Duits OM onderzoekt dopingzaak Hessmann, huiszoeking bij renner Jumbo-Visma
foto: Cor Vos
maandag 28 augustus 2023 om 14:18

Duits OM onderzoekt dopingzaak Hessmann, huiszoeking bij renner Jumbo-Visma

Het Openbaar Ministerie in Duitsland is een vooronderzoek gestart na de positieve dopingtest van Michel Hessmann. Er heeft inmiddels een huiszoeking plaatsgevonden bij de 22-jarige renner van Jumbo-Visma, die inmiddels op non-actief is gesteld door zijn ploeg. Bij de huiszoeking is beslag gelegd op zijn “gegevensdragers”. Dit heeft het OM laten weten aan de NOS.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Het vooronderzoek richt zich uitsluitend op de genoemde persoon (Michel Hessmann, red.) en niet op anderen”, stelt het Openbaar Ministerie in Duitsland. “Of dit tot een strafvervolging zal leiden, is nu nog open en hangt af van de onderzoeksresultaten. De verdachte zal gehoord worden voordat een finaal oordeel volgt. Het is aan hem om zijn onschuld aan te tonen.”

In Nederland wordt het gebruik van doping door sporters niet gezien als een strafrechtelijk vergrijp, maar dat is in Duitsland wel het geval. Een in 2015 aangenomen dopingwet stelt het gebruik en het toedienen van doping strafbaar. Sporters die betrapt worden op het gebruik van verboden middelen, kunnen een maximale celstraf van drie jaar en een geldboete krijgen. Tot op heden is er nog geen enkele sporter in Duitsland in de cel beland wegens dopinggebruik.

Hessmann, die bezig is aan zijn tweede jaar bij het WorldTeam Jumbo-Visma, is op 14 juni positief getest op een vochtafdrijvend middel dat in een medicijn zat. Het gedetecteerde product is een diuretisch medicijn, ook wel een plaspil genoemd. Het betrof een out-of-competition-controle op 14 juni in Duitsland. Om welk middel het precies gaat, is niet bekendgemaakt.

Tuchtprocedure 
Op 16 augustus, de dag dat Jumbo-Visma besloot om zijn renner voorlopig te schorsen, vond in de regio Freiburg – waar Hessmann woont – een huiszoeking plaats. Tijdens deze huiszoeking troffen officieren van de staatspolitie Baden-Württemberg geen dopingmiddelen aan. Wel werden gegevensdragers, doorgaans zijn dit een laptop en telefoon, in beslag genomen. Die worden momenteel nader bekeken, stelt het Duitse OM.

Jumbo-Visma is op de hoogte van de huiszoeking. “Maar we weten op dit moment niet meer dan toen en wachten de uitkomsten af. Noch de Duitse justitie, noch de Duitse dopingautoriteit heeft zich bij ons gemeld voor informatie of vragen.” Parallel aan het strafrechtelijke vooronderzoek loopt momenteel ook een tuchtprocedure bij de Duitse dopingautoriteit. De Duitse dopingautoriteit moet wettelijk gezien kennis over een positieve test delen met justitie. Dat is gebeurd, zo bevestigt men aan de NOS.

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
28 augustus 2023 14:37
Is het niet een beetje journalistieke code om een bijna volledig overgenomen bericht ook direct te linken? Sinds jullie je berichten volstoppen met hyperlinks heb ik het idee dat er maar matig verwezen wordt en vooral gelinkt wordt naar eigen pagina's. Slechte gewoonte als ik heel eerlijk ben.

Edit: dank voor de directe verwijzing!
28 augustus 2023 15:47
Vreemde stelling van het OM dat Hessmann zijn onschuld moet aantonen. Dat werkt misschien zo binnen de sportwereld, maar strafrechtelijk zal de aanklager toch echt schuld moeten kunnen aantonen.
  28 augustus 2023 18:03
  In Nederland ben je in het strafrecht inderdaad onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Ik weet niet of dat in Duitsland ook zo is, maar kan me haast niet voorstellen dat het daar anders is. Daarnaast vraag ik me ook af of de locatie van de eventuele overtreding nog relevant kan zijn. Stel hij heeft inderdaad iet gebruikt, maar hij doet dat op trainingskamp in een land waar het niet onder het strafrecht valt, en zijn positieve test is ook daar afgenomen, kan hij dan überhaupt onder het Duitse strafrecht worden vervolgd? Geen idee overigens waar hij verbleef tijdens zijn positieve test, dus puur hypothetisch.
28 augustus 2023 15:44
Oeps... zullen nu wel bepaalde mensen zenuwachtig worden...
28 augustus 2023 20:00
Waar rook is, is vuur haha. Bij Bahrein toch ook volgens de Nederlanders. Gelijke monniken, gelijke kappen
28 augustus 2023 14:29
Om doet onderzoek omdat in Duitsland doping een strafbaar feit kan zijn met strafrechtelijke gevolgen. In Nederland niet
28 augustus 2023 14:32
vermoedelijk heeft Hessman al het "bewijs" dat hij in huis heeft liggen op het hoekje van de keukentafel gelegd nadat hij tegen de lamp is gelopen.
28 augustus 2023 20:24
Strafrecht, dat vind ik er echt wel over, ik weet in Duitsland is dat wettelijk zo. Als het om handel gaat, of een dokter die structureel verstrekt is het wat anders maar dit…. Laat de doping autoriteit zijn ding doen, laat die het grondig en goed onderzoeken maar niet onnodig een sporter in een crimineel hoekje duwen. Als hij gepakt heeft mag hij geschorst worden, als hij erge overtredingen heeft begaan mag hij lang geschorst worden maar het strafrecht is hier niet voor bedoeld in mijn zeer bescheiden mening.
28 augustus 2023 14:32
Gegevensdragers - daar zullen mogelijke anderen wel het meest zenuwachtig van worden.
28 augustus 2023 15:47
Laat men maar een gedegen onderzoek doen naar hoe dit kon gebeuren. Een ongelukje/ onoplettendheid of moedwillig. Zolang het tegendeel niet is bewezen, met de nadruk op bewezen, ga ik er vanuit dat het een opzichzelfstaand incident is bij de ploeg. Hoe dan ook lijkt de carrière van Hessmann hier in de kiem gesmoord te worden.
  28 augustus 2023 18:06
  Ik denk dat hij betreft de WADA hangt, tenzij de contra expertise negatief is, maar die kans is minimaal. Volgens mij heb je dan voor een middel als dit tegenwoordig gelijk 4 jaar te pakken. Wellicht nog een terugkeer op continental niveau, maar op dit niveau zie ik hem dan niet meer terugkomen.
  28 augustus 2023 22:19
  Medellin heeft al een contract voor hem klaarliggen
28 augustus 2023 18:42
Hypocriet Duitsland. Sinds de nieuwe wet is mij geen geval bekend van enige inval bij andere verdachte sporters die er ook waren in biathlon en langlaufen. Juist sporten waar er een grote geschiedenis is met allerlei doping zoals ook EPO.
Nu een wielrenner en staan ze gelijk klaar. Destijds ten tijde van de epo affaire brandde de ARD ( een enorm duur links bolwerk waar nu allerlei manipulatie en misleiding onlangs van bovenwater kwam) direct het wielrennen af. In 2015 en 2016 toen er aanleiding was tot doping gebruik bij wintersporters geen enkele wanklank en actie van het Duitse OM. Dat dus.
28 augustus 2023 14:27
Benieuwd wat daar uit gaat komen. En of het een solo actie is of dat er meer achter schuil gaat. Binnen de ploeg, binnen het wielrennen of mogelijk binnen andere sporten.

Ik hoop het eerste!
28 augustus 2023 16:08
Hopelijk stoot jumbo deze kleine garnaal snel af

Reacties zijn gesloten.