Dit keer is Eli Iserbyt boos: “Laurens Sweeck moet gediskwalificeerd worden”
Eli Iserbyt (linksvoor) en Laurens Sweeck (rechts) - foto: Cor Vos
woensdag 8 februari 2023 om 18:24

Dit keer is Eli Iserbyt boos: “Laurens Sweeck moet gediskwalificeerd worden”

Een paar weken voor het WK veldrijden was er de clash tussen Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck, en nu heeft die laatste gebotst met Eli Iserbyt. In de slotronde van de Parkcross Maldegem streden beide mannen op het scherpst van de snede en daar is iets voorgevallen. “Er was een duel in volle wedstrijd en in volle finale met Iserbyt”, is het standpunt van Sweeck.

Iserbyt deed in Maldegem mee om de zege, maar werd in de finale teruggeslagen en strandde uiteindelijk op de vijfde plaats. Boos beende hij naar de wedstrijdleiding om een klacht in te dienen tegen Sweeck, maar die werd van tafel geveegd omdat de jury ‘niets onreglementairs’ opgemerkt had.

Laurens Sweeck moet gediskwalificeerd worden”, sprak Iserbyt in duidelijke bewoordingen tegen de juryvoorzitter, volgens Het Nieuwsblad. “Hij reed me in de hekken. Dit kan niet. Het is niet de eerste keer dat hij iets ongeoorloofd doet in de cross. Het was net hetzelfde als in Otegem. Sweeck mag niet op het podium staan.”

‘In een cross gebeuren die dingen nu eenmaal’
De jury kon, mede doordat er geen tv-beelden beschikbaar waren, geen oordeel vellen daarover en dus werd niets veranderd aan de uitslag. Sweeck was zich na de finish van geen kwaad bewust. “In een cross gebeuren die dingen nu eenmaal. Simpel. Niet meer, niet minder”, sprak de ex-renner van Pauwels Sauzen-Bingoal uit aan de krant.

“Eli was halverwege in de aanval getrokken. Ik zat in de tang bij de mannen van zijn team”, legde de crosser van Crelan-Fristads. “Maar Iserbyt maakte een foutje in de zandbak. Toen kon ik de kloof dichten. Ik hield niet in en ging door op mijn elan en zette meteen de aanval in.”

Op het moment van het incident streden Iserbyt en Sweeck nog om de koppositie, maar uiteindelijk was Vanthourenhout de lachende derde. De Europees kampioen wist dat er iets voorgevallen was. “Volgens mij was dat een stevig duel in de koers. Echt het fijne weet ik er niet van. Het was een akkefietje voor de materiaalpost. Beiden wilden hun plaats houden en dan gebeuren er soms wat dingen”, zei hij.

Eli Iserbyt licht toe: “Ik neem het mee en daarmee is de kous af”

Na afloop was Eli Iserbyt iets gekalmeerd. “Ik heb geen zin om er spel van te maken”, vertelt hij erover in Het Nieuwsblad. “We verdedigden gewoon onze lijn op een manier die de cross zo mooi maakt, maar je kan er ook net ietsje over gaan. Het is spijtig dat dit gebeurde.”

“De ontgoocheling nam het over”, zegt Iserbyt over zijn gang naar de jury. “Daarom ging ik vragen of zij iets gezien hadden, maar dat was niet het geval en dan ben je ook meteen uitgepraat. Veel meer wil ik er ook niet aan vuil maken. Dat brengt toch niets op.”

“Ik wil geen statement maken of zo want dan lijkt het nog of ik calimero wil spelen. Het is gebeurd en dat is jammer. Ik hou er gelukkig geen blessure aan over, maar ik neem het mee en daarmee is de kous af.”

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
8 februari 2023 20:25
Iedereen zit wel lekker te zeuren op Iserbyt, maar ik vind het plaatsen van dit bericht incl. kop ook niet zo netjes.
Nadat de adrenaline gezakt is zegt hij “ik wil er geen verhaal van maken”. Doe dat dan ook niet.
8 februari 2023 18:54
De grote jongens zijn weer weg. Nu kunnen de kleine kindertjes weer ruzie maken in de zandbak.
8 februari 2023 20:15
Kan me nog herinneren dat hij en Michael in de koppenbergcross Lars bijna de hekken in reden om te verdedigen. Eli moet niet zo zeuren.
8 februari 2023 21:34
Velen hebben een oordeel, maar niemand weet wat er is gebeurd. Dus dan ook niet oordelen komt wel vaker voor na een finish met de emoties nog in het lichaam.
    8 februari 2023 21:58
    Komt inderdaad wel vaker voor bij de sausjes. Maar goed dolle woensdag maldegem mogen ze hebben. Voor de grootste vissen zijn de hengels te klein.
8 februari 2023 18:35
GTST - Vlaamse editie
8 februari 2023 22:38
Zo, de mondialisering van de cross wordt meteen weer teruggebracht tot lokaal gekrakeel.

Verder heeft die hele ploeg nogal wat boter op hun hoofd.
8 februari 2023 18:47
De sausjes gesaust?
9 februari 2023 12:58
Wat een belachelijke commentaren allemaal. Sjongejonge.
Dit geeft de cross juist wat extra cachet. Ik hou er wel van.
8 februari 2023 18:41
Is dit de U12 categorie? Komt erg niveautje kleuter over.
8 februari 2023 21:15
We nemen je beklag mee en daarmee is de kous af.

Mocht Sweeck wat meer rondrijden met het elan om de Sauzen te bestrijden op de door hun gekende wijzen, dan is het jammer dat het bij 2de rangscrossen gebeurt en niet bij een x2o waar Eli z'n klassement dan wellicht nog hinder van kan ondervinden.
8 februari 2023 19:26
Edit redactie: Niet doen.
8 februari 2023 19:10
Toen hij geen gehoor kreeg van de jury zal Eli wel gedacht hebben: eli eli lama sabachtani
9 februari 2023 07:25
Ze staan weer op scherp nu ze nog eens het gevoel hebben dat ze kunnen winnen, ergens wel logisch ‘haantjesgedrag’.
    9 februari 2023 20:46
    Her beoefenen van sporten als wielrennen, atletiek, zwemmen etc. is altijd gebaseerd op haantjes gedrag.
9 februari 2023 06:59
„Zij zijn groot en ik is klein, en da's niet eerlijk, o nee.”
8 februari 2023 23:45
Haha, Calimero kwam in mij op maar Eli was me voor.
8 februari 2023 18:54
Eli moet zelf al jaren gediskwalificeerd worden
8 februari 2023 19:01
Iserbyt, niet alleen klein qua postuur, ook klein qua gedrag.
8 februari 2023 20:07
Altijd wel iets met Is Er Niet, buitengewoon zielige jongen
8 februari 2023 18:47
Wat is die Iserbyt toch een vervelend mannetje.
8 februari 2023 20:27
Een kleine vervelende janksmoel is het.
    8 februari 2023 21:12
    Dit waren niet de eerste woorden die bij mij omhoog kwamen bij het lezen van dit artikel, maar wel de woorden die het gevoel het beste verg
    8 februari 2023 21:14
    Dit zijn niet de woorden die bij mij het eerste naar boven kwamen bij het lezen van dit artikel, maar deze woorden geven wel mijn gevoel het beste weer. Absoluut een anti-held en het tegenovergestelde van een uithangbord voor de sport.

Reacties zijn gesloten.