Doorgaan Ronde van Burgos onzeker: “Geen makkelijke beslissing”

vrijdag 22 mei 2020 om 10:30
Doorgaan Ronde van Burgos onzeker: “Geen makkelijke beslissing”

Alberto Contador won de ronde in 2016 - foto: Cor Vos (archief)

Op de herziene UCI-kalender staat de Ronde van Burgos gepland van 28 juli tot en met 1 augustus, maar de lokale politiek houdt een flinke slag om de arm. “We zullen volgende week dinsdag een beslissing nemen, maar het is een lastige afweging”, zo klinkt het.

Nu de internationale wielerunie de volledige kalender heeft gepubliceerd, zijn ploegen druk bezig met het samenstellen van wedstrijdprogramma’s. Zo is wereldkampioen Mads Pedersen van plan om zijn rentree te maken in de Ronde van Burgos, maar de organisatie van de Spaanse rittenkoers twijfelt nog over de aankomende editie.

De organisatie wacht in spanning af wat de lokale politiek gaat besluiten. “We gaan binnenkort in gesprek om vervolgens een beslissing te nemen over het al dan niet doorgaan van de koers. We zullen de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen, maar een gemakkelijke beslissing is het zeker niet”, aldus Lorenzo Rodríguez, de vice-president van de Provinciale Raad van Burgos.

In Spanje, een land dat zwaar is getroffen door het coronavirus, is de noodtoestand inmiddels verlengd tot 7 juni. De Ronde van Burgos hoopt eind juli wel de 42e editie van het wielerevenement te organiseren. De Colombiaanse klimmer Iván Ramiro Sosa won de voorbije twee edities.

Dit artikel delen:

13 Reacties

Marik 22 mei 2020 om 11:07

Een beslissing nemen die gebaseerd is op “hoop”?
Ergens moeten we toch deze corona impasse doorbreken. Burgos heeft een symbolische waarde op deze manier. Ik hoop dat ze dat doorhebben en het meewegen in hun beslissing.

Derierre de la course 22 mei 2020 om 20:39

Buiten wat ik verstandig vind zijn dat soort sentimenten wel oerdom om mee te nemen in een weloverwogen beslissing.

Verweggistan 22 mei 2020 om 11:14

Alleen al bereikbaarheid kan natuurlijk lastig zijn. Als luchtruimen gesloten blijven of er simpelweg nog niet in die richting wordt gevlogen.

Polleke 22 mei 2020 om 14:15

Burgos staat waar het altijd al stond…zij kunnen ook niet anders dan afwachten hoe de situatie rond hen evolueert en daar kunnen zij, en bij uitbreiding, niemand iets zinnigs over zeggen…

Fred Postma 22 mei 2020 om 14:18

Het is de toon die de muziek maakt.
Het virus is overigens zwaar op zijn retour in Spanje, ga daar nou eens van uit ipv overal problemen te willen zien.

Jan Blokland 22 mei 2020 om 14:55

@FredPostma.
Ik waardeer je positivisme, en dat je zegt dat het virus zwaar op zijn retour is.
Maar vergeet ook niet dat het nog lang niet weg is. Daarbij komt het gegeven dat de versoepelingen in Europa waar dan ook nog geen effect hebben op de huidige cijfers. Dan ook nog te bedenken dat het toerisme nog moet beginnen is de gedachte zeker niet vreemd om enigszins terughoudend te zijn. Zeker als je ziet hoe het gisteren hier langs de kust er aan toe ging in Nederland. Er zijn ook voorbeelden waar het faliekant misgaat. Dat mag ook gezegd worden. Weet je wat het is? Degene die erover moeten beslissen doen het nooit goed. Want stel dat je alles weer door laat gaan en het gaat fout. Wie heeft het dan gedaan? Wil je dat op je geweten hebben?
En wees nou eerlijk. Niemand weet hoe het gaat. Anders was het niet zo'n wereldwijd probleem geweest lijkt me.

Fred Postma 22 mei 2020 om 16:22

Het virus is in Europa echt op zijn retour, dan kun je ook wel weer naar de kust, omdat er bijna niemand meer besmettelijk is, net als met gewone griep. Het kan wel terugkomen in januari maar voorlopig is de kracht eruit.
Neem nou Nederland vandaag.
9 nieuwe ziekenhuis opnames, dat gaat nergens meer over. We moeten weer effe normaal gaan doen.

FDJ 22 mei 2020 om 16:42

Wacht even is dit dezelfde Fred Postma die bij de uitbraak riep dat wij het hele seizoen kunnen vergeten.

Of massaal naar het strand nu zo slim is vraag ik mij af, maar je kunt in de buitenlucht relatief veel ja dat blijkt uit alle onderzoeken.

Aan de andere kant als je nog even doorzet met z'n allen kun je het virus in heel Europa veel beter controleren. en bij een eventuele, plaatstelijke nieuwe uitbraak gelijk indammen.

Die ziekenhuis opnames is trouwens wel een heel slecht argument. 90% van de gemelde opnames die het RIVM communiceerde afgelopen week waren niet van daadwerkelijk afgelopen week. Er zitten nog regelmatig meldingen van april bij.

Fred Postma 22 mei 2020 om 16:59

Ik was zo n beetje de eerste idd die de consequenties van de situatie zag irt de wielrennerij. Anderen riepen toen dat ik niet goed bij mijn hoofd was omdat het een griepje betrof etc.

Mijn inschatting toen
begin maart dat het hele seizoen zou uitvallen was idd wat te pessimistisch gelukkig . Maar goed 4 a 5 maanden pauze is ook niet mis.

Nu ben ik ervan overtuigd gezien de cijfers dat het virus hier voorlopig in de marge verdwijnt. Bovendien lijkt het me dat degene die nog besmet raken veel minder erg getroffen worden gezien het zeer lage aantal ziekenhuis opnames van de laatste tien dagen. Daarom ben ik nu hoopvol betreffende de herstart, als iedereen ook zijn gezond verstand gebruikt en niet in overdreven angst en voorzichtigheid blijft hangen. Zoals in Burgos voorlopig kennelijk, helaas.

Derierre de la course 22 mei 2020 om 20:40

@pol +1

Fred Postma 22 mei 2020 om 21:03

Geld is geen probleem meer voor de overheid. Geld wordt geleend tegen minimale rentes of gratis gedrukt door de ECB

Derierre de la course 22 mei 2020 om 21:24

Vandaar dat veel organisatoren het nu zo lastig hebben?

Fred Postma 22 mei 2020 om 21:34

Ze moeten hun overheden om geld vragen als die wielrennen belangrijk vinden voor de uitstraling van hun regio naar buiten toe . Overheden kost lenen bijna niks.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair