, vind ik een beetje raar. Kijk naar Mollema... Die heeft na een aantal top10 plekken nu zicht op het podium. Bij Dumoulin zou dit ook mogelijk zijn. En bij Dumoulin zou er nog meer mogelijk zijn.

Die etappes van nu zijn mooi, maar niet zo mooi als wat mogelijk is bij hem (overwinning in een grote ronde of meerdere). Kom op man! Ga ervoor.
19 juli 2016 17:12
Lol, Pinot mag de veters van Dumoulin en ook Froome nog niet strikken in een tijdrit.
19 juli 2016 17:15
Ik ben benieuwd hoe die klimtijdrit gaat, wanneer het niet zo'n Italiaanse is heeft hij misschien een kans tegen Froome. Het lijkt me wel de enige kans op een derde rit, aangezien hij in de ritten erna weer op klimmers als Majka en Zakarin zal botsen.

Het uitstellen van klassementsambities vind ik persoonlijk wel jammer, maar begrijp dat zo'n Tour als deze ook een grote aantrekkingskracht heeft. Vraag me wel af hoe Spekenbrink hier naar kijkt; toch maar even wachten met het bouwen een ploeg rond Dumoulin voor de grote rondes? Het de komende jaren doen met een vrijbuiter-achtige ploeg rond Dumoulin en Matthews? Of vinden ze dat Barguil goed genoeg om de rol van kopman binnen zo'n team voorlopig op zich kan nemen?
19 juli 2016 17:19
Won Pinot niet in Zwitserland van Dumoulin?
19 juli 2016 17:48
ik denk dat ie in de tour nooit bij de 1e 10 zal eindigen.ritten winnen is mooi man dat blijft je ook bij en 9e worden is leuk maar dat vergeet iedereen zo maar

vraag me ook af of ie donderdag ver kan komen ik betwijfel het.
19 juli 2016 17:52
@wildebert: correct. Daar was ik ook blij mee want als pinot goed kan tijdrijden komen er ooit misschien meer tijdritkilometers in de tour. Tijdritten vind ik vrij saai maar ik zie dumoulin graag winnen :)
19 juli 2016 17:53
Paar kilotjes eraf en hij kan meedoen hoor. Ik denk 1 jaar 100% proberen,misschien eerst Vuelta. Lukt het dan niet kan ie terug naar wat ie nu is: een gewone steengoeie renner
19 juli 2016 18:01
Persoonlijk vind ik tijdritten de allermooiste ritten. Waren er maar alleen tijdritten, wat een genot zou dat zijn!
19 juli 2016 18:06
@huubi
Paar kilotjes eraf, enig idee waar, misschien zijn vork thuislaten of een schoenmaatje kleiner?
Denk je nou echt dat ze bij giant zich niet bezig houden met het ideale gewicht?
19 juli 2016 18:10
Tom, doe eerst maar RvZw, RvRom of RvCat. Of alle 3 natuurlijk.
19 juli 2016 19:19
Dumoulin doet toch wat hij wil, zou me niet verbazen als hij dit wereldje over een paar jaar voor gezien houdt en alsnog gaat studeren...., iedereen in verbijstering achterlatend.
19 juli 2016 20:01
Haha koel, ;-).

Maar het zou kunnen, en iedereen heeft recht op zijn eigen keuze...

Maar man, wat zou het sport hart in mij pijn doen, en bij vele anderen. Wat een held en wat mogen we ons gelukkig prijzen met dergelijke renners. Ik denk dat ook Tom een echte liefhebber is, maar goed, je weet het nooit.
19 juli 2016 20:23
Gewoon voor etappes gaan en mikken op 'kleinere' rondes als Zwitserland, Dauphiné, Tirreno, P-N.
19 juli 2016 23:14
Zal hij niet een tour nodig hebben zoals die van 2012, met daarin 96 km tijdrit? dat zal niet snel meer gebeuren denk ik. gelukkig zijn er nog twee andere prachtige grote rondes. anders lekker voor etappes blijven gaan. wachtten op dat "unieke" parcours.
20 juli 2016 08:26
Met het gewicht van Froome is het bijna onmogelijk dat Dumoulin hem verslaat.

Froome verliest in de tijdrit maar 1 min en heeft elke dag moeten knokken voor de gele trui.

Misschien moet Froome spiermassa gaan kweken en Dumoulin op minuten zetten in de tijdrit..
20 juli 2016 09:10
@toppie
Als Tom meer spiermassa gaat kweken wordt ie net als Froome zwaarder wat geen enkele han dicap is, integendeel. Zelf woog ik 3 kg zwaarder na 3 weken intensief fietsen maar trapte met gemak 5 tandjes zwaarder. Froome zijn bouw leent zich sowieso niet voor een aerodynamische houding, denk dat Tom hem morgen in de tijdrit er ook oplegt.

Reacties zijn gesloten.