Demi Vollering maakt geen kans op titel Sportvrouw van het Jaar
foto: Cor Vos
zondag 10 december 2023 om 18:19

Demi Vollering maakt geen kans op titel Sportvrouw van het Jaar

Demi Vollering maakt geen kans op de titel Sportvrouw van het Jaar. De winnares van de Tour de France Femmes, zilver op het WK wielrennen en alle drie de heuvelklassiekers in het voorjaar hoort niet bij de laatste drie kandidaten voor die prijs op het NOS|NOC*NSF Sportgala.

De vakjury van het Sportgala heeft ervoor gekozen om Femke Bol (atletiek), Karolien Florijn (roeien) en Sifan Hassan (atletiek) uit te kiezen als finalisten als het gaat om de titel Sportvrouw van het Jaar. “Zij was op de lijst van twaalf kandidaten, samen met Sifan de enige die geen wereldkampioen is geworden”, vertelt juryvoorzitter Bas van de Goor bij de NOS.

“Dat maakt hoe lastig is het. Iedereen heeft fantastisch gepresteerd en die discussie voeren we aan tafel. Iedereen kan zijn zegje doen, maar deze beslissing was unaniem”, doelt hij op de keuze voor Bol, Florijn en Hassan.

Net als Demi Vollering zijn ook Annemiek van Vleuten, Fem van Empel en Puck Pieterse afgevallen in de strijd om de titel Sportvrouw van het Jaar. Zij maakten allemaal deel uit van de shortlist van twaalf sportvrouwen.

Het NOS|NOC*NSF Sportgala 2023 vindt plaats op woensdag 20 december, vanaf 19.45 uur. De winnaars bij de sporters worden digitaal gekozen door de sporters zelf, coaches brengen hun stem uit voor de beste coach. Al die stemmen tellen voor 50 procent mee, de stemmen van de vakjury tellen voor de andere 50 procent mee.

Shortlist Sportvrouw van het Jaar 2023
Femke Bol (atletiek), Fem van Empel (wielrennen), Karolien Florijn (roeien), Marijke Groenewoud (schaatsen), Sifan Hassan (atletiek), Femke Kok (schaatsen), Jutta Leerdam (schaatsen), Puck Pieterse (wielrennen), Antoinette Rijpma-de Jong (schaatsen), Irene Schouten (schaatsen), Suzanne Schulting (shorttrack), Xandra Velzeboer (shorttrack), Annemiek van Vleuten (wielrennen), Demi Vollering (wielrennen)

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
6 Reacties
Sorteer op:
10 december 2023 18:30
Femke Bol terecht genomineerd, maar de prestaties van Vollering afgezet, vergeleken met die van een wel genomineerde Florijn uit een marginale sport als het roeien, is echt tekenend voor deze NOS verkiezing, die inmiddels al jarenlang niet meer echt serieus genomen hoort te worden.
    10 december 2023 18:47
    Roeien is niet de grote tv sport maar ik durf de stelling wel aan dat er meer concurrentie daar is dan in het dameswielrennen. Florijn doet dan ook nog eens iets unieks, achter elkaar Europees kampioen en 2 WK worden in het ultieme roeionderdeel, de skiff. Dan ben je een onbekende grootheid, daar mag van mij de spotlight op gezet worden om haar prestaties onder de aandacht te brengen.
10 december 2023 18:27
Jammer maar niet onbegrijpelijk, Hassan grijpt dan wel naast goud op het WK maar de Marathon van Londen winnen bij je debuut is fenomenaal. Titel gaat natuurlijk naar Femke Bol. Al lang blij dat we verlost worden van de schaatssters dit jaar.
10 december 2023 19:47
Als ze wereldkampioen was geworden had het er vast net iets anders uit gezien. Die toernooien tellen hier.
    11 december 2023 11:56
    Op zich wel gek. Tour is natuurlijk belangrijker dan het WK. Ook bij de vrouwen.
11 december 2023 08:24
Annemiek won in 2022 wel WK én de grote ronden Giro, Tour en Vuelta. Toch geen Sportvrouw van het Jaar. Onvergeeflijke fout, dat had minimaal een ex aequo moeten zijn. Zelf is zij te intelligent om er één woord aan te wijden. Het ging voortdurend om persoonlijke doelen, niet om zaken waar je zelf geen invloed op hebt …

Reacties zijn gesloten.