Dumoulin bleef kalm: “Het was een moeilijke dag op hoge snelheid”
foto: laPresse
zondag 21 mei 2017 om 17:25

Dumoulin bleef kalm: “Het was een moeilijke dag op hoge snelheid”

Tom Dumoulin gaat met de roze trui de laatste rustdag in. De kopman van Sunweb doorstond een razendsnelle etappe naar Bergamo. “Het was een moeilijke dag op een hoge snelheid”, doelt Dumoulin op de gemiddelde snelheid van 46,5 kilometer per uur.

“Er waren veel ontsnappingspogingen, maar altijd waren er ploegen niet blij mee. Uiteindelijk ging na 110 kilometer toch een groep weg”, aldus Dumoulin in het flashinterview. De snelheid ging in de heuvelachtige slotfase nog verder de hoogte in. “Het was een heel zware finale met veel favorieten die demarreerden, maar we bleven kalm. Het was een goede dag voor ons.”

Doorrijden na val Quintana? “Was niet netjes geweest”
Dumoulin kwam uiteindelijk met alle favorieten als achtste over de finish. In het klassement heeft hij nu een voorsprong van 2.41 op Nairo Quintana, die door zes bonificatieseconden iets dichterbij komt.

“Ik baal niet van die paar seconden”, reageert Dumoulin bij de NOS op de boni’s die Quintana pakt. De Colombiaan kwam onderweg nog ten val, maar als klassementsleider, maande Dumoulin de favorietengroep tot kalmte na dat moment. “Dat is wel zo netjes. Ik denk dat hij sowieso wel terug was gekomen, maar het was geen moment om volle bak te gaan koersen. Dat was niet netjes geweest.”

RIDE Magazine
35 Reacties
Sorteer op:
21 mei 2017 17:34
Heeft zo te zien wel schik op dat podium.
21 mei 2017 17:35
Misschien het vermelden waard dat Tom aangaf in het interview geen tijdwinst willen te pakken door een niet zo snuggere move van Movistar en dat ze toch waren teruggekomen.
21 mei 2017 17:38
Hoge snelheid, dat kun je wel stellen ja. Quintana leek wel zonder erg gevallen, maar dat gaat denk ik nog wel gevolgen hebben. 1 procentje minder en je red het bergop niet op dinsdag, en al helemaal niet op die ontzettende afdalingen als Nibali losgaat....

Dinsdag en donderdag, we gaan het zien.
21 mei 2017 17:44
Jacco, Tom waardeert het goed en zo hoort het uiteraard ook. En lijkt mij objectief gezien voor die dames ook iets leuker dan pak m beet Nairo of the likes of Dan Martin heheh
21 mei 2017 17:48
Geeft aan rond de 70 kg te zitten en dat nog meer afvallen averechts werkt voor hem, prachtig interview op Rai, hopelijk werkt het niet afmattend.
21 mei 2017 17:59
Ik ben echt zo onder de indruk van de ontwikkeling die Dumoulin maakt, zowel in als buiten de koers! En ook hulde aan dat team, die rijden ook ijzersterk!
21 mei 2017 18:21
@Vlinder
Vind je het team echt ijzersterk? Ik vond dat Dumoulin vandaag al snel nog maar 3 mannetjes over had. En ook Preidler was hij daarna relatief snel kwijt. Hopelijk overtreft een van de andere helpers zichzelf komende week, anders is de spoeling wel erg dun.
21 mei 2017 18:31
Ik heb zojuist het parcours voor de komende week eens goed bekeken, inclusief de grafieken en de stijgingspercentages. Ik ben geschrokken. Ik hoop dat Tom in Milaan toch nog bij de eerste drie eindigt.
21 mei 2017 18:36
@pedaleur
ten Dam is overigens wel goed bezig
21 mei 2017 18:37
Quote:
Ik ben altijd blij met een rustdag. Je gaat mij nooit horen zeggen dat ik niet blij ben met een rustdag. *grinnik*


Wat is het toch een fijne vent om interviews van te kijken haha!
21 mei 2017 18:47
Ik durf komende week toch niet meer te kijken.
99% kans dat Tom valt, dat weten we allemaal dondersgoed :(
21 mei 2017 19:09
@Pedaleeur de charme: ja ik ben ook echt van het team onder de indruk, het zijn niet de budgetten van Movistar en Sky hè. Ze rijden naar mijn idee slim, attent, beschermen Tom tot dusverre goed. Bauhaus dan nog als sprinter, doet ook zijn ploegwerk en die jonge Lunke... Ik vind dat knap en misschien is dat omdat mijn 'verwachtingen' ook niet zo heel groot zijn. Daarbij missen ze nu Kelderman en die was natuurlijk vooral komende week van groot belang maar gelukkig lijkt Ten Dam prima in orde, ben heel benieuwd hoelang hij Tom kan bijstaan straks het hooggebergte. En ik geef graag gemeende complimenten, er wordt al vaak genoeg vooral kritiek geuit. Zonder een goed, gemotiveerd en positief team krijgt ook een hele goede kopman het nog flink moeilijk.
21 mei 2017 19:11
@gilberto
Die trui doet hem wat en maakt hem hopelijk alerter, kon nog al eens wegdromen voorheen. De rit naar Huy treft hem geen blaam maar Lombardije en de tour vorig jaar lag gedeeltelijk aan hemzelf dacht ik.
21 mei 2017 19:12
@Gilberto: Kruiswijk valt, Kelderman breekt iets, Gesink glijdt uit over een vogelpoepje. Terpstra krijgt ruzie met mensen, Mollema raakt uitgeput, Ten Dam kwijlt in zijn baard.
Dumoulin krijgt hooguit last van zijn zitvlak :)
21 mei 2017 19:22
Ik zie dumoulin het roze niet naar Milan brengen, maar het podium moet wel mogelijk zijn. Denk ook dat dumoulin bondgenoten moet vinden, die Quintana ook niet kunnen volgen, maar wel hun verliezen willen beperken . Ik denk aan types als Mollema, zakarin en misschien Kruiswijk en yates..
21 mei 2017 19:26
@Turtlehead: Mollema raakt in elke grote ronde al uitgeput voor de derde week. Goede renner, maar toch niet geschikt voor deze Giro, waarin het zwaartepunt ligt in de derde week. De rest is ook grotendeels waar.
Hopelijk houdt Dumoulin stand. Ik houd mijn hart vast volgende week.
21 mei 2017 19:38
Oef... ik heb zojuist ook nog eens goed naar de komende etappes gekeken. Het is te hopen dat de oorlog in de etappe niet te vroeg uitbreekt.

En toch... er zit een heel groot verschil tussen deze grote ronde en alle andere. Het lijkt er simpelweg op dat geen enkele kopman goede knechten tot zijn beschikking heeft wat in het voordeel is voor Dumoulin. Nibali of Quintana kunnen wel vroeg aan de oorlog beginnen maar ook die zitten dan direct geïsoleerd.

Belangrijk is dus om mindere goden als Stamsnijder, Hage en Lunke mee te sturen in de vroege vlucht, die kunnen namelijk vrij weinig betekenen als het bergop gaat.

Kruijswijk gaat iedereen nog verrassen in de laatste weken, dit is echt zijn terrein. Lange slopende klimmen en een paar achter elkaar.
21 mei 2017 19:55
@Vlinder
Ik vind ook niet dat ze het slecht doen als je kijkt naar hun mogelijkheden, maar 'ijzersterk' is dan weer het andere uiterste. Ik denk dat Dumoulin volgende week bondgenoten nodig heeft . Met alleen zijn team wordt het lastig. Nadeel kan zijn dat Nibali en Quintana geen van beiden veel interesse zullen hebben in een podiumplaats. Die gaan alles of niets spelen. Het zou prachtig zijn als Dumoulin stand houdt, maar ik zou zelf al heel tevreden zijn als hij minder plaatsen verspeelt dan Kruijswijk vorig jaar.
21 mei 2017 19:55
Als kruiswijk Tom dumoulin maar niet kapot gaat rijden.
21 mei 2017 19:56
@team NL: ik vrees dat het juist de mindere klimmers niet gaat lukken om weg te komen, ik denk dat hij toch echt jongens als geschke en ten Dam in de break moet sturen, dan heeft hij zelf nog alleen maar preidler over..
21 mei 2017 19:56
Als het goed is zal Tom ook kunnen profiteren van de slag om de ereplaatsen. Er zijn toch ploegen die gaatjes gaan dichtrijden om een 5e plaats te beschermen.
21 mei 2017 20:15
@TeamNL: kijk nog maar eens naar dat parcours, volgens mij valt die zwaarte uiteindelijk nog wel mee.
Dinsdag is gruwelijk, zeker meteen na de rustdag (maar wel vroeg in de week: gaat iedereen daar knallen?).
Woensdag is niet moeilijk, zeker het laatste deel zou makkelijk te controleren moeten zijn.
Donderdag begint heftig, maar de finish naar Ortisei/St. Ulrich is relatief licht. Die beide dagen hoeft Dumoulin niets te verliezen op Quintana en Nibali (de rest kan ie laten rijden).
Blijven vrijdag en zaterdag over: Middengebergte met lange stukken glooiend. Vrijdag een flinke slotklim (waarop je misschien 30-50 seconden verliest), zaterdag is een van de eenvoudigste 'berg'-etappes.
In de slottijdrit kan ie nog een minuutje goedmaken op iedereen.
Alles bij elkaar niet zo bedreigend als iedereen roept. Hooguit de opeenvolging van klim-dagen, vol aanvallen van tegenstanders.
ls Dumoulin dinsdag nog 1-2 minuten voor staat, hoeft t niet meer mis te gaan.
21 mei 2017 20:24
@Turtlehead, ah gelukkig, we hoeven ons dus geen zorgen te maken. Ik was even bang dat het spannend zou worden die laatste week, maar dat valt dan gelukkig mee. Nu vooral hopen dat het niet té saai wordt?
21 mei 2017 20:31
Had het idee dat hij geen risico wilde nemen in de sprint. Vind het op zich wel jammer dat hij zich afzijdig heeft gehouden, had toch het idee dat hij een kans had.
21 mei 2017 20:31
Zonder knechten mogen de drie wel eens een biertje pakken morgen. En hopelijk kunnen ze samen en niet tegen elkaar rijden.

Reacties zijn gesloten.