Tim Wellens wint 45e Tour de Wallonie, Jens Debusschere pakt slotrit

woensdag 1 augustus 2018 om 16:34
Tim Wellens wint 45e Tour de Wallonie, Jens Debusschere pakt slotrit

foto: Sirotti

Tim Wellens heeft de 45e editie van de Tour de Wallonie op zijn naam geschreven. De Belg nam in de slotetappe naar Waremme de koppositie over van Quinten Hermans door vroeg in de etappe mee te sprinten om bonificatieseconden. De ritzege was een prooi voor Wellens’ ploeggenoot Jens Debusschere, die Álvaro José Hodeg en Ryan Gibbons klopte in de massasprint.

Quinten Hermans had voorafgaand aan de etappe een voorsprong van drie tellen op Tim Wellens in het algemeen klassement, na zijn ritzege gisteren in Herstal. De renner van Telenet Fidea Lions – die vooral te boek staat als veldrijder – versloeg na een bijzonder lastige rit de Fransen Lorenzo Manzin en Romain Cardis en nam in die rit de leiderstrui over.

Bonificatieseconden helpen Wellens
Wellens koerste in de slotrit attent van voren en koos de aanval vlakvoor de eerste tussensprint in Durbuy, na 75,5 kilometer. Hij kwam er als eerste voorbij en pakte daarmee drie heel belangrijke bonificatieseconden, die hem op basis van zijn prestaties de afgelopen dagen de virtuele leiderstrui bezorgden.

De Belg werd daarop weer ingerekend, waarna vijftien renners vervolgens het hazenpad kozen. Het tempo lag echter hoog en het peloton wilde deze kopgroep niet teveel ruimte geven. In de slotfase brak de kopgroep uiteen en op dertien kilometer werden de laatste vluchters ingerekend. Ondanks enkele aanvallen in de slotfase draaide de rit uit op een massasprint.

Debusschere snelste sprinter
Jens Debusschere toonde zich daarin de snelste; de Belg klopte Álvaro José Hodeg en Ryan Gibbons. Hermans strandde op de vierde plek en miste daardoor nipt de bonificatieseconden die de eerste drie opstreken en die hem in extremis de eindzege hadden kunnen bezorgen. Die eer viel nu te beurt aan Tim Wellens.

Dit artikel delen:

17 Reacties

Geflitst 1 augustus 2018 om 16:39

Pfoe, Gibbons die op de lijn Hermans van de 3e plaats + boni’s houdt. Gelukje voor Wellens.

Rhohan 1 augustus 2018 om 16:42

Geen beste beurt voor Hodeg om hier te verliezen van Debusschere. Hij kwam geen steek dichterbij.

HWSTOEL 1 augustus 2018 om 16:47

hermans en wellens zijn toch gelijk geeindigd? o.b.v. welke regel heeft wellens nu de gc gewonnen, wie weet dat?

mhp88 1 augustus 2018 om 16:52

@HWSTOEL
Alle eerdere regels waren gelijk, en dan wordt gekeken naar de plaatsen behaald in de etappes. Diegene die de laagste totaalplaatsen heeft, wint. Hermans is in etappe 1 78e geworden en heeft daarmee een (bijna) onoverbrugbare achterstand in het aantal plaatsen. Daardoor wint Wellens.

Samlambeej 1 augustus 2018 om 16:54

Hermans voor de rest van de dag met pijn in zn buik.
Achterlijke Gibbons

JaBo 1 augustus 2018 om 16:57

Weer geen Roompot man bij de eerste. Ben bang dat het wel een heel mager jaar gaat worden zo.

r525 1 augustus 2018 om 17:14

@jabo
Maar dat is toch gewoon de standaard voor Roompot? Meer dan 6 overwinningen hebben ze geloof ik nooit gehaald. Behoorlijk sneu als PCT.

Nelson 1 augustus 2018 om 17:42

Goed gedaan van Tim. Beste man in de koers en terechte eindwinnaar!

xistnc 1 augustus 2018 om 17:49

Poeh, spannend potje daar in Wallonië. Winnen is winnen, zullen ze bij Lotto-Soudal denken, maar of het voldoende is om de nasmaak van de Tour weg te spoelen?

Overigens een prima artikel deze keer. Wat een enorme niveauverschillen zitten er tussen de WF-redacteuren, qua leesbaar schrijven.

Joachim 1 augustus 2018 om 18:20

@ xistnc, gelijkaardige niveauverschillen als tussen de reacties van WF-leden? ;)

Die opmerking van Samlambeej vind ik bijvoorbeeld niet zo best. Een renner achterlijk noemen omdat hij zijn best doet in een massaspurt en daarbij niet rekening houdt met het eindklassement waar hij of zijn ploeg geen rol in speelt? Serieus?

xistnc 1 augustus 2018 om 18:25

@Joachim
Er was een livestream en wellicht maakte Gibbons in de sprint een ‘achterlijke’ manoeuvre. Althans, daar ga ik vanuit. Ik kan geen andere reden bedenken om Gibbons achterlijk te noemen.

AkkaBoyD 1 augustus 2018 om 18:44

Roompot staat anders wel gewoon 6e in de Europe Tour Ranking. Ja klopt ze winnen niet veel, maar ze hebben wel een flinke bak ereplaatsen die ze continu behalen. Maar net wat je sneu wilt noemen….

Koel 1 augustus 2018 om 19:00

AkkaBoyD – 1 augustus 2018 om 18:44
En ze leveren zo nu en dan behoorlijke rennertjes af…..

xistnc 1 augustus 2018 om 19:48

Nu je het zegt. Hoe is het eigenlijk met Tusveld? Inmiddels toch alweer bijna 25.

r525 1 augustus 2018 om 20:18

@Koel
Ben even op gaan sommen. Wel 3 namen die noemenswaardig zijn:
Groenewegen, Lammertink & Tolhoek
En dat na 3,5 jaar. nou nou…

vlek 1 augustus 2018 om 20:24

Waarbij je over Lammertink nog zou kunnen discussiëren en dat is de enige van die ‘afgeleverde’ jongens die er meer dan een seizoen heeft gereden.

Grobbel 1 augustus 2018 om 22:24

Misschien dat scouting van teams veel beter op poten staat de laatste jaren zodat jonge talenten veel makkelijker direct naar de WT door kunnen stoten? Als ik kijk na wat er bij een Vlaamse equivalent als Topsport Vlaanderen na 2015 is doorgestroomd word je ook niet direct heel vrolijk, terwijl ze daarvoor toch heel wat talenten hebben afgeleverd…
Nederlandse talenten kunnen op dit moment onderhand beter naar SEG gaan dan naar Roompot lijkt het wel.
En een renner als Taco van der Hoorn zou zonder die hersenschudding ook gewoon WT hebben gereden in 2019. Even afwachten nog of ie z’n niveau van vorig jaar kan hervinden, want die was wel echt toe aan een stapje hoger op dat moment.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair