Debusschere zegeviert in Dwars door Vlaanderen

Debusschere zegeviert in Dwars door Vlaanderen

foto: Sirotti

woensdag 23 maart 2016 om 16:53

Dwars door Vlaanderen 2016 is ten prooi gevallen aan Jens Debusschere. In een sobere editie was de 26-jarige Belg van Lotto Soudal in finishplaats Waregem de beste na een vermakelijke wedstrijd. Bryan Coquard en Edward Theuns mochten als nummers twee en drie mee op het podium. Mike Teunissen was de beste Nederlander op plek negen.

Minuut stilte
De start werd vanwege de terroristische aanslagen van dinsdag een kwartier opgeschoven. Bij de start hield het peloton een minuut stilte, net als de rest van België om 12.00. Daarna ging men over tot de orde van de dag en wisten zes renners zich al snel af te scheiden van het peloton. Onze landgenoot Jesper Asselman (Roompot-Oranje Peloton), Igor Boev (Gazprom-RusVelo), Phil Bauhaus (Bora-Argon 18), Alex Kirsch (Stölting Service Group), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) en Kévin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) kozen het hazenpad. Hun maximale voorsprong bedroeg in totaal zeven minuten en vijftien seconden.

Teunissen in de contra-attaque
Lotto Soudal knapte het werk voornamelijk op in de achtervolging. Dat ging niet hard genoeg, want Kenneth Vanbilsen (Cofidis) en Belgisch kampioen Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) probeerden het eerst al eens op de kasseien van de Katteberg, waarna het peloton vlot in gang schoot. Kort daarna was het de beurt aan Jonas Rickaert (opnieuw Topsport Vlaanderen-Baloise) en Mike Teunissen (LottoNL-Jumbo), die er op de Haaghoek vandoor gingen. Zij pakten snel een half minuutje op het peloton, waaruit Luke Durbridge (Orica-GreenEDGE) aansloot bij het duo. De voorsprong van de zes leiders slonk met zienderogen.

Asselman leidt kopgroep door sleutelzone
Op de Eikenberg trok Asselman eens stevig door op kop, waardoor het verrassend Gougeard was die de rol moest lossen vooraan. Hij werd kort daarna gegrepen door het peloton. Ook Boev ging er niet veel later af vooraan. Op de Taaienberg knalde Edward Theuns er vandoor uit het peloton. De enige renners die zijn versnelling konden beantwoorden, waren Nikolas Maes, Fernando Gaviria (beiden Etixx-Quick-Step), Jens Debusschere, Tiesj Benoot (beiden Lotto Soudal) en ex-winnaar Oscar Gatto (Tinkoff). Kort daarna ontstond er achter de koplopers een elitegroep van zo’n 25 renners.

Van Melsen solo
Op de Oude Kwaremont trok Van Melsen vooraan door op kop en hij kletste zijn kompanen vrijwel direct uit het wiel. In de achtervolging maakte vooral Dries Devenyns (IAM Cycling) indruk. Met nog drie beklimmingen voor de boeg, was het nog altijd de Belg van Wanty-Groupe Gobert die de eenzame koploper was. Op twintig seconden volgende een achtervolgend groepje, waar een dikke vijftien tellen achter een pakketje zat met onder meer Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step), Greg Van Avermaet (BMC), Filippo Pozzato (Southeast-Venezuela) en Tom Van Asbroek (LottoNL-Jumbo). Durbridge koos vanuit de eerste achtervolgende groep vervolgens het offensief, samen met Scott Thwaites (Bora-Argon 18), Maes en Gatto.

Spannende slotfase
Met nog een kleine twintig kilometer te gaan kwamen beide achtereenvolgende groepen bij elkaar. Voor Benoot was dat op het Vossenhol de aanleiding om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Hij kreeg Loïc Vliegen (BMC), Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo), Maes, Thwaites en Durbridge mee. Van Melsen was op dat moment nog altijd koploper, maar na dik 180 kilometer koers werd ook hij in zijn kraag gevat. Net voor de Nokereberg kwam bijna het gehele peloton weer samen, waarna Van Avermaet het nog maar eens probeerde. Terpstra moest vervolgens de kastanjes uit het vuur halen voor Gaviria, maar ook Lotto Soudal deed haar werk. De Belg gaf zich niet snel gewonnen, maar in de laatste honderden meters haalden ze Van Avermaet toch nog terug. In een spannende sprint trok Debusschere uiteindelijk aan het langste eind, omdat Coquard iets te vroeg juichte.

Dit artikel delen:

84 Reacties

LutsenkoFan 23 maart 2016 om 16:55

Ohnee, was dat nou pippo op plak 4? Ik had hem al afgeschreven na de omloop maar na sanremo en deze koers moeten renners toch rekening houden met deze levende legende

RubenAV 23 maart 2016 om 16:55

Haha, mooie laatste kilometer. Eerst verwachtte ik Van Avermaet, toen Gaviria, toen Coquard en uiteindelijk is het Debusschere die ermee gaat lopen. De ‘Gaviria had sowieso San Remo gewonnen’ kan dus ook de ijskast weer in.

Rik1994 23 maart 2016 om 16:55

Zeer sterke race van Mike Teunissen!

nickdt 23 maart 2016 om 16:55

Sobere editie. Dan heb ik zeker naar een andere koers zitten kijken. Wel mooi gedaan van Lotto. Verdiend gewonnen.

Noud89 23 maart 2016 om 16:56

Prachtige koers gezien die urenlang alle kanten op kon! Bijzonder sterke Thwaites gezien, die gast kon maar blijven geven vandaag, en ik ga hem zelfs opschrijven voor Parijs-Roubaix.

Debusschere knap in de sprint geworden, en LottoSoudal was in de breedte vandaag sowieso erg sterk.

De zekere winnaar van MSR (Als hij niet gevallen was) heeft ook bewezen mensenlijk te zijn door in de sprint volledig stil gevallen en op de tiende plaats te eindigen.

jvh93 23 maart 2016 om 16:56

Teunissen en van asbroeck prima gereden voor tlj vandaag. Jammer dat groenewegen en hofland niet mee konden.

Asselman ook weer sterk voor roompot

LutsenkoFan 23 maart 2016 om 16:56

Gaviria viel me toch stil, en het viel me op dat zo’n 4 man,inclusief debusschere heel snel er aan kwamen in de laatste 50m.

Pingdo 23 maart 2016 om 16:56

Zat er dan voor Terpstra misschien toch meer in?

řezník 23 maart 2016 om 16:58

@Purito

Hij laat zich niet alleen wegdrukken, hij stopte zelfs even met sprinten terwijl hij niemand voor zich had, dat heeft hem sowieso podium gekost.

Gesink4President 23 maart 2016 om 16:58

Jammer voor Greg. Top 10 voor Teunissen, prima resultaat voor TLJ.

martini151 23 maart 2016 om 16:58

Misschien iets te vroeg gegaan Teunissen, maar mooi gereden.

Wigo 23 maart 2016 om 16:59

Domme Coquard dacht dattie gewonnen had en ging voor de streep al omhoog… Helaas pindakaas

LutsenkoFan 23 maart 2016 om 16:59

@Purito

Ja hij zat me toch opgesloten. Het leek me ook dat hij met dezelfde of hogere snelheid dan Debusschere op rechts kwam. Zou wel mooi zijn, ik hoop dat dit een voorbode is op de komende klassiekers

tdv21 23 maart 2016 om 16:59

Wow, ik denk dat Debusschere zo’n 10man voorbij knalt op 200m. Dat zie je alleen bij de aller grootste sprinters. Wat een geweldig winnaar :D

Pingdo 23 maart 2016 om 17:00

Wordt Mike Teunissen netjes 9de, omdat hij in de ontsnapping zat, of wordt hij maar 9de, omdat hij in de ontsnapping zat.

Laatste man 23 maart 2016 om 17:01

Hele leuke koers. Mooie sprint. Zat van alles in. Veel jong talent dat erin knalt. Hoezo het fietsen staat er slecht voor? Pure reclame.

Het is de Belgen gegund!

Janjanssen98765 23 maart 2016 om 17:02

@nickdt

Je weet de betekenis van het woord sober?

Vic413 23 maart 2016 om 17:03

Hoezo sobere editie? Hahahahahahahaha
Had het Greg gegund, maar wat een dijk van een spurt rijdt Jens!

elander 23 maart 2016 om 17:03

Debusschere is wat mij betreft een wat flauwe winnaar. Nooit in beeld geweest. En Lotto mag Terpstra héél dankbaar zijn!

RRobson 23 maart 2016 om 17:04

De Belgen winnen vlot dit jaar… Debusschere rijdt de E3 niet geloof ik, dus ik verwacht er zondag ook veel van.

Lalsacien 23 maart 2016 om 17:04

Direct Energie heeft zijn wildcard glans(matglans dan wel) gegeven door de koers mee te kleuren.
Proficiat Duchesne en Coquard(jeugdzonde door niet te springen op de streep).

chasse patat 23 maart 2016 om 17:05

Opvallend: Top 10 samengesteld uit 10 verschillende ploegen. Dat is ook wel eens anders geweest in de Vlaamse wedstrijden.

Pils 23 maart 2016 om 17:05

En gaviria zou MSR makkelijk gewonnen hebben?

klootje kriekeljon 23 maart 2016 om 17:05

Tis de Belgen idd gegund vandaag. Maar vanaf vrijdag Nederlanders graag ;)

RRobson 23 maart 2016 om 17:05

@elander: had hij achter Wallays moeten rijden dan? Of achter Benoot? Hij sprint wel 10 man voorbij, niet slecht voor een flauwe winnaar.

Headlines

Materiaalzone

Populair