Departementshoofd niet optimistisch over doorgaan Parijs-Roubaix
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
maandag 22 maart 2021 om 09:20

Departementshoofd niet optimistisch over doorgaan Parijs-Roubaix

Update Het is maar de vraag of we dit voorjaar een titanenduel tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert te zien zullen krijgen in Parijs-Roubaix. De regio Hauts-de-France, waarin aankomstplaats Roubaix ligt, moet voor vier weken in lockdown. Parijs-Roubaix staat op 11 april op de agenda.

Vanaf vrijdag om middernacht gaan 16 departementen in Frankrijk opnieuw in lockdown. Dit zal minstens vier weken duren en dan komt de eerstvolgende editie van Parijs-Roubaix wellicht in het gedrang. De inwoners van de departementen moeten binnen een straal van tien kilometer rond hun woning blijven.

Ook worden niet-essentiële winkels gesloten. De maatregelen gelden onder meer voor de regio Hauts-de-France, de regio van Parijs-Roubaix. Ook vorig jaar werd de kasseienklassieker afgelast vanwege de coronamaatregelen. Het is nu afwachten of er speciale ruimte komt om de koers toch te organiseren op 11 april. (18 maart, 19.38 uur)


Update – Departementshoofd niet optimistisch over doorgaan Parijs-Roubaix

De prefect van de regio Hauts-de-France, Michel Lalande, vraagt zich af of Parijs-Roubaix op de geplande datum 11 april kan worden gehouden. Hij uitte zijn twijfels in een uitzending van France Bleu Nord.

“Ik geef jullie een antwoord als de tijd daarvoor rijp is, maar op dit moment kunnen jullie het wel raden”, vertelde Lalande. Toen hem naar zijn optimisme werd gevraagd, antwoordde de prefect: “De hemel ziet er nu minder blauw uit.”

RIDE Magazine
103 Reacties
Sorteer op:
22 maart 2021 09:29
Rond en nabij Parijs Tours ook een mogelijkheid, wordt eventueel een gaaf tweeluik.
    22 maart 2021 11:44
    Geen slecht plan, de najaarsvariant van Parijs Roubaix uiteindelijk ook niet gekregen vorig jaar. Heb hem wel liever nu.
22 maart 2021 09:44
hou de wedstrijd gewoon in oktober? Zo moeilijk is dat toch niet? En zet Dwars door het Hageland in de plaats, dat sluit dan mooi aan bij Brabantse pijl en Amstel Goldrace, je hebt kasseistroken en onverharde wegen en lichte hellingen, landschap ligt mooi in verlengde van Vlaamse klassiekers, route is ruw zoals Roubaix en het bereidt mooi voor op de koersen die erna komen. Puur theorie natuurlijk, Hageland gaat op 5 juni door, maar het is leuke denkoefening.
22 maart 2021 09:57
Net ferblikke! Koerse potferjanhinnekont!
22 maart 2021 09:59
Grappig dat die Fransen menen dat een koers (die je dan wel 'achter gesloten deuren' dient te organiseren) zou leiden tot een ware corona-slachtpartij.

Meanwhile in Marseille loopt men met duizenden dicht op mekaar gepakt carnaval te vieren.
22 maart 2021 10:53
Frankrijk blijft een raar land. Ik ken het niet zo goed, maar het lijkt erop dat de departementen/provincies een hele sterke autonomie hebben. Vrij veel publiek in P-N was blijkbaar geen probleem, en zoals hierboven wordt gezegd zijn er in Marseille gewoon een soort carnavalsvieringen.

Maar ondertussen is een wielerkoers door een godverlaten stuk boerengrond met een paar van ellende bij elkaar geraapte kasseistroken blijkbaar een enorm probleem. Ik snap overigens dat de bezetting van IC-bedden in dit departement rond de 100% zit dus er is natuurlijk weinig ruimte voor speling, maar volgens mij weten we ondertussen ook dat de kans op besmettingen buiten erg klein is. Daarnaast zijn de kasseistroken ook relatief eenvoudig af te sluiten voor toeschouwers, evenals de velodrome.

Het blijft bijzonder hoe er voor de ene koers in Frankrijk een enorm groot draagvlak is, en voor de andere koers (die qua bekendheid niks onderdoet) er absoluut geen draagvlak is.
    22 maart 2021 14:10
    hmmm, het draait denk ik allemaal gewoon om de pegels. Ondanks dat Roubaix de mooiste wedstrijd van het jaar is levert het voor zowel de ASO als de sponsoren minder geld op. De tour daarentegen is een goudmijn, hoe ordinair het ook is, daar zal vanuit de hoge piefen altijd meer draagvlak voor zijn.
22 maart 2021 11:02
Op Sporza staat een iets helderder geformuleerd bericht. Hier wordt prefect Lalande nog gevraagd naar de koersen in België die wel doorgaan: 'In België wordt er wel gekoerst zonder publiek. "Maar je moet mij toch eens uitleggen hoe je dat kunt rijmen met de veiligheidsvoorschriften", reageert Lalande.'
Als ik dit lees, dan wordt wel duidelijk dat Lalande geen enkele wedstrijd in België op tv heeft gezien. Ik wel en ik heb weinig en voor de rest een zich over het algemeen keurig gedragend publiek gezien. De enige conclusie is dan dat Lalande zijn eigen landgenoten niet vertrouwt of niet weet waarover hij praat en erger beslist. Hetzelfde kun je volgens mij zeggen over de Nederlandse bestuurders.
Een bestuurder heeft het recht een wedstrijd te verbieden, maar ik zou zeggen doe dat dan wel op basis van de juiste informatie.
    22 maart 2021 11:47
    Waarbij er ook nog zoiets is als cultuur en volksaard.

    Nu kan ik niet goed oordelen over de Franse volksaard, maar wel een heel klein beetje over de Belgische en Nederlandse volksaard (als Nederlander die in Belgie heeft gewoond).
    En de Nederlandse volksaard is dat we ons door niks of niemand wat laten voorschrijven, en dat we zelf bepalen wat we doen. En dat als IK naar het wielrennen wil gaan kijken, dat IK vind dat IK dat ook moet kunnen. Het grotere plaatje of het belang van anderen wordt niet gezien (of wel gezien maar als niet belangrijk beschouwd vanwege de IK).
    In Belgie is dat toch wat minder nadrukkelijk aanwezig. Zeker als het gaat om de koers, die is in Vlaanderen van "ons" en niet van "ik". Daar lijkt (tenminste afgaand op vorig jaar) meer bereidheid om de koers door te laten gaan door het offer te brengen om het vanaf de bank te bekijken ipv langs de kant van de weg.

    Hopelijk krijgt PR alsnog groen licht, en heeft iedereen het fatsoen om gewoon thuis te blijven.
    22 maart 2021 11:57
    Even goed is het een sneer want Roubaix's publiek bestaat voor 75% uit grensoverschrijdende (met name West-) Vlaemen.
    22 maart 2021 12:33
    @ RV en die blijven nu dus juist thuis. Of denk je dat ze zich voor een wedstrijd over de grens anders gaan gedragen?
    22 maart 2021 13:41
    Ik weet wel dat mensen ver van huis zich regelmatig anders (kunnen) gedragen dan bij hun in de buurt.
22 maart 2021 11:49
Het gaat hem gewoon niet worden, dat mag duidelijk zijn.
Ik ben wielerliefhebber, maar ook realistisch dat het terecht is dat het niet door kan gaan.
Als je alles sluit kan je gewoon een evenement zoals een wielerkoers niet organiseren.
Dat kun je gewoon niet maken ten opzichte van alle gedupeerden die al maanden hun winkels moeten sluiten. Met lede ogen aanzien dat sommige dingen wel mogen en vervolgens de besmettingen zien oplopen kan gewoon niet.
    22 maart 2021 12:05
    Nouja, wat is terecht? Je mag al weinig en nu wordt ook nog eens koers op tv kijken je ontnomen. Maargoed zo kun je al kanten op rekenen natuurlijk. Ik heb er alle vertrouwen in dat ie in elk geval dit jaar plaatsvind, en dat scheelt natuurlijk al enorm met vorig jaar.
    22 maart 2021 12:34
    Je hebt gelijk dat je het van alle kanten kunt bekijken.
    Waarom ik het terecht vind heb ik hierboven beschreven.
    Ik ben er van overtuigd dat al het aanmodderen van dan weer wel en dan weer niet versoepelen niets opschiet. Daarom zitten we volgens mij nog steeds in deze ellende.
    Met radicaal aanpakken krijg je mijns inziens ook een veel beter beeld van de effecten van de besmetting. Wat er nu al maanden wordt gedaan schiet gewoon niet op.
    Je ziet het nu ook weer met de scholen waar de jongeren de meeste besmettingen veroorzaken als je de gegevens moet geloven. Geef je die één vinger pakken ze heel je hand. Het heeft gewoon met gedrag te maken. En dat is ver te zoeken. Begrijpelijk als het lang duurt. Laat daar geen misverstand over bestaan.
    22 maart 2021 13:53
    Vindt dat een beetje kort door de bocht. Er wordt enkel maar gekeken naar wat niet kan, ipv dat er eens gekeken wordt naar wat wél kan. Maar verbieden is makkelijker dan toestaan en daarbij politiek een stuk veiliger. Als overal bewezen wordt dat het wel kan, waarom verbieden? Omdat andere sectoren wel gesloten zijn? Belabberde redenatie. Het gaat gewoon om politiek draagvlak. Als dit over de tour de France zou gaan zou er niet gepiekerd worden om hem af te lassen.

    Overigens de reflex alsof dit allemaal de schuld is van kinderen/jongeren vind ik echt onzin.
    22 maart 2021 18:57
    @Molovin, je hoort mij niet zeggen dat het allemaal de schuld van de jongeren is. Ik geef dit aan omdat dit nu de signalen zijn. Duidelijk is wel dat jongeren anders denken dan ouderen boven de 50 á 60 jaar. Jongeren hebben al snel van : ik wordt toch niet ziek.
    Egoïstisch gedrag vind ik dat, omdat ze niet rekening houden dat ze ouderen kunnen besmetten die wel ziek worden.
    Dat de overheid de veiligste weg kiest lijkt me duidelijk. Goede beslissingen nemen doen ze toch niet. De één wil versoepelen de ander niet.
    Iedereen wil zo snel mogelijk van het virus af. Dat heeft nou eenmaal de consequentie dat je de regels moet volgen. Als dat iedereen nou eens zou doen zou al een stuk schelen. Die regels zijn er niet voor niets.
22 maart 2021 12:31
Met het uitzenden van wedstrijden als de Gold Race en Parijs-Roubaix heb je als overheid kans om een grote groep de hele zondagmiddag aan de buis te binden. Gaan ze niet door, dan zoekt deze groep ander vertier. Het grote gros blijft inmiddels niet meer thuis. Mensen attenderen op de regels helpt helaas niet meer. De Romeinen hadden dat al door en die zorgden voor gratis brood en spelen.
    22 maart 2021 12:34
    Lijkt mij ook. In de voormiddag zelf een tochtje doen en in de namiddag voor de buis en je hebt zelfs in deze tijden toch nog een toffe dag beleefd.

    Bv. in Vlaanderen toch ook weer 1 miljoen mensen die niet of heel erg ongelukkig worden, of activiteiten opzoeken waar het besmet- en verspreidingsgevaar een pak hoger ligt dan bij een wielerwedstrijd die zoveel mogelijk afgesloten is.
    22 maart 2021 12:55
    Helemaal eens maar daar kopen de Fransen weinig voor vrees ik, die kijken enkel naar de lokale situatie.
22 maart 2021 12:32
De grens is dicht en spreek boetes af van 1000 euro als je betrapt wordt. Het lijkt me eerder een zaak van niet willen organiseren. Vlaanderen liet vorig jaar toch zien dat zo een koers perfect te organiseren valt en wel in dichter bevolkt gebied dan de veldwegen en verlaten dorpjes in Noord-Frankrijk. Ik verwacht nog wel iets van ASO, die zijn toch best machtig - gesteld dat ze willen.
22 maart 2021 15:24
Zoals ik vorig jaar al zei knelt volgens mij vooral het schoentje bij de plaatselijke autoritairen die wat minder 'koersminded' zijn dan bij ons. Incompetente prut....
22 maart 2021 16:00
“De hemel ziet er nu minder blauw uit.” citeert de Prefect.
Lap! Nu zou het eindelijk eens regenen op de dag van Parijs- Roubaix!
Spelbreker!
22 maart 2021 20:08
Waarom niet de zaterdag voor Luik, moest dat te organiseren zijn? Je hebt toch twee andere 'blikken' van renners en een fijn monumenten-weekendje!

Reacties zijn gesloten.