Demi Vollering revancheert zich met solozege in Brabantse Pijl

woensdag 13 april 2022 om 14:36
Demi Vollering revancheert zich met solozege in Brabantse Pijl

foto: Cor Vos

Demi Vollering heeft woensdag de Brabantse Pijl gewonnen. Na een lastige editie van ruim 141 kilometer tussen Sint-Pieters-Leeuw en Overijse was de 25-jarige renster van SD Worx als eerste aan de finish. Vollering neemt daarmee revanche op haar tweede plaats van vorig jaar, toen ze leek te winnen maar uiteindelijk met 0,0004 seconden geklopt werd door Ruth Winder.

De Brabantse Pijl voor vrouwen was een zware en uiterst vermakelijke editie dit jaar. De finale brak al heel vroeg open en dat zorgde ervoor dat slechts een selecte groep van vijftien rensters overbleef in de finale. Uit die groep wisten Demi Vollering (SD Worx) en Pauliena Rooijakkers (Canyon-SRAM) op een stil moment weg te rijden. De Nederlandse vrouwen sloegen direct een gat en gingen met een ruime voorsprong de laatste lokale ronde in.

Omdat de achtervolging niet op gang kwam, koos Juliette Labous van Team DSM in haar eentje voor de tegenaanval. Even later volgde Coryn Labecki haar voorbeeld, maar zij sloten nooit aan bij het kopduo. Labous kwam nog tot op vijftien seconden van Vollering en Rooijakkers, maar op de Moskesstraat was het Vollering die met een demarrage haar medevluchtster overboord gooide.

Vollering en Rooijakkers in de aanval – foto: Cor Vos

Vollering maakt verschil op de Moskesstraat
Op de top van de Moskesstraat, ongeveer tien kilometer voor de meet, had Vollering een voorsprong van 25 seconden op Rooijakkers. De kopvrouw van SD Worx breidde die voorsprong uit tot boven de halve minuut en begon met een gat van 45 seconden aan de laatste drie kilometer. Ondertussen was de moegestreden Rooijakkers gegrepen door een achtervolgende groep, die zou strijden om de andere ereplaatsen.

Op de laatste beklimming van de S-Bocht in Overijse viel Vollering niet meer stil, waardoor ze de zege al ruim van tevoren kon vieren. Het is voor de Nederlandse haar eerste zege van dit seizoen, na eerdere tweede plaatsen in de Omloop Het Nieuwsblad en de Amstel Gold Race. Achter Vollering wist Kasia Niewiadoma (Canyon-SRAM) met een lange sprint de tweede plaats binnen te slepen, voor Liane Lippert (Team DSM).

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

8 Reacties

Murcia 13 april 2022 om 14:39

Imposant!! Demi heeft de laatste anderhalf uur van de koers telkens in de aanval gereden, eerste met een grotere groep die werd teruggepakt door toedoen van Trek en daarna op pad met Rooijakkers die op de Moskesstraat overboord ging. Dit is de Vollering die koersen kan domineren en AVDB kan opvolgen.

0
Maillot à Pois 13 april 2022 om 14:51

Mooi! Wedstrijd niet gezien, maar nu kan die vervelende bijnaam die een mede-flitser al enkele weken op haar probeert te ‘kleven’ ook ineens de vuilnisbak in.

0
007 13 april 2022 om 14:54

Vollering is inderdaad goed maar ze heeft naar mijn mening nog een lange weg te gaan om Van der Breggen op te volgen, laat staan Marianne Vos

0
Michelangelo 13 april 2022 om 15:08

Fijn dat ze zich van deze kant laat zien. Rensters als Vollering of Kopecky zijn veel te goed om zich te gedragen als wieltjeszuigers, ook al is daarmee de winstkans misschien het grootst.

Wie weet heeft de ploeg toch wel geluisterd naar de “publieke opinie” over het koersgedrag van de ploeg in de laatste koersen (en in het bijzonder over Demi en Lotte). Want om als Kauwgom en Collering door het wielerleven te moeten… ;-)

Hopelijk blijven ze op deze manier verder doen. Want dominantie van 1 ploeg is vaak al niet echt een leuk schouwspel, maar als je al dominant bent, doe het dan met aanvallend koersen.

Maar opvolgen van AvdB of Vos… da’s nog een heeeeeeeeeele lange weg.

0
Murcia 13 april 2022 om 15:25

Omdat een paar mensen ze hier tot plakkers uitroepen zijn Kopecky en Vollering dit natuurlijk niet. Uitstekende rensters die naar mijn mening meer verdienen dan een karikaturale beschrijving als klevers. Dit irriteerde mij al bij Roglic en is bij de dames net zo irritant. Het fraaie vind ik dat de tijd van Vos niet meer gaat terugkeren omdat het algehele niveau aan het toenemen is, je hebt meerdere uitstekende sprinters, solorijders als Reusser maar ook klim/klassiekertalenten die zorgen voor meer concurrentie en dus ook strijd. Dat is ook wat het dameswielrennen nodig heeft, een veel bredere kern van toprensters. Die weg is nog lang,maar het is onmiskenbaar dat er meer dames met het vereiste topniveau bij komen. In Nederland, maar juist ook daarbuiten.

0
Michelangelo 13 april 2022 om 16:06

@murcia,
Je kunt toch niet ontkennen dat er zowel bij de rvv als de AGR door sdworx op het wiel van van vleuten werd gereden. En ook in de omloop. En ergens ook in strade bianche, alleen dat kon ik begrijpen gezien de beperkingen van kopecky en de aard van het parcours.
Soms is het goed om dat als fan te veroordelen zodat het hopelijk niet blijvend van aard is.

0
Cyclebeatle 14 april 2022 om 07:01

@Michelangelo Dit was toch echt de juiste tactiek op het juiste moment. Wellicht niet het meest attractieve wielrennen maar uiteindelijk draait het om wie het eerst over de finish komt. Commentaar hebben over eventuele ‘klevers’ of ‘wielzuigers’ getuigt van weinig koersinzicht.

0
lo squalo dello Stretto 13 april 2022 om 16:47

Edit redactie: Niet doen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone