Dominante Lotte Kopecky boekt eerste Belgische zege ooit in Omloop Het Nieuwsblad

zaterdag 25 februari 2023 om 17:16
Dominante Lotte Kopecky boekt eerste Belgische zege ooit in Omloop Het Nieuwsblad

foto: Cor Vos

Lotte Kopecky heeft de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen op haar naam geschreven. De Belgische renster van SD Worx was zaterdag overduidelijk de beste en kwam solo aan in Ninove. Lorena Wiebes en Marta Bastianelli mochten mee het podium op.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De 132 kilometer lange Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen ging net als de mannenwedstrijd van start in Gent. Ook de finale was vergelijkbaar. Deze begon met de Molenberg, op veertig kilometer van de meet. Vervolgens wachtte het venijnige duo Haaghoek-Leberg, gevolgd door Berendries en Elverenberg-Vossenhol. Uiteraard ontbraken ook de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg niet. Op de top van die laatste helling waren het nog twaalf kilometers richting finishplaats Ninove.

Reuring op de Molenberg
In de eerste koersuren gebeurde er zaterdag weinig. Geen rensters voelden zich geroepen om écht al vroeg ten aanval ten trekken. Zodoende bleef het peloton bij elkaar in de eerste tachtig kilometer.

Op de Molenberg was er pas voor het eerst reuring. Twintig toprensters slaagden daar in om een gaatje te slaan met het deelnemersveld. En natuurlijk zaten de Kopecky’s, Van Vleutens, Balsamo’s en Vollerings van deze wereld mee. Toch schoven de groepen in de wedstrijd vrij snel na de Molenberg alweer in elkaar,

foto: Cor Vos

Arlenis Sierra rook daarna haar kans. Met nog 26 kilometer te gaan zette de Cubaanse een soloaanval op poten. Dat deed de Movistar-renster verrassend goed: met een voorsprong van ongeveer twintig seconden begon zij aan de Muur van Geraardsbergen.

Kopecky ontbindt haar duivels
Op de Muur van Geraardsbergen kreeg Sierra gezelschap van Kopecky, die op de beroemde beklimming uit het peloton was weggereden en onder meer Van Vleuten en Elisa Longo Borghini achter zich had gelaten. Met zijn tweeën stevenden ze vervolgens af op de Bosberg, waar Kopecky Sierra vervolgens de nek omdraaide.

In de slotfase hoefde Kopecky niet meer bezig te zijn met de achtervolgers. In de tien kilometer na de Muur van Geraardsbergen had zij namelijk bijna een minuut voorsprong bij elkaar gereden, en dus kon ze in Ninove uitgebreid haar zege vieren. Op de Belgische van SD Worx stond zaterdag overduidelijk geen maat.

Kopecky wint, en hoe! – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

12 Reacties

Oblomov 25 februari 2023 om 17:27

SD Worx gaat onverslaanbaar zijn tijdens de kasseienklassiekers, als je ziet hoe goed Wiebes hier over de klimmetjes komt. Zal niet de laatste keer zijn dat we de tactiek van Kopecky in de aanval met Wiebes als ontmoediging om te achtervolgen in de groep daarachter gaan zien.

Trek tegenvallend, maar wellicht pech voor Balsamo.

1
Beekman 25 februari 2023 om 17:33

@Oblomov, der had wel eentje pech anders hing de rest tussen hun kader in, ipv hier over “onverslaanbaar” te spreken.

-3
Oblomov 25 februari 2023 om 17:46

Ik denk niet dat Van Vleuten vandaag Kopecky gelost zou hebben. Denk ook niet dat die de intentie heeft om nu al echt in topvorm te zijn.

3
Beekman 25 februari 2023 om 17:58

@Oblomov, voor denken kopen we niets, en vorig jaar zeker niet gezien?

-3
Oblomov 25 februari 2023 om 19:40

Dus jij denkt dat elk jaar hetzelfde is? Volgens die logica zou Vollering bij afwezigheid van Van Vleuten iedereen gelost hebben op de Bosberg.

3
Krist The Vanma 25 februari 2023 om 18:46

Prachtige overwinning van Lotte K.

1
Posterix 25 februari 2023 om 18:55

Sterk hoor. Zelf een vluchter gaan halen, overvleugeld en soepel naar de meet gereden. Geen moment het idee gegeven dat ze over haar theewater moest.
Het moet ook een heel fijn idee zijn dat er nog een Wiebes achter je rijdt. Wat zal dat een rust geven! Red je het niet? Wint een ploeggenote.

1
Beekman 25 februari 2023 om 17:31

Vreselijk commentaar, niet om aan te horen.

0
Krist The Vanma 25 februari 2023 om 18:45

Wat was er dan mis mee?

1
Oblomov 25 februari 2023 om 19:44

Laten we maar eens beginnen met over welke zender we het hebben….

2
In de waaier 25 februari 2023 om 17:30

Mooie overwinning, maar ze mag wel eens wat aan haar engels doen.

-12
Krist The Vanma 25 februari 2023 om 18:46

Zei de man die Engels zonder hoofdletter schreef.

9

Headlines

Populair

Materiaalzone