Deze ploegen hebben een wildcard voor de Tour de France 2020

dinsdag 7 januari 2020 om 12:48
Deze ploegen hebben een wildcard voor de Tour de France 2020

foto: Cor Vos

Tourorganisator ASO heeft onthuld welke ploegen er aan de start van de Tour de France zullen staan. Naast de 19 WorldTeams die automatisch verzekerd zijn van startrecht in de Ronde van Frankrijk zijn ook Total Direct Energie, B&B Hotels-Vital Concept en Arkéa-Samsic deze zomer van de partij.

Christian Prudhomme heeft dit jaar de voorkeur gegeven aan Franse ploegen. Total Direct Energie en Arkéa-Samsic waren er afgelopen jaar ook bij, B&B Hotels-Vital Concept, de ploeg van onder meer Tom-Jelte Slagter, mag zich ten koste van het Belgische Circus-Wanty Gobert voor het eerst tonen in La Grande Boucle.

Teammanager Wanty: “Weten wat ons te doen staat”
Ploegbaas Jean-François Bourlart is teleurgesteld dat zijn formatie ontbreekt in de Tour de France. “Ik heb onze niet-selectie voor de Ronde van Frankrijk deze ochtend uit de mond van Christian Prudhomme vernomen”, zegt hij in een persbericht. “Het was uiteraard geen makkelijke beslissing voor hem om te nemen, en nog minder voor ons om te horen, maar we accepteren het. We hebben het geluk gehad om de voorbije drie jaren uitgenodigd te worden, om gedurende 63 dagen op de wegen van de Ronde strijd te mogen leveren, om ons team en onze werking te mogen verbeteren en onze partnerschappen te versterken.”

“In tegenstelling tot de drie voorgaande jaren hebben we in 2019 het klassement van Pro Continentale teams niet gewonnen. De 64 punten verschil met Total-Direct Energie hebben ons onze plaats gekost”, weet Bourlart. “We weten wat ons te doen staat in 2020. We concentreren al onze energie op ons doel om als beste ProTeam in de World Ranking te eindigen en proberen ‘tactisch’ te koersen. De grootste glorie is niet om nooit te vallen, maar om bij elke val weer op te staan.”

Bourlart heeft ondanks deze tegenvaller vertrouwen in de toekomst. “Ons mooie cyclocross-project zal ons zeker helpen om deze kleine teleurstelling te boven te komen. Onze doelen op lange termijn blijven dezelfde. Ik wil ASO bedanken voor zijn vertrouwen de voorbije drie jaren en ik wens de andere teams die de kans krijgen om deze schitterende Tour in 2020 te rijden een geslaagde drie weken begin juli.”

Wildcards Parijs-Nice en Critérium du Dauphiné

De ASO maakte tevens bekend welke ploegen een wildcard hebben gekregen voor het Critérium du Dauphiné en Parijs-Nice. In de Koers naar de Zon zijn Arkéa-Samsic en Nippo-Delko One Provence de gelukkigen. In de Dauphiné is Arkéa-Samsic er opnieuw bij. B&B Hotels-Vital Concept mag zich in de meerdaagse voorbereiden op de Tour de France, voor Circus-Wanty Gobert zal deelname aan de Dauphiné voelen als een doekje tegen het bloeden.

Deelnemende ploegen Tour de France 2020
flag-fr AG2R La Mondiale
flag-fr Arkéa-Samsic (wildcard)
flag-fr B&B Hotels Samsic-Vital Concept (wildcard)
flag-fr Cofidis
flag-fr Groupama-FDJ
flag-bh Bahrein – McLaren
flag-de BORA-hansgrohe
flag-pl CCC Team
flag-be Deceuninck-QuickStep
flag-us EF Education First
flag-il Israel Start-Up Nation
flag-nl Jumbo – Visma
flag-be Lotto Soudal
flag-au Mitchelton-Scott
flag-es Movistar
flag-za NTT Pro Cycling Team
flag-gb Team Ineos
flag-de Team Sunweb
flag-fr Total Direct Energie (wildcard)
flag-us Trek-Segafredo
flag-ae UAE Emirates

Dit artikel delen:

29 Reacties

Rawolf 7 januari 2020 om 12:52

Jammer voor Wanty, maar wel begrijpelijk met zulke goede Franse ploegen.

Wanty werd ook vooral uitgenodigd voor G Martin en die is nu weg, dan krijg je dit.

Jean Dumas 7 januari 2020 om 13:02

De Franse ploegen zullen aan de bak moeten in de vluchten van de dag, al zal deze Tour meer kans van slagen bieden gezien het klimmersprofiel.

A.M.M. Jonkers 7 januari 2020 om 13:04

Dit was voorspelbaar. De uitbreiding naar 19 ploegen in World Tour én de 1e plaats van Total-Direct Energie bij de ProTeams liet nog maar keuze voor 2 teams. Gezien de renners bij Arkéa-Samsic is die keuze terecht. Dat is niet het geval bij B & B Hotels-Vital Concept maar ja, een Franse ploeg. Zonde van Circus-Wanty Gobert……..

rahimns 7 januari 2020 om 13:05

Geen verrassing hier dus….

stvvrules 7 januari 2020 om 13:10

Geen Guillaume martin meer, dus ook geen fransman meer die de ploeg kleur geeft. Logische keuze dus om wanty thuis te laten.

Lalsacien 7 januari 2020 om 20:08

Offredo?

Thoin 7 januari 2020 om 13:12

Goh… Er zit toch eigenlijk niks in B&B…
Coquard ja, maar gezien het profiel zal hij altijd het onderspit delven tegen Bennett’s en Ewan’s…
Rolland misschien voor een vlucht..
Daarnaast toch een zeer matige ploeg… zullen het dan moeten hebben van aanvallen.
Gauthier, Backaert, Vichot…

Wanty: Van Poppel, Bakelants, Pettili, Degand, Pasqualon, Offredo, De Gendt, Meurisse… zat toch meer in dan in B&B…

Vive la République

LB108 7 januari 2020 om 13:30

Zeker niet met je eens. B&B die er jaren naast greep verdiend het al heel lang in de Tour te starten. Met Coquard en Debusschere als leadout voor de sprint. Rolland, Vichot, Slagter en Gautier aanvallend..
Wat gaat er van Poppel, Pasqualon, De Gendt die vorig jaar niet eens een reglementaire TTfiets had(!) Zelf tegen beginnen.. Bakelants, die net op het einde van zijn pensioen gehouden is zal nu ook niet opeens weer gaan vliegen veronderstel ik
Enige die er iets zou kunnen doen is Meurisse..

Thoin 7 januari 2020 om 13:34

LB Ik denk dat als je zo over Bakelants spreekt hetzelfde geldt voor Slagter en Debusschere. Deze gaan ook niet ineens weer vliegen.

Vichot en Gauthier zijn ondertussen al op leeftijd.

Dan blijven Coquard en Rolland over, daar kan je dan toch makkelijk Meurisse en Van Poppel tegenover zetten.

Maar dat zijn geen Fransen natuurlijk.

Maar discussiëren heeft uiteindelijk geen zin, de keuze is gemaakt.
Dan maar hopen dat ze een mooie tour rijden.

Brabander 7 januari 2020 om 14:13

Ik zie hier veel de naam Pierre Rolland voorbijkomen. Maar dat is eigenlijk ook vergane glorie toch?

Barry Batsbak 7 januari 2020 om 14:35

Pierre Rolland is een beetje de Lars Boom van Frankrijk. Best aardige flitsen laten zien, ook niet echt slecht te noemen maar nooit echt de verwachtingen waargemaakt. Maar hij mag me deze Tour verrassen. Iedereen mag me in de Tour verrassen trouwens, als het maar niet weer zo’n cijfermatige “Sky-Tour”‘ wordt zoals in het verleden. Vorig jaar was al een hele stap voorwaarts.

Dolfy 7 januari 2020 om 19:10

@Barry Batsbak Rolland is een veel beloofde renner ja, wist een paar sterke uitslagen te rijden, en een paar knappe overwinningen. En daar leeft Rolland op ja. Boom heeft wel iets meer gewonnen dan Rolland.

toiletduck 7 januari 2020 om 13:24

Dan toch nog een klein kansje dat Slagter (mits deftig voorjaar) nog eens de Tour rijdt; heel veel beter materiaal hebben ze daar toch niet.

Wel mooie shirtjes voor de TV beelden in elk geval!

ronddraaien 7 januari 2020 om 13:25

6 Franse ploegen zo…

Thoin 7 januari 2020 om 13:43

Ja moet van voor de (Pro Tour), World Tour geleden zijn denk ik?
Brioches La Boulangere, AG2R, R.A.G.T., Credit Agricole, Cofidis en FDJ in 2004

Wat dat nog mooier maakt: Hushovd (CA) won een etappe, Voeckler(BLB) droeg lang geel, Nazon (AG2R) won een etappe en Moncoutië & Stuart O'Grady (Cof) wonnen een etappe.

tvm 7 januari 2020 om 13:41

Wanty heeft het een aantal jaren mogen proberen in de tour, het bleek tekort te komen. Meer dan de aanvallen van Meurisse en een oprisping van G. Martin (die weg is) kan ik me niet heugen. Wat dat betreft past (praatjesmaker) Jan Bakelants prima in deze ploeg.

Coquard haalt dan nu eindelijk na jaren aanwezigheid het hoofdpodium, ik hoop dat hij nu genadeloos toeslaat. Intrinsiek toch een rappe man die een paar keer top 3 sprintte en bijna de onklopbare Kittel klopte (millimeterwerk, weet u nog?)

Met Barguil en Quintana krijgt Arkea overigens een parcours op maat: geen tijdrit, veel klimwerk. Ik hoop dat deze ploeg goed presteert!

FreeWilly 7 januari 2020 om 13:45

Wanty heeft toch betere renners dan Vital Concept… Hopelijk worden ze eerste in de Europe tour dit jaar en dan zijn ze er volgend jaar sowieso bij. Al wordt het moeilijk met Total en Alpecin. Ik zie Alpecin indien ze niet eerste worden volgend jaar in de Europe tour ook niet al te snel deelnemen aan de Tour met VDP.

tvm 7 januari 2020 om 16:21

@freewilly, MvdP maakt als “kleinzoon van” zeker wel kans op deelname in de Tour. Zeker omdat het Frankrijk is.

Wheely 7 januari 2020 om 13:55

Gaan we Terpstra een Mickey Mouse zien doen deze Tour?

Jean Dumas 7 januari 2020 om 14:01

Wanty heeft meer gedaan dan verwacht mocht worden, maar na het vertrek van Martin is het nu eens tijd voor Vital Concept.

nonkel 7 januari 2020 om 14:30

heeft Coquard geen olympische ambities?? Combinatie TDF en piste OS lijkt mij niet evident

Cochise 7 januari 2020 om 15:09

Het mag eigenlijk al een wonder heten dat Wanty de voorbije jaren wel de voorkeur kreeg op Vital. Denk dat ze hen vorig jaar nog een laatste pleziertje hebben gedaan omdat er in België werd gestart en voor Hilaire’s deur gereden werd.
Heb ook de indruk dat hun aanwezigheid in de Tour voor Wanty veel belangrijker was dan er uberhaupt iets te presteren. De uitspraak van Hilaire vorig jaar dat hij niet al z’n beste renners meenam naar de Tour omdat die anders geen punten konden pakken in het continentale circuit die maand was veelzeggend (en een beetje dom).

A.M.M. Jonkers 7 januari 2020 om 15:49

Saillant detail:
B&B Hotels wordt vanaf 2020 een grote sponsor van de Tour, dus dat is de werkelijke reden voor deze wildcard…..

john 7 januari 2020 om 17:06

Dus gaan de meeste dan in die derde rang,s hotels slapen tijdens de tour

Scott Sunderland 7 januari 2020 om 16:13

Verdedigbare beslissing. Wanty heeft geluk gehad dat ze er een paar keer bij mochten zijn. Ik heb niet echt een voorkeur voor Wanty of Vital. Beide ploegen hebben een aantal leuke renners en geen echte toppers. Als Tour de France is het te begrijpen dat je voor een Franse ploeg kiest dan.

Scott Sunderland 7 januari 2020 om 16:22

Logisch dat Arkea erbij is. Quintana krijgt een ideaal parcours. Als hij er weer eens in slaagt om zijn beste benen en de juiste motivatie in zijn koppie te vinden, wie weet hoe ver hij dan komt. Barguil staat niet bekend als teamspeler, maar kan toch een belangrijke pion worden voor Quintana, net als Rosa en Anacona.

FDJ 7 januari 2020 om 17:27

Volledig logisch en terechte wildcards.

Ardoisier 7 januari 2020 om 21:26

Logische keuze om B&B/Vital weer eens uit te nodigen (en Circus/Wanty te passeren). Gun het die COQUARD ook wel, wat een pech heeft die steeds gehad met de Tour. Zelfs eens van team geruild omdat ie dacht dan zeker in de Tour te kunnen deelnemen…

Als je naar de sterkte kijkt van de huidige renners (op basis van punten CQ Ranking 2019), dan is het toch ook wel een opvallende keuze.

B&B/Vital: 3.233 punten – 22 renners, 147 punten per renner
Circus/Wanty: 4.746 punten – 26 renners, 183 punten per renner

Oftewel, op basis hiervan zou CW een sterkere ploeg moeten kunnen opstellen.

Maar goed, dat van het (hoofd)sponsorschap is natuurlijk een goede reden om ze te selecteren.

Headlines

Materiaalzone

Populair