Derde keer Wereldbeker-goud voor teamsprinters

Derde keer Wereldbeker-goud voor teamsprinters

Jeffrey Hoogland - foto: KNWU

Door Tim van Hengel
vrijdag 30 november 2018 om 21:50

Opnieuw stond er geen maat op de Nederlandse teamsprinters; na hun zeges in Frankrijk en Canada waren zij op de eerste dag van de Wereldbeker baanwielrennen in Berlijn de grote favoriet en die rol maakten zij helemaal waar. In een watervlugge tijd van 42.467 werd Groot-Brittannië in de finale naar het zilver verdrongen. BEAT Cycling Club en de Nederlandse vrouwen grepen nipt naast de medailles.

Ploegenachtervolging – vrouwen
Voor de Belgische vrouwen betekenden de kwalificaties het eindstation, nadat zij drie tiende van een seconde tekort kwamen. De Australische en Britse vrouwen kwalificeerden als eerste en tweede en plaatsten zich via de eerste ronde vervolgens voor de finale. Australië leek daarin lange tijd zeker van het goud, maar Groot-Brittannië kwam in de laatste drie rondes nog langszij.

Uitslag
flag-nr1 flag-gb Groot-Brittannië
flag-nr2 flag-au Australië
flag-nr3 flag-ca Canada

Ploegenachtervolging – mannen
Bij de mannen schaarde België zich in de kwalificatie wél bij de beste acht, waarmee het zich plaatste voor de eerste ronde. Daarin waren zij echter niet opgewassen tegen het Huub Wattbike Test Team. De eindstrijd werd een duel tussen Denemarken en Australië. Beide landen maakten er een spannend duel van, dat in het voordeel van de Australiërs werd beslist.

Uitslag
flag-nr1 flag-au Australië
flag-nr2 flag-dk Denemarken
flag-nr3 flag-ca Canada

Teamsprint – vrouwen
Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx kwalificeerden zich als tweede voor de eerste ronde op de teamsprint, waarin Rusland werd verslagen. Omdat Duitsland en het commerciële Gazprom-Rusvelo sneller rondgingen, gingen zij naar de finale en streed Nederland de bronzen finale tegen China. Tegen Junhong Lin en Tianshi Zhong dolven Lamberink en Elis Ligtlee het onderspit.

Uitslag
flag-nr1 flag-ru Gazprom-Rusvelo
flag-nr2 flag-de Duitsland
flag-nr3 flag-ch China

Teamsprint – mannen
De Nederlandse mannen gingen verder waar zij in Milton waren gebleven; in de kwalificatie werd namelijk meteen de snelste tijd geklokt door Nils van ’t Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Sam Ligtlee. Ook het BEAT-drietal Roy van den Berg, Theo Bos en Matthijs Büchli – dat onlangs de Nederlandse titel op de teamsprint prolongeerde – plaatste zich voor de eerste ronde.

BEAT klopte vervolgens Frankrijk, maar met 43.420 kwamen zij tekort voor de grote finale. Die bleek weggelegd voor Groot-Brittannië en Nederland, dat met Jeffrey Hoogland op de plaats van Sam Ligtlee Tsjechië had geklopt. Ondanks een snellere start van de Britten, was het goud opnieuw voor Nederland. BEAT moest het in de kleine finale afleggen tegen Duitsland.

Uitslag
flag-nr1 flag-nl Nederland
flag-nr2 flag-gb Groot-Brittannië
flag-nr3 flag-de Duitsland

Dit artikel delen:

2 Reacties

Wheely 1 december 2018 om 07:59

Mooie prestatie hoor, deze discipline scoort blijkbaar voor een ander publiek dan de wegliefhebbers gezien de reacties.

0
McMulenga 1 december 2018 om 09:06

Hoe zit dat met die commerciële teams?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone