Demi Vollering wint Strade Bianche na rare finale met Lotte Kopecky

zaterdag 4 maart 2023 om 13:25
Demi Vollering wint Strade Bianche na rare finale met Lotte Kopecky

foto: Cor Vos

Demi Vollering heeft na een bijzondere strijd met Lotte Kopecky de Strade Bianche 2023 gewonnen. Na een koers van 136 kilometer, waarvan ruim 31 kilometer over onverharde wegen, kwam de Nederlandse van SD Worx als eerste over de finish in Siena. Er was wel een fotofinish voor nodig, omdat beide ploeggenotes ervoor gingen sprinten.

De finale van deze editie mag gerust bizar genoemd worden. Alleen al het paard dat op een van de laatste onverharde stroken het parcours oprende en daar Vollering hinderde, zorgde voor bijzondere beelden. De kopvrouw van SD Worx was op dat moment in achtervolging op de solerende Kristen Faulkner.

Faulkner maakt de finale lastig
Jayco AlUla-renster Faulkner had in de voorfinale, die geopend werd door Karlijn Swinkels (Jumbo-Visma), de sprong gemaakt naar de Nederlandse renster. Dat was een gat van ongeveer een halve minuut om te dichten. Op een van de vele heuvels in het Toscaanse land wist de Amerikaanse weg te rijden bij Swinkels.

Omdat de achtervolging in het peloton moeilijk op gang kwam, reed Faulkner een voorsprong van bijna twee minuten bij elkaar op alle topfavorieten. Op de strook van Monteaperti gooide debutante Puck Pieterse daar de knuppel in het hoenderhok. Zij zorgde voor een kleine elitegroep met favorieten, waaruit Vollering wist weg te rijden.

foto: Cor Vos

Lees ook:
Bizar! Op hol geslagen paard hindert Demi Vollering in finale Strade Bianche

In haar achtervolging op Faulkner werd Vollering gehinderd door een losgeslagen paard. Het zorgde even voor een terugslag, maar op de laatste zware onverharde strook van Le Tolfe maakte Lotte Kopecky als enige de oversteek naar Vollering. Cecilie Uttrup Ludwig kon even mee, maar werd gelost.

Vollering klopt Kopecky na sprint
Daarop werd het een koppeltijdrit tussen Vollering en Kopecky, die steeds dichter bij Faulkner kwamen. In de laatste kilometer sloten ze aan bij de Amerikaanse en gingen ze ook meteen over haar heen. Samen kwamen de ploeggenotes van SD Worx op de top, waarna het op het Piazza del Campo een sprint werd. Kopecky probeerde nog te jumpen, maar het was Vollering die eerder over de streep kwam.

Er was echter wel even wat verbazing over de finale. Na enkele minuten kreeg Vollering te horen dat zij gewonnen had, voor Kopecky en Faulkner. Wereldkampioene Annemiek van Vleuten deed geen moment mee om de winst en werd vijfde. Een blije Puck Pieterse kwam als zesde over de finish.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

99 Reacties

Cochise 4 maart 2023 om 13:41

Ik schaamde me (als Belg en Kopecky-fan) al een half uur zo hard dat ik al bijna begon te hopen dat Vollering toch zou winnen opdat Van Gucht dit voortaan nooit meer zou doen.

Prachtige koers verder!

17
djerkson 4 maart 2023 om 14:07

Eens, dit was er toch wel over. Enig chauvinisme moet kunnen, maar dit…Sowiedo geen fan van Ine Beyen hier.

1
Cochise 4 maart 2023 om 14:13

Had toch de indruk dat Ine Beyen het nog een beetje wilde relativeren en het vel van de beer nog niet wilde verkopen.

5
Krist The Vanma 4 maart 2023 om 14:22

Euh ja, en waarom? Omdat ze ALLEEN een gat toerijdt of omdat ze samen met Vollering meewerkte?

-2
Cochise 4 maart 2023 om 14:44

Omdat Van Gucht al op 10km van de finish Kopecky als winnares had uitgeroepen terwijl ze nog samen met een sterke ploeggenote op 50″ van een geweldig sterke vroege vluchter reed. Gewoon ongelooflijk respectloos.

Geen slecht woord over Kopecky hoor, ploegenspel perfect gespeeld eerst en gezorgd dat ze niemand meenam tot op het wiel van Vollering (heerlijk wielermoment, die strijd van Utrup Ludwig om die laatste 10m dicht te krijgen).

2
GUY MALFAIT 4 maart 2023 om 17:39

Ik vind RVG wel een woordensmit, maar het Sporza chauvinisme is idd vrij storend.
Ine Beyen voegt weinig toe, niet als commentatrice en niet als analiste (ze is tenslotte ex-renster). Die moet toch eens nadenken over wat ze beter kan gaan doen.

-1
Rulifaller 4 maart 2023 om 17:57

Ik vind als Nederlander dat Ine Beyen het prima doet, maar het is gewoon een onmogelijke taak om RvG af te remmen, die lult maar door… Ine vind ik helemaal niet slecht, ze heeft er best kijk op en ik hoor haar een stuk liever dan Iris Slappendel op Eurosport.. Volgens mij is het probleem van RvG niet zijn nationalisme, hij kan bv ook heel enthousiast zijn over Puck Pieterse. En ik vind het ook helemaal geen probleem dat hij hoopt dat de enige Belgische in de koers wint, ze kijken tenslotte al jaren naar alleen maar Nederlanders die winnen. Het orobleem is gewoon dat hij zo druk is met praten dat hij geen ruimte heeft om na te denken en te analyseren. Hij doet me wat dat betreft wat denken aan Mart Smeets, maar dan met een kleiner ego.

4
Wheely 4 maart 2023 om 13:32

Heerlijk en zeer verdiend. Eerst gehinderd door dat paard en later door Faulkner en dan toch nog winnen. Hulde!

15
Oblomov 4 maart 2023 om 13:53

Het leek er nochtans op dat de groep der favorieten het had laten liggen door weer eens veel te lang naar Van Vleuten te kijken.

4
toonmelis 4 maart 2023 om 13:31

Ik lach hier altijd met hoe hier sommige zich ergeren aan de partijdigheid van sporza. Vandaag geef ik jullie overschot van gelijk. Heel triestige commentaar dit.

14
Alfred Issendorf 4 maart 2023 om 13:32

En nu speculeren ze dat het afgesproken werk was…

-4
Wim Kruithof 4 maart 2023 om 13:34

Mooie woorden Toon. Ik geef al veel langere tijd de voorkeur aan Eurosport. Tuurlijk ook genoeg over te zeggen, maar genoeg kunde daar om tenminste mij geboeid te houden.

0
de adelaar 4 maart 2023 om 13:35

Een Belg blijft een Belg en voor belgen, zeer gekleurd maar wij Nederlanders hebben ook altijd op TV een gele TJV bril

-9
wielerlover 4 maart 2023 om 13:35

Heb het niet gezien, ik neem aan dat het Ruben en Ine waren. Wat zeiden ze deze keer

0
Beekman 4 maart 2023 om 13:48

Volledig mee eens, arrogantie ten top. In Nederland zeggen ze niet het vel verkopen voordat de beer geschoten is.

0
bartp25 4 maart 2023 om 13:50

@wielerlover, op 10 km voor de meet hadden ze al geconcludeerd dat Kopecky zichzelf ging opvolgen en ze hebben haar ongeveer 20 keer uitgeroepen tot winnaar in de laatste 10 km. Chauvinisme is prima, en dat ze bij sporza hopen dat Kopecky wint is ook niks mis mee, maar dat was zo erg dat ik en vele met mij begonnen te hopen dat vooral Kopecky niet ging winnen terwijl ze het net zo goed verdiend had.

7
Alfred Issendorf 4 maart 2023 om 13:34

En een bijzondere vermelding voor Pieterse. Volop meedraaien waar grote namen verstek lieten gaan en dan nog netjes vijfde (na diskwalificatie Faulkner) worden.

13
Al Phila 4 maart 2023 om 13:37

Volgens mij 6e, maar dat maakt de prestatie niet minder. Of is Faulkner DSQ ??

0
Sijbrands 4 maart 2023 om 13:43

Faulkner hoeft toch niet aan de kant te gaan als er iemand achterop komt? Vollering wou in een gaatje dat er niet was.

-1
NCK17 4 maart 2023 om 13:48

Faulkner rijdt met haar tweede beweging Vollering expres in de dranghekken. Dat was allesbehalve je lijn houden.

5
Oblomov 4 maart 2023 om 13:49

@Sijbrands

Zou maar even terugkijken. Faulkner reed in het midden van de weg toen Vollering begon in te halen en stuurt vervolgens helemaal naar rechts. Dat is gewoon afsnijden van een tegenstander. Weet niet of het bewust was of dat ze toen het eigenlijk al te laat was toch nog de kortste lijn wilde pakken, maar die elleboog uitsteken even later was dat zeker. Gaan ze met een groep over de streep, dan zou Faulkner zonder enige twijfel terug zijn gezet naar de laatste plek in de groep. Nu was dat niet nodig.

4
bartp25 4 maart 2023 om 13:52

Volgens mij schrok Faulkner en was het pure vermoeidheid. Zou het zeer erg vinden voor Faulkner als het een DSQ is.

2
sooike 4 maart 2023 om 13:36

Ruben van Gucht werd na twee uur Kopecky commentaar heel erg stil. Weer een blamage zijn commentaar!

12
de adelaar 4 maart 2023 om 13:40

Ruben was sneu, helaas ontbeert het hem ook aan enige uitgebreide kennis van het wielrennen

8
Pol 4 maart 2023 om 13:55

Heb weer gesurft vandaag, 302 keer de naam Lotte Kopecky gehoord.

1
Lalsacien 4 maart 2023 om 14:12

@Pol gesurft of geturfd?

0
Pol 4 maart 2023 om 14:20

gesurft tussen de radio en 2 t.v.zenders.

0
Pol 4 maart 2023 om 15:04

Zelf bij de mannen koers blijven ze maar door lullen over KOPECKY, wat een stelletje onnozelen. Ik had ze toch hoger in geschat, maar nee ze zijn nog erger.

-1
Jacco van Stierop 4 maart 2023 om 13:30

Mooie finale. Kranig weerwerk van Faulkner, maar SD Works trekt het toch weer naar zich toe. Verfrissend zo’n strijd tussen ploeggenoten, zie ik liever dan arm in arm over de finish komen.

11
Limal 4 maart 2023 om 13:42

Mooie koers en spannende finale! Tot haar bizarre obstructie-actie gunde ik Faulkner ook de overwinning, maar uiteindelijk was het toch SD Worx die alles weer domineerden. De zusterstrijd tussen Kopecky en Vollering was een mooi toetje, ze verdienden het alletwee om te winnen en dan moet je er gewoon om rijden. Proficiat aan allebei, maar Demi was vandaag net een centimetertje meer volbloed dan Lotte ;-)

10
Cochise 4 maart 2023 om 13:44

Vind ik ook ja. Geen afspraken, gewoon lekker sprinten!

2
KnightBiker 4 maart 2023 om 13:54

Was wel verrassend, ik dacht dat vollering alleen kon dieselen en klimmen en geen sprint in huis had. Normaal moet Kopecky dat met 2 vingers in de neus winnen dacht ik, ook gezien de manier waarop kopecky het gat dicht reed op Vollering.

0
nickdt 4 maart 2023 om 14:01

Als Vollering niet geblokt was door Faulkner, had ze Kopecky op die klim al gelost, die zat toen al niet goed meer.

3
Federico Bahamontes 4 maart 2023 om 13:38

Het commentaar op de Belg wordt wel elk jaar een beetje treuriger heh? Ik had de hoop dat het beter zou worden toen Wuyts met pensioen ging, maar Ruben en met name Karl zijn zowaar nog erger. Dat je hoopt op een Belgische overwinning is logisch, maar kom op zeg. Zodra er een Belgische favoriet is kan je eigenlijk al niet meer fatsoenlijk naar de koers kijken op Sporza tegenwoordig.

9
Romāns Vainšteins 4 maart 2023 om 13:40

Dat is in jouw geval ook de beste, win-win oplossing, jij minder ergernis, wij minder gezeik. Het is nog gelul ook want je geniet er duidelijk van.

-3
Anton van Valouwe 4 maart 2023 om 13:43

Nee, dan moet je Herbert Dijkstra vaak horen……

4
Wim Kruithof 4 maart 2023 om 14:18

Eens Frederico,

heb nu Karsten Kroon aan staan. Samen met Stef Clement de beste commentatoren die ik me kan heugen.

0
Poeksel 4 maart 2023 om 13:35

Ook een mooie zesde plek voor Pieterse in haar tweede wegkoers als prof.

8
Limal 4 maart 2023 om 13:47

Echt bizar goed, ik had niet verwacht dat ze hier al tot in de finale zou meedoen. Met aanstekelijk enthousiasme (en natuurlijk een gulle portie talent) kan je blijkbaar ver komen! Wel een beetje spijtig dat ze geen tijd genoeg had om met een wheelie te finishen :-)

3
Oblomov 4 maart 2023 om 14:16

Had misschien iets minder moeten doen onderweg. Maar goed, daar zijn er al te veel van in de top van het vrouwenwielrennen dus blijft voorlopig maar onbevangen rijden.

Vraag me wel af waarom Van Anrooij er niet bij was. Trek nota bene met een renster minder aan de start.

2
Poeksel 4 maart 2023 om 13:31

Ze is er ook erg blij mee:

“Demi, we hebben nu de officiële bevestiging, je hebt gewonnen!”
“Oh, ok, dat is leuk.”

7
Wim Kruithof 4 maart 2023 om 13:33

Haha ja, ik reageer enthousiaster op een dubbele espresso.

1
Wheely 4 maart 2023 om 13:40

Die was gewoon nog helemaal van haar a propos. Op de beelden die ik nu zie is ze superblij. :-)

6
Canyonracer 4 maart 2023 om 13:40

Pffff…dat commentaar op Sporza. Beetje stoken tussen Vollering en Koppecky.
Wat een Calimero gedrag… Echt heeeeeel zielig.

7
BoemBoemWvA 4 maart 2023 om 13:26

Heerlijk dat Belgisch commentaar. Kan ook alleen bij hun… mooie win van Vollering. terecht ook, Faulkner blokkeerde haar, anders was ze al weggereden.

6
Maenhout 4 maart 2023 om 13:31

Altijd doorgaan tot de streep! Zeker bij de dames.

1
Alfred Issendorf 4 maart 2023 om 13:32

Faulkner diskwalificatie, neem ik aan.

0
Krist The Vanma 4 maart 2023 om 14:19

Snap niet wat er mis is met het Belgische commentaar… kijk dan op NOS, zou ik zeggen.

-5
EricV 4 maart 2023 om 13:42

Dat commentaar op sporza je lacht je kapot.

5
Anton van Valouwe 4 maart 2023 om 13:41

Die zagen ze inderdaad niet aankomen bij Sporza “zal ik eens wat zeggen, Kopecky gaat haar tweede strade B. winnen…”

4
Krist The Vanma 4 maart 2023 om 14:22

Tja, op een gegeven moment zag het er toch wel echt naar uit dat Kopecky ging winnen, niet. Ik zeg zelfs meer, ze heeft bijna gewonnen.

0
RLM 4 maart 2023 om 15:01

Dat wilt niet zeggen dat iemand sowieso GAAT winnen. Kopecky moet normaal inderdaad de sprint winnen, maar een sprint op het einde van een klassieker is altijd vreemd. Kijk maar naar Vanmarcke die Boonen klopt in Omloop het Nieuwsblad 2012 of Asgreen in RvV 2021. Iemand compleet kansloos rekenen voor de sprint is toch een beetje respectloos.

0
De Capybara van de Conradkade 4 maart 2023 om 13:42

Mooie finale!

Pieterse zo overtuigend al en vorige jaar Shirin ook al top 10.

Later dit jaar kijken waar Van Empel staat, maar…: “The Future is Bright, The Future is Orange”

4
Rulifaller 4 maart 2023 om 15:14

Vollering en duidelijk samenwerken in een ploeg, het blijft toch altijd een probleem. Met Moolman was altijd lastig, het WK in Leuven, nu weer. Ik heb niet de indruk dat ze geen teamplayer is, ik zie haar vaak genoeg werken voor anderen en ze kan ook echt blij zijn als een teamgenoot wint, zoals vorige week. Het lijkt erop dat ze gewoon niet goed communiceert, het ging alleen goed toen AVDB haar bij de hand nam.

4
Rulifaller 4 maart 2023 om 18:04

Al dat gezeur over de commentatoren, als ik als Nederlander kan kiezen ga ik toch nog steeds naar Sporzq ipv naar Eurosport, en alle mensen die hier zeuren blijkbaar dus ook. Ine doet het wat mij betreft prima ik en heeft er meer kijk op en interesse in dan Iris Slappendel, die weet nauwelijks wie wie is en wie wat gedaan heeft. RvG is inderdaad behoorlijk irritant, hij heeft wel de interesse en een goede stem maar hij lult maar door in plaats van een keer kijken naar wat er gebeurt, en hij maakt het Ine lastig om wat te zeggen, maar ik waardeer wel zijn enthousiasme. En hij kan net zo enthousiast zijn over Puck Pieterse als over een Belgische rijdster. Dqt hij een “lichte” voorkeur heeft voor Kopecky neem ik hem ook niet kwalijk, eindelijk hebben de Belgen iemand die echt meedoet aan de top en daar is hij blij mee, prima toch.

4
Brabander 4 maart 2023 om 13:34

Zeer onderhoudende koers gezien. Had het Faulkner wel gegund, maar dit was ook mooi. Twee ploeggenotes die er vol voor gaan. Dat op hol geslagen paard maakte het zelfs episch. Ik heb genoten. Prachtkoers met een prachtwinnares

3
Wildebert 4 maart 2023 om 13:47

SDWorks erg goed in het paar(d)rijden.

2
Bonifatius 4 maart 2023 om 13:30

Top gedaan!

1
AdZ 4 maart 2023 om 13:30

Interessant interview met Demi… alsof ze tegen teamorders in meesprint en wint? Nog meer benieuwd naar het interview met Lotte…

1
chasse patat 4 maart 2023 om 13:44

Demi weet even niet meer wat ze tegen Lotte moet zeggen. benieuwd naar de rest van het seizoen.

1
Ronellenfitsch 4 maart 2023 om 13:53

Dit is sport. veel mooier dan theater!

1

Mooiste wielerfragment van 2 0 2 3.! Paard in galop voor Vollering voorop.. Cult, nu al.

1
de adelaar 4 maart 2023 om 17:06

Eeeens die zal ze liever op haar kamertje hangen dan de finishfoto :-)

0
Vangenechten 4 maart 2023 om 17:06

Go Demi! Verdiende winnares. Tenenkrommend commentaar op Sporza. En het commentaar bij de mannen was niet veel beter. Weg met Karl aub.

1
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone