Denise Betsema trekt hoogvorm door met winst in Koksijde

Denise Betsema trekt hoogvorm door met winst in Koksijde

Foto: Photopress.be

zondag 25 november 2018 om 14:23

Denise Betsema is in topvorm. De 24-jarige Texelse van Marlux-Bingoal won na de Ambiancecross in Wachtebeke ook de wereldbekermanche van Koksijde. De Britse Nikki Brammeier eindigde als tweede, voor Europees kampioene Annemarie Worst.

In totaal stonden 65 vrouwen aan de start van de 50e editie van de Duinencross. Met wereldkampioene Sanne Cant, Europees kampioene Annemarie Worst, de terugkerende Marianne Vos, Denise Betsema en Alice Maria Arzuffi stonden er weer flink wat kleppers aan het vertrek. De vraag was wie er het beste door het zand van Koksijde zou klieven.

Vos met de beste start, maar valt terug
Marianne Vos had de cross duidelijk gemist, want de wereldbekerleidster schoot uit de startblokken. Ze nam een groot gedeelte van de openingsronde voor haar rekening, maar werd afgelost door de Britse Nikki Brammeier. Mede door het tempo van de Britse wisten vier renners zich na één ronde af te scheiden: Brammeier, Cant, Worst en Ceylin del Carmen Alvarado.

En waar was Vos? De Nederlandse maakte in korte tijd enkele foutjes, en leek zich hierbij te hebben bezeerd. Ze werd dan ook ingerekend door een achtervolgende groep, die op goed twintig seconden reed. Toch was het tempo vooraan niet moordend, want Betsema én Katie Compton wisten na goed twintig minuten aan te sluiten.

Betsema onder stoom 
Cant, Worst, Brammeier, Alvarado, Betsema én Compton: dit zestal begon aan de laatste twee rondes. Het gevaar bleek vooral van de opkomende Betsema te komen. De Texelse nam zonder pardon over, en zette de rest onder druk. Compton was de eerste die plooide, gevolgd door wereldkampioene Cant, die opnieuw niet haar beste dag had.

Brammeier, Alvarado en Worst wisten hun wagonnetje wél aan te haken. We leken dan ook een spannende strijd te krijgen om de zege, maar dat was buiten Betsema gerekend. De 24-jarige renster van Marlux-Bingoal trippelde door het zand, en wist met enkele versnellingen Worst en Brammeier op achterstand te zetten.

Vos blijft leidster ondanks baaldag
Betsema bleef in de finale foutloos, waardoor ze uitgebreid mocht zegevieren. Brammeier eindigde op beperkte achterstand als tweede, voor Europees kampioene Worst. Alvarado eindigde knap als vierde, terwijl Arzuffi een puike inhaalrace wist te bekronen met een vijfde stek.

Vos eindigde slechts als twaalfde, maar wist desondanks haar leiderspositie te behouden. De voorsprong op wereldkampioene Cant is wel geslonken tot slechts negen punten.

0

foto: Photopress.be

Wereldbeker veldrijden 2018-2019
Uitslag manche 5, vrouwen: flag-be Koksijde
1. flag-nl Denise Betsema (Marlux-Bingoal) in 45m53s
2. flag-gb Nikki Brammeier (Mudiita) op 8s
3. flag-nl Annemarie Worst (Steylaerts-777) op 11s
4. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Iko-Beobank) op 12s
5. flag-it Alice Maria Arzuffi (Steylaerts-777) op 27s
6. flag-be Laura Verdonschot (Marlux-Bingoal) op 29s
7. flag-be Sanne Cant (Corendon-Circus) op 30s
8. flag-be Ellen Van Loy (Telenet Fidea Lions) op 44s
9. flag-gb Evie Richards (Trek Factory Racing) z.t.
10. flag-nl Fleur Nagengast (Telenet Fidea Lions) op 1m03s

Dit artikel delen:

14 Reacties

Brabander 25 november 2018 om 14:34

Wat een prachtige cross. Van begin tot eind genoten. Verdiende winnares, kwam van ver. Alvarado ook knap hoor. Plus een fantastische inhaalrace van Arzuffi. Er zat vanalles in, wat ook wel met het heerlijke parcours te maken heeft. Dit is toch een stuk mooier dan rondjes draaien op een weide

0
Guushovd 25 november 2018 om 14:35

Een Nederlandse sponsor bij de vrouwen in het veld zou echt moeten eigenlijk.

0
Dolfy 25 november 2018 om 14:38

Geweldige cross inderdaad, Betsema duidelijk de beste. Het zei al veel dat Verdonschot haar ploeggenote zo snel moest laten gaan. Richards overschatte zich wat…

0
west 25 november 2018 om 14:57

Die gaat denk ik geen terugval krijgen. Dit is met een beetje Profi verzorging, materiaal en ondersteuning gewoon haar niveau.

0
tendam 25 november 2018 om 15:01

Het is vooraf onmogelijk te voorspellen wie er gaat winnen bij de dames. Een stuk of 5-6 kandidates. Heel leuk om naar te kijken.

En ook nog even ouderwets ‘my husband is a good cock’ erin gegooid, altijd goed.

0
Brabander 25 november 2018 om 15:31

Whaha ja. Dat was echt een heerlijk stukje Engels.

0
KnightBiker 25 november 2018 om 17:11

Betsema zal Zand rijden wel vaak oefenen In Texel!

0
delgado 25 november 2018 om 17:34

Hele mooie wedstrijd gezien. Van Betsema spat de nodige klasse af. Mooi om zien met welke souplesse ze door het zand reed.

Jammer van Cant. Haar vorm is sowieso niet top, maar zonder ziekte had ze het als zandspecialist nog wat spannender kunnen maken.

0
marehoek 25 november 2018 om 17:54

Ik vond deze cross eigenlijk te lang.
Als die korter was geweest had Cant
gewonnen.
Wuyts maakte het weer bont.
Toen er 6 koploopsters waren zei deze “profeet” Cant en Brammeier zijn de beste de rest rijd er achter aan.
Ik heb hem hier niets meer over horen vertellen na de finish.
En CANT zou ziek zijn maar ze probeerde wel.er iedereen van af te rijden dus zo ziek was ze.niet.
Na de koers was huilie er weer met de volgende uitvlucht dat ze de hele nacht op de wc had gezeten.
Als dat zo erg is geweest waarom start je dan.

0
Beekman 25 november 2018 om 18:00

@Marehoek, klopt dat was mij ook al opgevallen, dacht nog van nu heeft ze geen excuus, maar toch wel. Ben alvast benieuwd naar haar volgende excuus. Ik denk/vrees dat haar hegemonie voorbij is met de opkomende jonkies en nieuwelingen, als die nog een jaartje ouder zijn en groeien dan word ze helemaal naar huis gereden.

0
kielabokki 25 november 2018 om 18:06

In ieder geval is er in zowel dameswielrennen als veldrijden breedte-ontwikkeling. Als dat een woord is dan. En Betsema is een hele leuke verrassing dit seizoen.

0
Brabander 25 november 2018 om 18:32

Worst, Arzuffi en Betsema wel de smaakmakers van de laatste crossen. Het lijkt wel op een soort wisseling van de wacht. Alvarado hikt er ook al goed tegenaan. Die kan nu alleen nog maar volgen maar die gaat ook haar crossjes wel winnen in de toekomst. Arzuffi had wel een erg belabberde start, maar wat zij nog goedgemaakt heeft vond ik ook wel bijzonder.

0
ChefSpijker 26 november 2018 om 01:12

Arzuffi start elke wedstrijd belabberd. Echt een punt voor haar om aan te werken, want dit gaat gewoon een flink aantal zeges kosten op haar palmares. Moet nu telkens een ronde tot 2 in de achtervolging. Kost tijd en energie.

0
titanio82 25 november 2018 om 20:47

Nog een paar resultaten en ze staat op de eerste startrij. Schrijf haar dan maar op voor Bogense 2019.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone