Diego Rosa negeerde teamorders in Lombardije

maandag 3 oktober 2016 om 08:32
Diego Rosa negeerde teamorders in Lombardije

foto: Sirotti

Bij Astana zijn ze niet te spreken over het optreden van Diego Rosa in de Ronde van Lombardije. De Italiaan finishte zaterdag als tweede in de laatste WorldTour-wedstrijd van het jaar, maar volgens de ploegleiding had hij kunnen winnen, wanneer hij had geluisterd naar de teamorders.

“Maar een paar keer in mijn leven ben ik zo boos geweest”, zegt ploegleider Giuseppe Martinelli tegen La Gazzetta dello Sport. “Als Rosa naar mij had geluisterd, dan had hij gewonnen. Je mag zo’n kans niet weggooien. Op deze manier mag je niet verliezen. Ik bedoel; je kunt verliezen, maar niet door een miscalculatie.”

De 27-jarige Italiaan sprong in de finale mee met Esteban Chaves, Rigoberto Urán en Romain Bardet op de beklimming van de Selvino. In de laatste kilometers probeerde Rosa verschillende keren te demarreren. “Die aanval op 1600 meter van de finish was nutteloos, maar ik was niet de snelste dus ik moest wel op de verrassing spelen”, zei Rosa direct na afloop.

“Rosa had die aanval niet moeten doen, zoals ik hem dat heb gezegd”, voegt Martinelli toe. “Hij had in het wiel moeten blijven zitten, zowel op de Selvino als in Bergamo Alta, zelfs als je ziet wat er gebeurde in de finale. Ongeacht wie op kop reed, had hij in de laatste bocht in het tweede wiel moeten zitten. Het was duidelijk dat die andere twee (Uran en Chaves) elkaar zouden helpen, dat deden ze ook in de Giro d’Italia… In plaats daarvan gaat hij als eerste door de bocht. Een dichte tweede plaats in een monument is niet om over te lachen. Het geeft mij een ziek gevoel.”

Dit artikel delen:

26 Reacties

lekbandje3 3 oktober 2016 om 08:40

Rosa was de sterkste man in koers maar hij vergeet even te vertellen dat hij al veel krachten verloor doordat hij moest werken voor Aru, dat is pas een miscalculatie. Neemt niet weg dat de sprint niet super was uitgevoerd van Rosa maar beetje zelfreflectie is er niet bij helaas.

0
xistnc 3 oktober 2016 om 08:45

Martinelli zou wat nederiger mogen zijn tegenover Rosa, gezien diens nutteloze arbeid voor de falende Aru.

0
klassementsrenner 3 oktober 2016 om 08:46

eerst moet hij zich zo goed opofferen en dan zit hij voorin 2de geworden krijg je dit gezeur over je heen. ik had tijdens de wedstrijd men oortje uit gedaan.

0
Purito 3 oktober 2016 om 09:29

Hoe haalt Martinelli het eigenlijk in zijn harses om kritiek te hebben op Rosa. Hij is verantwoordelijk voor de nederlaag, en zeker niet Rosa.

Alleen al vanwege een dergelijke quote dien je zo’n man te ontslaan. Waanzin ten top.

0
TykkeThor 3 oktober 2016 om 09:30

En gelijk had ie. Was gewoon de sterkste en had toch niks te verliezen aangezien hij volgend jaar ergens ander rijdt. Had misschien wel gewonnen als hij niet voor Aru had moeten werken.

0
schipperaar 3 oktober 2016 om 09:47

Had misschien zn personeel ook beter geinstrueerd, leek erop of ie zich verkeek op die laatste bocht en veel snelheid in leverde, houdt ie 2 meter over is ie een held.

0
Verweggistan 3 oktober 2016 om 09:49

Wellicht is deze kritiek gewoon frustratie over dat Aru niet zo goed was en dat Rosa blijkbaar naar Sky gaat.

0
burgyv 3 oktober 2016 om 09:59

Aru gaf blijkbaar al vroeg in de koers aan dat Rosa voor eigen kans moest rijden. Rosa koos er zelf voor om voor Aru te werken omdat Rosa zelf de kansen van Aru hoger had ingeschat…

0
Japsie 3 oktober 2016 om 10:15

@ purito, verklaar je nader? Als een werknemer willens en wetens mijn opdrachten als leidinggevende negeert mag ik hem best aanspreken toch.

0
Spinergy 3 oktober 2016 om 10:43

Volgens mij is de grootste tactische fout van Astana dat ze voor Aru reden.

0
Romāns Vainšteins 3 oktober 2016 om 10:47

Ongelofelijk om eerst Rosa 20km op kop te zetten voor een gammele Aru om hem daarna pas los te laten en te gaan zeiken over hoe hij zijn finale reed. Het scheelde ook maar een haartje he, hij had hem bijna te pakken,.

'Aru gaf blijkbaar al vroeg in de koers aan dat Rosa voor eigen kans moest rijden. Rosa koos er zelf voor om voor Aru te werken omdat Rosa zelf de kansen van Aru hoger had ingeschat…'

Euh? Bron ?!?

BTW – Als Rosa idd naar SKY zou gaan (hoop het niet ! BMC veel beter !) dan lijkt me dat reeds vergeven kopmanschap voor de heuvelklassiekers aan Poels iets wat lekker teruggedraaid gaat worden naar in ieder geval gedeeld, en dan kan den Kwiat ook nog terugkomen.

Hup Rosa ! Geweldadig goeie coureur !

0
burgyv 3 oktober 2016 om 11:16

@RV
Bron was cyclingquotes, reactions on Il Lombarda.. Na 60 km schijnbaar.

Betreft Sky vergeet ook Moscon niet.

0
Baukema Tomoulin 3 oktober 2016 om 11:19

Stomme schop na van Astana. Snel weg Rosa, je reed zo achterlijk goed… Astana mag blij zijn dat je deze klassieker nog hebt kunnen redden voor je ploeg, ipv je dingen verwijten.

0
Purito 3 oktober 2016 om 11:44

@Japsie
Ten eerste bepaalt zo’n vent in de wagen niet hoe iemand koerst. Jammer genoeg laten veel wielrenners van vandaag de dag zich voorschotelen hoe ze moeten rijden. Rosa koerste instinctief. Misschien niet handig, maar ik had het wellicht ook gedaan: aanvallen op een goede 1.5 kilometer van de streep en hopen dat die twee Colombianen naar elkaar kijken. Als je het niet probeert, weet je ook niet of het een kans van slagen heeft.

Martinelli is de man die de zege heeft verspild door Rosa voor een falende Aru te laten werken. Ik vind vooral de rol van Aru interessant: wist hij dat hij niet super was, maar vertelde hij het niet aan de ploeg/Rosa om maar zijn kopmanschap veilig te stellen? Of dacht hij dat hij wonderbenen had? We zullen het wel nooit weten.

0
Polleke 3 oktober 2016 om 11:54

Martinelli zou nu in een hoekje moeten zitten en zich diep schamen, hij heeft Rosa eerst opgerookt door weer eens de kaart Aru te trekken. Leek wel een flash back naar de Giro waar Landa steeds terug gefloten werd om een harkende Aru op te halen…

0
Japsie 3 oktober 2016 om 12:05

Aru was gewoon niet top, maar je kunt prima met zijn aanwezigheid schermen en in het derde wiel gaan zitten. Gewoon een goed advies waar een renner zich niet aan hield, dan mag je hem daar best op aanspreken.
Dat is gewoon logica. Ik zou als ploegleider ook gek worden, was gewoon het domste wat hij kon doen. Vervolgens de ploegleider als dom wegzetten vind ik dan weer merkwaardig.

0
Romāns Vainšteins 3 oktober 2016 om 12:11

Rosa had kunnen pokeren ja maar op deze manier had hij het even goed kunnen halen, het is onzin van Martinelli om te stellen dat hij met hangen en op de sprint gokken het wel gered had, even goed was hij 3e geworden Rosa is geen afwachtende coureur maar een echte piraat die lekker op intuitie moet koersen en afgelopen zaterdag was 1 vd betere staaltjes koers in 2016.

0
teunster 3 oktober 2016 om 12:31

Ik kan wel stoppen met reageren want ik ben het altijd met RV eens. Maar toch nog even. Het is toch van de gekken dat je tijdens de koers kilometers van falende collega’s dichtloopt en als je vervolgens 30 cm tekort komt dat je er gezeur over krijgt.

Ook leuk dat onze lieve ploegleider nog niet zo vaak boos is geweest. Dus: blijkbaar luisteren ze verder altijd wel naar hem. Nou… dat heeft ze wel veel opgeleverd dan! Tactisch wonder!

0
jooprioolpijp 3 oktober 2016 om 13:17

Waar heeft onze briljante ploegleider gezien dat Uran en Chaves elkaar hielpen? En hoezo is Rosa de snelste aankomer? Klinkt als gefrustreerde praat van een tactisch falende ploegleider die z’n eigen straatje probeert schoon te vegen.

0
52voor11achter 3 oktober 2016 om 16:03

Jongens, jullie hebben helemaal gelijk met je kritiek op Martinelli. Rosa deed het heel knap en werd ook nog tweede!

0
Wielrennertje 3 oktober 2016 om 17:20

Triest om na de mislukte tactiek die hij als ploegleider bedenkt de schuld op Rosa te steken die ongelofelijk fietste.

0
Thijs E 3 oktober 2016 om 17:59

Martinelli heeft een brief gehad van Vino. En dan moet je snel de schuld bij iemand anders leggen

0
Covadonga 3 oktober 2016 om 20:05

Ik vind dit zielig voor Rosa. Die arme jongen deed zo zijn best.
Je mag je werknemer natuurlijk best aanspreken, maar zo in het openbaar is ontzettend onprofessioneel.

0
Romāns Vainšteins 3 oktober 2016 om 20:44

Beetje ON beetje OFF > ik las een interviewtje met Rosa waarbij hij zijn vertrek aankondigt bij Astana met redenen die nou niet op een vertrek naar SKY duiden. Grote motivatie is dat hij vindt dat hij voor zichzelf verdient te rijden.

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone