De Gendt reageert op uitspraken Van Impe: “Begin mij een beetje te schamen”

maandag 17 september 2018 om 16:14
De Gendt reageert op uitspraken Van Impe: “Begin mij een beetje te schamen”

foto: Sirotti (archief)

Thomas De Gendt heeft gereageerd op uitspraken van oud-wielrenner Lucien Van Impe. De inmiddels 71-jarige Van Impe vindt het mooi dat zijn landgenoot de bergtrui in de Vuelta a España heeft gewonnen, maar schat de prestatie lager in. “Ik begin mij een beetje te schamen dat ik hem gewonnen heb”, schrijft De Gendt in een reactie op Twitter.

In 1971, 1972, 1975, 1977, 1981 en 1983 wist Van Impe de bollentrui te winnen in de Tour de France. In ’82 en ’83 flikte hij dat ook in de Giro d’Italia. Sindsdien won geen enkele Belg meer het bergklassement in een grote ronde. De Gendt is zijn opvolger. “Het is prachtig, maar ik heb het er wel een beetje moeilijk mee. De bergtrui betekent niet meer hetzelfde als twintig jaar geleden”, zei Van Impe tegen Sporza.

“Het is niet meer zoals vroeger. De voorbije twintig jaar draait het om ontsnappingen. Dat is de trend”, ziet de Tourwinnaar van 1976. “De mindere klimmers gaan mee in ontsnappingen en pakken zo punten. Vroeger stonden er tien renners aan de start van een grote ronde die echt voor die bergtrui gingen. Die gingen sprinten om als eerste boven te zijn. Nu is het zielig. De drager van die bergtrui moet er vaak af als er echt geklommen wordt op de grote cols. De echte klimmers bepalen dan het tempo en de bergtrui moet passen. Dat kan toch niet.”

De Gendt voelde zich genoodzaakt te reageren. “Het spijt mij dat ik in exclusieve lijstjes sta waar ik niet thuis hoor. Ritwinnaar in drie grote rondes, podium Giro, bergtrui Vuelta”, aldus de renner van Lotto Soudal. Hij sluit zijn bericht af met Vroeger was alles beter.

Dit artikel delen:

77 Reacties

Erica-de-moeder-van-Niki 17 september 2018 om 17:31

Het is jammer en enigszins respectloos dat Van Impe uitdrukkingen gebruikt als ‘nu is het zielig’ en ‘dat kan toch niet’.
Want verder geeft hij een prima analyse van hoe de strijd om de bergtrui in de loop van de tijd is veranderd. De winnaars van nu zijn daarmee echter niet slechter of beter. Maar daar lijkt hij anders over te denken.

Djoop 17 september 2018 om 17:45

Van Impe heeft gelijk, maar het toeval wil nu net dat de Gendt voor deze trui wel heeft moeten knokken en daarbij zeker niet de minste verschalkt heeft.

Naar mijn idee moet het prijzengeld gewoon omhoog. Dat is tegenwoordig in vergelijking met het salaris een fooi en dat was in van Impe’s tijd wel anders.

EddyB1958 17 september 2018 om 17:48

Simpel gezegd er zijn vandaag een hele hoop renners die goed bergop rijden, maar klimmers neen! Zie het WK dit jaar,andere jaren kom je aan een favoriet of tien, dit jaar zijn we al boven de twintig…

Lalsacien 17 september 2018 om 18:12

Vroeger reden er procentueel meer knechten mee in een ploeg. Zoiets als een kopman per ploeg dus minder concurrentie!

Silent Hill 17 september 2018 om 18:22

Heeft Sirotti ver moeten terug gaan in zijn archief voor die foto ?

guyremgabdel 17 september 2018 om 18:23

Thomas, er is niks mis mee met het winnen van deze trui. Je hebt hem verdiend. Lucien moet begrijpen dat het koersen de voorbije 25 jaar een grote evolutie heeft meegemaakt. Zie maar naar de koersmethode van Sky. In de huidige toestand zou Van Impe zelfs nooit de Tour kunnen winnen.

Joachim Agostinho 17 september 2018 om 18:39

Wat maakt het nu uit dat het niet meer is zoals vroeger?
Bijna niets is meer hetzelfde als vroeger, de Gendt verovert de trui in dit tijdperk en heeft het fantastisch gedaan. Prima reactie van Thomas!

gsmeken 17 september 2018 om 18:44

Is toch hetzelfde als de groene trui. Sagan is ook nooit de beste sprinter geweest, maar die trui is dan wel verdiend? Zowel sprint als bergtrui zijn anders te veroveren dan vroeger, maar wat De Gendt (en Ala in de Tour deden ) is ook wel sterk. Er zoveel etappes vandoor gaan. Dat kost ook heel veel energie.

Van Impe heeft gelijk dat hij niet de beste klimmer was, maar het zielig noemen vind ik dan eerder zielig van de oude man. Hij kan samen met Roger De Vlaeminck gaan zagen dat het vroeger allemaal veel beter was

Viktrodriguez 17 september 2018 om 19:33

Euh, je weet dat de groene trui van origine een regelmatigheidsklassement is? Het is pas van de laatste 20-25 jaar dat ze er een sprintersklassement van willen maken met alternatieve puntentellingen in o.a. de Tour (meer waarde voor vlakke ritten en tussensprints), maar dat is het lang niet altijd geweest. Dat ie daarvoor ook vaak naar een (klimmende) sprinter ging, heeft ook te maken dat sprinters vaker voor de ritzege strijden in vlakke ritten dan dat klassementsrenners dat doen in de bergetappes, plus de interesse in de tussensprinten louter van sprinters komt.

Sterker nog, zoals de puntentrui werkt in de Vuelta is de eigenlijke bedoeling van dit nevenklassement, waardoor heuvelsprinters en puncheurs er veelal met dat groen aan de haal gaan. En met alle respect, maar ondanks alle pogingen van overwaarding van vlakke ritten in de Tour, wint er nooit een pure sprinter. Een keertje Cavendish in 20 jaar tijd, daarbuiten altijd wel wat beter klimmende sprinters.

Verder heeft Van Impe natuurlijk volkomen gelijk over die bergtrui. Ooit was het voor de beste klimmer in het peloton, die met of zonder tijdrit hoog in het klassement eindigde (minstens top 10). Tegenwoordig gaat ie naar een van de meest actieve vroege vluchters, die veelal niet eens bij de beste 50 klimmers hoort. De Gendt zijn beste uitslag in een bergrit is 34e en in het klassement werd ie 67e, wat geen uitzondering is tegenwoordig. Verder gaat het natuurlijk niet om of de winnaar een goede renner is, maar een goede klimmer. Niemand zal de wielerkwaliteiten van renners als De Gendt ontkennen, maar hij is natuurlijk geen topklimmer op die ene dubieuze Giro na.

De enige manier om de daadwerkelijk beste klimmer te belonen is of klimtijden te pakken van slotbeklimmingen of louter punten te gebruiken van diezelfde aankomsten bovenop. De punten onderweg kunnen dan ondergebracht worden in een eigen subklassement, zoals er ook een tussensprintenklassement bestaat in verschillende koersen.

De Gendt is de enige die hier zo kleinzielig reageert.

Gebruikersnaam 17 september 2018 om 21:55

Mja, ik denk dat de groene truien van Kelly hoger in te schatten zijn dan die van Zabel en Sagan, dat was pas een echte alleskunner. Nu is Sagan uiteraard veelzijdiger dan Zabel, maar ook maar klein bier vergeleken met Kelly.

Mwielerfan 17 september 2018 om 23:01

@viktro je stelt dat de echte bedoeling is zoals het vroeger was. Lijkt mij nogal onzinnig. De bedoeling van de puntentrui is veranderd lijkt mij.

Verder hebben de afgelopen 20 jaar enorm goed klimmende sprinters als Petacchi mcewen ook groen gewonnen.

Domestique 17 september 2018 om 19:10

Enige bolletjestrui die belang heeft, is wat mij betreft die van de Tour…

Zegt ook wel veel over het seizoen van de Belgen dat De Gendt hiermee aanspraak wil maken op de trofee van Flandrien van het jaar (zijn podiumplek in de Giro vond ik overigens wel grote klasse.)

djerkson 17 september 2018 om 20:05

'De Belgen' hebben in de grote rondes eerder een bijrol gespeeld als het op algemeen klassement aankomt, maar op de UCI World Ranking staat België nog altijd eerste van alle landen en dat voor een land zonder klassementsrenners. Het zegt veel over het seizoen van de Belgen inderdaad. De Gendt zou een mooie winnaar zijn van de flandrien, hij heeft in zijn eentje meer zeges en truien behaald dit seizoen dan pakweg Kruijswijk en Kelderman (samen 0 zeges, 0 truien) samen.

Domestique 17 september 2018 om 20:21

Ik hoop dat je hiermee niet wil aantonen dat De Gendt een beter seizoen heeft gehad dan Kruijswijk? ;-) Want dat zou ik nonsens vinden…

Ik vind het toch maar een mager seizoen van ons Belgen, niet 1 grote overwinning…

djerkson 17 september 2018 om 21:01

Een beter seizoen en constanter seizoen van TDG was het zeker niet, maar wel een seizoen dat meer zal bijblijven op termijn. Bollentrui of 'historische vierde plaats in de Vuelta', dan weet ik het wel. Enkel zeges en truien tellen, zo een vierde plaats van Jurgen vdb is men hier in Vlaanderen alweer half vergeten. En idd, de bollentrui in Spanje stelt niets voor met die van de Tour. Kruijswijk heeft zijn afspraak met de geschiedenis gemist, hij had die Giro 2016 altijd moeten winnen. De uitstekende renner die hij nu is, zou dan een uitzonderlijk renner geweest zijn.
Strade Bianche vind ik btw wel een grote zege (geen superklassieker nee, maar wel een grote koers in wording) en voor de rest was net niet in het voorjaar, oa door een te sterke Terpstra. Overal meedoen is ook al mooi, maar zoals gezegd, enkel zeges tellen.

Gebruikersnaam 17 september 2018 om 21:45

Strade Bianche was de meest epische koers van het jaar, samen met de putsch van Froome in de Giro.

yoeri 17 september 2018 om 19:29

Gewoon punten uitdelen op basis van klimtijden. Dan heeft het niets te maken met kopgroepen of niet.

Handige Harry 17 september 2018 om 22:30

Dit inderdaad, het meest eerlijke wat er is.
Het enige dat je dan misschien gaat krijgen is “mindere” renners die net voor de top gaan demareren.

marehoek 17 september 2018 om 21:17

Thomas is nu een renner voor de strijdlust.
Hij is geen kopman en geschapen als aanvaller.

Samlambeej 17 september 2018 om 22:13

Het was ook gewoon stom gelul van De Kleinen van Mere. “In mijnen tijd…” ja ja Bompa, veel veranderd ondertussen eh Bompa.

Mwielerfan 17 september 2018 om 23:08

Van impe zn analyse is maat half. Hij had moeten constateren dat het klassement al jaren op de laatste berg van de etappes bepaald wordt. In zijn tijd was dit veel vaker al eerder. Bovendien zijn er nu veel meer echt goede knechten. Als de groep klassementrenners dus als eerste bovenkomt op een berg voor de absolute finale, wat bijna nooit gebeurd, dan gaan veel punten naar knechten en nog steeds niet naar top 10 klimmers.
Van impe had net zo goed kunnen zeggen dat de klassement renners tegenwoordig flut zijn omdat ze nauwelijks boven hun knechten uitsteken qua niveau.

nickdt 17 september 2018 om 23:10

En vroeger wonnen ze de bergtrui met doping #potverwijtdeketel

dikkechaap 17 september 2018 om 23:58

Tuurlijk Lucienneke, vroeger stond iedereen aan het vertrek om die bollentrui te winnen. De concurrentie was zo groot dat jij hem slechts 6 keer kon winnen in de tour.

Johan Vanhecke 18 september 2018 om 00:05

De Gendt heeft al wel meer bergtruien op zijn naam staan in kleinere rondes van het type Parijs-Nice en Dauphiné. Als hij dan geen klimmer is, waarom wint hij dan op de Mont Ventoux en op de Stelvio? Hoe komt het dat hij derde werd in de Giro? Lucien heeft zelfs nooit het podium gehaald in de Giro. Tegenwoordig is het al een prestatie om mee te mogen naar een grote ronde.

Gilberto 18 september 2018 om 02:15

Het gaat er een beetje om hoe je het brengt natuurlijk. van Impe, en vele anderen, roepen dit al jaren, en hij heeft zeker een punt. Maar als hij er nu een schepje bovenop heeft gedaan door echt deze bewoordingen te gebruiken, dat het zielig zou zijn, dat is nou ook weer niet nodig…

west 18 september 2018 om 08:39

Je kan de Bolletjestrui wel de schuld geven, maar in realiteit gaat het natuurlijk mis omdat de Vuelta het sneue broertje van de Grand Tours is…
In de Tour en Giro wordt de bergtrui gewonnen door de Froomes, Landas, Majkas en Allaphilippes. Dus hoezo niet door “grote klimmers”?

Dit is een beetje alsof Terpstra Vlaanderen wint en Sagan Roubaix, en dat Boonen dan gaat zitten zeiken dat kasseienrijden dood is omdat Groenewegen Kuurne wint…

dikkechaap 18 september 2018 om 20:22

Van Impe baalt gewoon dat het aanzien van de bollentrui minder is geworden. Daardoor wordt zijn meest bijzondere wapenfeit ook steeds minder waard. Hij stribbelt nu nog een beetje tegen, in een verloren strijdt, om de mensen te herinneren hoe goed hij wel niet was.

john 18 september 2018 om 08:46

Och zo lang de Gendt niet met een condoom onder zijn oksels naar de doping controle gaat moet Van Impe zwijgen

skylimit 18 september 2018 om 08:49

Om de bolletjestrui weer een strijd te laten worden, zou je daar de puntentelling en misschien ook de financieele vergoeding op aan moeten passen.
Dubbele punten op de laatste berg mits die niet verder dan 10km van de finish afligt.
Verder zou je kunnen opteren om verdiende bergpunten per etappe met een factor te verhogen, mits de betreffende renner die in de etappe punten behaald bij de eerste 20
in het dagklassement eindigt.

meestre 18 september 2018 om 10:18

Het is de schuld vd klimmers zelf dat ze van ver niet meer durven aanvallen. Door sky natuurlijk,maar ook omdat ze niet meer durven verliezen. enkel renners die niets meer te verliezen hebben vallen meestal aan . Dat is niet de schuld van Thomas dat de bollen verlaagd zijn in niveau.

Sensation 18 september 2018 om 10:33

Als je de beste klimmers in de trui wilt hebben moet je een klassement opmaken van de belangrijke cols met de klimtijden. Bijvoorbeeld alle HC en 1e cat. cols en als er een finish bergop is.

Maar je krijgt alleen echt een strijd om deze truien in de nevenklassementen als er een passende beloning voor komt.

vlek 18 september 2018 om 11:25

De onzekere oude helden worden altijd wat zielig wanneer ze huidige helden beoordelen. Wanneer je echt een grote bent, dan heb je dit niet nodig.

zacht 18 september 2018 om 13:04

Ben het wel een beetje met hem eens. Ik pleit voor een nieuw systeem, bijvoorbeeld:
De bergtrui gaat naar degene
– die het vaakst een etappe bergop wint
– bij gelijke stand tellen de doorkomsten op een HC berg
– bij gelijke stand tellen de doorkomsten op een 1e categorie berg
– bij gelijke stand tellen de doorkomsten op een 2e categorie berg
– etcetera.
Zoiets.

Koersmaniak 18 september 2018 om 18:00

Zielig dat Van Impe op deze manier reageert.

Hoeveel renners en ploegen hebben een rit of een een trui gewonnen in de afgelopen Vuelta? Je kan ze op je 2 handen tellen. Als je dan geen sprinter of klassementsrenner ben en je maakt je doel van het bergklassement, dan is het ook weer niet goed.

Tegen wie won Van Impe in 83?
Nr 2 was een Colombiaan die nooit iets gewonnen heeft in Europa en nr3 was Robert Millar.

Headlines

Materiaalzone

Populair