Druk op UCI om Russische bestuurders alsnog te schorsen neemt toe

zondag 6 maart 2022 om 13:03
Druk op UCI om Russische bestuurders alsnog te schorsen neemt toe

UCI-voorzitter David Lappartient - foto: Cor Vos

De internationale wielerunie UCI kwam vorige week met maatregelen in verband met de huidige situatie in Oekraïne. Russische en Wit-Russische nationale ploegen mogen niet meer meedoen aan wedstrijden, sporters uit deze landen komen voorlopig uit onder neutrale vlag. Bestuursleden uit Rusland en Wit-Rusland ontspringen voorlopig echter de dans, zo schetst het Algemeen Dagblad.

Volgens het AD ontsnapt een klein groepje voorlopig aan de sancties van de UCI. Het gaat om bestuursleden binnen de UCI en de Europese wielerbond UEC van Russische en Wit-Russische komaf. Rusland zou achter de schermen een belangrijke rol spelen en een machtspositie bekleden. Met name de Russische oligarch Igor Makarov, die in 2008 de Katusha-wielerploeg oprichtte, heeft flink wat in de melk te brokkelen.

Er is de laatste dagen echter een tegenbeweging ontstaan, onder leiding van de Nederlandse, Belgische, Britse en Scandinavische wielerbonden. Deze bonden zetten nu druk op de UCI en UEC om bestuursleden uit Rusland en Wit-Rusland alsnog per direct te schorsen. In een brief, ingezien door het AD, stellen de federaties dat het ‘fundamenteel verkeerd is om Russische en Wit-Russische burgers en atleten te straffen die uitkomen voor hun land, terwijl bestuursleden die dezelfde landen vertegenwoordigen op hun positie blijven zitten’.

Volgens verschillende betrokkenen wordt de oproep inmiddels door een grote meerderheid van UCI- en UEC-lidstaten gesteund.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Dikke Vrouw 6 maart 2022 om 13:27

Hie staat het trouwes met de russische economie is die al ingestort??

0
Koers 6 maart 2022 om 13:46

Dat komt er wel aan. Als je zo afgezonderd bent van de rest van de wereld kan dat niet anders. Amper export en dus geen makers en vrachtwagenchauffeurs aan het werk. Vliegen doen ze eigenlijk alleen nog binnenlands met Wit-Rusland, dus een boel personeel aan de kant. Er is natuurlijk wel gasexport, maar zoeken naar alternatieven krijgt prioriteit en draagvlak voor kerncentrales groeit (al duurt het bouwen van zo’n ding ca. 10 jaar).

Het zijn nu de Oekrainers, maar als dit lang genoeg duurt gaan de Russen ook meer en meer emigreren.

0
Petje 6 maart 2022 om 13:42

Alles wat Russisch en Wit Russisch is moet verbannen worden, in alles verbieden. Sport, cultuur, sponsoren, bedrijven, alles.

0
Geit in mijn Kelderman 6 maart 2022 om 13:59

Nee. Je hoeft cultuur niet te verbieden, je kan nog steeds prima Dostojevski lezen. Maar economische sancties opleggen aan personen die zich aantoonbaar hebben verrijkt door dit moordadige regime is helemaal niets mis mee. Makarov is zo iemand en als de UCI verstandig is verbreekt het de banden met zo iemand.

0
Dikke Man 6 maart 2022 om 15:40

De uienkerken plat, klassieke muziek in de ban, de graanboeren en de beren in Kamchatka moeten dood! Ze zullen boeten voor hun dood en verderf zodat er straks geen Rus meer [email protected](&:)! Totdat er over twee jaar een 7-jarig uitgehongerd meisje op straat vraagt waarom ze al een hele week geen avondeten heeft gekregen van haar ouders en het besef eindelijk binnendringt dat niet Poetin maar jijzelf de grootste duivel bent. En dan kan je nog zo vaak op z’n Alex Guinness’ “what have I done?” zeggen, het kwaad is geschied. En daarom, beste Petje, moet je altijd geloof blijven houden in onze normen en waarden. Onafhankelijk van de woede die jij, net als iedereen, voelt bij het kapot-boks-waardige hoofd van die kleine Napoleon die dit allemaal aanricht.

0
Turtlehead 6 maart 2022 om 14:14

Er is, vermoed ik, veel draagvlak voor het schorsen van álle UCI-bestuurders. Gewoon doen zou ik zeggen.

0
re-cycle 6 maart 2022 om 14:18

Klinkt als vroeger dat de heleklas moest nablijven om het gedrag van enkele individuen. Heb dat nooit eerlijk gevonden en vind dat nog steeds niet

0
Brabander 6 maart 2022 om 15:29

Dat gevoel heb ik nu dus ook constant. Je wekt daar alleen maar een hoop onmacht mee op, resulterend in irritatie en/of woede

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone