‘Drenthe in de running voor pre-olympisch evenement’

vrijdag 6 maart 2015 om 11:53
‘Drenthe in de running voor pre-olympisch evenement’

Nederland is achter de schermen bezig om de Europese Spelen in 2019 naar ons land te halen. Volgens RTV Drenthe heeft de provincie goede kaarten in huis om de wielerdisciplines op de weg binnen te slepen. Het Nederlands Olympisch Comité heeft Drenthe gepolst of het de organisatie van de wegwedstrijd en tijdrit op zich kan nemen. Het epicentrum van de twee onderdelen moet op en rond het TT-circuit in Assen komen te liggen.

De Europese Spelen staan in juni van dit jaar voor het eerst op de kalender in het Azerbeidzjaanse Baku. Het toernooi geldt als aanloop naar de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. “Het gaat dus om een groot evenement, met een enorme uitstraling”, liet gedeputeerde Ard van der Tuuk weten aan de Drentse regionale zender. “Ik zie het dan ook als een grote kans voor Drenthe.” Tijdens het toernooi in Baku geraakt bekend welk land de volgende Europese Spelen organiseert.

Het kostenplaatje van het hele evenement schat NOC-NSF op 125 miljoen euro, de wieleronderdelen bedragen rond de 1,7 miljoen. Van der Tuuk heeft hier rekening mee gehouden. “Het is niet de bedoeling dat wij dat als provincie compleet gaan betalen”, verklaart hij. “We gaan de komende tijd verkennen welke partners we kunnen vinden en wat het draagvlak is.” Dat laatste is inderdaad nog een vraagstuk; de Drentse Staten stemden in 2012 nog tegen een tweede komst van de Vuelta a España.

Geen tegenstrijdige belangen met WK wielrennen in 2020
Naast de mogelijke Europese Spelen in 2019, is Drenthe samen met Groningen een jaar later ook kandidaat om het wereldkampioenschap wielrennen te organiseren. Initiatiefnemer Dick Heuvelman – die eind november 2014 zijn plannen openbaarde in het Weekendinterview – ziet de mogelijke komst van de Europese Spelen naar ‘zijn’ parcours niet als een probleem. Integendeel: “Beide evenementen zitten elkaar niet in de weg. We zien dit evenement als een mooie opmaat voor het WK. Zie het als de Confederations Cup een jaar voorafgaand aan het WK Voetbal”, vertelt de oud-journalist aan WielerFlits. De Confederations Cup vindt sinds 2005 plaats in het land dat een jaar later het WK organiseert.

Dit artikel delen:

11 Reacties

hiddenz 6 maart 2015 om 12:21

Dit gaat toch gewoon om een algemeen sportevenement? De europese spelen zoals die dan moeten gaan heten, wat hier pre-olympisch aan is en de waarde als wielernieuws ontgaat mij eigenlijk een beetje. edit, nu wel, maar blijft erg voorbarig allemaal

edit, ik lees dat het in het geval van drenthe gaat om alleen de wegdiciplines.

0
achtpuntzes 6 maart 2015 om 12:25

het lijkt een doelstelling van een provincie te zijn geworden om zo veel mogelijk wielerwedstrijden binnen te halen. heren ambtenaren: ga gewoon eens besturen in plaats van dit onzinnig gedoe.

0
řezník 6 maart 2015 om 12:40

@achtpuntzes

Het is ook de taak van ambtenaren om de bevolking te amuseren. Brood en Spelen!!

0
wolfje 6 maart 2015 om 12:46

@achtpuntzes.
Er is niks mis met het binnenhalen van grote evenementen, zolang er maar een goede afweging gemaakt wordt tussen de voor- en nadelen. Eerst maar eens uitzoeken wat de precieze kosten zijn en hoeveel animo er is bij de plaatselijke middenstand/bevolking.

Een tijdrit op het tt-circuit lijkt me toch wel erg leuk

0
achtpuntzes 6 maart 2015 om 12:47

@ reznik:
een of andere flutwedstrijd binnenhalen voor veel te veel geld omdat de een of andere bobo er het predikaat ‘pre-olympisch’ heeft opgeplakt. behoorlijk amusant, ja.

0
achtpuntzes 6 maart 2015 om 12:50

‘groot evenement met een enorme uitstraling’.
jaja. ik hoor nu pas voor het eerst over die wedstrijd in Bakoe in juni. benieuwd wie hier animo voor hebben zo midden in het drukke seizoen.

0
hiddenz 6 maart 2015 om 12:57

achtpuntzes, zoals ik al eerder zei gaat het hier om de ‘europese spelen’ die worden dit jaar voor het eerst georganiseerd in baku. Is echt wel meer over geweest in het nieuws. Pre olympisch slaat natuurlijk nergens op behalve dat het in het pre-olympische jaar is. Toch zou ik over het algehele evenement niet neerbuigend doen. Heeft in mijn ogen commonwealth games achtige potentie. Lijkt me voor Nederland een veel haalbaarder initiatief dan de OS van 1928.

0
Lewi 6 maart 2015 om 13:18

Ook al is het leuk zo’n groot sportevenement in Drenthe, vergeet niet dat andere wedstrijden, zoals de Ronde van Drenthe, minder geld krijgen v/d gemeenten/provincie waardoor het lastig is om het budget rond te krijgen voor de echte Drentse wedstrijden.

0
achtpuntzes 6 maart 2015 om 13:34

ok, ben inmiddels een beetje ingelezen. we gaan dus o.a basketballen met 3 tegen 3, strandvoetballen, en er is een zwemtoernooi voor de jeugd. ook atletiek is vertegenwoordigd met 1 onderdeel, maar het is mij nog niet duidelijk welk onderdeel.

0
Youri IJnsen 6 maart 2015 om 13:49

@8.6

Volgens NUsport staat Marianne Vos in ieder geval aan de start! Wat betreft de mannen lijkt me de kans klein dat toppers zich daar gaan melden, gezien de voorbereiding op de Tour.

0
Turtlehead 6 maart 2015 om 17:51

@hiddens,
DSat lijkt mij ook, je hebt helemaal gelijk over de haalbaarheid van de Spelen van 1928. Dat gaat zeker niet lukken. ;)
@8.6: Atletiek omhelst team-kampioenschap met verschillende dames- en herennummers.

Lijkt mij een triest geval van geld weggooien. 1.7 miljoen is een enorm bedrag, dat kun je beter in een WK stoppen. Of in de breedtesport. Bovendien is t een illusie om te denken dat je het voor zo weinig geld in totaal tot een wereldwijd aansprekend iets kunt maken.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone