Debusschere: “Tijd dat ik de klassiekers reed om ervaring op te doen is voorbij”

woensdag 1 maart 2017 om 09:50
Debusschere: “Tijd dat ik de klassiekers reed om ervaring op te doen is voorbij”

Foto: Sirotti

Jens Debusschere is met ambitie aan het nieuwe seizoen begonnen. De renner van Lotto Soudal wil zijn palmares uitbreiden met klinkende overwinningen. “De tijd dat ik de klassiekers reed om ervaring op te doen, is voorbij. Ik koers om te winnen”, vertelt hij aan Het Laatste Nieuws.

Zijn seizoen begon nochtans niet goed. In de Ronde van de Algarve blesseerde hij na een aanrijding met een motor zijn hand, in de Omloop liep hij bij een val een hersenschudding op. Inmiddels is hij naar eigen zeggen weer in orde. “Het was mijn week niet, ik hoop dat ik mijn deel van de pech gehad heb.”

Voor de 27-jarige Belg staat er een belangrijke periode voor de deur. “Mijn persoonlijke ‘Heilige Week’ loopt van San Remo over Waregem tot Gent-Wevelgem”, legt hij uit. Voor Milaan-San Remo koestert hij na een goede editie vorig jaar persoonlijke ambities. “Ik ging bijvoorbeeld makkelijk mee over de Poggio en kon ik daarna nog de sprint aantrekken voor Jürgen (Roelandts red.). Dan denk ik: waarom zou ik dit jaar niet zelf proberen om voor een resultaat te sprinten?”

Debusschere is bij Lotto Soudal een van de vier kopmannen voor de Vlaamse klassiekers. Hij denkt dat de vier elkaar aan kunnen vullen. “Wij gaan niét tegen mekaar koersen. Wij zijn andere types. Tiesj Benoot en Tony Gallopin kunnen meespringen. Als Sagan of Van Avermaet gaan, moet ik toch passen. Maar Jürgen en ik kunnen rekenen op onze sprint. Ik vind dat een ideale situatie: iemand van de ploeg voorop en ik die erachter klaar zit voor als het tot een sprint zou komen. Ik hoef niet overal kopman te zijn.”

Hij ziet voor zichzelf meer kansen in Roubaix dan in Vlaanderen. “Ik moet realistisch zijn: ik denk dat de Ronde te zwaar is voor mij. Ik zie het niet rap gebeuren dat ze met vijf of tien man naar de meet in Oudenaarde gaan rijden om te spurten. Er gaan er altijd een paar wegrijden die sterker zijn. Ik ga daar waarschijnlijk nooit bij zijn. In Roubaix kan dat wel, dat is ook een koers waar ik naar uitkijk.”

Vanmiddag staat Debusschere aan de start van GP Le Samyn. Daarna rijdt hij Dwars door West-Vlaanderen en Tirreno-Adriatico.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Doomsday 1 maart 2017 om 09:59

Iemand binnen lotto soudal moet de beste man even uit zijn droom helpen want klassiekers winnen is niet voor hem weggelegd.

Pret en verzet 1 maart 2017 om 10:00

edit redactie: bedankt, aangepast

Tutu888 1 maart 2017 om 10:03

Probleem voor Lotto Soudal is dat de twee sterkste mannen in koers ook de twee snelste mannen aan de meet zijn na een zware koers. En als Sagan en van Avermaet hun duivels ontbinden op de heuvels is alleen Benoot in principe in staat om te volgen en die gaat die twee nooit kloppen aan de meet.
Tactiek wordt dus net als een paar jaar geleden in de Ronde om iemand voor de finale vooruit te sturen.

RRobson 1 maart 2017 om 10:36

@Doomsday: Gent-Wevelgem kan hij wel winnen hoor. En dat is misschien geen monument maar wel een klassieker. En hij sprint echt goed hoor, wordt vaak onderschat.

Sten86 1 maart 2017 om 10:41

Zie hem ook niet meteen een klassieker winnen… Hij zal ook enkel een wedstrijd kunnen winnen waarbij er minder explosieve renners aanwezig zijn, kan geen hoge piekwattages trappen zoals een Greipel of Kittel doen maar kan wel een langere tijd hoge wattages volhouden.

robotour 1 maart 2017 om 10:48

Zou mijn niet verbazen als hij vandaag al zou kunnen winnen.

vlek 1 maart 2017 om 10:57
Quote:
Dan denk ik: waarom zou ik dit jaar niet zelf proberen om voor een resultaat te sprinten?

Omdat degene voor wie je vorig jaar werkte naar het podium wist te sprinten!? Ik ben benieuwd hoe alle persoonlijke ambities van die kopmannen zich gaan manifesteren in koers. Het blok is interessant en zou opnieuw tot attractief koersen kunnen leiden, maar in de Vlaamse koersen zit je alsnog niet zelden gevangen in een ongelukkige situatie die tot achtervolgen noopt. Wie gaat zich in dat geval direct opofferen? Dat zal niet in iedere koers(situatie) meteen even makkelijk zijn.

Hofland gaat het trouwens niet makkelijk krijgen zich in de ploeg voor Vlaanderen te rijden. Benoot, Roelandts, Gallopin, Debusschere, Maes, Greipel, Wallays en De Buyst zijn er al acht. En dan heb je ook nog Sieberg en Bak die er de laatste jaren altijd bij waren. Ik hoop dat het lukt om in Nokere of Dwars door Vlaanderen mee te doen voor de overwinning, dat zou de keuze van de ploeg kunnen beïnvloeden in zijn voordeel.

Chaba 1 maart 2017 om 12:06

In essentie vind ik Debusschere de snellere sprinter dus ik begrijp wel dat hij voor zichzelf wil sprinten in Milaan-San Remo. Ik denk alleen dat hij de echte inhoud mist om na die afstand het beter te doen dan Roelandts.
Ik denk zeker dat hij de kwaliteiten heeft om een keer een mooie klassieker te winnen maar dan moet alles meezitten.

flashke 1 maart 2017 om 14:31

Hij is normaal gezien een betere sprinter dan Roelandts, ik viel vorig jaar bijna van mijn stoel toen ik hem al dat werk zag doen. Volgens mij is Swift niet rapper dan hem, en tegen Démare zijn de kansen misschien net geen 50/50. Hij had dus kunnen (wat niet impliceert dat het sowieso het geval zou zijn) winnen vorig jaar. Dit jaar echter lijkt het me lastiger te worden. Als Gaviria recht blijft, Sagan vol mee kan doen en een Degenkolb die terug is… Top 5 zou heel mooi zijn. Dat in combinatie met een goede Gent-Wevelgem en een goede Roubaix (en wie weet een nieuwe DDV) en dan kan hij terugblikken op een tevreden voorjaar.

Musselwhite 1 maart 2017 om 14:39

” in de Omloop liep hij bij een val een hersenschudding op. Inmiddels is hij naar eigen zeggen weer in orde.”. Ik ben geen dokter maar ik zat daar 6 weken mee thuis.

BenderBeach 1 maart 2017 om 15:08

Spreekt zichzelf wel vaker tegen in dit interview. Als je kopman wilt zijn, dan moet je dus niet met vier kopmannen beginnen aan een koers maar dan moet alles in het teken staan van die ene kopman aan de zege helpen. En dat gebeurt bij LS niet zolang Benoot en Gallopin in de ploeg zitten. Begrijpelijk overigens.

Marszzz 1 maart 2017 om 15:30

Inderdaad is op je 27ste die tijd voorbij. Dan ben je baas, of nog vaker knecht. Wat is Debusschere dan?

Velominatus 1 maart 2017 om 19:17

Een mindere sprinter dan Hofland. Minder inhoud dan Benoot en Roelandts. Goede renner maar steekt er op geen enkele manier echt bovenuit. Prima knecht dus, slechte kopman. Maar ook een knecht kan winnen. Zie Hayman.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair