Dries De Bondt wint Memorial Rik Van Steenbergen na machtsvertoon Corendon-Circus

zondag 13 oktober 2019 om 16:45
Dries De Bondt wint Memorial Rik Van Steenbergen na machtsvertoon Corendon-Circus

foto: Cor Vos

De winst in de Memorial Rik Van Steenbergen is gegaan naar Dries De Bondt. De Belg was na tweehonderd kilometer de beste van een kopgroep van vier, die de hele dag de koers kleurde. Zijn ploeg Corendon-Circus domineerde de koers en werd met Jimmy Janssens tweede. Nederlander Piotr Havik (BEAT Cycling Club) eindigde als derde.

Alles op de aanval voor Corendon-Circus
Corendon-Circus stond weliswaar aan de start met Belgisch kampioen Tim Merlier – die zijn seizoensstart in de cross uitstelde – maar de Belgische formatie koos er niet voor om alles op de sprinter te zetten. Met drie renners (Jimmy Janssens, Dries De Bondt, Philipp Walsleben) ging Corendon-Circus in de aanval, samen met Piotr Havik, Coen Vermeltfoort, Oscar Riesebeek en David Boucher.

foto: Cor Vos

Zij pakten een voorsprong van drie minuten op een peloton waar Wallonie-Bruxelles, Wanty-Gobert en Metec-TKH het tempo bepaalden. Voor die ploegen was het alle hens aan dek, maar veel tijd snoepten zij niet van de voorsprong af. Op diverse kasseienstroken wist een groep van zestien renners zich te formeren achter de zes overgebleven koplopers (waar Walsleben gelost was). Op veertig kilometer van de streep reden die achtervolgers op twee minuten van de kop.

Viertal blijft over aan kop
Corendon-Circus probeerde het ploegspel vooraan uit te spelen. Dat zorgde enkel voor het lossen van Boucher en Vermeltfoort, die met krampen zijn plek in de kopgroep moest opgeven. Hierdoor bleven De Bondt, Janssens, Havik en Riesebeek over aan kop. Havik wist zich met negen punten in de Gouden Kilometer op te werken in het klassement van de Bingoal Cycling Cup: hij kwam op 30 punten, terwijl leider Baptiste Planckaert er 38 had. Aan de streep lagen ook nog respectievelijk 16-14-13-12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 punten.

Achter de vier koplopers was er een samensmelting tussen twee achtervolgende groepen, met daarbij Planckaert. Dat gebeurde op zeventien kilometer van de finish op 1.17 achterstand. Bij het ingaan van de slotronde rondom Arendonk liep de achtervolging stuk, waarna slag om slinger aangevallen werd. Dit kwam de jacht op de koplopers niet ten goede.

De Bondt rondt ploegwerk af
Op anderhalve kilometer van de meet probeerde De Bondt weg te sluipen, maar Havik had dat door. Een tweede versnelling van De Bondt had wel geluk: hij reed weg en won solo. Janssens kon vervolgens wachten en de tweede plek pakken, nipt voor Havik. Omdat Baptiste Planckaert in de achtervolging een ereplaats behaalde, trok hij aan het langste eind in het eindklassement van de Bingoal Cycling Cup.

Voor Corendon-Circus was het groot feest. Naast de eerste en de tweede plek, sprintte Tim Merlier ook nog naar de vijfde plaats. Dat levert de Belgische ProContinentale ploeg heel veel UCI-punten op in de Europe Tour. Die punten zijn belangrijk voor WorldTour-wildcards volgend jaar, zoals hier te lezen is. Met deze prestatie komt een topklassering voor Corendon-Circus dichterbij.

Dit artikel delen:

14 Reacties

AZH 13 oktober 2019 om 16:47

Rijdt Riesebeek volgens jaar voor Corendon? Man man man.

HoofdIsVrij 13 oktober 2019 om 16:49

Dat doet hij inderdaad.

Guushovd 13 oktober 2019 om 17:03

Was idd pijnlijk om te zien.

Franco Ballerini 13 oktober 2019 om 17:09

Dat had ik even gemist, maar verklaart een hoop.

iMrChris 13 oktober 2019 om 16:52

Zo haal je wel wat belangrijke punten binnen!

Andreotti 13 oktober 2019 om 16:58

Havik koerste ook niet heel slim als hij wilde winnen. Voor een korte uitslag wellicht wel, maar om te winnen had hij natuurlijk nooit meer vol moeten overnemen van De Bondt, want die kon nu weer vanuit de rug demareren waarbij het duidelijk was dat het beste er bij Van Riesebeek af was.
Anyway, mooi uitgespeeld van Corendon. Is duidelijk meer dan allen vdp.

Franco Ballerini 13 oktober 2019 om 17:00

Jammer dat Riesebeek het gaatje op zijn laatste krachten dichtreed, anders had Havik nog een kansje gehad te winnen. Havik smeet overigens wel teveel met zijn krachten gezien het aantal kopbeurten.

HSV 13 oktober 2019 om 17:43

Dries rijdt een uitstekend seizoen. Heel coc trouwens. Ze zouden zoals hier eerder al eens gezegd is die Pjotr Havik er best bij kunnen halen. Dat is idd een puntenpakker.

Groningen 13 oktober 2019 om 18:17

Ik was in het begin van het seizoen vrij sceptisch, maar Corendon is toch echt wel meer dan van der poel. Bovendien rijden ze vrijwel altijd actief mee en kleuren de koers vaak mee. Echte aanwinst voor het wielrennen dit jaar.

hanzul 13 oktober 2019 om 18:21

Wat ik zo snel wel Corendon Circus dit weekend zo 225 punten meer dan Wanty en 175 dan Total. Corendon pakt alleen deze week al een kleine 300 punten. Daarnaast het wegstrepen bij Want en Total. Ben benieuwd of Corendon nu over Want en Total heen is. Wanty en Total kunnen nurrlijk wel nog puntjes pakken in China. WF, jullie hadden het trouwens toch Juist wat betreft punten zie sporza

EddyB1958 13 oktober 2019 om 19:51

Toch straf dat bij het begin van het wielerjaar er zovelen kritiek hadden op de ploegmaats van Mathieu, maar er nu niemand is die durft te bekennen dat hij of zij zich vergist heeft.

Kelder is de Man 13 oktober 2019 om 20:02

Niemand? Eerst even lezen boven je.

Brabander 13 oktober 2019 om 20:57

Volgens mij zegt zowat iedereen dat ze mis zaten. Waaronder ikzelf

xistnc 13 oktober 2019 om 21:33

Misschien een linkje naar die kritieken? Ik kan ze me niet herinneren op de manier zoals jij het hier schetst.

Ik kan wel terugvinden dat zelfs Devolder omarmd werd.

Headlines

Materiaalzone

Populair