Drie wielrenners en vier wielrensters maken kans op nominatie Sportgala 2017

Drie wielrenners en vier wielrensters maken kans op nominatie Sportgala 2017

Foto LaPresse - Gian Mattia D'Alberto

zondag 26 november 2017 om 18:29

Drie wielrenners en vier wielrensters worden mogelijk genomineerd voor de titel Sportman en Sportvrouw van het Jaar. Bij de mannen behoren Bauke Mollema, Tom Dumoulin en Dylan Groenewegen tot de laatste elf mannelijke sporters. Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Kirsten Wild en Chantal Blaak behoren tot de tien vrouwen.

Dat heeft sportkoepel NOC*NSF bekendgemaakt. Genoemde namen staan op een zogenaamde shortlist. “Hieruit kiest de vakjury de nominaties, die op 3 december bekend worden gemaakt”, valt te lezen.

Sportman van het Jaar
Tom Dumoulin mag als eerste Nederlandse winnaar van de Giro d’Italia en het wereldkampioenschap tijdrijdenals grootste kanshebber gezien worden vanuit het wielrennen. Ook Bauke Mollema en Dylan Groenewegen, die allebei een rit wonnen in de Tour de France, staan op de shortlist.

De andere kanshebbers op een nominatie zijn Max Verstappen (Formule 1), Michael van Gerwen (darts), Kenley Jansen (honkbal), Sjinkie Knegt (shorttrack), Sven Kramer, Kjeld Nuis, Jan Smeekens (allen schaatsen) en Ferry Weertman (openwaterzwemmen).

Sportvrouw van het Jaar
Bij de vrouwen zijn nog tien namen over op de shortlist. Anna van der Breggen won de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, was de beste in de Giro Rosa en pakte zilver op het WK tijdrijden in Bergen. Daar zag ze Annemiek van Vleuten overtuigend goud pakken. Voor Van Vleuten was dat de kroon op een sterk seizoen, waarin ze onder meer Nederlands kampioene tijdrijden werd en op superieure wijze La Course won. Chantal Blaak won dit jaar twee eendagswedstrijden: het Nederlands kampioenschap op de weg en het wereldkampioenschap op de weg.

Kirsten Wild maakt kans op basis van haar uitslagen op de baan. Ze pakte twee medailles op het wereldkampioenschap in april en wist op het EK in oktober drie plakken te winnen, waaronder een gouden op de Afvalkoers.

De andere kanshebsters op een nominatie zijn zeilster Marit Bouwmeester, handbalster Nycke Groot, zwemster Ranomi Kromowidjojo, voetbalster Lieke Martens, atlete Dafne Schippers en schaatsster Ireen Wüst.

Paralympisch sporter, Ploeg en Coach van het Jaar
Bij de categorie paralympiërs maken ook enkele wielersporters kans. Daniel Abraham Gebru, Carmen Koedood, Jetze Plat en Tim de Vries staan op de shortlist. De Nederlandse teamsprinters op de baan behoren tot de kanshebbers op de titel Sportploeg van het Jaar. In de categorie Coach van het Jaar valt Eelke van der Wal (para-wielrennen) mogelijk in de prijzen.

Op de dag van het Sportgala stemmen de uitgenodigde sporters op de beste sporters en de uitgenodigde coaches op de genomineerde coaches. “De stemmen van de sporters of coaches tellen voor 50 procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden staan voor de overige 50 procent”, aldus NOC*NSF. Het Sportgala 2017 vindt op 19 december plaats.


[poll id=”640″]

[poll id=”639″]

Dit artikel delen:

89 Reacties

TykkeThor 26 november 2017 om 18:31

Edit redactie: Bedankt, is aangepast.

0
Javier 26 november 2017 om 18:32

Zonder twijfel Dumoulin en Lieke Martens

0
Scotty 26 november 2017 om 18:42

Poeh, uiteraard ga ik voor Tom Dumoulin. Maar Verstappen is natuurlijk ook van uitzonderlijke klasse.

0
Wigo 26 november 2017 om 18:52

Woeha….Max Verstappen? 6e en dus LAATSTE in de WK eindstand van de 6 kanshebbers. De rest doet immers voor spek en bonen mee. Weet alleen op het podium te komen als 2 of meer van die 6 kanshebbers iets overkomt (kijk het maar na!)
WERELDPRESTATIE ? NOT !

De pers doet of hij een God is. Zelf zegt hij dat hij alleen maar sportman van het jaar wil worden als hij wereldkampioen is. Max zelf is blijkbaar de ENIGE persoon die zijn prestaties naar waarde weet in te schatten.

0
Raafje 26 november 2017 om 18:58

Deze prijs moet dit jaar naar Dumoulin gaan, is heel het jaar goed gepresteerd. Verstappen de laatste 2/3 maanden. Al zou van Gerwen hem ook kunnen krijgen. Bij de vrouwen hoort Lieke Martens hem idd krijgen. Heeft dit jaar zowat alle prijzen gewonnen wat er te winnen valt, zowel individueel als team.

0
Javier 26 november 2017 om 19:11

@Wigo

Een echte kenner ben jij. NOT ;)

Laat die onzin bijdragen liever achterwege. Voor zover we ze bijdragen kunnen noemen..

0
Gabriel Melching 26 november 2017 om 19:21

@Javier
Wigo heeft gelijk, in 19 races heeft hij zo weinig de finish gehaald en als die dat deed vaak niet op het podium. 2 overwinningen is niet eens in de buurt van Hamilton.
Hij draaide een OK seizoen, maar niet zo als had gemoeten, is dat Max zijn fout?
Niet zo zeer, maar toch finished hij achter Ricciardo in het WK.
Ook Ricciardo heeft veel pech gekend dit seizoen.
Net als dat je Ocon geen sportman van het jaar van Frankrijk zou maken en Sainz geen sportman van het jaar van Spanje, moet Verstappen geen sportman van het jaar in Nederland worden.

0
pjam4 26 november 2017 om 19:25

Heb ik iets gemist; waarom staat Mathieu van der Poel hier niet bij???

0
Mbogers 26 november 2017 om 19:30

Inderdaad raar dat Mathieu er niet bij staat?

0
Viktrodriguez 26 november 2017 om 19:43

Die Michael van Gerwen, aan welke sport doet die eigenlijk? Blijf het ook lichtelijk twijfelachtig motorsporters te nomineren, 80% van de prestatie is de auto. Alle andere genomineerden doen het op zijn minst meer zelf. Verder natuurlijk zonder twijfel Tom Dumoulin. De enige die een echt grote prijs heeft gewonnen in een grotere sport en nog een unieke prestatie ook.

0
Lalsacien 26 november 2017 om 19:47

Wat mij betreft Dumoulin en Martens! Die hebben als Nederlanders iets uitzonderlijks gewonnen wat geen enkele landgenoot eerder heeft gewonnen.

0
waggie 26 november 2017 om 19:53

En de prijs voor domste post van het jaar gaat naar Wigo!

Dumoulin en Martens voor mij

0
Romāns Vainšteins 26 november 2017 om 19:56

Ik weet niet wat al die andere lui precies uitgevreten hebben maar het lijkt me een beetje onnozel om iemand die een grote ronde + wereldtitel TT binnenhaalt ‘die cup’ niet te geven.

0
DaveEvans 26 november 2017 om 19:57

Was Verstappen vorig jaar ook al geen sportman van het jaar. Dat vond ik toen ook al zo’n lachertje met al die Olympische Sporters erbij

0
schipperaar 26 november 2017 om 20:37

Tom zit egt niet op die prijs te wachten, laat hem maar aan Weertman om de zwemsport voor de jeugd wat te promoten.

0
Mathieu Moller 26 november 2017 om 20:45

Als een wielrenner het verdient dan wat mij betreft sowieso Dumoulin. Ik volg de andere sporten niet, dus daar kan ik niet echt een waardeoordeel aan hangen. Sowieso is het een beetje appels met peren vergelijken.

0
EdEnd 26 november 2017 om 20:59

Dumoulin heeft toch wel echt het meest unieke van deze heren gepresteerd. Verstappen en van Gerwen mooi allemaal, maar dat was niet de eerste keer of zo lang geleden dat er een dergelijke prestatie geleverd is.

Bij de dames alle lof voor de wielrensters, maar daar vind ik de mondiale top te smal ten opzichte van atletiek en dus kies ik daar voor Dafne (of komt het omdat ik mijn roots heb liggen in de atletiek?)

0
Stenalic 26 november 2017 om 21:13

Van Gerwen hahahaha.

Tom moet t uiteindelijk gewoon worden maar bij de vrouwen is het iets lastiger. Ga voor Annemiek denk ik.

0
koos1 26 november 2017 om 21:32

Er is er maar een die dit jaar de titel verdiend: Tom Dumoulin.
Bij de vrouwen zal het spannender zijn maar dat zal Lieke Martens wel worden die met oranje ook de prijs van beste ploeg zal pakken.

0
rahimns 26 november 2017 om 21:34

Ik ben het met de meeste hier eens dat het Tom moet worden, heeft gewoon met het winnen van de Giro een unieke prestatie geleverd… maar het feit dat hier door sommige zo negatief over Max wordt gesproken dat is toch wel heel erg onderschatten wat hij heeft gepresteerd weer dit jaar. Als eerste is het al heel moeilijk om een stoeltje te pakken in de formule 1 laat staan bij een van de topteams. Daarnaast heeft hij dit jaar inderdaad in het eerste deel veel laten liggen, maar dat was dan ook pure overmacht. Maar de manier waarop hij zijn 2 overwinningen pakt is gewoon pure klasse en kijkend naar de geschiedenis van Nederlandse coureurs in de formule 1 buitengewoon groots. Het is ook echt wel een zware sport, een formule 1 auto rijden vraagt lichamelijk en geestelijk heel veel van je. Dat hij zelf vindt dat hij de titel van sportman van het jaar niet verdiend zegt meer iets over zijn ambities dan over zijn kwaliteiten en prestaties. 2 Formule 1 GP's winnen staat in mijn ogen gelijk aan het winnen van bijv 2 wereldtitels in het schaatsen of het winnen van 2 klassiekers in het wielrennen.

En verder met Mathieu Moller eens dat het vaak appels met peren vergelijken is

0
tvm 26 november 2017 om 22:19

Er zitten namen tussen die op en top atleet zijn en alles optimaliseren en hun fysieke grenzen opzoeken en daarmee topresultaten halen. En dan sta je alsnog in een rijtje met van Gerwen. Christus te paard.

0
Veloburto 26 november 2017 om 22:29

Dumoulin en Schippers voor mij!

0
assen 26 november 2017 om 22:29

Ha ha ha, dat Groenewegen en Mollema erbij staat, ha ha ha, dat vind ik bijna net zo belachelijk als Max. Een Touretappe stelt niet veel voor, is voor een deel loterij en mindere renners kunnen ook winnen.

Een grote ronde winnen en twee keer wereldkampioen in een grote sport, probeer dat maar eens te overtreffen…

0
thorsen 26 november 2017 om 22:33

Als Dumoulin dit niet wint zou ik het wel echt een schande vinden. Bij de vrouwen zou ik voor Lieke Martens kiezen, maar diens prestaties zou je ook nog als sportploeg van het jaar kunnen rekenen en daarom iets minder schokkend als ze het niet wordt.

0
xistnc 26 november 2017 om 22:39
Quote:
Veloburto – 26 november 2017 om 22:29
Dumoulin en Schippers voor mij!

Precies.

Teveel kandidaten uit B- en C-sporten en teamsporters, als je die weg streept blijven er niet al te veel echte kandidaten over.

En verder probeer ik de hele tijd een stofje van mijn scherm te vegen, dat er kennelijk niet zit ;)

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone