Dries Devenyns verslaat Pavel Sivakov in Cadel Evans Great Ocean Road Race

zondag 2 februari 2020 om 05:32
Dries Devenyns verslaat Pavel Sivakov in Cadel Evans Great Ocean Road Race

foto: Cor Vos

De Cadel Evans Great Ocean Road Race is gewonnen door Dries Devenyns. De 36-jarige Belg versloeg na een lange dag vol waaiers medevluchter Pavel Sivakov. Voor Deceuninck-Quick-Step is het alweer de vijfde overwinning van het seizoen. In en rond het Australische Geelong werd heel de dag hard gekoerst. De wind (windkracht vijf) speelde een grote rol in het koersverloop van de eendaagse WorldTour-wedstrijd. Het waren perfecte omstandigheden voor waaiers. De race werd geopend door een aanval van maar liefst drie renners van de Australische selectie. Zij kregen een maximale voorsprong van meer dan zes minuten.

Maar dat verschil werd al vroeg in de wedstrijd genoteerd. Met nog tachtig kilometer te rijden bedroeg het verschil nog slechts een minuut en liet het peloton ze spartelen. De voorsprong kon snel teruglopen doordat het peloton verschillende keren in waaiers werd getrokken.

Lokale omloop
Op de ruim zeventien kilometer lange lokale omloop, die drie keer moest worden afgelegd, waren het steeds kleine groepjes die wegsprongen. Met nog twaalf kilometer te rijden werd de kop van de wedstrijd gevormd door een favorietengroep van zo’n vijftien renners, waaronder enkele sprinters (Elia Viviani), wereldkampioen Mads Pedersen en Simon Yates. Het waren ook zijn ploeggenoten van Mitchelton-Scott die op de kop van de wedstrijd het tempo bepaalden. Hun voorsprong bedroeg slechts een half minuutje op de achtervolgers.

Bij de laatste beklimming van de Challambra Crescent (810 meter aan 9,8%, met een piek tot 22 procent) was het Yates die het verschil probeerde te maken. Hij kreeg vijf renners mee; Jens Keukeleire (EF Pro Cycling), Jay McCarthy (BORA-hansgrohe), Daryl Impey (Mitchelton-Scott), Sivakov en Devenyns, iets later wist ook Dylan van Baarle (Team Ineos) de oversteek te maken.

In de laatste kilometers waren het deze renners die slag om slinger demarreerden. Op vijf kilometer van het einde lukte het de 22-jaar jonge Sivakov om een gaatje te slaan, wat alleen Devenyns nog kon overbruggen. In de sprint om de zege was de lepe meesterknecht van Deceuninck-Quick-Step net iets sneller dan de Rus van Team Ineos.

foto: Cor Vos

Devenyns, die eigenlijk sprinter Sam Bennett zou bijstaan, won voor het laatst in juli 2016 in de Tour de Wallonie. De Cadel Evans Great Ocean Road Race is tevens zijn eerste overwinning in de WorldTour. Voor zijn ploeg is het alweer de vijfde overwinning van het nog jonge seizoen.

Dit artikel delen:

16 Reacties

Dario 2 februari 2020 om 05:42

DQS heeft na amper 14 koersdagen al 5 overwinningen, en zonder ongelukken komt daar morgen nummer 6 bij.

Voorts knappe prestatie van Devenyns, vorig jaar ook al goed Down Under, maar moest dan hier weer terug in de pas. Hopelijk mag hij nu mss wat vaker zijn kans gaan.

0
Dolfy 2 februari 2020 om 05:55

Mooie finale, wel dan weer zonder waaiers op het slotcircuit, het gebeurde op de klim en in de afdaling ervan. Ewan en Viviani scherp mee in de eerste groep die overbleef in push van Mitchelton-Scott maar bij de laatste keer de klim toch eraf. Leuk te zien dat Piccoli niet loste nadat hij eigenlijk het bal opende waardoor Mitchelton-Scott nog eens extra doorzette in hun tempo.

Devenys gewoon de sterkste vandaag, als je na zelf te hebben versnelt alsnog het gat weet te dichten op de weggesprongen Sivakov is dat toch wel duidelijk.

0
Sunrider 2 februari 2020 om 07:54

Devenyns niet gestolen en de sterkste spint, Sivakov moet nog veel leren. Van Baarle ook sterk en hij en Sivakov waren blij na afloop.

0
Wheely 2 februari 2020 om 08:23

Mooie zege voor Devenyns, DQS gaat inderdaad al weer als een malle.

Van Baarle toch al weer twee keer top vijf gepakt in de enige WT koersen tot nu toe. Kijk uit naar zijn voorjaar.

0
Vinyakke 2 februari 2020 om 09:27

“Waaronder enkele sprinters (viviani)“
Serieus? Gaan we de aanwezigheid van de beste sprinter ter wereld in een groep met 15 favorieten niet vermelden? Redactie, shame on you!

0
Rawolf 2 februari 2020 om 11:03

Dat lijkt me wel terecht want Sam Bennett hing er niet meer aan.

0
Vinyakke 2 februari 2020 om 11:11

https://www.wielerflits.nl/nieuws/de-beste-sprinter-van-2019/

Ewan: 40%
Bennett: 18%

0
Scott Sunderland 2 februari 2020 om 11:26

Ewan is inderdaad uitgegroeid tot de beste sprinter, Sam Bennett er dicht achter. Viviani uiteraard ook succesvol maar ik zou liever Ewan in de ploeg hebben persoonlijk.

0
Fast Freddy 2 februari 2020 om 09:29

En ook de knechten van QS komen weer als ware toppers de winter uit. Wordt weer een fijn voorjaar…

0
wielrenner 2 februari 2020 om 10:05

Slag om slinger demarreren?? Haha, zit toch op de Nederlandse versie van WF!

0
David Kools 2 februari 2020 om 10:58

Prachtig voor dries! Mooie zege voor iemand die altijd moet knechten bergop. Qs zit al op volle toeren

0
Scott Sunderland 2 februari 2020 om 11:22

Altijd leuk als iemand die altijd knecht ook eens een mooie prijs pakt. Dan weet men ook weer waar deze jongen in staat toe is behalve goed knechten.

0
Barry Batsbak 2 februari 2020 om 12:43

Het bewijs dat iedereen bij DQS zijn kans krijgt en niet altijd weggecijferd wordt voor een enkele vedette. Wel een beetje bij de gratie van een matige Bennet, maar goed. Dit pakken ze hem niet meer af.

Kan alleen niet wennen aan die outfit. Alsof ze alleen een blauwe wielerbroek over hun witte ondershirt dragen en hun wielerjersey in de bus hebben laten hangen.

0
tvm 2 februari 2020 om 12:11

Devenyns is hier al jaren goed.

0
Samlambeej 2 februari 2020 om 12:24

Dik verdiend!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone