De conclusies van het klassieke voorjaar: Jumbo-Visma, Quick-Step en AG2R in de weegschaal

zondag 1 mei 2022 om 08:10
De conclusies van het klassieke voorjaar: Jumbo-Visma, Quick-Step en AG2R in de weegschaal
Podcast

Het chaotische wielervoorjaar zit er alweer op en dus maken Maxim en Youri in de nieuwe aflevering van de WielerFlits Podcast de balans op. Wie was de revelatie van het voorjaar – en van wie hadden de heren stiekem meer verwacht?

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

Deze aflevering draait om de hoogte- en dieptepunten van de voorjaarsklassiekers. Aan de hand van een aantal stellingen vertellen de mannen welke ploegen en renners ze in positieve óf negatieve zin zijn opgevallen.

Daarnaast heeft Maxim nog een nieuwtje over een gloednieuw Giro d’Italia ploegleidersspel op WielerFlits, dus check de podcast nu hieronder!

Luister hierboven naar de podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed

Dit artikel delen:

61 Reacties

Marik 29 april 2022 om 08:36

Je kunt toch wel concluderen dat TJV iets tegen viel. Aan de ene kant heeft Van Aert wel twee mooie wedstrijden gewonnen. Zeker De Omloop is een mooie op het palmares.
Aan de andere kant werd dit team gezien als het sterkste voorjaarsblok en om dan geen monument te winnen is licht teleurstellend. De mannen net achter Van Aert bleken nog niet sterk genoeg om zijn absentie op te vangen.
Rekening houdend met de dominantie in Parijs-Nice geef ik het team een 7 voor het voorjaar.
Quickstep heeft te mager gereden om alleen met de winst in L-B-L tevreden te zijn. Een 6.

Limal 29 april 2022 om 08:57

Met de kanttekening dat de excuses die vele teams kunnen inroepen op vlak van ziekte en blessures ook wel terecht zijn – ik kan me geen enkel ander jaar herinneren waar dit zo bepalend is geweest. Niet dat dit de rapportcijfers substantieel gaat beïnvloeden, maar daarom ben ikzelf eerder geneigd om dit voorjaar te evalueren op basis van de uitschieters.

Dangeroe 29 april 2022 om 09:04

Maar is de graadmeter de monumenten dan? Want in dat opzicht zou Quickstep het dan beter hebben gedaan dan Jumbo.
Denk dat Jumbo redelijk maximaal heeft gepresteerd met de omstandigheden met Van Aert corona, Benoot val Strade en ziekte LBL en Laporte pech in roubaix.
Winst in Nieuwsblad en E3 en podium in Roubaix, E3, Gent-Wevelgem, Dwars door vlaanderen en LBL.

Marik 29 april 2022 om 09:16

@Dangeroe, nee dat is niet dé graadmeter, anders had ik ze een 1 moeten geven. Ik vind het wel een belangrijke variabele, zeker als je rekening houdt met de investeringen die de ploeg heeft gedaan.

Dangeroe 29 april 2022 om 09:18

oh dat zeker, maar noem mij een ploeg waarbij als hun kopman uitvalt, ze dit feilloos kunnen opvangen. Zijn er niet zoveel volgens mij. Benoot, Laporte en van de sande nog steeds gehaald om te rijden voor van Aert.

Marik 29 april 2022 om 09:25

Is ook lastig, daarbij vond ik Wout in de monumenten die hij wel reed ook niet zo overtuigend. Vooral in Luik vond ik hem flets meerijden met de groep.

Dangeroe 29 april 2022 om 09:30

Luik is natuurlijk ook niet zijn ideale koers. Sanremo is altijd lastig. Roubaix reed hij heletijd achter de feiten door de fietswissels.

Marik 29 april 2022 om 09:34

Wat ik bij WvA nog wat mis in de grote eendagskoersen is een beslissende actie waarin hij de wedstrijd bepaalt. Dat wat hij zou fantastisch deed in de Omloop wil ik vaker van hem zien. Als hij die laatste stap nog weet te zetten dan gaat hem dat nog meer brengen dan nu.
Maar misschien verwacht ik wel te veel van hem, want ik vind hem nu al de meest veelzijdige renner die ik ken. (wellicht dat die veelzijdigheid ten koste gaat van een monument)

Dangeroe 29 april 2022 om 09:43

Vorig jaar had je het Tirreno verhaal natuurlijk. Denk dat dit jaar eerste jaar was waarin alles op Rvv en PR gezet was. Door bekende redenen niet gelukt. Had hem wel willen zien tegen van VDP en Pogacar in vlaanderen.

Voor de rest helemaal eens over die beslissende actie. Bijna elke koers rijdt er iemand weg en is het sprinten met een tweede groepje.

Panache 29 april 2022 om 10:18

Monumenten winnen is dan ook iets dat extreem moeilijk is en slechts weinigen winnen er meerdere.

Van Aert: 1 monument
Sagan: 2 monumenten
Alaphilippe: 1 monument
Van der Poel: 2 monumenten
Pogacar: 2 monumenten
Roglic: 1 monument

Van de grote klassieke renners van nu is er niemand die het ene na het andere monument wint. Je komt dan uit bij oudjes als Valverde, Nibali, Gilbert.

Limal 29 april 2022 om 11:33

Interessant om het zo opgelijst te zien, Panache. Dat maakt ook duidelijk hoe hoog de monumentenzeges van bijvoorbeeld Terpstra, Colbrelli, Van Baarle en Evenepoel ingeschat mogen worden. Zelfs Van Avermaet met ‘slechts’ één monument hoeft zich niet bepaald te schamen.

Michelangelo 29 april 2022 om 11:37

@Marik,
Ik vind het te simpel om een voorjaar enkel af te laten hangen van monumenten. Want dan hebben eigenlijk maar 4 ploegen uiteindelijk kans op een goed voorjaar als de balans wordt opgemaakt.
QS wordt in het Vlaamse werk weggefietst maar winnen LBL. TJV domineert nagenoeg alle kassieklassiekers maar pakken geen monument.

Voor mij zijn UAE, Bahrein, Ineos en TJV de ploegen van het voorjaar. Met kort daarachter Alpecin en Wanty, zeker ook als je hun budget in ogenschouw neemt. Ondanks het monument en de 19 overwinningen vind ik dit jaar QS daar pas achter komen.

Peterke 29 april 2022 om 11:45

Hoi Marik
Als je PN meerekent in ‘het voorjaar’ telt Kuurne dan ook niet als overwinning? Ik weet het, het is niet de grootste koers maar toch. In de ronde van de Algarve was er ook een dominantie van een bepaalde renner in een bepaalde tijdrit dacht ik.
Ik wil maar bedoelen, ofwel maak je een balans op op basis van eendagskoersen, ofwel op basis van 1 januari tot heden. Maar als je alleen koersen meetelt die ‘gewonnen’ worden kun je altijd de balans laten kantelen naar jouw ‘goeddunken’.

Marik 29 april 2022 om 12:14

Haha natuurijk mogen jullie reageren. Hoe meer verschillende inzichten hoe leuker een draadje. Als jullie intentie is om mijn persoonlijke mening te doen kantelen, doe geen moeite. Dit is hoe ik er tegenaan kijk en daar moeten jullie het mee doen.

Alfons Haavers 29 april 2022 om 12:30

Monumenten zijn nu eenmaal de grote koersen van het (klassieke) voorjaar, later volgen nog andere grote koersen zoals de 3 grote rondes, het WK en nog een laatste monument.

Dat zijn toch de wedstrijden waarop de grote ploegen en renners worden afgerekend. Dat is altijd zo geweest. Ronde van Baskenland is een mooie koers, maar niet de Tour. Het BK weegt ook minder zwaar door dan het WK.

Tuurlijk zijn er naast die topwedstrijden nog andere mooie koersen die waarde hebben, maar feit blijft dat de Omloop niet van het niveau is van de Ronde van Vlaanderen of Luik-Bastenaken-Luik.

Een renner als van Aert zijn voorseizoen is dan ook niet helemaal geslaagd met enkel zeges in de Omloop en E3, hoeveel ereplaatsen hij daarnaast ook behaalt.

Dat is voor mij het verschil tussen een 9 of 10/10 (incl. grote zege) en een 7 of 8/10 (zonder grote zege).

TJV was heel goed dit voorjaar, maar wint geen grote koers. 8/10 en stel dat van Aert Luik of Roubaix had gewonnen zat ik op 9,5. Een 10 vind ik enkel voor uitzonderlijke gevallen zoals dubbele winst in een monument.

QSA was erg matig. Nog niet superslecht t.o.v. andere teams met winst in Kuurne, 3e in Strade, 4e in WP, maar wel serieus onder hun standaard van de afgelopen jaren = 5/10. Maar met de winst in Luik erbij (en echt wel met panache) wordt dat voor mij een 7.

Michelangelo 29 april 2022 om 12:54

@Alfons,
Misschien is het hoog waarderen van de eendagskoersen toch iets Belgisch.

Voor mij zijn er enkele belangrijke hoofddoelen in het voorjaar, afhankelijk van het type renner dat je bent.
In het eendaagse werk: de monumenten
in het rondewerk/voor de klassementsmannen: Parijs Nice, Tirreno Adriatico en Baskenland.

Het winnen van een monument staat voor mij niet veel hoger of lager dan het winnen van 1 van deze 3 rondjes. Een etappe winnen in zo’n rondje sla ik dan weer niet zo hoog aan.

Rondjes als UAE tour, Algarve, Valencia of die rondjes in Frankrijk staan echt wat treden lager.

Alfons Haavers 29 april 2022 om 12:59

Maar hier heb ik het dan over het ‘klassieke’ voorjaar zoals ook in de titel van het artikel staat. Daarnaast zijn er zeker nog mooie rondes zoals Tirreno en PN. Eindwinst daar zet ik persoonlijk overigens net onder de monumenten maar zeker wel boven de andere klassiekers.

Limal 29 april 2022 om 13:59

@Marik, zeker een interessant draadje, ieder heeft zo zijn eigen criteria om te evalueren. Als ik me de argumenten van vorig jaar herinner (bvb. enkele 'grote' vs. vele 'kleine' overwinningen) dan lijken sommige standpunten ook onderhevig te zijn aan enige mate van fluïditeit :-)

Ik blijf bij mijn standpunt dat dit voorjaar exceptioneel was vanwege de buitensporige aantallen zieken en geblesseerden en dat je beter naar die prestaties kijkt wanneer een kopman/ploeg wél competitief was. De dingen die mij gaan bijblijven zijn de raids van Pogacar en Evenepoel in de Strade en LBL, de overmacht van Van Aert+/-Roglic, Laporte & Benoot in Omloop, E3 en PN, de sterke 'last man standing' winsten van Van Baarle en Kristoff in PR en de Scheldeprijs, de waanzin van Mohoric in MSR (+ diens omnipresentie doorheen het voorjaar), de ongelooflijke terugkeer uit blessure van vdPoel met 3e in MSR en winst in DDV en de Ronde, de machtssprint van Teuns tegen Valverde in WP, etc. Zoveel memorabele momenten en dan hebben we het nog niet eens over de vrouwen gehad!

Spijtig genoeg waren er dus ook mindere momenten die in sterke mate het voorjaar bepaald hebben: Colbrelli, Pogacar, Roglic, Van der Poel, Van Aert, Alaphilippe en zovele anderen (Bernal, Pidcock?) die een deel van het voorjaar gemist hebben door ziekte, valpartijen of extrasportieve redenen, vaak op cruciale tijdstippen. Bij Wanty bijvoorbeeld waren ze daar ook eerlijk in – hun (voor hun doen) supervoorjaar was mede mogelijk omdat hun kopmannen grotendeels van pech gespaard bleven.

Waar ik vooral op hoop is dat volgend voorjaar voor het eerst sinds 2019 eindelijk weer normaal verloopt. Dan gaan deze teamevaluaties weer wat zinvoller zijn, hoewel ze mij als van-geen-enkel-team-fan sowieso maar matig interesseren, zeker wanneer er door een gekleurde bril gekeken wordt.

Michelangelo 29 april 2022 om 14:16

@Limal,
ik hoop met je mee: koers is mooier als alle favorieten mee kunnen doen.

Iedere ploeg heeft zijn deel van de pech gehad. Van INEOS en TJV tot Alpecin en Lotto Soudal. Maar sommige ploegen gebruiken de “pech-kaart” veel harder dan anderen. En QS had dit jaar de vervelende eigenschap om steeds de kaart van de afwezigen te spelen als excuus voor het falen, veel nadrukkelijker dan de andere ploegen.

Ik wil hem eigenlijk omdraaien. Misschien hebben ze hun grootste overwinning wel te danken aan de afwezigen bij andere ploegen (Pogacar en Roglic, de twee laatste winnaars van LBL). Maar daar hoor je ze dan niet over, en gaat alle lof (overigens geheel terecht) naar Evenpoel en hun eigen ploeg.

Je moet het doen met wie er start. En zelfde de “B-keuze” van QS zou in heel veel andere ploegen een welkome aanvulling zijn. En niet blijven huilen over wie er niet zijn, alsof je de enige ploeg bent waar het tegen zit.

Limal 29 april 2022 om 15:01

Mijns insziens speelt QSA niet harder de “pech-kaart” dan andere teams maar leeft die perceptie hier omdat:

1) het team onder het vergrootglas van de Vlaamse pers ligt en WF elke halfwarme scheet reproduceert (inclusief die in de column van PatLef)

2) elk bericht kritischer benaderd wordt omdat het historisch het succesvolste klassiekerteam is – hoge bomen vangen veel wind – en er op Jakobsen na geen link is met Nederland. Zet Van der Poel bij QSA en er zou al wat anders tegenaan gekeken worden. Nu ja, ze zouden ook plots terug meer koersen winnen natuurlijk :-)

Beer 29 april 2022 om 19:21

“Wat ik bij WvA nog wat mis in de grote eendagskoersen is een beslissende actie waarin hij de wedstrijd bepaalt. Dat wat hij zou fantastisch deed in de Omloop wil ik vaker van hem zien. Als hij die laatste stap nog weet te zetten dan gaat hem dat nog meer brengen dan nu.”

Met grote wedstrijden bedoel je dan de monumenten neem ik aan? Want in grote wedstrijden als E3, Omloop en Parijs-Nice sloeg hij wel met beslissende en wedstrijdbepalende acties rond ieders oren. En wat mij betreft mag ook Parijs-Roubaix in dit lijstje. Na 3 (!) fietswissels dunt hij eigenbenig het overblijvende peloton uit naar een elitegroep van een 10-tal renners (van Aert, Lampaert, van Baarle, VDP, Stuyven…) om vervolgens iedereen, op Van Baarle, helemaal murw te rijden met een spervuur aan demarrages. Er was een hele goeie Kung en minder goeie VDP nodig om hem net lang genoeg te muilkorven. Wedstrijdbepalend was het wel.

Geel Zwarte Bril 29 april 2022 om 09:07

Omloop 1ste Van Aert
Faun Ardèche 3de Kuss
Drome classic 1ste Vingegaard
Kuurne Brussel Kuurne 8ste Laporte (kanttekening Trek brengt hier peleton terug voor 15de plaats stuyven. Anders wint Laporte)
Samyen 21ste Eenkhoorn (voornamelijk JVD renners die meededen)
Strade 31ste Kuss (deze was slecht door val Benoot)
Parijs Nice 1ste plaats ak Roglic
Tirreno 2de plaats ak Vingegaard
Denain 11de Roosen (Roglic reed hier lang op winst kans)
MSR 8ste Van Aert
E3 1ste Van Aert 2de Laporte
DDV 2de Benoot
Volta Limburg classic 6de Dumoulin na lekke band in laatste km
RVV 9de Laporte (Van Aert Corona)
Baskenland 6de plaats ak Vingegaard
AGR 3de Benoot
PR 2de Van Aert
Waalse Pijl 11de Benoot
LBL 3de Van Aert

Gewoon een super voorjaar voor de mannen van JV. Zelfs na de val van Vander Sande, Benoot en de Corona van Van Aert. Ik geef ze een 8,5/10. Monument erbij was het een 9,5 geweest.

Quickstep heel het voorjaar weggereden. Zelfs in hun koersen Scheldeprijs en KBK werden ze weggereden. KBK winnen ze doordat trek ineens gaat rijden en de kopgroep in extremis nog terug pakt. Want anders had Fabio daar nooit gewonnen. Zelf konden ze het niet meer en dan zit er zo’n profiterende sprinter bij.

Het enige wat ze winnen is LBL. Ik geef ze een 6/10. Doordat ze LBL winnen. Anders een 4/10.

Peterke 29 april 2022 om 11:50

Als je niet start in de Scheldeprijs kun je ook niet weggereden worden.

evelineroos 29 april 2022 om 13:13

Nog gefeliciteerd met de 11e plek in GP Denain.

TheBigShow 29 april 2022 om 14:16

Ja en als de 1e groep in LBL niet stilviel was van Aert kansloos buiten de top 10 geëindigd… Zo heb je voor elke koers wel een verhaal. Alleen kijk jij maar één richting op

Michelangelo 29 april 2022 om 09:36

Voor mij: TJV een 8, QS een 6,5.

Ik vond dit voorjaar TJV eigenlijk altijd “op de afspraak”. QS daarentegen was heel vaak “niet thuis”. Terwijl beide ploegen hun deel van de pech hebben gehad, hoor je bij QS constant het gewauwel over “die en die is er niet” en bij TJV vooral “maar we gaan het dan gewoon met die en die doen”.

De kasseienploeg van QS verdient eigenlijk maar een 4. Het voorjaar van Quickstep wordt gered door een resem kleine overwinningen, en vooral 2 man die wel structureel op de afspraak waren, namelijk Evenepoel en Jakobsen. Kijkend naar de klassiekers heeft QS gruwelijk gezwijnd met hun zege in KBK (ze kregen zelf het gat niet dicht), en is eigenlijk het voorjaar enkel gered door een heel mooi nummer in LBL.

Verder moet QS met haar budget en selectie stoppen met calimero spelen en klagen over ziektes op verkeerde momenten. Want iedere ploeg heeft gewoon zijn deel gehad. TJV met Van Aert in RVV, blessure Roglic in Baskenland / Ardennenklassiekers, Lotto met Ewan in MSR, en zo heeft iedere ploeg gewoon haar deel gehad. Voor dat geklaag zou ik QS een extra punt aftrek willen geven.

En AG2R… hebben die eigenlijk meegedaan? Ploeg is erg onzichtbaar geweest naar mijn gevoel. Voor mij gewogen en nog altijd te licht bevonden.

Geel Zwarte Bril 29 april 2022 om 09:49

Dan vergeet je nog de val van benoot in strade en tosh van de Sande in de e3.

Michelangelo 29 april 2022 om 10:00

@GZB,
dát geklaag bedoel ik dus. Brengt niks, en doet afbreuk aan de resultaten die wél worden behaald. Want daar lagen er veel meer bij die op slag kansloos waren.

En Tosh… nuttige pion maar niet meer dan dat als je het mij vraagt. Niet van het niveau Benoot of Dedeur.

Geel Zwarte Bril 29 april 2022 om 10:23

Ik klaag niet. Maar als je dan alle blessures opnoemt dan vergeet je nog waarom ze slecht scoren in strade.

Tosh een nuttige knecht. Die hebben ze echt wel gemist. Kan toch net het verschil maken.

Dadeur. Geen idee wie je daarmee bedoeld.

Alfons Haavers 29 april 2022 om 10:15

Volg wel dat TJV beter in de wedstrijden zat dan QSA. Maar waar zou een ploeg uiteindelijk voor tekenen: Omloop & E3 of LBL & Kuurne?

Naast de klassiekers heeft TJV natuurlijk ook wel nog Parijs-Nice gewonnen, wat toch een mooie wedstrijd is.

AG2R zwak voorjaar, maar er zijn er natuurlijk nog ergere (wel met een lager budget wellicht). Enkel Cosnefroy (en de Omloop) waren lichtpuntjes.

Michelangelo 29 april 2022 om 10:39

Koers is niet enkel “tekenen bij het kruisje”. Dat is scorebordjournalistiek. Is je voorjaar geslaagd als je nergens mee fietst en op de laatste dag je dikke vis pakt? Of is je voorjaar geslaagd als je overal mee doet voor de prijzen maar die ene dikke vis net mist.

Ik neig persoonlijk naar het tweede.

S. Morgenstern 29 april 2022 om 10:46

Ik denk dat iedere ploeg liever het voorjaar van Jumbo mee zou maken, dan dat van Quick Step. Het enige voordeel van dat laatste is dat je dan helemaal aan het eind een monument pakt en kunt zeggen dat je voorjaar geslaagd is. Daarvoor lukte zo goed als niets in hun koersen, reden ze overal achter de feiten aan (soms zelfs helemaal weggereden) in de koersen waar ze normaal hun stempel drukten, stonden ze maanden met irritatie voor de microfoon en viel er weinig te genieten. Daar zouden weinig ploegen voor tekenen, zeker niet als het alternatief zo’n beetje van alles het tegendeel is.

Alfons Haavers 29 april 2022 om 11:05

Ik volg jullie grotendeels dat TJV een 'sterker' gevoel gaat overhouden aan de klassiekers. Ondanks dat zij ook tegenslag hebben gehad, kwamen ze veel beter uit de verf in de koersen zelf en daarmee kunnen ze met zelfvertrouwen naar de toekomst kijken (zonder dat dat ook maar enige garantie biedt op resultaten).

Maar ik denk net dat veel ploegen wel zouden kiezen voor een monument en een semi-klassieker i.p.v. 2 semi-klassiekers, en er dan dat slechte gevoel onderweg bijnemen. Aan het eind van het jaar heeft QSA een grote klassieke zege op zak in het voorjaar, en TJV niet ondanks dat dat de grote focus was. Met een 'goed gevoel' koop je uiteindelijk niet veel, mensen onthouden de overwinningen (die er met van Aert ook 2 keer waren trouwens).

Benieuwd wat Youri ervan maakt in december. Ikzelf zou voor het klassieke voorjaar zeggen een 8 voor TJV en een 7 voor QSA (terwijl dat vóór Luik nog een 5 was geweest).

S. Morgenstern 29 april 2022 om 11:23

Dat goede gevoel is natuurlijk niet een in het niets zwevende entiteit, maar een voortvloeisel uit concrete koersen én uitslagen. Ik denk dat alles terugbrengen naar een monument vs geen monument een onnatuurlijke reductie is – alsof ons geheugen enkel die overwinningen vast kan houden en niet in staat is het algemene gevoel over een voorjaar vast te houden. Ik weet zeker dat ook aan het eind van het jaar iedereen nog weet wie er een beter voorjaar had.

Alfons Haavers 29 april 2022 om 11:37

Ik ben wel vrij zeker dat ons geheugen enkel de overwinningen onthoudt. Misschien niet aan het eind van het seizoen, maar binnen een paar jaar blijven voornamelijk de zeges overeind. Weet jij nog zo vanbuiten welk algemeen gevoel je bij de ploegen overhield aan het voorjaar van pakweg 2013?

In die zin denk ik ook dat ploegen opteren voor wat het meest blijft hangen. Zeges dus, en niet de ereplaatsen of het gevoel onderweg.

S. Morgenstern 29 april 2022 om 11:40

Ik weet ook niet wie in 2013 Luik won. De ploeg die hem op zijn conto kon schrijven, zal nu ook niets meer hebben aan die overwinning. Wat dat betreft is alles relatief en is het dus vreemd om de beoordeling van het voorjaar op te hangen aan wat het meest zou blijven hangen.

Michelangelo 29 april 2022 om 11:44

@Alfons,
Overwinningen blijven in het lange termijn geheugen. Maar ik zit hier ook echt op de morgenstern-lijn. De stress om een voorjaar te moeten redden heb ik vooral bij QS gezien.
Wat zou het cijfer zijn als ze geen monument gepakt hadden, maar Evenepoel na een fotofinish a la Amstel geklopt zou zijn? Hadden ze dan met enkel KBK en wat kleine overwinningen ineens wel die 4 van je gekregen? Of was je dan mild omdat ze heel veel ziektes en blessures hadden zoals nagenoeg het hele peloton.

Ja, ik weet het, het is een WAT-ALS discussie, maar dat geeft inzicht in hoe je er naar kijkt.

Alfons Haavers 29 april 2022 om 11:50

Ik denk niet dat mijn verhaal altijd wordt getwist naarmate mijn voorkeuren? Dat zie ik hier namelijk wel eens bij anderen…

Ik zie liever van Aert winnen dan van der Poel, maar ik zou Matje een 9 geven en Wout een 8 voor dit voorjaar. Al heeft van Aert op mij een grotere indruk nagelaten dan vdP, die laatste heeft wel die grote zege beet.

En inderdaad, QS vóór de zege in Luik een 5 (dat stond al in mijn vorige post).

Kopinkas 29 april 2022 om 15:28

@S Morgenstern
Misschien maakt het me tot een freak, maar ik weet nog wel wie in 2013 in Luik won: een sympathieke Ier, die uitkwam voor een vorige incarnatie van het team dat bij de grote val dit jaar het zwaarst getroffen werd qua aantal renners op achterstand, en waarvan een Amerikaan toch een moedige poging deed om mee te springen bij de beslissende move.
Om maar te zeggen: wat het eendagswerk betreft staan voor mij de monumenten én het WK sinds jaar en dag op eenzame hoogte.
Als kind vond ik het niet meer dan normaal dat ik bij wijze van parate kennis alle winnaars én als het even kon alle medaillewinnaars van de wegrit bij de mannen sind het allereerste WK tevoorschijn kon toveren.
Zo rond 2000 is de klad er een beetje ingekomen, maar vele overwinningen hebben zich sindsdien gelukkig toch in mijn geheugen genesteld.
Los daarvan vind ik wel dat je voor het inschatten van hoe succesvol het voorjaar voor een ploeg geweest is, alle verreden wedstrijden, eendags- en rittenkoersen, in ogenschouw moet nemen.

S. Morgenstern 29 april 2022 om 15:44

Mooi! Ik heb dat met de klassementen in vooral de Tour de France, die zat ik op de camping in Frankrijk altijd tot in den treuren uit te pluizen in de krant van m’n vader.

Dave Dubbeldammer 29 april 2022 om 11:24

Ik kon op voorhand voorspellen dat de Hollanders hier mild gaan zijn voor TJV en kritisch voor QS.

Ik als Belg vind dat TJV, zelfverklaard sterkste klassieke blok van het peloton, traag op gang is gekomen en mager heeft geoogst, om niet te zeggen zwak gepresteerd en niet kunnen profiteren van de dip van QS. Gemiste kans.

Voilà.

Marik 29 april 2022 om 11:26

En deze reactie was dan ook weer erg voorspelbaar.

Voilà.

Koers 29 april 2022 om 11:36

Ik ben dubbelkritisch op iedereen die friet zegt (of een mug een vlieg noemt en een vlieg een mug).

Michelangelo 29 april 2022 om 11:39

edit wf: niet doen

Tpinotfan 29 april 2022 om 13:26

Traag op gang gekomen? Ze hebben de eerste klassieker van het jaar gewonnen…

Massimo Bataille 29 april 2022 om 14:18

Ik ben belg, maar fan val alle renners/ploegen.
Als je absolute kopman Omloop en E3-prijs wint, vervolgens ziek wordt en toch nog 2x podium rijdt in Roubaix en LBL, dan is dat toch niet slecht
Dat de ‘knechten’ Benoot/Lapôrte zelf podium rijden in E3, Gent-Wevelgem en Amstel – dan kan je toch ook niet veel meer verwachten van hun.

Quickstep had zeker geen topjaar en veel achter de feiten aan gereden, maar uiteindelijk winst in KBK en LBL + hoge ereplaatsen in Waalse pijl, Brabantse pijl en Strade bianchi (en zonder die vreemde val van Lampaert, ook in Roubaix ).
Men verwacht natuurlijk meer van Quickstep, maar objectief gezien is dit niet zo slecht. Zou ze zelf op plek 4 zetten van voorjaarsploegen (achter Jumbo, Bahrein en Ineos).
Zou vooral Ag2r, Bora en EF ook bij de grote verliezers zetten

Koers 29 april 2022 om 11:46

Ik vind afrekenen op monumenten te kortzichtig: er zijn veel koersen waar veel kleppers aan de start staan en een overwinning daar is in bijna net zo knap. Daarnaast kan soms een tweede plek bijna net zo knap zijn als eerste, al is het in de sport een wereld van verschil natuurlijk.

guyremgabdel 29 april 2022 om 15:39

Volledig met je eens. Er zijn 4 monumenten in het voorjaar, maar daarnaast nog een paar zeer interessante WT-wedstrijden die elk renner maar al te graag op zijn palmares wil. Of zoals José het zo dikwijls zegt: probeer maar eens een WT-koers te winnen. Hebben bvb Asgreen en Stuyven er goed aan gedaan om DDV te skippen ? Of stel dat ze toch gestart waren en net die koers hadden gewonnen ? Zouden ze die overwinning geschrapt hebben op hun erelijst ? Ik denk het niet.

Pedalo 29 april 2022 om 11:57

Puur kijkend naar de feiten heeft QS betere prestaties geleverd tov Jumbo, wel/geen monument. Als je kijkt naar hoe QS overal is weg is gereden! Met als dieptepunt de Scheldeprijs. Dan zou ik toch de bezem halen door de QS selectie van het klassieke voorjaar.

Michelangelo 29 april 2022 om 12:02

Feiten=uitslagen.

Want dat QS in heel veel wedstrijden is weggereden is ook gewoon een feit.

Gibo 29 april 2022 om 12:38

De evaluatie van een ploeg na een voorjaar en hetgeen men zich herinnert over een aantal jaren zijn twee verschillende dingen. Bij een evaluatie neem je uiteraard meer mee dan de monumenten. Ik vind het voorjaar van jumbo dan ook zeker beter dan dat van QS. Had LBL de eerste koers geweest en omloop de laatste, dan was daar (nog) minder discussie rond geweest. De dominantie tot en met de e3 lijkt al wat vergeten. Zowel benoot, van aert als laporte hebben gebracht wat ervan verwacht/gehoopt werd.

Limal 29 april 2022 om 14:10

Vraagje: beluistert er eigenlijk íémand de podcast alvorens te reageren? :-)

(ik luister nooit naar podcasts dus mijn antwoord is bij voorbaat “nee”)

Michelangelo 29 april 2022 om 14:37

Ik ook geen podcasts…

Marik 29 april 2022 om 15:45

haha nope, geen geduld voor. Gewoon lekker inhaken op de kop.

Beer 29 april 2022 om 19:11

Van mij krijgt Jumbo gewoon een vette 8,5. Het team viel niet tegen, wat tegenviel is dat de kopmannen uitvielen op de meest onmogelijke momenten. Het niet winnen van een monument wordt ze door sommigen aangerekend, maar ze rijden zowel RvV (van Aert) als LBL (Roglic) zonder de voorziene kopman en toch tikken ze nog af op een 2e (PR) en 3e plaats (LBL). Ook in de Strade (Benoot), Amstel (van Aert) en Waalse Pijl (Roglic) kon de teamleider niet actie komen. Als je dan wel de Omloop, E3 en Parijs-Nice wint na dominant door die wedstrijden te denderen, heb je het gewoon beregoed gedaan. En dan hebben we het nog niet over al die ereplaatsen in wedstrijden als ddv, de amstel, E3… Gewoon knap gereden en mooie resultaten ondanks de vele pech.

Franco Ballerini 29 april 2022 om 19:26

Een vette 8,5? Nee, dan moet ik me aansluiten bij Marik met zijn 7. Was een MSR, RvV, PR, of LBL in de pocket, ja, dan wel.

Beer 29 april 2022 om 19:29

Met één van die 4 gaan we naar een 9 of 9,5. Die 7 van jou valt zelfs met scorebordjournalistiek niet verantwoorden. Als je rekening houdt met het wedstrijdverloop en ontbreken van de voorziene kopmannen al helemaal niet.

Geel Zwarte Bril 29 april 2022 om 19:29

Nee eenn 8,5 is terecht. Een 7 is veel te laag. Franco kijkt alleen naar de klassiekers. Maar er is meer.

Maar dat kunnen sommige niet zien hè Franco.

Franco Ballerini 29 april 2022 om 19:43

@Beer: als één van die vier wel gewonnen was maar een half puntje hoger? Zo werkt het niet. Dan had het voor mij inderdaad ook wel een 9 kunnen zijn. Het is leuk als je veel voorbereidingskoersjes wint, maar uiteindelijk gaat het om het echie.

Beer 29 april 2022 om 19:53

De Omloop, E3 en Parijs-Nice zijn geen voorbereidingskoersjes, maar mooie en zware koersen met een rijke traditie die elk renner op zijn erelijst wil. Bij voorbereidingskoersjes denk ik toch meer aan de Ruta del Sol en de Ster van Besseges. Verder heb je wel gelijk, monument erbij, vol punt extra op het rapport; 9,5.

assen 1 mei 2022 om 13:13

Als ik de kwaliteit en doelen van de ploeg, en wat ze de jaren ervoor wonnen, meeneem, dan is mijn oordeel:

QS: cijfer 4,5. Ze presteerden veel minder dan de jaren ervoor, en veel renners waren niet op de afspraak.

TJV: cijfer 7,5. Goed gedaan in vergelijking met jaren terug, veel ereplaatsen behaald, helaas ontbreekt een monument.

Ook als je NIET rekening houdt met kwaliteit, doel, historie, en kijkt naar behaalde punten, doet TJV het goed en QS niet zo goed.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone