Thalita De Jong kampt met overbelasting

zaterdag 23 juni 2018 om 09:45
Thalita De Jong kampt met overbelasting

foto: sportfoto.nl

Thalita de Jong staat komende week niet aan de start van het NK wielrennen in haar thuisregio. De renster is overreached. “Dat betekent dat je nog net niet overtraind bent, maar wel zwaar overbelast. Marianne Vos had het ook, net als Sophie de Boer”, vertelt ze aan BN De Stem.

Door blessures begon De Jong het voorbije veldritseizoen later dan de rest. “Maar ik ben toen waarschijnlijk weer te snel en te hard gaan trainen. Dat uitte zich toen niet meteen, want ik reed nog best wat aardige crossen.”, legt ze uit. In aanloop naar het wegseizoen werden de klachten echter alsmaar serieuzer. “Ik herstelde gewoon niet meer”, stelt ze. Desondanks reed ze naar wens van haar werkgever Experza-Footlogix een volledig voorjaar, waarin ze weinig potten wist te breken.

Diagnose
Op zoek naar uitsluitsel bezocht de 24-jarige Brabantse verschillende artsen, zonder succes. Het uitblijven van een diagnose was ook mentaal zwaar. “Omdat ik de renster was die de kar moest trekken binnen de ploeg, werd er veel druk op mij gezet om toch maar te starten. Als je dan niet kunt volgen, is dat heel zwaar. Ook hier in het dorp vroegen veel mensen me wat er aan de hand was. Ik kon dan soms plotseling in tranen uitbarsten”, vertelt ze.

Een trainingskamp met de nationale selectie is uiteindelijk haar verlossing geweest. “Ik werd doorverwezen naar een arts in Brussel. Daar ben ik helemaal door de molen gehaald en werd de diagnose gesteld: overreached. Ik moet nu voor mezelf kiezen en even niet koersen. Trainen mag nog, maar rustig”, legt ze uit.  Voorlopig zal ze geen wedstrijden rijden. “In het plan dat we nu gemaakt hebben zou dat misschien in het najaar weer kunnen, als voorbereiding op het crossseizoen. Maar pin me daar niet op vast. Ik moet eerst focussen op mijn herstel.”

Dit artikel delen:

4 Reacties

HoofdIsVrij 23 juni 2018 om 09:58

Die heeft twee zware jaren erop zitten. Hopelijk komt ze er weer bovenop.

petoi 23 juni 2018 om 11:08

Denk dat in dit verhaal van Thalita heel veel zit over het amateurisme dat er nog heerst in de vrouwenwielersport en in dit geval met name op gebied van persoonlijke begeleiding en de Belgische amateurteams die een UCI status hebben.

Thalita rijdt nu al twee jaar als kopvrouw en blikvangster in Belgie als voormalig wereldkampioen veldrijden maar die teams zijn in mijn ogen totaal niet capabel om rensters te begeleiden laat staan beter te maken.

De teams steken veel geld in het professioneel laten uitzien van de rensters en de begeleiding wat salaris voor een paar stafleden en Thalita en een vergoeding voor de andere rensters en dan is het budget op. Aan de buitenkant lijkt het met wat PR op social media dan heel wat maar schijn bedriegt.

Emergo 23 juni 2018 om 13:44

Misschien moet ze eens met Marianne Vos gaan praten, ook een ervaringsdeskundige.

leegloper 23 juni 2018 om 13:54

Kun je overreached objectief vaststellen? Hadden zij er zelf geen idee van of vermoedde ze al zoiets? Die vraag geldt ook voor haar omgeving. Op 9 februari meldde ze al: “Ik moest wat rust nemen de afgelopen dagen en gelukkig voel ik me alweer wat beter.” http://www.wielerflits.nl/nieuws/323015/thalita-de-jong-zet-punt-achter-veldritseizoen.html

Headlines

Populair

Materiaalzone