Dit is de Nederlandse selectie voor het WK baanwielrennen in Polen
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 15 februari 2019 om 17:53

Dit is de Nederlandse selectie voor het WK baanwielrennen in Polen

De KNWU heeft alle baanwielrenners op een rij voor het WK baanwielrennen. Dat mondiale toernooi vindt van 27 februari tot en met 3 maart plaats in het Poolse Pruszków. Vorig seizoen resulteerde het WK baan in Apeldoorn in een enorme medailleoogst voor de oranje équipe onder aanvoering van Kirsten Wild.

Vandaag werd in een sprint-off de selectie van de Teamsprint bekendgemaakt. Roy van den Berg heeft daarin zijn selectie afgedwongen als starter van de driemansploeg. Nils van ’t Hoenderdaal ontbreekt. Een andere afwezige is Jeffrey Hoogland, die zijn wereldtitel op de kilometer tijdrit niet verdedigt. Namens Nederland doen Sam Ligtlee en Theo Bos mee op dat onderdeel.

Voor de koppelkoers zijn Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip de aangewezen mannen, maar zij zijn de tweede reserve op de lijst van de UCI. Of zij mogen starten, is afhankelijk van afwezigheid van andere teams.

De bondscoaches over hun selecties
“Met meervoudig en regerend wereldkampioene Kirsten Wild hebben we bij de vrouwen een van de absolute top kandidaten voor eremetaal in huis. Bij de mannen mikken we op een glansrol voor Jan-Willem van Schip die na zijn medailles op het afgelopen WK absoluut wil bevestigen”, zegt duurbondscoach Fulco van Gulik.

“Momenteel bestaat de KNWU sprintgroep uit acht mannen en vijf vrouwen die bijna allemaal presteren op wereldniveau”, aldus sprintbondscoach Hugo Haak. “Op het WK teamsprint mogen echter slechts vier mannen en drie vrouwen deelnemen. Het spreekt voor zich dat we van start willen gaan met het snelste team en besloten is voor elke positie de snelste atleten van de testdag te selecteren voor het WK teamsprint 2019. Ik denk dat we op tien dagen van de start van het WK een goede indicatie hebt van het niveau op alle posities. Daar gaan we de komende week nog aan schaven.”


Sprintonderdelen

Teamsprint
Mannen: Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli
Vrouwen: Kyra Lamberink, Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx

Sprint
Mannen: Harrie Lavreysen, Matthijs Büchli en Jeffrey Hoogland
Vrouwen: Hetty van de Wouw en Laurine van Riessen

Keirin
Mannen: Theo Bos en Matthijs Buchli
Vrouwen: Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx

1 km mannen: Sam Ligtlee en Theo Bos

500 meter vrouwen: Hetty van de Wouw en Kyra Lamberink


Duuronderdelen

Scratch
Mannen: Roy Eefting
Vrouwen: Kirsten Wild

Puntenkoers
Mannen: Jan-Willem van Schip
Vrouwen: Kirsten Wild

Omnium
Mannen: Jan-Willem van Schip
Vrouwen: Kirsten Wild

Madison
Mannen: Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik*
Vrouwen: Kirsten Wild en  Amy Pieters

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
16 februari 2019 04:09
Zo goed als overal waar deze selectie start kunnen ze winnen. Wel pijnlijk dat we in Nederland afhankelijk zijn afmeldingen op de Madison en helemaal geen achtervolgings ploegen meer hebben. Maar benieuwd of we weer 5 truien mee kunnen nemenof zelfs nog meer

Reacties zijn gesloten.